„Corporațiile extraterestre și grupurile de rezistență se luptă pentru controlul substanței. ”
Gen: Third-Person Shooter (TPS)
Lansare: 25.08.2023
Studio: Bandai Namco
Distribuitor: Netzah Games
Platforme: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X Microsoft Windows PC
Clasificare: 12+
Sinopsis:
ARMORED CORE VI FIRES OF RUBICON combină experiență de lungă durată a FromSoftware în jocurile mecanice cu gameplay-ul lor de acțiune, pentru a aduce o experiență nou-nouță, cu octanism ridicat, seriei.
În ARMORED CORE VI FIRES OF RUBICON, jucătorii își vor asambla mech-ul dintr-o mare varietate de piese și arme pentru a se înălța liber prin locațiile misiunii care redefinesc mobilitatea tridimensională. Înfruntă o opoziție copleșitoare depășind și depășindu-ți inamicii cu o mișcare dinamică care folosește pe deplin lupta la distanță și corp la corp. Jucătorii pot experimenta o acțiune frenetică și rapidă, care poate fi realizată cu adevărat doar cu mech-uri.
Bătălii dinamice, omnidirectionale
Pilotează mech-ul în bătălii rapide și omnidirectionale, profitând de mobilitatea mech-ului tău atât pe uscat, cât și în aer, pentru a-ți asigura victoria în scene impresionante.
Personalizează-ți Mech-ul în funcție de stilul tău de joc
Explorează o gama largă de stiluri de joc și stiluri de luptă prin personalizarea structurii mech-ului tău între misiuni.
Alege și echipează-ți piesele preferate prin intermediul unui sistem de personalizare robust care îți poate modifică dramatic strategia de joc, manevrabilitatea și stilul de luptă.
Bătălii palpitante cu cei mai buni conducători
Desfășoară o mare varietate de tactici ofensive și defensive de aproape și de la distanță pentru a doborî puternicii conducători inamici.
Story Overview
O nouă substanță misterioasă a fost descoperită pe planetă îndepărtată, Rubicon 3. Ca sursă de energie, se așteptă ca această substanță să îmbunătățească în mod spectaculos capacitățile tehnologice și de comunicare ale umanității. În schimb, a provocat o catastrofă care a scufundat planetă și stelele din jur în flăcări și furtuni, formând un sistem stelar în flăcări. Aproape o jumătate de secol mai târziu, aceeași substanță a reapărut pe Rubicon 3, o planetă contaminată și izolată că urmare a catastrofei.
Corporațiile extraterestre și grupurile de rezistență se luptă pentru controlul substanței. Jucătorul se infiltrează în Rubicon că mercenar independent și se află într-o luptă pentru substanță cu corporațiile și alte facțiuni.
Recenzie:
Este ceva cunoscut la nivel mondial că FromSoftware este unul din cei mai populari dezvoltatori de jocuri în prezent. Şi deși astăzi sunt cunoscuţi de publicul larg în mare parte datorită aşa numitelor jocuri „Soulslike” sau „Soulsborne”, vorbim aici de Dark Souls, Sekiro, Bloodborne sau Elden Ring, unul din IP-urile lor originale a fost şi încă este ARMORED CORE. Au trecut 11 ani de la ultimul Armored Core, V supranumit Verdict Day şi lumea se aştepta ca VI: Fires Of Rubicon să tragă în direcţia unui Soulslike însă jocul este de sine stătător un monstru cu totul şi cu totul diferit. Adoptă atenția la detalii pe care le-au avut jocuri trecute precum Sekiro şi poate încă două-trei elemente mici, dar jocul este un third-person-mecha-shooter solid.
Viaţa de mercenar
Uşor neobişnuit ca primul lucru pe care să îl menţionez într-o recenzie este unul oarecum negativ şi acesta este povestea. Felul în care este transmisă te poate lăsa un pic confuz. Într-un viitor îndepărtat, oamenii extrag ceva cunoscut ca şi Coral de pe o planetă numită Rubicon 3. Această substanţă se zice că este o sursă de energie incredibilă și un foarte bun conductor. Însă un eveniment catastrofic începe să ardă toată planeta iar jumătate de secol mai târziu oamenii încearcă din nou să obţină aceasta resursă. Tu în schimb eşti un mercenar într-un Armored Core care se ocupă cu misiuni date de mega-corporații care lupta pentru a obține această resursă dar care în acelaşi timp mai au de a face cu grupări de rezistenţă pe Rubicon 3.
Unde străluceşte toată povestea asta este de fiecare dată când cobori pe teren în misiune şi vezi această planetă de la sol. Fabrici, zone diverse climatic şi un aer oarecum distopic automat te transpun într-o lume cu un trecut bogat pe care nu îl ştii dar posibil îl vei pune cap la cap avansând în misiuni. Unde apare problema este că toată această poveste, cea vorbită şi nu cea vizuală, este dată în briefing-uri în afară jocului, locul unde accesezi misiunile şi îţi costumizezi robotul său, câteodată, chiar şi în timpul misiunilor, de către o voce pe sistemul de comunicaţii interne care îţi spune chestii. E greu de multe ori să fi atent la ce se întâmplă în misiune şi în acelaşi timp să asculţi handler-ul care îţi vorbeşte deşi asta cumva contribuie la imersiunea în lumea Armored Core.
Soldat mercenar
Posibilitatea de a-ţi personaliza robotul transformă jocul de multe ori în ceva cunoscut ca „Trial and Error” până când începi să te obișnuiești cu armele şi cu celelalte elemente de personalizare. Nu este vorba doar că poţi să îţi colorezi robotul ca un EVA din Evangelion sau să îl faci să arate ca Thomas The Tank Engine. Două mâini, două locuri pe umeri și posibilitatea de a schimba cap, corp, picioare etc, fac ca această parte de personalizare să nu fie una doar superficială ci să fie parte integra a jocului. Nu poţi merge pe un singur „BUILD” ci vei fi nevoit constant să te adaptezi nevoilor fiecărei misiuni.
Controlul este şi el foarte dependent de costumizare fiecare buton dintre cele obişnuite pentru un shooter L1 L2, R1 R2 echipează o mână sau un umăr cu o armă sau un scut. Şi mai mult de atât boosterele îţi vor permite perioade mai lungi de timp în aer sau mai multe șanse de a eschiva. Jocul nu prea este menit să fie jucat la sol în ciuda magnetismului pe care îl simţi când robotul atinge orice suprafaţă, scopul este să petreci timp în aer şi să elimini tot ce îţi iese în cale. Aşa că orice aşteptare care te-ar face să crezi că jocul este un Sekiro cu roboţi va zbura din primele minute când vei înţelege că o explozie la sol, chiar dacă nu este direct pe tine îţi va da damage, moment în care vei adapta stilul de joc destul de forţat de împrejurimi, la ce trebuie să faci în realitate. Atenţia la arme, la gloanţe şi la boost îţi vor garanta succesul chiar şi contra celor mai dificili boși din joc dar și luptelor contra alţi Armored Cores. Stats-urile sunt şi ele de luat în considerare când trebuie să gestionezi lucruri precum greutatea şi consumul de energie fiecărui ataşament, fie că vorbim de arme sau părţi ale robotului. Per total şi ştiu că spun chestia asta des, este un joc destul de intuitiv aparent, dar la care mai trebuie să înveţi una alta pe parcurs.
O lume decrepită
Nu este cel mai colorat şi primitor viitor însă, cum am menţionat mai sus, are multe de spus. Jocul ca întreg, pe partea vizuală, străluceşte incredibil într-o lume în ruină, apărată de roboţi şi maşinării care par să fi suferit trecerea timpului mai rău decât te-ai aştepta. Plin de zone „gri” lumea din Armored Core VI nu este una deloc prietenoasă mai cu nimeni şi se vede în momentul în care păşeşti într-o misiune. Nici cei care îţi sunt alături, alţi mercenari, alţi Amored Cores, nu se poartă cu tine ca o echipă. Este o lume nemiloasă dominată de forță brută, arme de foc şi companii lacome după putere și resurse. Nu ar fi departe de un posibil viitor adevărat pentru noi însă tehnologia clar este mult mai avansată in joc decât în realitate.
Construcții enorme stau în ruină păzite de roboţi şi turele pregătite să tragă asupra oricărui intrus pe teritoriul controlat de ei. Este un salt considerabil pe partea grafică de la Armored Core V la VI. Ultima dată fiind lansat pe Playstation 3 și Xbox 360 după care seria a sărit o generaţie de console şi acum a apărut pe cea nouă. E clar că noul joc de Playstation 5 sau PC va arăta mult mai bine decât predecesorul său, însă surprinde cât de mare este saltul. Fiecare misiune pare să extindă o lume întreagă mai departe de pereții invizibili care te blochează în zona în care trebuie să îți desfășori misiune dar şi atenţia la detalii, în special a luptelor cu boși, fac că jocul să fie stelar pe partea de grafica.
Efect Anime
Dacă are voci în japoneză eu o să îl joc așa. Fără dar si poate. Şi pentru prima dată am impresia că vocile în engleză sunt mai exagerate decât cele în japoneză. Interpretările de voce în Engleză îți dau acea senzație de „Over-the-top”, ceva oarecum exagerat în timp ce în japoneză avem un nivel elevat de intensitate şi seriozitate în livrarea fiecărei linii de dialog. Cei ce vorbesc cu tine de multe ori nu sunt în pericol şi se simte. În timp ce tu încerci să te fereşti de atacurile unui alt Armored Core, o voce serioasă, fermă dar foarte calmă îţi explica ceva prin intercom, complet detașat de realitatea pe care o trăiești, pericolul că poți fi distrus în orice moment, căci până la urma ești doar un alt robot mercenar. Senzaţia per total în a juca Armored Core VI în Japoneză este ca şi cum te-ai afla într-un film sau anime cu roboţi, mult mai serios decât un Mazinger sau un Gundam. Aş spune că pare o variantă foarte adultă a genului numit MECHA.
Un ultim briefing
Nu este un joc uşor însă nu este greu în sensul unui Dark Souls. Checkpoint-urile sunt iertătoare iar posibilitatea de a face schimbări după o moarte aduc nivelul de dificultate la ceva ce aş numi tolerabil. Cu aproximativ 20 de ore de misiuni principale şi posibilitatea de New Game+ cu tot ce ai deblocat de prima dată, jocul are ceva şanse să fie jucat din nou pentru a descoperi şi alte sfârşituri poveştii dacă reuşeşti cumva să fi interesat mai mult decât superficial de ce se întâmplă pe Rubicon. Şi da, povestea este singurul element din joc care lasa oarecum de dorit deşi posibilitatea de avea nişte cinematics in-game ar fi făcut mult mai mult pentru experiența gaming decât un simplu briefing la început şi un „GG ai terminat misiunea” la sfârşit. Începutul este un pic mai greoi însă în momentul în care intri în „partea a 2-a” a jocului devine mult mai activ deşi satisfacţia unei misiuni încheiate cu succes este acolo de la bun început, nu pot să nu recomand curioşilor AC care nu este Assassin’s Creed şi nici Animal Crossing ci Armored Core.
Armored Core VI: Fires of Rubicon este disponibil din 25 august 2023 pe Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X Microsoft Windows PC.