Ascultă acest articol


Datele noastre acumulate, fie din viața de zi cu zi, de la serviciu sau de la școală, le stocăm undeva, nu? Da, după ce se adună datele pe smartphone, laptop, PC, sau orice alt device care necesită depozitare de date, trebuie să le băgăm la arhivă. Date importante personale, precum imagini cu cei dragi, din vacanțe sau zile onomastice, sau cele de la serviciu de o importanță maximă, sau cele de la școală cu teme și proiecte – toate trebuiesc puse bine, sub cheie dacă se poate și o facem ori in cloud – unde nu prea suntem siguri de securitate, sau pe medii de stocare portabile precum stick-uri USB sau SSD-uri portabile. Atât datele cât și protecția lor contează enorm și ne dorim să le avem puse bine și securizate, nu?

Astfel ADATA SD620 External SSD vine cu o soluței de depozitare care acoperă toate cerințele noastre, chiar și mai mult! Cum? Păi pe lângă un spațiu de stocare decent, SD620 oferă și securizarea datelor tale și transferul rapid, dar și un device cu protecție militară la căzături și are și o mărime și greutate reduse!

SD620 vine într-un ambalaj elegant și mic ca dimensiuni, dar și ca greutate ceea ce confirmă cele spune mai sus. Într-o cutie de carton de o culoare “țipătoare” – un mov deschis, avem imagine cu produsul, o ureche de susținere de pus la raft sau depozitat mai ușor, iar pe cutie suntem informați de denumirea exactă a produsului și brandul (ADATA SD620 External SSD), capacitate memoriei interne (în cazul nostru 512GB). Conectarea și transferul făcându-se prin USB, avem compatibilitate și cu consolele PlayStation 5 respectiv Xbox Series S|X, cu rate de transfer de date de până la 520 MB/s totul într-o carcasă de grad militar. Pe spatele cutiei avem codurile de bare și informații despre conținutul pachetului și o descriere a produsului, compatibilitate și informații de ordin tehnic. Deschidem cutia și înăuntru avem un mic ghid de utilizare cablul USB compatibil USB 3.0 și SSD-ul ambalat într-un cofraj de plastic.

SD620 măsoară 80 x 80 x 15.2 mm și cântărește 54.9g, este disponibil în culorile Negru, Albastru și Roșu în două versiuni de memorie internă de stocare: 512GB și 1TB.

Conectarea și transferul se fac prin cablul USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) compatibil și cu USB 2.0 și promite citirea datelor de până la 520MB/s și scriere de până la 460MB/s.

SD620 este compatibil Windows 8 / 8.1 / 10 / 11, Mac OS X 10.6 sau versiune mai nouă,
Linux Kernel 2.6 sau versiune mai nouă, respectiv Android 8.0 sau versiune mai nouă.

Temperatura de operare poate atinge 50°C și dispune de 3 ani garanție. Este certificat MIL-STD cu rezistență la cădere de la o înălțime de până la 1.22m și este, de asemenea, compatibil cu consolele PlayStation 5 și Xbox Series S|X.

SD620 e pătrat, subțire și micuț ca dimensiuni și are o formă foarte interesantă, ca o componentă PC cu un design futuristic. Versiunea de culoare neagră, din testele noastre, are 4 șuruburi, cu rol estetic, în colțuri, de-o parte și de alta, iar suprafața de sus are o textură cauciucată foarte plăcută la atingere. Plasticul pare rezistent, pe partea din spate având, în centru, ca un fel de pastilă pătrată lucioasă unde sunt trecute simbolurile certificărilor. Pe una dintre margini avem portul de conectare la cabulul USB – cablu destul de scurt și rigid, care, de asemenea, pare destul de rezistent. Un mic LED de notificare ne ajută să vedem când este SSD-ul activ și când se fac transferuri.

Îmi place foarte mult forma și aspectul său, dimensiunile reduse, și că este foarte ușor. Conectarea la PC, laptop, consola PS5 și tabletă și smartphone cu Android (printr-un adaptor USB A – USB Type C) care nu este inclus în pachet, se face rapid nefiind nevoie de a instala nimic adițional, deși există o aplicație de informare, testare și verificare a stării SSD-ului.

SD620 e very pocket friendly – e clar de buzunar și portabil și textura și aspectul său sigur vor atrage priviri, însă, cel mai important este să testăm capacitățile sale tehnologice. Așadar, conectat la PC/laptop am făcut câteva teste pe sistemul de operare Windows 11 Pro și am executat câteva transferuri între SSD-uri, vitezele confirmându-se ca cele precizate de producător.

Montat la smartphone și tabletă cu Android (prin acel adaptor – se găsește de fel la magazinele de telefoane) transferurile au fost la fel de bune (aici contează și capacitățile tabletei/smartphone-urilor). Este foarte util pentru back-up-ul de date – poze și capturi video.

Montat la PS5, consola la identificat imediat cu posibilitatea de a-l transforma într-un mediu de stocare pentru galeria de jocuri PlayStation, sau putând să-l folosim pur și simplu ca device de stocare extern pe care să-ți descarci galeriile de capturi video și poze. Transferul este foarte rapid (vitezele ajung la cele maxime capabile). Foarte util și în cazul în care nu dispui de un al doilea mediu de stocare intern la PS5, poți lăsă conectat SD620 și jocurile să fie instalate și jucate direct de pe acesta. Nu am simțit încetiniri ale transferurilor sau rulării vreunui joc de pe SSD și chiar mi s-a părut o soluți foarte bună în direcția aceasta.

LED-ul de stare te ajută, după cum spuneam, să vezi când SD620 e conectat sau când sunt transferuri active, iar la o utilizare intensă și îndelungată, cutiuța SSD-ului nu s-a încins, ci s-a încălzit nederanjant.

Pe lângă utilizările menționate, poți face, spre exemplu un playlist de MP3-uri (dacă nu ai acces la Spotify) și să le rulezi direct de pe SSD, fie că ești pe PC, consolă, sau mobil, oriunde te-ai afla în deplasare. La fel se aplică și pentru galerii de poze și clipuri video, care rulează perfect redate direct de pe SD620.

Cât despre securitatea datelor le poți face tu, după bunul plac prin aplicații terțe și poți sta fără grijă că dacă-l scapi pe jos, sunt șanse mari să nu se întâmple nimic rău cu datele de pe SSD, bineînțeles, totul are o limită și cea a lui SD620 este distanța de căzătură de la 1.22m.

3 ani garanție vin bine și ei, însă dacă se întâmplă ceva cu SSD-ul, datele de pe acesta vor avea de suferit, și nimeni nu-ți asigură că le vei recupera. Dar na, e vorba la urma-urmei de produs și integritatea sa, depinde de tine ce date ai și ce faci cu ele.

Aplicația sa este ADATA SSD Tool Box, poate fi descărcată gratuit și de acolo afli informații despre SD620, îl poți testa, afla dacă este vreun firmware disponibil, specificațiile sale tehnice, temperatura și “durata de viață” exprimată în procente, poți optimiza și formata.

Mai multe informații tehnice aflăm și din aplicația CrystalDiskInfo:

Una-peste-alta, SD620 este fără “dar și poate” o soluție externă rezistentă la căzături mărunte și are compatibilitate extinsă (Mac, PC, device-uri mobile, consolele PS5 și Xbox) cu viteze bune de transfer și o cantitate acceptabilă de spațiu de stocare.

ADATA SD620 External SSD (512GB) poate fi comercializat la un preț de aproximativ 200 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.