Pentru generațiile contemporane cu Bob Marley, regele încoronat al Raggae-ului, nu mai este o necunoscută, din niciun punct de vedere. Dar, pentru generațiile tinere acest film poate fi o radiografie, deși nu una completă, a unor timpuri extrem de volatile, pline de violență și, în același timp, de căutări interioare ale fiecărui om implicat în fenomenul Flower Power în SUA, dar și al celor din Jamaica, o insulă muntoasă din Marea Caraibelor situată la aproximativ 965 de kilometri la sud de Miami, Florida. Face parte din lanțul de insule din Caraibe numit Antilele Mari, alături de Cuba, Hispaniola și Puerto Rico.
Bob Marley, regele încoronat al Raggae-ului
Anii în care legenda jamaicană a trăit și creat au fost unii dintre cei mai duri și plini de violențe în Jamaica, iar Bob Marley, despre care unii ar putea spune că a speculat acest moment, a devenit un simbol al luptei pentru dreptate, dar cum poți cuprinde semnificația lui Bob Marley într-un singur film biografic? Viața pionierului artistului reggae a fost mult prea scurtă, dar muzica sa a persistat la infinit, ajungând mult dincolo de munții Jamaicăi sale natale, iar el continuă să fie și astăzi un simbol la nivel mondial, un ambasador postum al culturii rastafariane la mai bine de 40 de ani de la moartea sa. Dar omul însuși a fost abstractizat într-o imagine de comercial, un simbol care împodobește un poster de cameră de cămin, iar cântecele sale de pace și libertate sunt standardele obligatorii ale formațiilor de cover-uri din barurile de pe plajă din întreaga lume. Este oare posibil să spunem povestea vieții sale într-un mod care să fie cât de cât uman? Din păcate, nu.
Acestea sunt întrebările cu care ne confruntăm când ne confruntăm cu “Bob Marley: One Love“, noul film biografic al regizorului Reinaldo Marcus Green (“King Richard”). Dar, din păcate, filmul în sine nu se ocupă de aceste chestiuni complexe. Deși filmul promite să spună o poveste specifică din punct de vedere cultural și politic, ceea ce ar fi putut fi îndrăzneț este în cele din urmă banal, bazându-se pe tropiile familiare ale biografiilor muzicale.
În centru se află o interpretare relativ bună a lui Kingsley Ben-Adir, care se potrivește în mod unic rolului principal. La fel ca și cântărețul, el este de origine afro-caribiană, din Trinidad, iar el se pricepe la patoisul jamaican al lui Marley, pe care Green îl lasă să curgă. Ben-Adir surprinde vocea lui Marley și fizicul său sălbatic, iar Green ține în mod inteligent camera de filmat concentrată pe fața lui Marley în timpul concertelor.
Venit din mahalalele sărace ale Jamaicăi, în 1976, Bob Marley (Kingsley Ben-Adir) se confruntă cu o țară divizată înainte de viitoarele alegeri, iar violența în creștere în zonă îi complică viața alături de soția sa, Rita, interpretată aici de Lashana Lynch, și de copiii lor. Pregătindu-se pentru un concert menit să unească națiunea, Bob este ținta unui asasinat, rămânând cu câteva răni minore, în timp ce Rita este împușcată în cap. Își revin și cântă la marele spectacol, dar Bob vrea să-și părăsească țara natală, mutându-se la Londra pentru a se regrupa cu trupa sa, The Wailers.
Expus la stilul de viață european, Bob începe să facă din nou muzică, punând suflet în înregistrarea albumului “Exodus”, bazându-se pe managerul de turneu Don (Anthony Welsh) pentru a menține finanțele, în timp ce începe să cunoască o creștere a popularității. În acești ani, Bob se confruntă cu dificultăți conjugale cu Rita și alege să ignore apariția cancerului la degetul de la picior, care ajunge să-i amenințe viitorul.
Lashana Lynch este extraordinară în rolul Ritei Marley, soția lui Bob, cântăreața de acompaniament și mama unei părți din copii lui, inclusiv Ziggy Marley, care a produs filmul. Urmărim povestea de viață a lui Marley parțial prin intermediul idilei sale cu Rita, iar ea servește ca o forță de echilibru. Dar scenariul, semnat de Terence Winter, Frank E. Flowers, Zach Baylin și Green, nu este preocupat în întregime de aspectele personale, ci aduce în discuție politica sau, cel puțin, funcția simbolică a lui Marley în politică, dar numai până la un punct.
“One Love” îl prezintă pe Bob în 1976, și se deschide cu un text care explică tulburările violente din Jamaica din 1976, dar fără detalii substanțiale. Ni se spune că există partide politice opuse și lideri de bande în conflict, deși nu ni se spune de ce, ci doar că Marley plănuiește să susțină un concert de pace pentru a unifica națiunea și că acest lucru îi va schimba viața. Ar fi frumos să știm ce a declanșat tulburările, de ce națiunea se clatină în pragul războiului civil și de ce Marley este necesar, dar acest lucru nu este clarificat, primul indiciu că acest film este pe cale să promită prea mult și să nu livreze suficient.
Are, în același timp, flash-uri din copilăria sa presărate pe parcursul filmului. Filmul preferă să se ocupe de vârsta adultă, prezentându-l pe Bob ca om al poporului în Jamaica, unde este cunoscut și respectat. El pune la cale un spectacol de anvergură pentru a-și ajuta compatrioții, care se confruntă cu destituirea dominației britanice, bandele făcându-și simțită prezența pe străzi. Muzica este menită să calmeze spiritele, dar Bob primește, în schimb, o mostră de violență: bărbați înarmați se furișează în casa lui și îi împușcă pe el și pe Dan, în timp ce Rita este și ea vizată. “One Love” folosește acest moment șocant ca sursă de inspirație pentru poveste, punându-l pe Bob pe calea evadării, acesta părăsind în cele din urmă Jamaica, care a devenit prea ostilă. Tărâmul poartă și amintiri din tinerețea sa, crescut fără tată, întorcându-se spre performanță și spre identitatea rastafariană pentru a-și găsi concentrarea.
Așa cum era de așteptat, pe tot parcursul filmului avem parte de muzica legendarului Bob Marley, iar asta am putea spune că aduce un plus. Muzica lui Marley a pătruns în cultura globală, deși este discutabil dacă mesajul său a fost păstrat. “One Love” include mai multe scene despre religia rastafariană a lui Marley și despre ghizii săi spirituali. Aceste scene sunt cât se poate de autentice în orice descriere de la Hollywood, iar reprezentarea este profund emoționantă. Cu toate acestea, îți dorești să petreci mai mult timp în această cultură pentru a înțelege de ce Marley a fost atât de chemat la ea, ce i-a oferit aceasta ca tânăr în căutarea unui sens și a unei familii alese și pentru a înțelege principiile rastafarianismului pe care spera să le împărtășească lumii.
Dar suntem lăsați în derivă în această poveste, cu doar ritmuri generice care ne oferă o plută de salvare. Există un sentiment sâcâitor că realizatorii ar fi trebuit să lase această viață să respire, că nu era nevoie să fie excesiv de contextualizată și prezentată neliniar, că omul și muzica sa puteau pur și simplu să vorbească de la sine, mai ales cu capacitățile lui Ben-Adir. Deși actorul îl întruchipează minunat pe Marley, narațiunea nu reușește în cele din urmă să aducă un omagiu unuia dintre cei mai singulari și iconici artiști din toate timpurile.
Așa că, te las pe tine să descoperi mai multe despre Marley la cinema în Bob Marley: One Love, distribuit în România de ROIMAGE.
Regizor: Reinaldo Marcus Green
Scenariu: Frank E. Flowers, Terence Winter, Zach Baylin, Reinaldo Marcus Green
Lansare: 16.02.2024
Durata: 1 oră 47 minute
Studio: Paramount Pictures
Clasificare: AP-12 – Acordul Părinţilor 12
Distribuitor: ROIMAGE
Actori:
Kingsley Ben-Adir … Bob Marley
Lashana Lynch … Rita Marley
James Norton … Chris Blackwell
Tosin Cole … Tyrone Downie
Sinopsis:
„BOB MARLEY: ONE LOVE celebrează viața și muzica unei legende care a inspirat generații întregi prin mesajul său de dragoste și unitate. Pentru prima dată pe marele ecran, descoperiți povestea puternică a lui Bob Marley despre depășirea adversității, pășind în culisele din spatele muzicii sale revoluționare. Produs în parteneriat cu familia Marley și avându-i ca protagoniști pe Kingsley Ben-Adir în rolul legendarului muzician și pe Lashana Lynch în rolul soției sale Rita, BOB MARLEY: ONE LOVE se lansează în cinematografele din România pe 16 februarie 2024.” – ROIMAGE