Ascultă acest articol


Aduceți la viață ideile pe laptopul avansat Swift X 14, care oferă performanțe rapide și fluide într-un sistem portabil reproiectat. Toate acestea pe un ecran OLED strălucitor de 2,8K 120Hz, creat pentru a vă dezlănțui creativitatea.” – așa sună descrierea noilor modele Acer Swift X 14 dedicate creativității vizuale mulțumită puterii de calcul la care contribuie foarte mult GPU NVIDIA RTX 4050!

Laptop cu placă grafică NVIDIA® GeForce RTX™ 4050

Haideți să discutăm despre modelul Acer Swift X 14-71G!

Pachet

Poate că o cutie de carton tare, de culoare “standard” nu denotă a conține un produs premium, dar luând în considerare că este reciclabilă, este realizată dintr-un carton tare și are dimensiuni reduse, schimbă “datele problemei”. Pe cutie avem inscripționate modelul, brandul și acel sticker lateral cu codurile de bare și câteva dintre specificațiile generale ale produsului.

În cutie avem alimentatorul de dimensiuni reduse și cablul pentru branșarea la curent și observăm cu plăcere că se face prin port-ul USB-C, iar într-o altă cutie din carton, destul de tare și acesta, se află, într-o punguță din material textil, laptopul, între display și tastatură având, de asemenea o folie din material textil pentru protecție.

Aspect

Știm din start că este un laptop dedicat proiectării și a lucrului de birou așadar aspectul este important, dimensiunile la fel, puterea de lucru și performanțele display-ului fiind caracteristicele cele mai căutate.

Chiar dacă culoarea argintie-metalizată este probabil cea mai folosită pentru laptopuri, Swift X 14 o pune în valoare prin textura și asepectul plăcut, pe capac având prezent și logo-ul Acer ștanțat cu argintiu lucios, care aduce un element vizual deosebit. Grosimea laptop-ului este cred ceea care uimește cel mai mult având în vedere că înăutru se ascund tehnologii performante folosite cândva la stațiile grafice – adevărate frigidere voluminoase.

Pentru că are o putere de lucru mare, este nevoie și de o aerisire pe măsură și acesta se află în partea din spate, jos, la balama, dar și pe aproape întreaga suprafață de dedesubt, unde se află și piciorușele de cauciuc și înspre partea din față două difuzoare stereo. Tot acolo avem și stickerele cu codurile de bare și alte informații.

Pe latura din stânga avem portul HDMI, cele două LED-uri de stare (baterie și activitate), un port USB și două porturi USB-C pentru date și alimentare, iar pe latura din dreapta avem Kesington Lock-ul, alt port USB și cititorul de carduri MicroSD.

Capacul cu display-ul este foarte subțire și are o ramă, de asemenea, subțire, și este ținut bine de balama. Pe rama neagră, în partea de sus se observă camera și microfoanele, iar odată deschis capacul, partea de interacțiune include o tastatură QUERTY fără NumPad, iluminată. În partea de sus avem o zonă perforată pe toată lungimea (la balama) și inscripția DTS în partea dreaptă, iar jos, central, este poziționat un TouchPad mare încadrat în câteva stickere Intel Core i7, NVIDIA GeForce RTX Studio, WQXGA+ 120Hz/1ms și cel mai mare cu câteva dintre atuurile acestui model: Display OLED, Display HDR, Fast Charging, HDMI 2.1. Tot în partea dreaptă, jos, avem și logo-ul “Swift”.

Tehnic

Ediția 2023 a primit câteva îmbunătățiri notabile din seria Swift X 14, display-ul superb OLED de 2,8K și 120Hz fiind în capul listei alături de GPU-ul performant NVIDIA GeForce RTX 4050 dedicat în special NVIDIA Studio și proiectărilor 3D (+ Intel Iris Xe Graphics). Lor li se alătură și un procesor Intel Core i7-13700H (Raptor Lake) și 16GB RAM DDR5 + SSD NVMe de 1TB, totul pe șasiu din aluminiu subțire de 17,9 mm și ușor de 1,55 kg, cu un suport tactil OceanGlass ecologic.

Display-ul de 14.5 inci este DCI-P3 cu certificare VESA DisplayHDR True Black 500 și calibrat profesional și certificat de TÜV Rheinland (certificare EyeSafe), tastatura este iluminată și răcirea este asigurată de un ventilator rotund stereo care poate fi controlat în patru trepte (Silențios, Normal, Performant și Turbo) printr-un shortcut de taste (Fn + F).

La conectivitate avem 2x port USB Type C (Thunderbolt 4/USB 4), HDMI 2.1 și Wi-Fi 6E și slot MicroSD, la sunet avem difuzoare stereo cu suport DTS și cameră web FHD 1080p.

 

Testare

Când îl ți în mână, se simt cele 1,55 kg dar în același timp îți dă și senzația aia că e un laptop rezistent, robust, cu forme simple dar plăcute. Performanța fiind aproape de unul din gama Predator, aspectul este totuși finuț – să zic așa, sistemul de ventilare fiind unul ingenios cu radiator plasat strategic în partea de jos-spate.

Deși micuț, se salvează ceva spațiu prin eliminarea NumPad-ului și astfel spațiile dintre butoane sunt generoase eliminând șansele de a apăsa din greșeală mai multe butoane deodată. Iluminarea tastaturii este perfectă putând seta intensitatea, iar acele butonașe de la săgețile de direcție sus/jos dacă le făceau mai mici, dispăreau de tot 🙂 Tastatura are butoane sensibile care nu necesită o putere mare de apăsare, având și o cursă scurtă și nici nu sunt zgomotoase. În general experiența de utilizare a tastaturii e foarte plăcută și se completează cu cea a TouchPad-ului destul de generos ca dimensiuni și foarte responsive, dar nu te ține nimeni dacă dorești să-ți pui prin USB/Bluetooth o tastatură și/sau mouse separat.

Display-ul este incredibil de strălucitor și frumos, negrul și culorile aprinse fiind intense, iar cei 120Hz se simt și ei foarte plăcut în Windows 11 Pro și aplicații, dar mai ales în conținutul video redat și bineînțeles în aplicațiile de proiectare video.

Fiind realizat pentru aplicații de genul NVIDIA Studio include “o suită de instrumente creative exclusive NVIDIA, cum ar fi Omniverse, Canvas și Broadcast, NVIDIA Studio care le permite artiștilor să dea viață ideilor mai repede ca niciodată.” Performanțele sunt destule și pentru editare foto, nu numai video, proiectare de orice fel și cam orice aplicație care necesită un GPU și un procesor puternic, cei 16GB RAM DDR5, deși rapizi și completați de SSD, de asemenea rapid, mi se par totuși prea puțini, ceea ce înseamnă că uneori trebuie un timp mai mare de așteptare în activități.

RTX 4050 este în acest moment cea mai la îndemână și viabilă soluție din seria 40 pentru laptop-uri incluzând cele mai noi tehnologii și pentru gaming: DLSS3, Reflex și Frame Generation, pentru o performanță sporită și Ray Tracing pentru o calitate a imaginii impecabilă cu ajutorul reflexiilor, umbrelor și a iluminării.

Windows 11 Pro este o plăcere de utilizat pe Swift X 14 datorită performanțelor tehnice și ale display-ului și în deplasare este tot ceea ce ai nevoie, iar dacă vrei totuși un spațiu de lucru mai mare poți conecta prin HDMI la un tv sau monitor mai spațioase.

Camera și microfoanele sunt excelente pentru comunicare video în Zoom, Teams, Messenger sau alte aplicații de gen, având posibilitatea să conectezi și prin jack-ul audio sau Bluetooth căști cu microfon sau sisteme audio. Difuzoarele se aud încet, dar destul de clar.

Nu am putut să mă abțin să nu testez și câteva jocuri din Microsoft Store printre care Forza Horizon 6 respectiv Asphalt Legends, dar și prin NVIDIA GeForce NOW Ultimate titluri mai pretențioase la resurse precum Atomic Heart, Cyberpunk 2077 și Death Stranding – experiența fiind foarte plăcută pe Swift X 14, iarăși contând superbul display și ai săi 120Hz. În cazul Forza Horizon 6, bazându-se pe performanțele tehnice ale laptopului, am reușit să-l rulez la 60fps stabili în Full HD cu setările grafice aproape maxime, aici simțindu-se iarăși lipsa unei cantități mai mari de memorie RAM. În cazul aplicației de streaming de jocuri, a contat foarte mult stabilitatea și viteza de transfer a conexiunii, iar prin Wi-Fi6, pe un router cu DIGI 1GB, totul a funcționat perfect.

Un test de viteză prin Wi-Fi6 prin Speed Net ne arată că nu ne facem probleme deloc când vine vorba de internet și nici de acoperire (este destul de bună):

Pentru a putea cocheta cu astfel de putere de lucru este nevoie de o baterie bună și o răcire pe măsură, iar Swift X 14 le bifează pe amândouă! Acel ventilator rotund își face datoria, în utilizare intensă disiparea căldurii simțindu-se în partea din spate, dar nederanjând cu nimic partea din față sau zona de interacțiune. Bateria, și ea este destul de voinică și deși se vede cu ochiul liber cum scad procentele atunci când folosești laptopul intens, rezistă cumva cam o oră de utilizare, dar noroc cu micuțul alimentator cu care poți încărca foarte rapid bateria la 100%. La consum, contează mai multe aspecte precum setarea Power Mode din W11, contrastul/luminozitatea display-ului, ce anume rulezi pe laptop etc.

Pentru mai multe informații despre Swift X 14 am pus la treabă mai multe aplicații:

Bineînțeles că am făcut și câteva teste de tip benchmark (GeekBench, Novabench și PCMark 10) pentru a vedea rezultatele:

Una peste alta, s-a simțit un salt cu Swift X 14 și încă unul bun și a devenit un laptop mai mult decât potrivit pentru lucrul în domeniul proiectării și a aplicațiilor care necesită un procesor și o placă video rapide.

Concluzie

Swift X 14-17G este mic, rezistent și performant – gata de luat în deplasare pentru a lucra în proiectare, dar și pentru entertainment și de ce nu, și jocuri mai mult sau mai puțin casual. Display-ul performant și superb prezintă unul dintre atuuri, al doilea fiind performanțele aduse de GPU NVIDIA GeForce RTX 4050 și o baterie care se încarcă rapid restul completând un sistem de lucru pe care și-l dorește oricine.

Acer Swift X 14-71G va sosi în curând în magazine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.