Băieții buni ajung în Rai – Recenzie

O interpretare românească modernă a lumii de apoi

1
1538
Ascultă acest articol


Viața de apoi este un mister pentru toți. Unii speră că vor ajunge într-un loc mai bun iar alții consideră că nu mai există nimic după ce trecem în neființă. Foarte mulți ne dorim să ne trăim viața fără regrete, ca atunci când ajungem la capăt de drum să ne putem aminti cu bucurie de tot ceea ce am făcut și lăsat în urma noastră. Unele culturi împart lumea de dincolo în 2 sau 3 zone iar repartizarea sufletelor se face în funcție de merit. Persoanele bune vor ajunge în rai, cele rele vor ajunge în iad, iar cele care nu merită să meargă în unul din cele 2 locuri menționate vor ajunge în purgatoriu, unde vor rătăci pentru restul eternității.

„Băieții buni ajung în Rai” ne prezintă o versiune românească modernă a lumii de apoi, mai precis a vestibulului în care așteptăm judecata. Așa cum prevăd tradițiile ortodoxe române, persoana decedată așteaptă timp de 40 de zile până la judecată iar locul unde aceasta așteaptă este cel mai probabil purgatoriul. Filmul îl are în rolul principal pe Dan Liicescu (Bogdan Dumitrache), un bărbat ce moare într-un accident auto și care o întâlnește pe adevărata sa iubire cât timp își așteaptă judecata. La nivelul scenariului sunt câteva aspecte ce trebuie să le menționez.

Primul aspect pe care l-aș menționa este faptul că dl. Potcoavă a reușit să scrie un scenariu superb ce mi-a stârnit diferite reacții și care mi-a dat subiect de discuții cu soția și prietenii legat de regrete și ce am face dacă ni s-ar oferi șansa să plecăm împăcați de pe aceste meleaguri. Personajul interpretat de Dan Dumitrache este gândit foarte bine, iar toate deciziile pe care le ia în decursul poveștii sunt complet normale pentru Dan. Personajul acesta întruchipează bucureșteanul de rând, ce trăiește de la o zi la alta cu grijile ce rezultă din viața profesională, rate, viața de familie, ș.a.m.d. și care ajunge în locul unde toate aceste griji dispar. Unele reacții sunt un pic exagerate, dar fiecare persoană ar gestiona diferit situația în care a fost pus dl. Liicescu. Sunt de acord cu deciziile sale? Nu. Însă aici este farmecul filmului – nu trebuie să fiu de acord cu ce a făcut personajul. Filmul a reușit să îmi determine o analiză interioară legată de modul în care îmi trăiesc viața și deciziile pe care le-am luat. Am și eu regretele mele, ca orice om, dar spre deosebire de Dan, sunt mândru de ele și de unde mă aflu.

Tot l-am menționat pe personajul principal și deciziile sale, dar nu am menționat cum a ajuns la această analiză. După ce moare, acesta este preluat de Sf. Petru (Sergiu Costache), ce pare să fi luat din atribuțiile lui Charon din mitologia greacă, și dus în purgatoriul menționat la începutul recenziei. Spre deosebire de Purgatoriul lui Alighieri, acest loc este unul plăcut. Este o plajă sălbatică, cu o rulotă și facilități all-inclusive pentru viața de apoi. Regizorul a avut o viziune modernă asupra acestui loc și ne-a prezentat o oază pe care mulți bucureșteni o caută. În cuvintele lui Sergiu Costache – „… este o vacanță. (…) Gata, ai scăpat și de probleme, și de rate, și de alergătură, de servici, de trafic, de tot”. Sf. Petru are un rol mai mare în această viziune, deoarece ajunge să îi fie confident lui Dan și care îi prezintă anumite idei legate de Rai și de judecată ce sunt moderne, adaptate la realitatea curentă. Relația celor doi îmi aduce aminte de relația dintre Eleanor Shellstrop (Kristen Bell) și Michael (Ted Danson) din  The Good Place, iar interpretarea locului unde se află Dan și a judecății par a fi desprinse direct din serial.

Marele regret pe care îl are Dan este legat de marea sa iubire, așa cum o numește acesta. Sf. Petru îi spune lui Dan că pentru a ajunge în Rai, acesta trebuie să se căiască, iar pe parcursul filmului, personajul principal enumeră regretele pe care le are și cum a ajuns la acestea, dar marele său regret este legat de fata pe care a iubit-o în liceu, Laura (Cosmina Stratan). Printr-o coincidență cosmică, aceasta se află și ea în Purgatoriu și se întâlnește cu Dan. Interacțiunile dintre cei doi par a fi pe alocuri seci, dar spre finalul filmului este aparent motivul de ce există o anumită reținere sau distanță între cei doi.

Dacă subiectele ce sunt abordate par a fi grele, nu vă faceți griji, sunt destule momente de comedie în film. Situațiile prezentate sunt hilare, de la modul în care Sf. Petru îl duce pe Dan pe plaja de dincolo, până la serviciile all inclusive de care se ocupă un personal invizibil sau chiar personajul Domnului ce este interpretat de Șerban Pavlu. Că tot am adus vorba de personajul domnului Pavlu, vă sugerez să vizionați genericul de final, unde vă așteaptă o surpriză.

Marea critică pe care o am la adresa filmului este legată de faptul că filmul este angrenat în realitățile vieții din capitală. Eu m-am mutat în București din considerente profesionale, iar multe persoane se mută aici pentru studiile de licență sau master. Dan pare a fi o persoană care a trăit toată viața sa (așa scurtă cum a fost) în București și menționează petreceri și localuri faimoase din capitală. Sunt sigur că în studenție petrecerile de la Propaganda sunt epice iar cei care au fost la ele își amintesc cu drag de acestea, dar pentru cineva ce nu și-a petrecut adolescența și anii de studenție în capitală, nostalgia resimțită de personajul principal nu evocă nici o reacție din partea mea.

Viziunea regizorului pentru film a fost una foarte bună, iar locurile pentru filmări evocă o stare de calm și liniște pe care mulți o căutam. La finalul filmului am ajuns să îmi doresc să aflu unde este plaja pe care au filmat și să mă duc și eu acolo în weekend să uit de tot haosul din București. Mesajul principal cu care am plecat din film este unul spus de Dan înainte de judecată: „În sicriu iei numai 3 lucruri cu tine: un costum șifonat care îți este prea mare, bănuții și verigheta”, iar acesta este mesajul cu care vreau și eu să vă las în urma acestei recenzii.

Băieții buni ajung în Rai are premiera pe 22.03.2024 în cinematografele din România și este distribuit de Forum Film.

Regizor: Radu Potcoavă

Scenariu: Radu Potcoavă

Gen: Comedie, Dramă

Lansare: 22.03.2024

Durata: 1 oră 25 minute

Studio: We are basca

Clasificare: N/A

Distribuitor:  Forum Film

Actori:

  • Bogdan Dumitrache … Dan
  • Cosmina Stratan … Laura
  • Sergiu Costache … Petru
  • Florentina Țilea … Ada
  • Liviu Pintileasa … Cipi
  • Șerban Pavlu … Dumnezeu
  • Ilinca Sava  … Zoe

Sinopsis:

„Dan, 41 de ani, moare într-un accident de mașină. Ajunge în Paradis, o plajă pustie unde vremea e mereu caldă, iar berea mereu rece. Curând, însă, Dan află că nu e singur în acest loc: Laura, fata de care era îndrăgostit în liceu, e și ea aici. Vor reuși, în sfârșit, cei doi să fie împreună?” – We are basca

1 COMENTARIU

  1. Cel mai prost film dintotdeauna, este dramă totală, nici pic de comedie, nu aveți habar de făcut un film bun. P.S. Cred ca regizorul era fumat tare????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.