Ascultă acest articol


Trilogia GRIND este completată de o apariție de proporții: dacă primul număr reprezintă o tentativă de a contopi jurnalismul despre jocuri cu formatul de catalog de artă, iar cel de-al doilea este un adevărat omagiu adus revistelor LEVEL, PC Games și Xtrem-PC de la începutul anilor 2000 (dar cu o întorsătură de situație undeva la mijloc), atunci GRIND 3 își propune să fie mai mare, mai actual și mai colaborativ.

Acum avem din nou mai multe pagini, mai multe jocuri și mai mulți redactori. Mulțumită eforturilor depuse de Leo Luția (care a dus în spate cam 90% din greu și a făcut chiar o deplasare la Brașov pentru a lua legătura cu redactori ex-LEVEL), avem onoarea de a vă prezenta cea mai spectaculoasă revistă de jocuri pe care o veți vedea în anul 2023.

Este groasă (estimăm că vom avea peste 150 de pagini de conținut), este lucioasă (pentru că ne încăpățânăm să le oferim copacilor o viață de apoi demnă, tipărind pe hârtie de 150g care nu va ajunge niciodată în coșul de gunoi) și este spectaculoasă (pentru că grafica arată mai bine ca oricând).

Ceea ce nu s-a schimbat la revista GRIND este încăpățânarea de a oferi tuturor conținutul gratuit în format digital. În fond, producem singura revistă de gaming din România și ne luăm în serios rolul de a aduce bucurie și optimism în rândul comunității. Nu trebuie să existe vreo barieră materială și, în continuare, veți avea libertatea de a citi, de a distribui, de a modifica, de a tipări propriul exemplar și chiar de a vinde. Singura noastră rugăminte este să recunoașteți și să citați corect autorii, astfel încât Cezarii să primească admirația pe care o merită.

Ceea ce s-a schimbat la revista GRIND este hotărârea de a nu mai pierde bani. Scopul proiectului nu este și (cel mai probabil) nu va fi vreodată acela de a obține profit. În fond, atunci când tipărirea unui exemplar de revistă costă undeva între 50 și 100 de lei, se pune problema doar de recuperare a costurilor de producție. Mai mult de atât, GRIND este un proiect artistic și noi nu am vândut niciodată reviste: le-am oferit cadou susținătorilor noștri și am avut grijă ca fiecare exemplar să fie unic (semnat și numerotat).

Pentru a ușura puțin procesul de a primi donații, am creat și o pagină de Patreon. Aici veți găsi categorii pentru toate bugetele și interesele. Nu este obligatoriu să ne donați bani și dispuneți oricând de alternativa de a tipări propriul exemplar de revistă la calitatea care vă satisface sau vi se pare mai accesibilă. Dar dacă totuși considerați că munca noastră este valoroasă în vreun fel și vă aduce suficient de multă bucurie, atunci sunteți liberi să ne faceți donații. În mod clar, banii nu vor fi suficienți pentru a renunța la slujbe și pentru a ”fugi cu banii abonaților”. După ce Patreon și PayPal își opresc comisioanele, băncile profită de diferența de curs de schimb și ANAF-ul pretinde 45% în anul fiscal următor, vom rămâne cu mai puțin de jumătate din sumele donate. Dar chiar dacă nu suntem o afacere și nici nu ne propunem să intrăm pe piața de presă scrisă, vrem să fim în continuare cetățeni corecți.

O vom spune din nou, pentru a nu exista neclarități: NOI NU VINDEM REVISTE. Donațiile sunt un mod de a acoperi costul pentru tipar și de a determina cererea pentru publicații tipărite. Dar nu ne-am propus să facem o afacere din asta, nu oferim garanții legale și ne bazăm în totalitate pe reputația pe care am clădit-o reciproc de-a lungul anilor.

În continuare, revista GRIND este un hobby pentru toți cei implicați în proiect. Facem asta pentru că vrem să producem singura revistă de gaming din România și, deși tipărim mai puțin de 100 de reviste per apariție, avem un standard riguros al calității care ne face să ne purtăm de parcă am avea milioane de cititori. Așa cum spune și prefața din GRIND 2, nu facem asta pentru că este simplu: ci tocmai pentru că este greu și reprezintă genul de provocare care ne place.

Dar să lăsăm laudele pentru mai târziu. Astăzi, 4 octombrie 2023, avem plăcerea de a vă prezenta un demo de 60 de pagini pentru revista GRIND 3. Încă mai avem câteva articole de finalizat și câteva corecturi de făcut. Dar este important să puteți să vă convingeți de calitatea articolelor și de splendoarea graficii. Iar dacă vreți să vă alăturați comunității GRIND de pe Discord, aveți aici o invitație

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.