Ascultă acest articol


East European Comic Con 2023 s-a desfășurat în weekend-ul 19-21 mai în București la Romexpo. Singura zi în care am putut ajunge personal a fost cea de duminică. O singură zi în care am încercat să asimilez câte ceva din tot ce a avut de oferit această ediție aniversară. Yup, îți vine să crezi? S-au făcut zece ani de când avem un Comic Con în România – în unii ani au fost chiar două ediții.

Mai jos notez impresii pur personale, a unui geek care nu a lipsit de la nici o ediție și care este mai interesat de eveniment în sine, atmosferă, oameni, târg și bandă desenată decât de invitații actori.

Socoteala din târg vs. socoteala de acasă

Suprafața evenimentului a fost una aerisită și de data aceasta nu a suferit nimeni din cauza căldurii. Ce-i drept, vremea caniculară întârzie dar cred că au fost făcute și câteva upgrade-uri în infrastructură. Nici de sonorizare nu mă plâng. În sfârșit pavilionul central al Romexpo este din nou funcțional, astfel că panel-urile s-au ținut acolo, unde auzeai doar discuțiile cu invitații și nimic altceva.

Cei care și-au dorit să-și cheltuiască economiile pe obiecte colecționabile și benzi desenate au avut o selecție destul de variată și anul acesta. Totuși, le-am simțit aici lipsa celor de la Târgul Cărții și a altor comercianți cu benzi desenate vechi. Nautilus au venit iarăși cu prețuri avantajoase la volume de benzi desenate și manga, însă nici Cărturești sau Red Goblin nu s-au lăsat mai prejos cu ofertele de tip 2+1 și respectiv un comic book gratuit la achiziții de o sumă anume.

Standul Nemira a avut cele mai noi manga din colecția Nezumi la dispoziție: Shino nu își poate spune numele și Lecții de vals. Cititorii care au ratat ocazia mai pot prinde niște reduceri la BookFest, tot la Romexpo, până pe 28 mai. Iar cei care așteaptă altceva, se anunță o toamnă bogată în materie de manga traduse în limba română.

Cele mai frecvente achiziții vizibile au fost pachetele de tip mystery box. Mai mulți comercianți ca oricând au apelat la aceste cutii cu amestecuri de surprize împărțite pe dimensiuni și francize. E mult mai ușor să-ți alegi ce să-ți iei de la Comic Con când nu ști ce îți alegi. Pentru o sumă cinstită, garantat primeai în cutie merch de genul unor căni, tricouri, insigne, fețe de perne ș.a.m.d. din universul tău preferat; cu precădere au fost universuri anime.

by Octav Ungureanu / Smoking Cool Cat

Aleea Artiștilor nu are cum să se compare vreodată ca trafic cu zona de gaming care are mereu câte o tombolă sau concurs de ținut cu surle și trâmbițe. Totuși artiștii s-au bucurat de atenția unui public cât de cât interesat de banda desenată românească. Iubitorii de fanart au putut găsi aici numeroase variațiuni de afișe și stickere cu personaje la modă. În top au fost cele din Arcane sau din jocul Genshin Impact, dar și cu Wednesday.

Sute de kilograme de piese LEGO au fost expuse în zona amenajată pentru RoLUG, grupul românesc de fani adulți LEGO. De data aceasta au beneficiat de o suprafață mult mai generoasă, la fix pentru cea mai mare dioramă Star Wars Rebels de până acum. Privitorii mai atenți au putut distinge și câteva easter egg-uri simpatice din alte filme strecurate prin peisaj. Până și Tony Amendola a fost impresionat de expoziția LEGO, și nu a plecat până nu a semnat o piesă dintr-o construcție Stargate.

Pregătiri de Asia Fest

Față de anul trecut, zona asiatică a fost puțin mai restrânsă și dar mai închegată. A fost și cea mai diferită parte a evenimentului, amplasată într-un capăt al pavilionului, cu propria sa atmosferă. Te simțeai ca într-o mică piață din Japonia. Fiecare stand îți permitea să savurezi ceva din cultura japoneză, fie că era vorba de o degustare de ceai sau de un mini-workshop de caligrafie, origami sau vreun joc clasic japonez. Din tavan atârnau ghirlande de sakura care înfrumusețau locul. Sper că Asia Fest va arăta similar.

So what’s next?

Acesta va fi primul an cu trei evenimente EECC. Se pare că pe 25-27 august suntem așteptați la Iași (mă gândesc că se leagă cumva de Digital Throne?) și pe 1-3 septembrie înapoi la București pe National Arena. Așteptăm cu interes anunțarea biletelor și a eventualilor invitați speciali.

Următoarele evenimente pe care le aștept în București sunt Asia Fest (22-24 septembrie) și Bucharest Gaming Week (14-15 octombrie). La Iași gamerii se vor bucura de Digital Throne între 24 august și 3 septembrie. Un alt eveniment geek de care am aflat de curând este Go Con la Chișinău pe 3 septembrie, dacă ai chef de o excursie la vecini. Cumva, iată, EECC 2023 a fost doar începutul unei serii de festivaluri geek ce se anunță mai consistentă ca oricând.

Despre toate cele 10 ediții East European Comic-Con aflați de aici: EECC / East European Comic Con , iar despre fiecare ediție în parte puteți citi accesând: https://movienews.ro/tag/eecc-*introduceți anul* (ex. https://movienews.ro/tag/eecc-2023/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.