Ascultă acest articol


“Când am auzit prima dată de Disney Illusion Island aproape că am sărit în sus de bucurie.”

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 28 iunie 2023

Studio: Nintendo

Distribuitor: CD Media

Platforme:  Nintendo Switch

Clasificare: 3+

Sinopsis:

Experimentați o nouă aventură Mickey & Friends cu animație desenată manual, o partitură originală orchestrată și talente vocale autentice.

Fii parte dintr-un desen animat autentic Mickey

Joacă singur sau ia până la trei prieteni pentru a salva insula Monoth într-o canapea cooperativă pentru 4 jucători. Faceți echipa cu prietenii și utilizați abilități unice, cum ar fi Rope Drop, Leap Frog și o îmbrățișare care oferă inima.

Distracție cu prietenii în cooperare cu 4 jucători

Alergați, înotați, balansați-va și săriți pe drum printr-o insulă frumoasă, dar misterioasă, și descoperiți biome bogate, personaje interesante și secrete ascunse.

Dezvăluie misterele Disney Illusion Island

Alege personajul tău preferat și deblochează abilități speciale în timp ce realizezi operațiuni de platforme de zbor înalt, rezolvi puzzle-uri distractive și înfrunți bătălii epice cu șefi.

Joacă în rolul lui Mickey și prietenii lui

Alăturați-vă lui Mickey și prietenilor într-o încercare de a explora misterioasă insula Monoth și de a recupera trei cărți mistice pentru a salva lumea de la dezastru în Disney Illusion Island pentru Nintendo Switch!

Recenzie:

Când am auzit prima dată de Disney Illusion Island aproape că am sărit în sus de bucurie. Am spus: „Whoa! Ce tare! Un nou joc din vechea serie Castle of Illusion cu Mickey Mouse!”. Recent am făcut rost de o consolă SEGA Genesis mini și m-am bucurat la maxim de cele mai nostalgice titluri din anii ‘90, printre care și Castle of Illusion Starring Mikey Mouse. Fericirea nu a durat chiar mult… După ce am vizionat trailerul mi-am dat seama că nu e vorba de vreo continuare a seriei ci mai degrabă despre un joc total nou, dezvoltat de către Dlala Studio. Nu e un studio foarte popular, băieții se află la al doilea joc in-house dar după succesul primului titlu Battletoads lansat în 2020, au reușit să prindă încrederea gigantului Disney și să lanseze Illusion Island exclusiv pe platforma Nintendo. Not bad, not bad. Dlala Studio nu are un protofoliu foarte bogat, în trecut au lucrat la titluri precum The Escapists și Sea of Thievs. Sunt curios ce jocuri vor mai scoate acum că au avut parte de ceva succes cu lansarea lui Disney Illusion Island. Keep up the good work, guys!

Disney Illusion Island, o surpriză plăcută

Până la urmă supărarea mea nu durat mult. Din momentul în care Switch-ul a deschis jocul am fost total prins de atmosferă. Dacă Hogwarts Legacy e cea mai apropiată experiență virtuală de a fi elev la faimoasa școală de vrăjitori, atunci Disney Illusion Island îți oferă poate cea mai apropiată experiență de a fi personaj într-un episod din cea mai nouă serie animată Mickey Mouse de pe Disney+. Direcția artistică a jocului e superbă! De când ai intrat în joc și până ajungi să îți controlezi personajul ales, totul se simte ca și cum ar fi o experiență bine legată. Cinematic-urile sunt și ele excelent realizate iar trecerea de la un cut scene la gameplay e flawless. Singurul aspect despre care nu pot să spun că îmi place în totalitate (e subiectiv, oricum) ține de felul în care arată personajele. Înțeleg că e un stil fresh care apare și în desenele recente dar preferam totuși look-ul classic. În fine, să revenim la joc.

Îmi dați și mie cărțile magice, vă rog?

Am tot pomenit numele lui Mickey Mouse dar Disney Illusion Island nu e un joc exclusiv despre șoricel (e doar exclusiv Nintendo! Ha! cringe joke…) ci e un joc cooperativ care include toată echipa fantastică formată din Mickey Mouse, Minnie Mouse, Donald Duck și Goofy. Poți alege să te joci cu fiecare din cei patru, asta dacă vrei o sesiune single player, sau cu toată gașca în cazul în care vin trei prieteni pe la tine și se întâmplă șă ai și câteva joy con-uri extra prin casă. Până să ajungem la gameplay, hai să vedem care e faza cu povestea jocului. O secundă să-mi aduc carcasa jocului și să văd ce scrie pe spate. Glumesc, am jocul în format digital dar vă pot povesti fără mari spoilere (oricum nu sunt relevante) despre ce e vorba. Așadar, începem! A fost odată un șoricel, o șoricică, un rățoi și un câine (sper că Goofy e câine) care au pornit într-o aventură ce presupunea să găsească trei cărți magice pentru a salva misterioasa insulă Monoth de la dezastru. Cei patru prieteni au primit câte o invitație la un picnic pe Insula Iluziilor dar când încolo, ce să vezi, surpriză! Acele invitații reprezentau doar un pretext de ai aduce pe toți în același loc. Adevăratul motiv fiind găsirea celor trei cărți magice furate pentru a readuce echilibrul pe insulă și a o salva de la distrugere. Asta e cam tot plot-ul principal, restul e doar gameplay, pur gameplay și explorare. Vin acum cu două întrebări. E un titlu pe care să-l joci doar pentru poveste? Răspuns simplu, nu. E însă un joc distrativ cu o poveste ok dar care să te prindă astfel încât să nu-ți mai pese de poveste și doar sa te bucuri de joc? Răspuns la fel de simplu, da! Acum că tot l-am lăudat, hai să vedem de ce e gameplay-ul așa de fain.

Sari, sari, ferește, hop l-am prins!

Pentru că e un joc exclusiv consolei Nintendo Switch, nu are sens să menționez detalii despre specificații tehnice pe care să le aveți în vedere înainte de achiziționarea jocului dar pot să vă spun că rulează perfect atât în modul handheld pe un Nintendo Switch Lite cât și pe un Nintendo Switch Oled conectat la un TV 4K HDR. Arată incredibil de crisp și rulează perfect la 60 de cadre pe secundă. Nu știu cum a decurs partea de development dar Dlala Studio au reușit să-l optimizeze excelent pentru micuța consolă cu specificații deja învechite, în comparație cu celelalte console de nouă generație (Bro, wake up it’s 2017!). Dacă vă întrebați de spațiul pe care îl ocupă pe card-ul SD sau memoria internă, nu trebuie să vă faceți grijă, jocul are undeva la 6.6 gb. Uneori mă mir cum reușesc developerii să înghesuiască și să optimizeze atât de multă informație la un joc de Switch iar la unul de PC, PlayStation sau Xbox nu se mai satură de gigabiți (vezi Baldur’s Gate 3 care ocupă 135gb). Știu că vorbim despre jocuri și platforme diferite, la rezoluții diferite dar totuși…

Hai revenim acum la șoriceii, cățeii și rățuștele noastre. Înainte să începi țopăiturile pe insulă, trebuie să îți alegi, desigur, personajul. După ce ai ales cu cine vrei să joci, poți să îți mai alegi și numărul de vieți (inimioare) disponbile. Acest numărul de inimioare reprezintă nivelul de dificultate din joc. Pasul următor presupune să treci de primul cinematic în care ți se explică povestea în linii mari iar apoi începe acțiunea! Deși e destul de intuitiv că nah, e un platformer, parcă ce poți face special decât să sari dintr-un loc în altul, jocul îți oferă câteva mici hint-uri sau tutoriale ca să știi ce ai de făcut. Ce mi-a plăcut e că ai foarte multe checkpoint-uri pe hartă, sub forma unor căsuțe poștale (mailbox), și astfel jocul devine destul de iertător cu timpul tău și nu te forțează la sesiuni îndelungate de genul: „vin imediat la masă, doar să apuc termin nivelul ca să pot salva!”. După ce apuci să explorezi puțin, te întâlnești cu Maddy inventatorul care îți oferă câte o abilitate specială în funcție de personajul pe care l-ai ales. Ce trebuie reținut e că acea abilitate din punct de vedere estetic e diferită la fiecare din cei patru prieteni dar tehnic are aceeași funcționalitate. Spre exemplu, prima abilitate pe care o descoperi e un fel de double jump care la Mikey e reprezentată printr-un jet-pack iar la Minnie printr-un avion de hârtie.

Nu există combat în joc, singura acțiune pe care o poți face apăsând butonul B este aceea de a sări. Filozofia e următoarea: „nu intri în conflict, îl eviți”. Fiind parte din generația crescută cu Doom și Wolfenstein 3D, vă dați seama că aș fi preferat ceva combat, măcar în stilul Mario, nu dai cu pumnul sau șutul dar măcar sari pe inamic și îl turtești. Chiar și așa, jocul e fun și te lasă ca să te focusezi pe acrobații și dexteritatea de a-ți coordona bine săriturile. Inamicii nu sunt foarte diversificați, cel puțin în primele 2 ore de joc te întâlnești cu niște cactuși, un fel de extratereștrii care se cațără pe pereți (inspirație din Metroid), și încă un tip de inamic-extraterestru care eliberează un câmp electric atunci când te apropii de acesta. Mai apar și unele obstacole peste care trebuie să sari sau anumite zone de tip puzzle, cu platforme plutitoare, dar care sunt destul de simpluțe de rezolvat. Repet, nu poți să-i caftești în nici un fel, doar să sari peste ei ca să-i eviți. Singurele ocazii îm care poți să te răzbuni pe inamici sunt acele întâlniri cu Boss-ul de la finalul fiecărei zone mari (sunt 3 la număr). Ca să-i pedepsești pe furăcioși trebuie să treci prin mai multe etape în care te ferești de obstacole și sari pe anumite declanșatoare până când Boss-ul e epuizat. La finalul „luptei” îl transformi într-o statuie de piatră și așa obții cartea magică.

Colecționăm și noi ceva, sau…

Pentru a încuraja explorarea și ideea că nu faci asta în zadar, Disney Illusion Island folosește rețeta clasică din Rayman și World of Illusion, prin care poți colecționa niște mingi de foc albastre numite Glimt. Jocul nu te obligă să le culegi pe toate ca să poți intra în următoarea zonă, ci Glimt-ul devine mai degrabă un currency pe care îl folosești ca să deblochezi concept art, imagini din animații mai vechi Disney (memorabilia) și să aflii mai multe despre povestea insulei. În meniu poți accesa o secțiune dedicată acestor elemente de colecție. Din când în când mai dai peste cartonașe numite Tokun și săculețe cu goodies ce deblochează și ele diferite secțiuni de collectibles de genul celor menționate mai sus. Tot la capitolul colecționabile putem vorbi și despre chei. Atunci când te apropii de finalul unei zone dai peste o ușă care necesită trei chei pentru fi deblocată și astfel să avansezi în următoarea bucățică de hartă. În general aceste chei pot fi găsite în apropierea acelei uși doar că sunt ceva mai chellenging de obținut față de banalul Glimt.

Merită aventura pe Insula Iluziilor?

Sunt multe aspecte care îmi plac la joc, o parte din ele deja le-am enumerat mai sus, dar hai să mai facem un scurt rezumat. Disney Illusion Island oferă o experiență clasică, aproape retro, prin elementele specifice Metroidvania ce încurajează explorarea și acrobațiile. Nu e totul despre coordonarea săriturilor ci întâlnești și mici puzzle-uri ce îți pun mintea la contribuție. Pe tot parcursul jocului obții abilități speciale interesante care te ajută să explorezi harta și să eviți într-un mod cât mai ușor inamicii. Inspirația Metroidvania se observă cel mai bine aici deoarece încă din primele zone dai peste anumite porțiuni de hartă unde oricât ai încerca să sari sau să faci nu știu ce scheme nu poți să le străbați. Ca să faci asta trebuie să revii în zona respectivă după ce ai abilitatea specială potrivită ce îți permite să treci mai departe. Un alt aspect ce îmi amintește de Metroid în mod special e wall-jump-ul de pe un perete pe celălalt. Dlala Sudio a împrumutat cele mai fun elemente de la celebrele platformere și le-a introdus în Disney Illusion Island. Toate aceste mecanici împrumutate le văd mai degrabă ca pe un tribut sau industry standard. Tot la capitolul „îmi place” aș menționa și aspectul multiplayer al jocului. Din păcate eu nu am avut cu cine să îl joc coop dar din ce am văzut la alți review-eri și prin gameplay-uri de pe YouTube, jocul devine mult mai fun atunci când îl joci cu cineva. Spre exemplu poți arunca o frânghie prin care ajuți jucătorii care au rămas în urmă să ajungă la tine mai repede, sau ai funcționalitatea de a îmbrățișa un alt jucător pentru a-i oferi inimiore (viață) și invers. La capitolul supraviețuire jocul e foarte iertător și mereu găsești cutiuțe cu inimioare sau anumite piscine magice care îți vindecă/completează inimioarele pierdute. Aproape că e imposibil să te frustreze ceva și să arunci joycon-ul din mână când joci Disney Illusion Island. Hmm, nu am zis nimic de muzica din joc. Sincer, nu am identificat vreun aspect care să-mi fi atras atenția la capitolul sunet. Muzica din background e perfectă cât să acompanieze stilul jocului și să nu te deranjeaze, așa că o consider plăcută.

„Mickey-Mania sau Mickey Metroidvania!?”

Ce nu prea îmi place la joc… Aș începe poate cu environment-ul. Spuneam că jocul arată excelent, are un stil hand-drawn și te face să te simți de parcă ai face parte dintr-un episod de desene animate. Totuși, după câteva ore de joacă începi să te cam plictisești de aceleași background-uri care au fost reciclate cam des. Îmi vine acum în minte un exemplu pozitiv din seria Ori unde environment-ul arată genial și pare foarte immersive. Un alt spect negativ ar fi camera din joc. Bănuiesc că principalul motiv ar fi elementul multiplayer dar atunci când te joci singur, cel puțin pe ecranul unui Nintendo Switch Lite, devine destul greu să îți vezi personajul. Jocul face un zoom out automat ca să încadreze cât mai bine harta și să vezi toate opțiunile posibile, mai puțin personajul tău… Nu ar fi stricat un echilibru între dimensiunea personajului pe ecran și posibilitatea de a avea un bird’s eye view asupra hărții din jurul tău. Ultimul aspect pe care vreau să îl mai mentionez aici și apoi mă opresc ca să nu spuneți că sunt „hater”, e legat de hartă și navigație. Pentru că nu exită un mini-map sau vreo săgeată care sa îți indice cam pe unde ar trebui să mergi pe ecranul de joc, trebuie să deschizi mereu meniul și să consulți harta care e plină de markere și checkpoints. După un timp poate deveni ușor enervant să tot strici flow-ul jocului și să deschizi harta ca să știi încotro trebuie să mergi.

Verdict final

E posibil ca Disney Illusion Island să fie genul acela de joc care să treacă ușor neobservat. Poate că nici faptul că e un joc exclusiv Nintendo nu îl ajută la capitolul popularitate dar pentru cei care dețin deja consola și obișnuiesc să se joace des cu prietenii sau familia, poate reprezenta o activitate bună pentru o după amiază de sâmbătă. Dacă ești fan Disney atunci jocul mai bifează un plus. Stilul super-polișat de animație e chiar plăcut iar optimizarea bună și foarte responsive oferă o experiență excelentă de joacă. Dacă totuși nu ești convis și nu vrei să scoți din buzunar sau de pe card aproximativ 180 lei, cât e jocul fizic în magazinele de la noi, îți recomand să aștepți o reducere. Spider-sens-ul meu de colecționar de jocuri îmi spune că e posibil ca până la final de an să apară și ceva reduceri și astfel să devină un titlu must buy pentru Switch-ul tău.

Recenzie de Leonard Luția

Disney Illusion Island este disponibil acum pe Nintendo Switch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.