În fiecare an, Les Films de Cannes à Bucarest aduce în prim plan o țară prin filmele ei. Anul acesta este rândul spectatorilor să descopere cinematografia contemporană din Italia, țara din care provin trei filme care au fost în competiție la Cannes: A Brighter Tomorrow (2023), regizat de Nanni Moretti, Kidnapped (2023) al lui Marco Bellocchio și Nostalgia (2022), în regia lui Mario Martone. Regizorul Mario Martone va fi prezent la București în ultimul weekend al festivalului pentru a-și prezenta filmul și a întâlni publicul la o sesiune de Q&A, pe 27 octombrie, la Elvire Popesco.
Les Films de Cannes à Bucarest se încheie duminică, 29 octombrie cu Ziua de Aur, care reunește proiecțiile filmelor care au luat marele premiu la cele mai importante festivaluri de film din Europa. Anatomie d’une chute/Anatomia unei prăbușiri, Justine Triet – Palme d’Or la Cannes, Sur l’Adamant/Pe Adamant, Nicolas Philibert – Ursul de Aur la Berlin și Poor Things, Yorgos Lanthimos – Leul de Aur la Veneția se vor putea vedea în aceeași zi la Cinema Muzeul Țăranului. La proiecția Sur l’Adamant/Pe Adamant de sâmbătă, 28 octombrie, la Elvire Popesco, va fi prezent și regizorul Nicolas Philibert. Publicul îl va putea întâlni și cu ocazia proiecției speciale din retrospectivă a celui mai cunoscut film al său, Être et avoir (2002), care a depășit un milion de spectatori în anul în care a fost lansat.
Programul Les Films de Cannes à Bucarest:
https://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program-bucuresti/
Nostalgia
„Mario Martone este fără îndoială unul dintre cei mai profunzi regizori italieni contemporani aduși în atenție de către festivalul de film de la Cannes. Să ai îndrăzneala să numești un film Nostalgia la 37 de ani după Tarkovski necesită deja mult curaj. Iar să reușești să creezi un thriller napoletan în vreme ce vorbești despre întoarcerea acasă, despre trecerea timpului, despre rostul trecutului – dacă are vreun rost – e absolut remarcabil și emoționant.”, afirmă Cristian Mungiu, fondatorul Les Films de Cannes à Bucarest.
Mario Martone este regizor de teatru, cinema și operă. A creat compania de teatru Falso Movimento în anii 1980 și apoi a fondat împreună cu Toni Servillo Compania Teatri Uniti, prin care a realizat primele sale filme independente. Mai târziu, a devenit directorul teatrelor din Roma și Torino. A realizat două filme plasate în secolul al XIX-lea, care au atras milioane de spectatori, a pus în scenă opere în unele dintre cele mai mari teatre din lume și a continuat să experimenteze cu limbajele artistice. În 1999, a creat Teatrul India din Roma. În 2018, Muzeul Madre din Napoli i-a dedicat o mare expoziție personală. În timpul pandemiei, a adaptat Bărbierul din Sevilla și Traviata pentru televiziune. S-a întors recent în fața publicului live cu punerea în scenă Filo di mezzogiorno a Goliardei Sapienza.
Filmul îl urmărește pe Felice, un bărbat care se întoarce în orașul său natal, Napoli, pentru a-și vizita mama bolnavă, după ce a petrecut 40 de ani în Egipt, unde s-a convertit la islam și s-a căsătorit cu o egipteană. Felice ajunge să i se confeseze preotului local Don Luigi că într-unul din furturile lor mărunte, prietenul său din copilărie Oreste l-ar fi ucis pe proprietarul unui magazin de tâmplărie local. Felice află că prietenul lui din copilărie a devenit între timp un șef periculos al Camorra, sindicatul local al crimei organizate.
Mai mult decât al unui oraș, Nostalgia este filmul unui cartier sărac din Napoli, Rione Sanità. Toate străzile, casele și oamenii care apar în film provin exclusiv din acest cartier, iar regizorul a provocat actorii și echipa de filmare să se piardă în cartierul acesta ca într-un labirint, cu camera pe umeri, într-o reinterpretare personală a curentului documentarist cinéma vérité. Iar spectatorii sunt invitați să-i urmeze.
Legendarul regizor italian Marco Bellocchio, care a primit Leul de Aur la Veneția pentru întreaga carieră în 2011, nu s-a ferit niciodată de subiecte controversate, în special legate de trecutul istoric al țării sale. Kidnapped, cea mai recentă, este o frescă istorică inspirată din povestea adevărată a lui Edgardo Mortara, un tânăr evreu care a fost răpit din familia sa de către biserică sub ordinele Papei în 1858, în Bologna. Pentru că la șase ani ar fi fost botezat în secret de moașa lui, care se temea pentru sufletul său în cazul în care ar fi murit nebotezat, legea pontificală a cerut ca el să fie crescut catolic. Filmul urmărește lupta disperată a părinților lui Mortara pentru a-și recupera fiul, confruntarea lor necruțătoare cu Vaticanul, indignarea comunității internaționale evreiești și a liberalilor italieni.
Cu o poveste atât de bogată și complexă încât a fost urmărită cândva de Steven Spielberg, filmul lui Bellocchio este mai puțin o critică directă a Papei Pius al IX-lea cât o explorare a contradicțiilor existențiale devastatoare ale lui Edgardo ca adult (Leonardo Maltese). Filmat într-un clarobscur pictural, care amintește de capodoperele lui Caravaggio și Delacroix, filmul folosește luminile și umbrele pentru a transmite drama tenebroasă și barocă a evenimentelor – fie că e vorba de frământările interioare ale lui Edgardo sau de neliniștea unei țări în drumul ei către unificare.
Giovanni, un regizor italian renumit, este pe cale să înceapă producția unui film politic. Cu o căsnicie aflată în criză, un coproducător în pragul falimentului și copleșit de schimbările din industria cinematografică, totul pare să fie împotriva lui. Întotdeauna la limită, Giovanni trebuie să-și regândească modul de lucru dacă vrea ca soarele să strălucească din nou în mica sa lume.
Un film optimist despre viață și despre cinema, A Brighter Tomorrow este povestea unui cineast a cărui viață a fost mereu ritmată de filmele pe care le-a făcut. Renumitul regizor italian Nanni Moretti a adus acasă un Palme d’Or în 2001, pentru The Son’s Room. Cu A Brighter Tomorrow, lui Nanni Moretti îi reușește din nou un film care este în același timp o comedie irezistibilă și un proces de autoterapie.
Anatomia unei prăbușiri intră în cinematografe pe 03 noiembrie. Pe Adamant este distribuit în România de Voodoo Films. A Brighter Tomorrow este distribuit în România de Independența Film. Poor Things este distribuit în România de Forum Film.