„Povestea frațior Super Mario în călătoria lor prin Regatul Ciupercilor – un nou film de animație bazat pe universul Super Mario Bros.”
Regizor: Aaron Horvath, Michael Jelenic
Scenariu: Matthew Fogel
Gen: Acțiune, Comedie, Animație
Lansare: 07.04.2023
Durata: 1h 32min
Studio: Universal Pictures, Nintendo, Illumination Entertainment
Clasificare: A.P.
Distribuitor: Ro Image
Actori:
Jack Black … Bowser (voce)
Chris Pratt … Mario (voce)
Charlie Day … Luigi (voce)
Keegan-Michael Key … Toad (voce)
Seth Rogen … Donkey Kong (voce)
Anya Taylor-Joy … Princess Peach (voce)
Voci română (versiunea dublată în limba română): Cătălina Chirțan, Gabriel Pindici, Gabriela Bobeș, Amalia Uruc, Andrei Mărcuță, Nicu Enescu, Andrei Duțu, Dima Aioanei, Dragoș Ioniță.
Sinopsis
Povestea frațior Super Mario în călătoria lor prin Regatul Ciupercilor – un nou film de animație bazat pe universul Super Mario Bros.
Recenzie
Mult aşteptatul film animat care poartă numele şi personajele uneia din cele mai cunoscute proprietăţi intelectuale vreodată, Super Mario, a luat cu asalt cinematografele din lume. Cu o distribuţie excepţională de actori care să pună vocile personajelor şi un studio, Illumination Entertainment, mai mult decât capabil să creeze animaţia ideală pentru un lung metraj cu şi despre multiplele lumi din jocul Mario, tot ce rămâne e să vedem dacă se ridică la nivelul aşteptărilor.
Pe scurt răspunsul este da. Aşteptările au fost atinse cu brio, chiar aş spune că în unele aspecte au fost depăşite. Dar dacă este să intrăm în detalii sunt anumite lucruri care, cel puţin din punctul de vedere a unui adult, şi fan al serie şi poate nu, aş zice că scârţâie, deşi nu prea tare.
Povestea pe scurt îi are la mijloc pe fraţii Mario şi Luigi, instalatori de meserie, din Brooklyn, care după o încercare de a salva cartierul inundat ajung în sistemul de canalizare şi acolo sunt traşi într-o lume fantastică unde sunt despărţiţi. În mijlocul unui asalt de către Bowser asupra tărâmurilor fantastice, unde cei doi fraţi au ajuns, Mario încearcă să îl găsească pe Luigi cu ajutorul Prinţesei Peach, a Împărăţiei Ciupercilor. Nu este cea mai de Oscar poveste însă nici pe departe mult prea simplă pentru un joc în care mergeai la dreapta şi mâncai ciuperci să te faci mare. Ba chiar are unele aspecte au fost foarte bine integrate în poveste să urmărească multe dintre jocurile din serie şi să nu fie doar o banală misiune de recuperare cu peripeții.
Interpretarea pe partea de voce a fost subiectul a multor discuţii de când au fost anunţaţi actorii prima dată. Şi deşi Chris Pratt ca Mario putea să fie oricine iar Anya Taylor Joy ca Princess Peach face ce poate cu personajul, cine iese cu adevărat în evidenţă în rol este Jack Black ca Bowser. De la interpretarea aproape perfectă şi comică a unui dragon- țestoasă la momentele muzicale, Jack Black este în unul din cele mai perfect roluri din cariera sa de până acum. Pot spune ferm că Jack Black ESTE Bowser. Mai sunt şi alţi actori precum Seth Rogen ca Donkey Kong sau Fred Armisen, tipul cu “Mi Scuzi!” din Eurotrip sau Unchiul Fester în Wednesday, care ies în evidenţă dar nu atât de mult pentru vocile lor cât pentru combinaţia între punerea în scenă a personajelor şi dialog.
Un fel de minus pe care pot să îl zic este că dialogul nu este chiar cel mai inspirat pe alocuri. Nu pentru adulţi cel puţin. Câteva glume sunt într-adevăr bune, nu pot să zic că nu am râs, dar în mare parte este conceput pentru un public mult, mult mai tânăr, cu o atenție mult mult mai fragilă. Şi cu fraze care se tot repetă de-a lungul filmului clar până la sfârşit erau copii în sală care deja repetau „MAMMA MIA” fără oprire.
Animaţia şi muzica sunt punctul forte al filmului, fără dar şi poate. Illumination, studioul din spatele Minionilor/Despicable Me sau The Secret Life Of Pets, aduc pe ecran într-un mod extraordinar colorata lume din Mario cu diferite locaţii excelent reprezentate şi concepute. Dacă nu vorbim de complexitatea Împărăţiei Ciupercilor putem oricând să ne minunăm la traseul din Mario Kart, Rainbow Road, cum ceva atât de inoculat în mintea fanilor şi gamerilor este atât de integru în plotul acestui film şi atât de bine reprezentat. Chiar întreaga scenă este animată într-un mod spectaculos pentru o secvenţă de karturi şi maşini combinată cu distrugere şi haos. Muzica pe de altă parte este împărţită în două, melodii din cultura pop ca de exemplu Take On Me, care deşi funcţionează în scena la o analiză la rece se simte un pic aiurea şi cam tot ce ţine de genul ăsta de piese, care sunt câteva împrăștiate prin film. Pe cealaltă parte avem melodii din joc care sunt mixate şi remixate până în ceruri şi mai sus dar întotdeauna uşor de recunoscut şi foarte bine puse în scenă fără a deranja sau a părea un exces din punct de vedere sonor. Bonusul pe partea de muzica este, cum am menţionat mai sus, Jack Black ca Bowser cântând la pian o melodie producţie proprie numită „PEACHES” care este un moment muzical excepţional.
Adevărata şi unica mea problemă cu The Super Mario Movie este că probabil nu a fost atât de mult… pentru mine (părere personală aici). Poate alţi adulţi sau alte persoane trecute de o anumită vârstă chiar se bucură să vadă o așa animație, însă, cred eu, Marvel m-a stricat rău la momentele de arătat cu degetul către ecran recunoscând că X lucru este din Mario 64 sau că Y lucru este din Mario Party sau faptul că sunt atât de multe „easter eggs” că pare şi normal să se lanseze atât de aproape de Paşte. Nu mai este distractiv doar să recunoşti când filmul îţi face cu ochiul non-stop la fiecare cadru cu ceva referinţă obscură din amplul „lore” a unui joc în care mergi la dreapta şi te baţi cu ţestoase cu aripi. Însă separat de părerea mea personală şi „burn-out” de la Marvel sau DC, Mario este un film pentru toată lumea. Merge la sigur, nu se abate prea mult de la ce vrea să facă şi pentru generaţia nouă a creat momente în care atenția lor nu cumva să se piardă în prea mult dialog sau prea multă conversaţie în care nu se întâmplă nimic distractiv sau care să îţi stimuleze simţurile pe marele ecran. Are formula pentru un film de succes, are studioul şi talentul care să o susţină şi are numele care să îl garanteze. Ar fi chiar o greşeală să nu poţi, ca şi critic său persoana din public, să nu recunoşti acești factori care garantează, nu doar că filmul o să fie un blockbuster de zile mari ci ca va fi şi bun. Dacă pui suficient zahăr pe ceva, şansele sunt foarte mari că o să fie dulce, fie ce-o fi.
The Super Mario Bros Movie/”Super Mario Bros: Filmul” rulează din 7 aprilie în cinematografe, atât subtitrat cât și dublat, fiind distribuit în România de Ro Image.