– Dorința – pe care o păstrezi în adâncul tău îți definește motivația. În loc să aștepți ca un magician să ți-o împlinească și să uiți de ea, să uiți de scânteia ta proprie, ai putea pune mâna să ți-o împlinești singur. Acesta este unul dintre mesajele cu care pleci de la cel mai nou film animat produs de gigantica companie care tocmai a împlinit un veac.
Trailerul nu dezvăluie prea multe din firul narativ, și inclusiv te îndreaptă către alte interpretări ca să păstreze cât mai multe idei pentru vizionarea filmului. Nu este vorba de clasica lecție „Ai grijă ce îți dorești” legată de consecințele unor dorințe egoiste. Este vorba mai degrabă de inspirație, de acea scânteie care te motivează. Mai mult despre puterea unei dorințe decât despre dorința în sine.
După o zi de lucru extenuantă și îndurând frigul de afară, atmosfera din Wish de la gală a fost ce mi-a trebuit ca să mă încălzească din toate punctele de vedere. Am presimțit reacțiile negative ale publicului și ale criticilor, și deși este departe de a fi cel mai tare film animat al deceniului, a reușit să fie unul mai mult decât decent.
Sunt reticent deobicei cu ochelarii 3D (nu știam că rulează și în 3D), dar imediat am fost încântat de efectul plăcut, sub nici o formă obositor, produs de o imagine captivantă și clară. Am uitat uneori de ochelari cu totul – ceva ce mi se întâmplă rar. Culmea, cred că aplicarea 3D a pus, cel puțin pentru ochii mei, un ușor accent pe aspectele 2D din design. Pentru Wish s-au îmbinat tehnici de animație tridimensională modernă cu un strop de acuarelă. Totuși spre finalul filmului m-am plictisit puțin de aceleași nuanțe de albastru și mov din decor.
Asha (Ariana DeBose) și Magnifico (Chris Pine) personajele principale aflate în antiteză, sunt carismatice mai ales datorită actorilor care le dau vocile. Însă narativ vorbind sunt mai puțin dezvoltate decât de obicei. Deși vezi cu ce se ocupă Asha și ce motivații are, nu ar fi stricat să afli mai multe despre ce îi place, ce altceva o mai definește.
Similar, Magnifico este un vrăjitor aclamat de poporul său pentru protecția oferită care devine însetat de putere, paranoic. Mai multe despre trecutul său nu ar fi stricat să aflu, ca să înțeleg mai bine căderea sa. Povestea sa „oficială” este prezentată de la bun început, dar simți că ceva îți scapă printre degete – de ce mai exact se teme cu adevărat? De unde are acea carte cu vrăji?
L-am recunoscut imediat pe Alan Tudyk în micul țap Valentino, folosindu-și vocea similar cu varianta sa de Clayface din serialul Harley Quinn. Animalul vorbitor este un companion distractiv, ce generează râsete în numeroase scene. Însă de departe cea mai bună calitate rămâne vocea sa. Cu certitudine va umple vitrinele magazinelor de jucării din mall-uri.
Easter egg-urile mult dorite pentru un film ce marchează centenarul Disney sunt acolo, unele pe față, altele suficient de subtile cât să necesite multiple vizionări ale filmului. Nu este vorba numai de cameo-uri de personaje sau de nelipsita siluetă urecheată, ci sunt incluse și mici referințe sau inspirații din alte creații, ba chiar posibile legături cu alte povești, fără să se apeleze la deja obositul multivers. Dacă te uiți atent la Wish, s-ar putea să inspire diverse teorii ale fanilor despre originile altor personaje. Eu am propria teorie legată de Magnifico și de cine e menit să devină.
Ca să fiu sincer, nu mă așteptam niciodată de la compania Disney să lanseze ceva absolut deosebit cu ocazia aniversării de 100 de ani. Cred că așteptările și cerințele unor fani sunt disproporționate. De la filme la cele mai mărunte jucării, eticheta „Disney 100” este doar o etichetă de marketing, o strategie cu efort minim. Ideal ar fi fost să ne bucurăm de creații deosebite, însă realist vorbind, nici nu era cazul să ne dorim prea multe.
Cred că Wish va fi călcat în picioare de început, din cauza așteptărilor prea mari, din cauză că este și nu este un film aniversar în același timp, din cauză că nu este perfect original. Dar în timp, după revederea sa, după ce se liniștesc apele hype-ului, sunt convins că va fi apreciat altfel.
„Dorința” / Wish rulează în format 2D și 3D, dublat și subtitrat, în toate cinematografele din țară, distribuit de Forum Film începând cu 24 noiembrie.
Regizor: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn
Scenariu: Jennifer Lee, Allison Moore
Gen: Animație, Comedie, Muzical, Fantastic, Familie
Lansare: 24.11.2023
Durata: 1 oră 35 minute
Studio:Walt Disney Animation Studios
Clasificare: AG
Distribuitor: Forum Film
Actori:
Ariana DeBose – Asha (Voce)
Chris Pine – Magnifico (Voce)
Alan Tudyka – Valentino (Voce)
Victor Garber – Sabino (Voce)
Evan Peters – Simon (Voce)
Sinopsis:
“Musicalul animat „Wish / Dorinţa” spune povestea tinerei Asha care, într-o noapte înstelată, își pune o dorință și primește un răspuns mai prompt decât se aștepta atunci când o stea buclucașă coboară din cer pentru a i se alătura în îndeplinirea dorinţei.” – Forum Film