Dream Scenario – Recenzie

Îmi pare rău. Diseară îl vei visa pe Nicholas Cage.

0
754
Ascultă acest articol


E suficient deja să spun că Dream Scenario/„Scenariu de vis” aparține de studiourile A24 și cinefilii înrăiți știu cam la ce să se aștepte. L-ai văzut pe Nicholas Cage în sute de meme-uri pe Internet. Interpretările sale unice, în care își folosește întreaga capacitate a expresivității feței și corpului, sunt emblematice. Nu îmi ies din minte, de pildă, pernele cu paiete personalizate cu fața lui Cage. Deci nu ar fi imposibil ca mulți oameni să-l fi visat pe acest om. Dacă ți-ar apărea din senin, noapte de noapte în vis?

Un film care comentează cariera lui Cage, cel mai Cage film cu Nicholas Cage și care mi-a plăcut mult este The Unbearable Weight of Massive Talent (2022). Producțiile cu meta comentarii par să înceapă să se țină scai de Nicholas Cage mai nou, este?

Premisa că un om banal începe să apară în visele oamenilor din aproape toată lumea este interesantă. Păcat însă că nu este explorată mai mult și în sensul acesta cumva paranormal. Scenariul filmului pune de fapt accent pe reacțiile protagonistului la ceea ce se întâmplă și pe consecințele faimei. Pentru cineva care studiază psihologia cred că filmul reprezintă cu atât mai mult interes, deoarece, prin interpretarea excelentă bineînțeles, se vede că banalul profesor își dorește totuși puțină atenție, măcar cât să, vorba sa, să i se deschidă noi uși.

Imagine preluată de pe badunicorn.ro

Dream Scenario este o comedie neagră, cu note de horror în a doua parte a narațiunii când lucrurile încep s-o ia razna. Într-un sens propriu, scenele în care visele devin coșmaruri se încadrează sub această etichetă. Indirect, faptul în sine că oamenii sunt interesați de tine pentru că ești cunoscut dar nu vor să te cunoască ca persoană, are pentru mine o tentă de groază socială. „Cancel culture” și faptul că oamenii te urăsc doar pentru că te asociază cu un personaj fictiv, sau mai rău, pentru că ei singuri își fac scenarii negative cu tine, poate fi de asemenea o interpretare horror.

S-ar putea să nu te mulțumească direcția în care o ia filmul către final însă, și pe bună dreptate. Comentariile se opresc cumva la comentarii, fără realizări impresionante. Viața lui Paul se schimbă radical da, inclusiv pentru soția și cele două fiice ale sale, dar în ansamblu, în final, filmul nu te duce departe. Ilustrează totul într-o tentă anostă. Ceea ce cumva mi s-a părut poetic pentru protagonist.

Pentru mine este interesant de discutat după vizionare ce înseamnă de fapt visele oamenilor, de ce se comportă Paul astfel în ele și cum se schimbă visele în funcție de acțiunile sale din realitate. Ar fi un lucru tare ciudat să te viseze lumea fix când te apucă criza de vârstă mijlocie. Sau e genul de situație care îți stârnește criza? E dificil să comentez filmul fără să dezvălui mai nimic din firul narativ.

Filmul clar nu este o comedie de duzină, nici măcar relaxantă, căci interpretările distribuției te fac să te simți uneori la fel de inconforabil ca personajele. Ceea ce mi s-a părut excelent, dar repet, nu este „comercial”. Iar potențialul ideilor nu este dus la capăt, și bănuiesc că este cumva alegerea creatorilor.

Imagine preluată de pe badunicorn.ro

Claritatea imaginii nu este tocmai pe gustul meu, dar i se potrivește. Bănuiesc că s-a căutat un aspect de film mai vechi, dar actual ca subiect. Atemporal. Luat la întâmplare nu ai ști în ce an să-l plasezi ca producție. Cadrele, atât cele din realitate cât și cele din vise sunt eficiente în transmiterea stărilor. Maniera în care filmul arată și „se mișcă” îmi amintește de fapt regia lui Jordan Peele acum că pun piesele cap la cap.

Fanii lui Nicholas Cage nu trebuie să rateze unul dintre cele mai bune roluri ale sale din ultima vreme, mai ales că am simțit că filmul se leagă cumva și de suișurile și coborâșurile din cariera sa. Practic rolul pare să fie gândit pentru el. Dacă te aștepți însă la o comedie pe toate gusturile, ca de vineri seara cu gașca, încearcă în altă parte. Dacă cauți un film artistic cu niște comentarii profunde și revelatoare, iarași s-ar putea să nu găsești exact ce cauți, dar tot ar merita să-l vezi și să judeci singur. Măcar pentru rolurile bine jucate și pentru ideile originale ale scenariului, filmul merită vizionat.

Dream Scenario / „Scenariu de vis” se află în cinematografele din țară din 29 decembrie distribuit de Bad Unicorn.

Regizor: Kristoffer Borgli

Scenariu: Kristoffer Borgli

Gen: Comedie, Horror

Lansare: 29.12.2023

Durata: 1 oră 42 minute

Studio: A24, Square Peg

Clasificare: N-15 – Nerecomandat 15

Distribuitor: Bad Unicorn

Actori:

Nicholas Cage … Paul Matthews
Lily Bird … Sophie Matthews
Julianne Nicholson … Janet Matthews
Jessica Clement … Hannah Matthews
Dylan Gelula … Molly
Michael Cera … Trent

Sinopsis:

„Ce-ai face dacă peste noapte ai apărea în visele tuturor? Paul (Nicolas Cage) este un profesor apatic, banal și stângaci – și totodată cea mai faimoasă persoană din lume, după ce începe să apară în mod aleatoriu în visele tuturor oamenilor. Parcursul lui către cele 15 minute de celebritate scapă rapid de sub control într-o comedie nebună și surprinzătoare.” – Bad Unicorn

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.