Atunci când Sony a anunțat “noul” PlayStation, PS5 urma să fie disponibil cu 1TB de memorie internă (vreo 900MB reali) și toți gamerii își făceau probleme unde vor putea instala mai mult de 2-3 jocuri, caz în care titlurile AAA ajung să ocupe pe consolă și 200GB ceea ce înseamnă că nu prea poți juca în același timp prea multe jocuri fiind necesar să dezinstalezi și să instalezi des jocurile preferate.
Ei bine Sony nu ne-a lăsat în situația asta destul de delicată și a anunțat că noile console PlayStation vor dispune de un port NVMe M.2 SSD liber special să poți atașa tu un SSD încăpător, dar acest lucru nu a fost disponibil chiar de la lansare, ci a trecut ceva timp până când un update face posibil acest lucru. Bine de știut era că nu orice SSD puteai pune în acel port pe PS5, ci era musai să fie vorba de un “PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD”, Gen 4, altfel degeaba te străduiai să capeți ceva.
Update-ul a venit, și PS5 fiind “prietenos cu utilizatorul” din punct de vedere al aspectului (capacele se pot schimba – skin-uri) și acces în interior la SSD pentru a-l schimba. La fel și cu setările consolei de unde, din noua interfață a utilizatorului poți vedea și testa SSD-ul și manageria memoria internă de stocare – poți muta jocurile din memoria internă pe SSD-ul pe care-l montezi, ba chiar poți tranforma un SSD extern, pe USB, într-un mediu de stocare al jocurilor PS5.
Bun, 1TB intern al PS5, e foarte puțin, vă spun “pe testate” iar Kingston a venit să ofere o soluție de a extinde memoria internă a consolei Sony cu de la 500GB la 4TB, și au pus și un radiator mare pe el pentru a ține în frâu vitezele FURYoase ale Renegade-ului. Așadar, în rândurile de mai jos vom discuta despre Kingston Fury Renegade SSD (PCIe 4.0 NVMe M.2) cu capacitatea de stocare de 2TB.
SFYRDK/2000G – denumirea exactă a modelului Kingston Fury Renegade SSD vine ambalat într-o cutiuță micuță și relativ ușoară de dimensiunea a două pachete de cărți de joc lipite una lângă cealaltă, cutia de carton fiind sigilată cu o folie de plastic. Pe cutia care combină culorile alb, negru și roșu, avem în partea din față scris mare denimirea modelului și faptul că acesta include și un Heatsink, capacitatea sa și viteza maximă de transfer de 7300MB/S. Aflăm și că este de tip PCIe 4.0 NVMe M.2, iar pe una din laturile mici avem o descriere, în mai multe limbi, care poate fi văzută de cei cu ochi foarte… aprigi.
Pe partea din spate, sus, avem o poză cu produsul așezat lângă zona de montare pe PS5, iar sub aceasta avem o mică găurică în carton unde se vede memoria, în interior, sau mai bine zis sticker-ul de pe aceasta. Informații avem sub acea poză, plus sticker-ul cu codul de bare și modelul acestui produs și pictograme cu certificări. În cutie găsim un manual imprimat pe cartonul din interior și SSD-ul cu Headsink-ul într-un cofraj de plastic.
Contează, de asemenea, și aspectul iar Fury Renegade are un design FURYos, Heatsink-ul afișând o armură neagră, cu șanțuri pe ea fiind imprimată mare, pe centru “Kingston FURY”, în dreapta sa fiind menționat și “Renegade”, iar în stânga avem trecut “PCIe 4.0 NVMe M.2”. Conectorul este, ca deobicei, pe una din laturile mici, iar pe “fundul” SSD-ului avem acel timbru cu codurile de bare, sigla și câteva informații și certificări.
Tehnic vorbind Fury Renegade are 80mm x 22mm x 3.5mm (cu Heatsink 80mm x 23.67mm x 10.5mm) și cântărește 9.7g (34.9g) cel puțin acestea-s cifrele pentru modelul nostru de 2TB (cel de 4TB având la fel), însă cele de 512GB și 1TB fiind mai mici și mai ușoare, și este capabil de până la 1.000.000.000 IOPS. Este de tip M.2 2280, cu o interfață PCIe 4.0 x4 NVMe (Gen 4×4), NAND – 3D TLC, și dispune de un controller Phison E18.
La compatibilitate este clar că fiind dedicat PS5 este gândit pentru această consolă, însă poți foarte bine să-l pui și pe PC, cu condiția ca portul să nu se afle sub placa video – cum în general sunt gândite majoritatea plăcilor de bază. Poți, de asemenea să-l pui și într-un rack sau NAS – aici, fiind atent și la grosime datorită Heatsink-ului (Low-profile graphene aluminium heat spreader).
Consumul este de 50mW în idle, cu un consum de o medie de 0.36W, atingând maxim 2.8W la citire și 9.9W scriere. Poate atinge temperaturi între 40°C-85°C, are o durată de viață (conform producătorului) de 2.000.000 ore și o garanție de 5 ani plus suport tehnic gratuit.
Situația cu vitezele de transfer – care contează cel mai mult, avem de citire de până la 7.300MB/s, iar la scriere de 7.000MB/s.
PS5 ready
Instalarea se face destul de simplu. Ai nevoie de o șurubelniță în cruce, PS5-ul pregătit și-i dai drumul. Se dă capacul lateral al consolei jos și imediat se vede zona unde vine montat SSD. Se desface surubul plăcuței, și se pregătește SSD pentru montare. Se pune SSD-ul în locaș și se împinge cu conectorul către portul de conectare, apoi în partea de sus se prinde șurubul pentru a sta bine pe poziție. Pui plăcuța la loc – cel al PS5-ului, pui șurubul la el și apoi pui capacul consolei la loc. Asta-i tot!
Configurarea este la fel de ușoară. Deschizi consola și la setări va apărea SSD-ul care va trebui formatat și pregătit ca spațiu alternativ (sau direct) de instalare a jocurilor pe acesta. Poți muta jocurile instalate pe PS5 pe SSD, la nevoie, și cam asta este tot.
Am instalat, spre exemplu, câteva jocuri pe acesta, vitezele contând și în funcție de cele ale internetului și sunt destul de rapide. Un test am făcut prin cablul de rețea (1GB) și instalările durează puțin (în funcție de dimensiunile jocului) și se vede o ușoară diferență față de Wi-Fi, vitezele de transfer fiind mai mici datorită wireless-ului. EA Sports WRC a fost unul din jocurile pe care le-am instalat pe SSD-ul nostru, apoi pentru a vedea cum se comportă transferul între SSD-ul PS5-ului și Kingston Fury am făcut transfer de jocuri de pe unul pe celălalt și vice-versa. Vitezele au fost foarte bune, presupun că s-au atins cele conform producătorului (C/S 7.300MB/s, 7.000MB/s).
Cei 2TB adăugați la 1TB al consolei PS5 ar trebui să fie încăpător pentru multe jocuri să le ai instalate în același timp, dar atenție că spațiu “se mănâncă” și atunci, nu când faci capturi de imagine, ci când faci capturi video, mai ales dacă le faci la rezoluția 4K. Se adună, și “atârnă la SSD”.
După această perioadă de instalări/mutări jocuri pe Kingston Fury, am verificat imediat temperatura acestuia și se pare că radiatorul își face treaba cu brio. Acum, dacă am face o paratenză, oricum au fost semnalate probleme cu încingerea consolei PS5, după o perioadă de utilizare, când ventilatoarele se îmbibă cu praf, dar acest lucru nu are impact asupra SSD-ului montat separat și în cazul nostru, nu este vorba nici de vreo problemă în a afecta temperatura SSD-ului montat pe cea a funcționării consolei PS5.
Așadar, dacă dorești să-ți extinzi capacitatea stocării interne a consolei PlayStation 5, poți apela cu încredere la Kingston Fury Renegade, având posibilitatea să alegi între capacitățile de stocare 512GB (SFYRSK/500G), 1TB (SFYRSK/1000G), 2TB (SFYRSK/2000G) și 4TB (SFYRSK/4000G) în funcție de nevoile tale, aici trebuind să menționez că primele modele au o viteză de scriere mai mică (500GB – 3.900MB/s, iar 1TB – 6.000MB/s).
Kingston Renegade are toate atuurile să fie cea mai bună recomandare de SSD pentru PS5
Comparat cu alte SSD-uri de pe piață, cel puțin cele pentru PlayStation 5, Kingston Renegade are toate atuurile să fie cea mai bună recomandare de SSD pentru PS5 datorită capacității mari de stocare, Heatsink-ului și nu în cele din urmă, datorită ratelor foarte bune de transfer.
În concluzie Fury Renegade este SSD-ul perfect pentru PlayStation 5, având capacitate extinsă de stocare, viteze foarte bune și o armură anti-temperaturi înalte datorită unui Heatsink eficient.
Kingston Fury Renegade SSD (PCIe 4.0 NVMe M.2) 2TB se comercializează în România la un preț de aproximativ 700 lei.