Endorfy Fortis 5 Dual Fan – “Will freeze your CPU like an arctic blizzard”

"Endorfy Fortis 5 Dual Fan este un dual-cooler pe care-l poți folosi practic la orice procesor AMD sau INTEL dorești"

0
609
Ascultă acest articol


Cine-ar fi crezut că Polonia ar putea invada Europa cu accesorii și componente de și pentru PC de calitate? Dar uite că m-am convins după ce am bătut palma cu proaspăt-sositul la noi, Endorfy, și am testat tastatura Thock TKL care cu siguranță va face fericiți niște gameri.

După ce ne-am convins că tastatura este “ceea ce trebuie” și înainte să o împerechem și cu un mouse de gaming GEM Plus Wireless (într-un articol tot pe luna aceasta), vom băga într-o carcasă Ventum 200 Air (articolul despre ea tot în această lună), un CPU Cooler Fortis 5 Dual Fan – subiectul acestui articol!

“be sure to put on a scarf and a warm hat, because Fortis Dual Fan will freeze your CPU like an arctic blizzard!”

Gata? V-ați pus baticul și băscălia călduroasă, că-ncepem!

Cutia nu este foarte mitică și nu pentru că ar fi CPU Cooler-ul imens și pentru că vine însoțit de câteva accesorii necesare pentru montare și mai mult de atât – accesorii pentru montarea multisocket – atât pe procesoare mai vechi cât și pe cele noi, fie ele INTEL sau AMD.

Cutia de carton include un timbru-mândru cu Quality Inspected in Endforfy Lab în Polonia și, pe lângă denumirea modelului, avem și o imagine parțială cu PC Cooler-ul în sine, mențiunea că modelul este EY3A009, că la capitolul cooling este implicat Synergy Cooling și că cele două coolere sunt silențiose de tip Fluctus.

Lângă codul QR, pentru cei care doresc și mai multe informații, trebuie să menționăm și cei 6 ani garanție acordată și câteva dintre specificațiile sale fiind că tipul acestui PC Cooler este Wide Tower, ceea ce oferă spațiu pentru memoriile RAM, și că cele două coolere sunt Fluctus de 140 respectiv 120mm.

Pe cutie sunt trecute, pe lângă ce conține aceasta și specificațiile tehnice, compatibilitatea cu procesoare, iar în cutie – imediat cum o deschidem – avem, într-o punguță, bracket-ul (sistemul de prindere adaptabil multisocket), o siringă cu pasta termoconductoare, Safety Instructions și un pliculeț galben cu un mesaj de la producător și o surpriză dacă scanezi codul QR imprimat pe o foiță albastră. Sistemul de prindere include toate tipurile de șurubele, clemele de prindere a coolerelor pe radiator și o cheiță metalică ajutătoare cu care să manevrezi totul.

Sub acestea vine un burețel moale și într-un sandwich de două cutii în care se află, individual cele două coolere, se află Fortis 5 Heatsink-ul – radiatorul.

Instrucțiunile de montare sunt destul de clare și compatibilitatea este cu AMD – (AMD4, AM3(+), AM2(+), FM2(+) și FM1 și cu INTEL (LGA1700, LGA1200, LGA1150, LGA1151, LGA 1155, LGA1156, LGA2066, LGA2011-3,LGA2011(SQUARE ILM). Așadar, avem acoperire, după cum ziceam, pentru procesoare mai vechi și cele actuale. Atenție! Nu este compatibil cu sTRX4 (AMD) și LGA1366 și LGA775 (INTEL).

Tehnic vorbind, dimensiunile lui Fortis 5 sunt de 159×144×131mm, cu un radiator cu 6 disipatoare de căldură (heatpipes) și 2 coolere de Fluctus 140mm (140×140×25mm) și Fluctus L120 (120×120×25m) capabile de la 250 la 1400 de rotații pe minut. Pasta inclusă este o Pactum PT-3 pe care o poți folosi la 3-4 aplicații.

La instalare, în funcție de socket (INTEL), va fi nevoie să dați placa de bază jos pentru a prinde și pe spatele acesteia colierul metalic și apoi prins cu cel care vine pe partea din față. Șurubelele sunt pentru fiecare caz, cu amortizoare/cauciucuri pentru o protecție și izolare bună. Atenție colierul să fie bine centrat și bine strâns (să nu aibă joc).

Pentru siguranță, după ce ați montat colierele pe placa de bază, faceți un test de poziționare cu radiatorul și în funcție de unde este plasat procesorul în carcasă să vă orientați cum montați cele două coolere – intrare căldură – ieșire căldură, în așa fel încât, în funcție de coolerele montate pe carcasă să se genereze un flux continuu de aer. Chiar dacă RAM-ul e aproape de procesor, Fortis 5 e destul de înalt (e tip tower) și nu va atinge memoriile, deci nicio problemă din punctul acesta de vedere. Puteți utiliza și carcase ATX mici, la fel și plăci de bază căci Fortis 5 se așează bine pe oricare dintre situații. O probă rapidă am făcut pe Ventum 200 Air (despre care vom vorbi într-un următor articol) și fiind o carcasă destul de mititică, Fortis 5 stă bine în ea, înălțimea nefiind o problemă și niciuna în cazul cu poziționarea memoriilor RAM.

Așadar, am montat bracket, am făcut o probă vizuală, acum urmează să curățați bine pastila procesorului, în exterior și să aplicați atâtea picături din siringa din pachetul Fortis 5 cât să se creeze o peliculă nu foarte groasă pe întreaga suprafață a pastilei procesorului. Bineînțeles, există proceduri în care pui doar câteva picături în centrul pastilei, și presarea radiatorului va face să se întindă automat peste tot, însă e mai bine cu prima variantă.

Montarea Fortis 5 Heatsink se face cu grijă, centrat bine și cu o apăsare foarte ușoară și poziționarea corectă în socket și după ce te-ai asigurat că totul e sincronizat bine, strângi șurubelele și asta a fost tot. Montați coolerele în direcțiile pe care le doriți, după cum spuneam mai sus, în funcție de fluxul intern al carcase, se fixează pe radiator cu acele agrafe metalice și apoi se unesc cei doi conectori de alimentare și capătul cu 4 pini se montează pe placa de bază la portul corespunzător (CPU FAN).

După ce ați terminat montarea, recomandat ar fi să mai faceți o probă, pornind PC-ul și verificând dacă ventilatoarele funcționează și dacă fluxul de aer este disipat corect.

Ținând cont de turațiile maxime ale coolerelor (1400 de rotații) și de mărimea radiatorului putem să ne dăm seama că nu este un cooler pentru gamerii care preferă overclocking-ul. Este un cooler recomandat probabil pentru procesoarele din categoria medie de performanță, dar asta nu înseamnă că nu poate fi pus și pe cele high-end, atâta timp cât pe acel PC nu se execută operațiuni extreme. Spre exemplu, pe un RIG cu o placă video performantă, nu este cazul să-ți faci griji de procesor și cooler-ul acestuia, pentru că placa video preia mare parte din procesare, dar dacă se folosește un joc sau aplicație care utilizează doar procesorul și memoria RAM, atunci e bine să supravegheați de aproape situația.

Cele două ventilatoare, în funcție de placa de bază, pot fi controlate pentru că dispun de SEMI PASSIVE-MODE și se pot regla în funcție de parametrii dați de utilizatori.

Bineînțeles, dacă totuși ești un gamer casual (sau precaut?!), poți opta pentru varianta acestui procesor dar cu ARGB – luminițele mult venerate de jucători, respectiv, dacă vrei să folosești PC-ul numai pentru chestii Office, entertainment sau gaming casual, poți opta pentru varianta simplă, Fortis, care vine numai cu un singur cooler. Îmi place că Endorfy pune la dispoziție utilizatorilor să facă aceste alegeri ale aceluiași produs, în funcție de necesitățile fiecăruia.

Așadar, ca o concluzie, Endorfy Fortis 5 Dual Fan este un dual-cooler pe care-l poți folosi practic la orice procesor AMD sau INTEL dorești și este capabil să mențină temperaturile optime pentru funcționarea procesorului chiar și pentru cei care vor să se avânte în gaming-ul casual. Vine la pachet cu tot ce ai nevoie pentru montare, inclusiv o cheiță și pastă bună și dacă ai puțin curaj te poți avânta să-ți faci montarea singur, fiind îndrumat de istrucțiunile din cutie.

PS. Rămâneți cu noi pentru a afla mai multe despre produsele Endorfy (în queue sunt mouse-ul GEM Plus Wireless și carcasa Ventum 200 Air!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.