ABIFF 2023: Povești Animate din Întreaga Lume – Diversitate și Magie pe Ecranul Mare între 22 și 24 septembrie

0
449
Ascultă acest articol


Cea de-a treia ediție a Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF), un eveniment dedicat artei animației, este pregătită să încânte publicul cu o nouă selecție de filme de lung și scurtmetraj de animație din întreaga lume. Organizat de Mockra Productions, ABI Fundație și Creatrix Fama, festivalul va avea loc în perioada 22-24 septembrie 2023 la Cinema Union din București, precum și la Cinema Carpați din Sinaia și Cinema Trivale din Pitești, cu sprijinul UPFAR-ARGOA și al DACIN SARA. Evenimentul de deschidere va fi găzduit de Cinemax Veranda din București.

Ediția din acest an aduce în prim-plan diversitatea și creativitatea din lumea animației, reunind viziuni artistice din colțuri diferite ale globului. Subtema festivalului, “Arta ca instrument împotriva discriminării,” aduce în atenția publicului filme cu stiluri și subiecte variate, dezvăluind talentul regizorilor lor.

Programul competiției ABIFF 2023 include următoarele 11 scurtmetraje:

 • “0:00 A.M.,” regia Yaunshen Yang, China, 2022, 3 min
 • “A World in Chaos,” regia David Crisp, Ungaria, 2023, 10 min
 • “Breaza – The Legend of the Stained Woman,” regia Eugen Munteanu, România, 2023, 5 min
 • “Dessert Critter,” regia Lina Walde, Germania, 2023, 8 min
 • “Legacy,” regia Tamas Ivady, Ungaria, 2023, 9 min
 • “Lights,” regia Jitka Nemikinsova, Cehia, 2023, 8 min
 • “No More Mr. Bag Guy,” regia Clément Delcroix, Naïm Yavuz, Samuel Duby, Maxime Lamblin, Lucinda Roussel, Esteban Haro, Franța, 2022, 6 min
 • “The Eternal Question,” regia Mariia Konopatova, Rusia, 2023, 4 min
 • “The Missing Color,” regia Arthur Felipe Fiel, Brazilia, 2023, 9 min
 • “The Pillar Of Strength,” regia Aie Ibrahim, Malaezia, 2022, 7 min
 • “The Sprayer,” regia Farnoosh Abedi, Iran, 2022, 8 min

Aceste scurtmetraje vor concura pentru două premii: Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în valoare de 800 EUR și Premiul pentru cel mai bun film tematic în valoare de 500 EUR.

Festivalul va fi deschis cu proiecția filmului “Robot Dreams,” regizat de Pablo Berger, un film de animație bazat pe celebrul volum grafic al scriitoarei americane Sara Varon. Acest film prezintă într-o manieră subtilă și totodată puternic emoționantă prietenia, aventurile și ghinioanele lui Dog și Robot în New York-ul anilor ’80. “Robot Dreams” a strălucit la numeroase festivaluri internaționale de prestigiu, inclusiv Cannes Film Festival 2023, Toronto International Film Festival 2023, Melbourne International Film Festival 2023 și Sarajevo Film Festival 2023, fiind recompensat cu Contrechamp Award la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy 2023.

Tot pentru publicul tânăr și familiile lor, ABIFF prezintă “Oink” (2022), regizat de Mascha Halberstad, un film de animație cu o poveste adorabilă, prezentat cu succes la festivaluri internaționale, inclusiv la Berlin International Film Festival în 2022.

În secțiunea filmelor clasice, festivalul vă invită să (re)descoperiți “Novăceștii” (1988), regizat de Constantin Păun. Acest film de animație este o adaptare a baladei despre Baba Novac și oferă o incursiune plină de farmec în trecutul istoric al României.

De asemenea, ABIFF va readuce în atenția publicului filmul de animație românesc “Mercy Street,” regia Stefan Buzea, Alexandru Buzea, Nicolae Radu, realizat în 2016. “Mercy Street” este povestea unui băiat de 10 ani, Lorenz, care descoperă un pasaj secret spre o lume secretă sub lumea noastră, care îl va duce într-o mare aventură cu scopul de a salva muzica lumii. Construcţia vizuală a filmului de animaţie “Mercy Street” se bazează pe o tehnică originală de detaşare a animaţiei în perspectivă.

În plus, festivalul va include și secțiunea specială “ABIFF Classic Latvian Animation Shorts Showcase,” dedicată animațiilor clasice din Letonia, oferind publicului o incursiune interesantă în patrimoniul animației letone.

La evenimentul de închidere, festivalul va proiecta în premieră în România documentarul animat “AURORA’S SUNRISE” (2022), regizat de Inna Sahakyan, care aduce în prim-plan o poveste cutremurătoare despre supraviețuire și reziliență în fața genocidului armean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.