“Pregătește-te să intri într-o nouă eră de gaming.“
Hmmm… not yet – aș completa, referitor la această descriere pentru Acer Predator Helios 3D 15 SpatialLabs – un laptop cu o tehnologie foarte interesantă care aduce 3D-ul fără a fi nevoie de ochelari speciali. În rândurile următoare am să argumentez semi-negarea și am să vă spun câte ceva despre acest laptop.
Pachet
Helios 3D 15 vine într-un ambalaj standard Acer – cutie de carton reciclabil cu nu prea multe informații pe ea exceptând acel timbru cu câteva informații tehnice, codurile de bare și cam atât. În cutie avem, o cutie separată cu alimentatorul de curent (un brick destul de voluminos) și cablurile pentru priză (EU și US). Laptopul vine și el într-o cutie specială care este protejată și stabilizată în cutia de bază, cu ajutorul unor bureți.
Aspect
Probabil te aștepți ca Helios 3D 15 să aducă ceva diferit d.p.d.v. al aspectului dar nu este chiar așa, sub-seria Helios de la Predator având un design propriu, distinct, care iese în evidență printr-un aspect ce îmi place să-l asemăn cu o mașină sport. Grilajele de pe spate, și laterale și forma pătrățoasă fiind elementele care-l scot în evidență cel mai mult.
Culoarea neagră este, de asemenea, o culoare care reprezintă această gamă de laptopuri și o avem și în cazul Helios 3D 15, pe capac având sigla Predator și într-un colț scris mai micuț “SpațialLabs”. Pe partea opusă, plină de zone perforate pentru aerire, se observă ventilatoarele responsabile cu răcirea, sticker-ul cu datele tehnice și denumirea modelului, piciorușele de cauciuc și cele două difuzoare poziționate spre partea din față, de o parte și de alta.
În partea din spate, balamalele nu stau chiar pe margine ci este o zonă ieșită în evidență, pe care stau, în colțuri acele grilaje despre care vă spuneam, iar între acestea avem portul HDMI, cel pentru alimentare la curent și două porturi USB Type C.
Pe laterale, sunt prezente acele grilaje pentru aerisire, iar lângă ele avem portul pentru LAN, un port USB 3, port jack pentru microfon și căști și un microSD card reader – pe o parte, iar pe cealaltă, Kesington Lock-ul, cele două LED-uri pentru activitate și alimentare și alte două portui USB 3.
Deschidem laptop-ul și se observă display-ul cu o ramă îngustă pe care, pe latura de sus sunt poziționate camere și microfoane încadrate într-o zonă de culoare neagră, iar pe latura de jos avem sigla Predator. Pe zona de interacțiune, sus, sub balamale avem o fâșie, care se continuă de-a lungul lungimii, cu perforații, tastatura completă QUERTY, cu tot cu NumPad fiind iluminată RGB pe mai multe zone, sub ea aflându-se, înclinat ușor spre stânga, TouchPad-ul destul de spațios.
Tehnic
Este clar că dacă se presupune o emulare tridimensională, fără a fi necesari ochelari stereoscopici, ai nevoie de camere multiple și un sistem performant pentru a face experiența 3D posibilă. În privința asta Helios 3D 15 vine (foarte) pregătit.
Display-ul de 15 inci, LCD – IPS, CineCrystal, suportă rezoluția maximă de 3840 x 2160 pixeli, și funcționează la 60Hz, placa grafică fiind NVIDIA GeForce RTX 4080 cu 12GB dedicați de memorie video.
Procesorul este Intel Core i9-13900HX (din a 13-a generație) tactat la 2.20 GHz și dispune de 32GB DDR5 și PCIe NVMe M.2 la 2TB și integrează un cititor de carduri microSD.
La conectivitate avem Gigabit Ethernet, Bluetooth 5.1, Wi-Fi IEEE 802.11ax, HDMI, un port USB 3.2 Gen 1 Type-A, două porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A și două porturi USB Type-C.
Difuzoarele sunt stereo 2.0, este prezent și un jack pentru microfon și căști, și avem integrate microfoane și camere cu funcție de webcam și pentru generarea 3D.
Bateria este de 90Wh, tastatura este iluminate RGB pe zone și per buton, dispune de un NumPad generos și rulează Windows 11 Home.
Totul vine ambalat într-o carcasă de dimensiunile 2.8 x 35.9 x 29 cm și cântărește 3Kg.
Testare
Recunosc că am o slăbiciune pentru designul gamei Predator, în special pentru seria Nitro (combină culorile negru și roșu), așa că nici acest Helios 3D 15 nu-mi displace. Însă, partea tehnică este cea care-l face a fi un laptop râvnit de gameri, dar aici am câte ceva de dezbătut cu voi.
În mână, la cele 3 kg ale sale și dimensiuni destul de reduse pentru capacitățile sale tehnologice, Helios 3D 15 este un device protabil destul de puternic de luat cu tine în deplasare, dar să nu uiți și alimentatorul (destul de măricel și greoi, dar se înțelege de ce).
Încep cu un “de ce?” care merge spre display-ul ales pentru acest laptop. De ce să nu pui o tehnologie mai nouă, OLED, MicroLED, ceva mai bun și mai importat de atât, de ce să nu pui și tu o frecvență decentă, clar peste 60Hz cât are el acum? Este păcat pentru că specificațiile tehnice arată și se prezintă tare bine.
Difuzoarele se aud binișor însă probabil vei apela la Bluetooth pentru căști sau boxe externe dacă vrei să se audă mai tare, asta dacă nu vei folosi bătrânul port jack. Conexiunea wireless prin Wi-Fi (deși nu e Wi-FI6) își face treaba și ea, se conectează rapid, semnalul este bun, iar în teste, pe un router cu 1GB acces la internet, la o distanță de 2 metri de acesta am obținut aceste cifre în test:
Tastatura o laud mereu, butoanele, felul cum se apasă pe ele, fontul folosit și iluminarea RGB care te va ajuta mult pe timp de noapte. TouchPad-ul răspunde rapid la comenzi și e spațios, dar când vine vorba de jocuri sigur vei apela la ceva pe Bluetooth, și în acest caz.
Display-ul, chiar dacă nu e cea mai bună alegere pentru acest laptop, își face treaba blocat fiind la 60Hz, cu un contrast decent și unghiuri largi de vizualizare.
Comunicarea cu cei dragi și prietenii este de bună calitate pe Helios 3D 15 pentru că are multi camere web capabile de imagini video bune și microfoanele ajută și ele când vine vorba de utilizarea aplicațiilor de genul WhatsApp, Messenger, Teams sau altele de acest gen.
Windows 11 se înțelege foarte bine cu Helios 3D 15, iar aplicațiile rulează impecabil inclusiv cele de editare video/audio/photo pentru că laptopul are un procesor rapid, la fel și SSD, dar și memorie RAM destulă.
Precum fiecare laptop din gama Predator, și acesta vine cu aplicație dedicată, Predator Sense, care te ajută să afli detalii despre sistem, situația temperaturilor, controlul coolerelor, aranjarea după plac a culorilor iluminării RGB, chiar și pentru fiecare buton în parte (pe lângă macro) și bineînțeles, aplicația dedicată și pentru placa de rețea de unde ai acces și acolo la setări de modificat.
Și iată că am ajuns la elefantul din cameră, cum s-ar zice, jocurile! Ei bine, cred că ți-ai dat seama că Helios 3D 15 poate rula fără probleme orice joc din zilele noastre, datorită tehnologiei puternice incluse și pe testate, chiar așa și e. Am pus, în primul rând, Steam-ul la bătaie, alături de ce am găsit și pe Epic Games, GOG.com, Ubisoft și alte aplicații de genul și am pus la treabă câteva titluri mai pretențioase la resurse, iar Death Stranding, Cyberpunk 2077, remake-ul Dead Space, Atomic Heart, Ratchet & Clank, Forza Horizon 5 – să enumer câteva, și Helios 3D 15 le-a făcut față cu brio, chiar și la rezoluția maximă suportată de acesta și setările grafice cele mai pretențioase din jocuri. Bineînțeles, totul blocat la 60fps.
Relevant este totuși și gaming-ul prin aplicația NVIDIA GeForce NOW aici contând cel mai mult capacitatea plăcii de rețea integrate a laptopului nostru, dar și Wi-Fi-ul, iar totul a mers și în acest caz, foarte bine. Jocurile nu au suferit de buffering, întreruperi și le-am putut juca la fel de bine ca și direct pe laptop (Cyberpunk 2077, Atomic Heart, Death Stranding etc.).
Am spus deja că aplicațiile profesionale rulează bine pe Helios 3D 15, însă SpatialLabs vine să facă diferența față de concurență prin introducerea acelei emulări 3D care nu necesită ochelari stereoscopici. Aici intră în joc camerele despre care vă vorbeam, având rolul de a urmă privirea/mișcarea utilizatorului, în funcție de aceasta, generând acea impresie de tridimensionalitate a obiectului de pe ecran. O tehnologie foarte mișto, la prima vedere.
Aplicația SpațialLabs îți oferă acces la o bază de date de jocuri care pot fi folosite cu această tehnologie, dar și suport pentru aplicații 3D pentru arhitectură – crearea de obiecte tridimensionale, sau personaje, sau absolut orice poate fi transformat în această perspectivă. Tehnologia vine în sprijinul domeniilor precum afacerile, educația și, de ce nu, medicina și altele alternative, ceea ce mi se pare excelent, după ce am văzut câteva teste cu un personaj 3D și câteva obiecte, care erau ca mostre în aplicație.
SpatialLabs TrueGame este denumirea tehnologiei folosită pentru jocuri și există o galerie de jocuri cu suport pentru aceasta din care fac parte Alan Wake Remastered, Atomic Heart (pe care l-am și testat) sau ABZU. Există un buton care activează acest mod stereoscopic și dacă ai un joc din acea listă, dai play și te bucuri de o experiență 3D fără ochelarii steroscopici. Am făcut-o și eu cu Atomic Heart, după ce m-am jucat puțin cu un pirat în 3D – ca obiect tridimensional, și chiar mi-a plăcut “senzația”. Senzația e plăcută imediat cum începi să joci și te miri de una de alta, însă cu cât timpul trece vei simți o oarecare amețeală și discomfort. Am rezistat să zic vreo 45 de minute de gameplay apoi am simțit nevoia să mă întind că se învârtea totul în jur. Ochii mă usturau și calitatea imaginii este departe de una a unui monitor/TV și aici mă refer la claritate, culori și toate cele. Acea emulare 3D parcă desaturează totul, iar acei numai 60hz disponibili pur și simplu trage totul în jos.
Per total este o experiență plăcută, însă văd foarte dificil utilizarea 3D-ului în cazul jocurilor din motivele enumerate. Însă, Helios 3D 15 mi se pare o unealtă foarte utilă și mișto în cazul celorlalte domenii de utilizare, chiar și cel al modelării de personaje/obiecte pentru jocuri. Laptopul are performanțele necesare pentru a putea folosi această tehnologie de emulare 3D care poate ușura munca celor care folosesc arhitectura virtuală în multe domenii.
În decursul testărilor, bateria oricât de voinică ar fi ea, se epuizează rapid în utilizarea intensă a GPU-ului, însă încărcarea e rapidă deci va trebui să ai alimentatorul la îndemână în deplasare.
Pentru mai multe informații de ordin tehnic am pus la treabă câteva aplicații:
De asemenea, am utilizat și câteva aplicații de benchmarking pentru a putea face comparații:
Concluzie
Deși m-am bucurat de o experiență 3D fără ochelari, pe termen lung efectele utilizării acestei tehnologii poate deveni dificilă. Deși promovat pentru jucători, eu văd Helios 3D 15 în primul rând ca un tool foarte util în alte domenii arhitecturale virtuale (3D), apoi ca o parte de amuzament în jocuri.
SpatialLabs este o aplicație cu mare potențial și văd utilizarea acesteia în scopuri mult mai serioase în domenii extinse, decât în pur și simplu amuzamentul din jocuri, însă aici lucrurile se pot îmbunătății, în măsura cantității de jocuri cu suport pentru acest gen de tehnologie.
Acer Predator Helios 3D 15 SpatialLabs (PH3D15-71) poate fi comercializat la un preț de aproximativ 15.999 lei.