Ascultă acest articol


Razer și-a lăsat amprenta în lumea gaming-ului, fie el competitiv sau de ocazie, prin produsele sale apreciate în întreaga lume. Imposibil de confundat cu alte produse de acest gen, acel verde neon și sigla cu cei trei șerpișori, a făcut și face mai departe, gamerii fericiți.

În teste am avut, de câteva zile, un mouse Razer despre care abia așteptăm să vă spunem și să lămurim niște chestii gameristice îndreptate mai mult spre zona gaming-ului competitiv și/sau eSports. Vorbim, așadar, despre Razer Viper 8K – un mouse de gaming lansat cu ceva vreme în urmă, care a surprins jucătorii cu o frecvență nici mai mult, nici mai puțin, de 8Khz! Nu nu 8K ăia de la TV, la rezoluție, și mai mult de atât este un mouse ușor de care se poate bucura jucătorii, fie ei dreptaci sau stângaci, pentru că este vorba de un mouse de gaming ambidextru! Dar, haideți să o luăm pe rând, în stilul MovieNews.ro 😀

Pachet

Verde Neon. Verde Neon peste tot! Nu chiar, avem și ceva negru, dar și un ambalaj un pic mai diferit decât alte produse de acest gen de la Razer. Cutia de carton, cu șiret de material textil în partea de sus, ne afișează o imagine cu mouse-ul văzut de sus, în partea din față a cutiei, unde se află și sigla Razer, denumirea produsului scrisă cu argintiu și avem aici și câteva pictograme cu avantajele de care veți beneficia dacă achiziționați acest produs, și anume:

  • Hyperpolling (True 8.000 Hz)
  • Focus+ (20K DPI Optical)
  • Razer Chroma RGB
  • 2nd-gen Razer Optical Mouse Switch
  • 71G Lightweight Design

Faptul că este vorba de un produs ambidextru și dedicat eSport-ului, este menționat chiar sub denumirea modelului, iar pe laterala din stânga, se detaliază puțin despre 3 dintre “avantajele” menționate mai sus plus avem precizat ce conține interiorul pachetului și de ce ai nevoie pentru a putea folosi mouse-ul.

Dacă pe “fund” ai codurile de bare și alte detalii, pe partea din spate a cutiei avem un fel de schemă unde, în jurul unei imagini cu mouse-ul văzut de jos, ușor într-o parte, sunt menționate din nou câteva dintre acele feature-uri, cărora li se adaugă Razer Speedflex Cable și Advanced On-Board Memory.

Am precizat la început că este vorba de un ambalaj un fel mai diferit asta pentru că, cutia nu se deschide ca la orice produs ci se deschide ca un fel de evantai, pe mijloc fiind cutia separată cu mouse-ul, iar în una dintre pliuri avem acel Ghid Rapid plus mesajul de la “tatăl Razer” pe o foaie transparentă, dar și nelipsitele stickere cu Razer.

În cutie avem mouse-ul cu cablu USB atașat și, ascuns (la despachetare nu am văzut) un săculeț pentru transport care chiar mi-a plăcut mult că a fost inclus, reamintindu-vă că vorbim aici de un mouse pentru eSportivi.

Aspect

Ambidextru. Înseamnă că-l poate folosi orice jucător, fie el stângaci sau dreptaci. Viper 8K arată foarte bine și are forma unui cap de, ai ghicit, viperă. Subțire și foarte ușor. Negru la culoare, realizat dintr-un plastic, nici mat dar nici lucios, cu linii simetrice egale de ambele jumătăți ale sale, lateralele având o zonă cu striații micuțe, ca un fel de zonă de cauciuc, pentru o priză bună, fie vorba de degetul mare, sau celelalte degete care se închieie cu cel “care nu face nimic” – cum spune melodia aceea pentru copii.

În partea din spate avem sigla Razer iluminată RGB – singurul element iluminat al mouse-ului, iar deasupra lui se observă un fel de șanț de la care pornesc cele două butoane de click, pe mijloc cu rotița de scroll cu cauciuc de iarnă aplicat – adică cu striații aderente pentru o stabilitate a degetului pe ea. Cu o gardă la sol gata pregătit de viteză, talpa dispune de două patine mari polytetrafluoroethylene (PTFE) – da, cuvântul există, revin mai jos cu o explicație scurtă. Senzorul este înconjurat și el de PTFE, iar acolo observăm și un mic buton dedicat schimbării rapide a DPI-ului, însoțit de un LED multicolor (Afișează 5 culori). Tot pe talpă sunt și codurile de bare.

Din partea din față pleacă un cablu USB acoperit cu material textil, iar pe laterale avem câte două butoane de forward/backward în total pe Viper 8K având 7+ 1 butoane programabile.

Tehnic

Dacă ești un consumator avid de pufuleți și nu-ți place să mergi la sală, cele 71grame ale lui Viper 8K cu siguranță nu te vor deranja, iar dacă ai o palmă ca a unui Bigfoot, probabil acest mouse nu este pentru tine, dimensiunile sale fiind de 126.7 x 66.5 x 37.8 mm.

Conectarea se face prin cablul USB Razer Speedflex Cable, ușor și protejat cu material textil, și am stabilit deja că la “form factor” este ambidextru. Senzorul este optic, are un DPI de maxim 20.000, o viteză (IPS) de 650, o accelerare de maxim 50G și include Razer HyperPolling Technology de 8000Hz!

Switch-urile celor 7+1 butoane programabile sunt 2nd-gen Razer Optical Mouse Switch cu o viață estimată de 70 de milioane de click-uri, și integrează memorie pentru 5 profiluri de DPI, cât despre “papuci” am stabilit deja că sunt “100% PTFE.” Iluminarea există datorită RAZER CHROMA RGB.

Razer Viper 8K vine și cu 2 ani garanție și este disponibil și în varianta ESL.

Testare

Să vii cu un mouse dedicat gaming-ului profesionist / eSports cu un Hyperpolling de 8Khz, și asta în urmă cu câțiva ani, mi s-a părut o chestie extrem de îndrăzneață. Poate că nu se umblă la polling foarte des, DPI-ul fiind în general cel care se modifică pentru a-ți găsi exact mișcarea cea mai bună a încheieturii tale cu mouse-ul, dar uite că, în combinație, cele două pot echilibra și mai mult funcționalitatea unui mouse.

Faptul că este ambidextru și se simte bine în mână (sunt dreptaci), nederanjând simetria între cele două jumătăți ale mouse-ului, mi se pare excelent, iar acele laterale “cauciucate” țin degetele bine fixate pe mouse. Ca dimensiuni se situează pe undeva pe la mijloc, în palma mea, spre exemplu, mulându-se aproape bine. Spun aproape pentru că e destul de subțire și podul palmei nu se sprijină de mouse, fiind nevoit să-l folosesc în sistem “claw” – țin și mișc cu degenetele, nu cu toată palma. Obișnuit fiind cu un mouse mai greu, acesta cu cele 71gr ale sale ca și cum te-ai juca cu un pufulete, lucru care contribuie la o sensibilitate mare a cursorului pe ecran. N-am zis că e rău, din contră, este foarte bine să nu miști mult întreaga mână, ci doar încheietura – ușor.

Cucu-bau cu logo-ul iluminat cu RGB pentru că, atât timp cât folosești mouse-ul nu se vede nicăieri nicio iluminare, decât atunci când nu folosești mouse-ul, iar când n-o faci, RGB-ul arată bine și există și câteva jocuri de lumini și alte setări dedicate acestora.

Firul este foarte moale și ușor, și el, și chiar nu deranjează deloc, iar papucii, papucii ăia polytetrafluoroethylene contează și ei mult mai ales încălțați pe un preș adecvat. Bine, în teste am pus la bătaie atât direct mouse pe birou, cât și pe mouse pad cauciucat, de gaming, rigid, cu suprafață cu material textil și pur și simplu un mousepad cheap pe care-l găsești oriunde. Papucii-și fac treaba, cu setările de mouse adecvate, cam pe orice suprafață (nu am încercat totuși pe sticlă). Am zis deja că voi face o mică paranteză despre PTFE s-o lămurim odată pentru totdeauna: este un tip de polimer format din carbon și fluor care a fost descoperit accidental de un angajat DuPont pe nume Roy J. Plunkett în 1938. Atât. Trecem mai departe.

Săculețul este cea mai frumoasă surpriză – acel mic stric necesar oricărui gamer aflat în deplasări (am tot spus asa la recenziile de mouși de gaming eSports/profesioniști). E un simplu săculeț fin cu șiret în care-ți pui șoarecul la somnică și știi că vei ajunge cu el nevătămat la competiția eSport. Necesar!

Aplicația Razer Synapse îl vede imediat și de acolo facem toate setările necesare, unde putem umbla la RGB, DPI – pe care-l setăm în alea 5 trepte cum vrem noi și-l schimbăm din butonelul de pe talpă, LED-ul afișând câte o culoare pentru fiecare să știm exact ce-și-cum, și bineînțeles hyperpolling-ul care duce până la 8K. Tot din aplicație putem face update-uri, macro la butoane, profiluri și putem sincroniza mouse-ul cu un mouse pad Razer, dacă deținem așa ceva.

Testele de gaming nu le-am făcut în arenă jucând LOL, WOW, COD, CS sau altceva ci ne-am rezumat la jocurile cu campanie și cel puțin cele co-op, hai și-un COD Warzone respectiv cu Zombie, dar asta nu înainte de a ne face noi niște profiluri dedicate tipurilor de jocuri (strategie/RPG, FPS, aventură/3rd person) dar și unul de zi-cu-zi, pentru Windows, Office și programe de editare video/imagini/audio. Chiar și prin NVIDIA GeForce NOW Ultimate, Razer Viper este cel mai ascultător șoarec de gaming, iar direct, în jocuri din categoriile menționate, precum COD Modern Warfare 3 (2023), Cyberpunk 2077, Death Stranding, Warcraft III Reforged, Diablo IV, printre altele, mouse-ul nostru este o plăcere de folosit și am găsit întotdeauna o balanță potrivită pentru fiecare tip de joc, umblând la DPI. De asemenea, am vrut să văd ce se întâmplă dacă umblu și la hypersuperpoll-ul acela și atâta timp cât umbli și la DPI, vei găsi cea mai bună variantă care să te mulțumească în jocuri.

Da, eSports sau nu, lui Viper 8K pur și simplu nu ai ce să-i reproșezi. Aduce multe chestii utile, și chiar dacă e vechiuț, este un mouse excelent chiar și în jocurile recent ieșite. Aș vrea să-l pot numi un clasic de care să ne reamintim cu plăcere întotdeauna când discutăm de un “mouse de gaming bun” dar faptul că Razer se întrece mereu pe sine și vine destul de des cu modele noi, implementări mișto, chestii utille, nu pot decât să mă bucur și să fiu cu ochii pe ei și pe produsele care vor sosi de-acum încolo. Pentru cei entuziaști care preferă competițiile, modelul ESL este mai colorat și li se potrivește mai bine!

Concluzie

Viper 8K este mouse-ul de gaming pe care se poate baza orice fel de jucător, nu numai profesionist sau eSports – cum este promovat de către Razer. Viper 8K aduce pe lângă un hyperpoll imens, e ambidextru, are iluminare, e ultra-ușor și vine și cu săculeț de transport.

Razer Viper 8K Ambidextrous eSports Gaming Mouse se comercializează la un preț de aproximativ 423 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.