Ascultă acest articol


Please Wait…

Loading…

Buffering…

Și-aștepți… și-aștepți să se încarce, ping enorm, lag, conexiune pierdută, se reface conexiunea, nu există conexiune, ș.a.m.d. Știți ce zic? Fie că ești gamer, preferi entertanment-ul sau pur și simplu ai nevoie de o conexiune la internet pentru a lucra sau pentru la școală, toată lumea depinde în primul rând de viteza conexiunii și în al doilea rând de echipamentul care-ți dă accesul la internet – prin cablu sau, cel mai popular, Wi-Fi!

Așadar, mai direct, ai nevoie de o conexiune la internet rapidă și un router capabil să acopere nevoile tale de utilizare ale acestuia, prin cablul sau prin Wi-Fi, iar Tenda – un producător de astfel de echipamente, vine cu o soluție care să mulțumească aproape pe toată lumea.

În acest articol vom discuta despre Tenda TX12 Pro – opțiunea Tenda pentru internet rapid, prin Wi-Fi 6 (cu Wi-Fi+), acoperire extinsă și semnal puternic. Începem!

Pachet

Cred că Tenda are unul dintre cele mai atent lucrate și calitative la ambalajele sale pentru produse, sau cel puțin la cele de routere, pentru că folosesc un carton calitativ, lucios, cu printuri detaliate și elemente strălucitoate – și contează ca un ambalaj să fie atrăgător pe raft, dar și să ofere informațiile necesare pentru a “convinge” potențialul client să-l aleagă.

Negru și portocaliu, cu texte albe, așa se prezintă în general ambalajele producătorului, și cel de față nu face excepție, elementele lucioase constând în imaginea router-ului de pe partea din față și acel timbru cu Wi-Fi6, și arată foarte bine. Tot în partea din față găsim sigla, înștiințare de 3 ani garanție, denumirea completă a modelului și câteva dintre atuurile acestui model.

Subversive Experience for Gaming

Aflăm, așadar, care sunt aceste atuuri:

  • AX3000 for Ultra-Fast Transmission Speed
  • Strong Wifi Signal Throughout Your Home
  • Ultra-Wide Coverage with Wi-Fi+

plus OFDMA, WPA3 și că include Broadcom Chip 1.7 Ghz.

Pe laterala din stânga avem scrisă compatibilitatea, pe cea din dreapta sunt trecute specificații tehnice, iar pe latura de jos avem codurile de bare și o descriere scurtă a produsului în mai multe limbi.

Pe partea din spate, avem un timbru cu “suport tehnic gratuit” și contacte unde beneficiem de ele, plus descrieri despre ce face acest “aparat”, care sunt avantajele sale, ce conține pachetul, un tabel comparativ cu alte două modele din gama TX (TX3 și TX9), TX12 fiind cel mai performant și o schemă de utilizare. Sub toate acestea sunt trecute, sub formă de pictograme, acele avantaje.

În cutie, într-un cofraj de carton, găsim router-ul cu o țiplă pe partea de sus, care se dă jos la prima utilizare, și pus într-o punguță de protecție, alimentatorul la curent, un ghid rapid de utilizare și un cablul ethernet.

 

Aspect

Prin amabilitatea Tenda România, cred că am acoperit mare parte din portofoliul Tenda de routere și, deși sunt sortate pe mai multe categorii, majoritatea au un design asemănător, simplu și atrăgător (exemplu RX12 Pro). Negrul predomină și, de mai multe ori în recenziile anterioare, l-am tot comparat cu pelerina lui Batman. Deși nu are acele vârfuri atât de pronunțate ca modelele anterioare TX12 Pro are are colțurile laterale mai ascuțite și două vârfuri între ele – suprafața zone de sus fiind decupată central cu niște pliuri fine. Aici, pe centru, găsim un mic LED de stare, iar în dreapta logo-ul Tenda auriu atrage privirea.

Lateralele au zone cu perforații pentru aerisire și câte o antenă nedetașabilă, dar care se poate roti în mai multe direcții și unghiuri. În partea de jos, pe burta TX12 Pro se observă patru piciorușe de susținere și întreaga suprafață are perforații pentru aerisire. Între acele piciorușe avem un sticker cu codurile de bare și detalii despre conectare și se observă și două orificii pentru a face posibilă montarea pe perete.

Zona din spate, zona de conectare are între cele trei antene, trei porturi galbene pentru LAN, portul WAN – albastru, portul pentru alimentare la urent și un buoton pentru WPS și un orificiu pentru Reset.

Antenele sunt destul de lungi, iar întregul router nu are o greutate mare, forma și design-ul său făcându-l bun de pus pe perete sau pe birou la vedere, căci este arătos.

Tehnic

TX12 Pro are dimensiunile 267x166x222 mm, dispune de 2 butoane 1x WPS,1x Reset și un LED de stare, iar la conectivitate are 3x porturi LAN 10/100/1000Mbps și unul WAN 10/100/1000Mbps. Broadcom 6756 este cipul quad-core capabil de 1.7GHz

Pe router sunt prezente 5 antene externe de 6dBi, capabile de Wi-Fi 6 (cu Wi-Fi+ – sistem mesh) cu standardele IEEE 802.11ac/a/n/ax 5GHz, IEEE 802.11b/g/n/ax 2.4GHz care pot până la 2402Mbps (5GHz) respectiv 574Mbps (2.4GHz).

Pe partea de securitate avem WPA-PSK,WPA2-PSK, WPA/WPA2-PSK, WPA3-SAE/WPA2-PSK, și include tehnologiile Beamforming, OFDMA și MU-MIMO.

Administrarea se face prin aplicația dedicată de mobile sau prin accesarea directă de pe tendawifi.com.

 

 

Testare

Montarea și instalarea se fac destul de rapid, după ce-i găsești un loc unde vrei să-l pui – am spus că poate fi pus pe perete sau pe birou, la vedere, că arată bine, dar atenție la lungimea cablului de alimentare și bineînțeles, să te asiguri că ajunge și cablul de internet care intră în portul WAN. Odată ce ai trecut de acest pas, mergi către aplicația dedicată sau accesezi direct tendawifi.com și începi procedura de configurare.

În mână, TX12 Pro e ușor, arată bine și amprentele se văd imediat, antenele – 5 la număr, sunt lungi și le poți îndoi în anumite direcți, în funcție de unde-l montezi. Mi se apare atrăgător acel logo auriu de pe partea din față, iar LED-ul de stare are funcții multiple și ajută să-ți dai seama ce se întâmplă cu conexiunea, fiind ajutat de ghid.

Într-un apartament de 55mp cu toți pereții de beton, poziționat în mijlocul acestuia, în cele mai depărtate colțuri față de router, semnalul a fost maxim ceea ce arată că într-adevăr acoperirea și puterea semnalului este foarte bună.

Pentru testare am conectat la rețea, care este Wi-Fi6 și am optat pentru a îmbina cele două benzi într-una singură (2.4Ghz și 5Ghz), trei smartphone-uri (numai unul cu suport Wi-Fi6), două tablete (unul cu suport Wi-Fi6), două televizoare, două console de jocuri (PS5 și Switch Lite), un PC (cu placă wireless integrată și suport Wi-Fi6) și un laptop. Primele teste au fost de acoperire și în general, după cum am spus, recepționarea semnalului a fost maxim (deși în testele de transfer s-a simțit un pic scăderea în viteză).

La teste prin Wi-Fi6, la o distanță de aproximativ 2 metri de router am obținut valori aproape de cele precizate de producător 2300 Mbps (5GHz) respectiv 500Mbps (2.4GHz), iar în testele prin cablul LAN (foarte drăguț cel din pachet, plat), pe porturi Gigabit, ei bine, vitezele au fost maxime – fie pe PC, fie pe laptop.

Testele Wi-Fi le-am făcut în același timp pe toate device-urile menționate (le-am dat să facă un transfer sau să utilizeze o conexiune online) pentru a vedea cât de stabilă este conexiunea (și a fost) la fiecare și am observat imediat partajarea egală a semnalului pentru fiecare în parte. Aici se simt cel mai bine tehnologiile precum OFDMA, MU-MIMO și Beamforming și eram curios cum funcționează Wi-Fi+ în cazul unui sistem mesh, dar nu am avut cum să testez asta, însă am putut testa cu Tenda Range Extender Wi-Fi6 AX1800 și trecerea de la semnalul router-ului la cel al extender-ului se face destul de rapid, vitezele de transfer fiind mai bune prin acesta decât direct de pe router.

Configurația standard e foarte OK reglată, dar dacă vrei totuși să intri în detalii și să configurezi tu parametri doriți, intri în aplicația dedicată pentru mobile (Android, iOS) sau prin browser, la adresa precizată mai sus, introduci user și parola puse atunci când ai montat și configurat prima oară router-ul și de acolo ai acces la multe setări, modul Advanced deblocând și mai multe.

Dacă transferurile merg bine, sunt stabile și se mențin pe distanțe mari, după cum e menționat și pe cutie (deși nu este marcat ca fiind un router de gaming) avem performanță și pentru jocuri și n-am stat pe gânduri și am dat drumul la câteva teste de jocuri online, fie de pe pc/laptop, fie de pe cele două console, sau de pe smartphone-uri și tablete. Conexiunea a fost bună, lag mic (aici contează și poziționarea serverelor jocurilor) și stabilitate bună. Se simte ușor un spor de viteză prin conexiunea Wi-Fi6, dar în toate cazurile (majoritatea testate pe 5Ghz, și doar un smartphone pe 2.4Ghz).

Cel mai bine am putut observa cât de OK este semnalul și stabilitatea sa prin aplicația de streaming de jocuri NVIDIA GeForce NOW Ultimate unde am putut forja router-ul în titluri AAA. Bineînțeles, dacă ești un gamer pretențios sau un jucător profesionist de eSports probabil vei vrea “cifre” mai bune de la router-ul tău, și vei opta pentru routere dedicate de gaming – al căror specificații tehnice (și prețuri) sunt mult mai ridicate.

Pe perioada testelor, router-ul nu s-a încins, blocat și nu a dat “rateuri”. Una peste alta, 3 ani garanție și suport tehnic gratuit accentuează încredere în TX12 Pro și poți sta liniștit că îți va oferi semnal bun și stabil wireless pe distanțe măricele și din aplicație poți face cam tot ce te taie pe tine capul ca să fie totul OK.

Concluzie

Poți avea încredere în acest router, nu numai că ai parte de 3 ani de garanție și suport tehnic gratuit, dar și pentru că are tehnologii noi, utile și funcționabile și o performanță cât să acopere orice nevoie – pornind de la un simplu browsing și utilizări în social-media și până la entertainment și jocuri – TX12 Pro acoperă tot, fără probleme.

Tenda TX12 Pro AX3000 Dual-Band Gigabit Wi-Fi 6 Router se poate comercializa la un preț de aproximativ 500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.