S-a tot încercat de-a lungul anilor să se refacă unul dintre cele mai plăcute jocuri retro din istorie, Contra. În 2019 am jucat o praștie, Contra Rogue Corps, ceva abominabil, care nu avea nicio treabă cu seria originală. Făceai grinding, te dădeai peste cap ca-n filmele porno ieftine și te plictiseai după 30 de minute.
Acum, maeștrii, șampionii jocurilor de tip side-scroller, de la WayForward, au încercat să relanseze cumva franciza Contra, cu Operațiunea Galuga. Sigur știți jocul Galaga, continuarea de la Galaxian, făcut de Namco și pe care-l rupeam pe Nintendo, NES, da, atât de bătrân sunt.
Să purcedem cu băieții răi…
tragi și tragi, de la stânga la dreapta, 360 de grade, sus, jos, te apleci, sari și tragi și… mori
Cum am început jocul, pac-pac, am ajuns în stage 4, nivelul 4, destul de repede, m-a cam plictisit povestea, era ceva fără pic de noimă, o fantasmagorie din asta făcută la apelul de seară, după ceva legale luate de băieți. Da, nu are absolut nicio noimă. Începi în junglă, ajungi să dai în ceva baze care îți aduc aminte de SF-ul militar din originalul Contra, pe care-l jucam neapărat la dublu, apoi dai de zombie, de mutanți, de extratereștri, de ceva tot mai ciudat. Dar ce extraterestru, cât ecranul, imens, cu coadă de scorpion, iar inamicii de la finalul nivelului devin din ce în ce mai mari. Și cam asta faci, dar cu timpul deblochezi și alte personaje cu care să joci, chiar și o fată, tragi și tragi, de la stânga la dreapta, 360 de grade, sus, jos, te apleci, sari și tragi în roată. Și tragi și mori. Arunci totul în aer în calea ta, într-un joc care îți amintește de seria originală. Stilul desen animat, dar salvat de armele absolut superbe, încântătoare, cu upgrade-uri și recompense superbe.
Campania se poate juca co-op
Din punct de vedere al multiplayer-ului, Operation Galuga funcționează foarte bine, campania poate fi jucată cu un alt prieten, de la un capăt până la celălalt, iar modul arcade se poate juca în 4. Și jocul are și un mod de provocare, să nu mori, n-ai decât o viață, one hit, one kill, iar în timpul acesta trebuie să dobori niște recorduri. Controlul este foarte bun, dar dacă-l încercați pe Nintendo Switch, neapărat pe televizor, pentru că pe ecranul acela mic, când începi să tragi, mai trag și adversarii, nu mai vezi nimic-nimic pe ecran. Neapărat pe TV.
Primul nivel începe ușor, dar al doilea e foarte bun, pe o motocicletă de tip fast-jet, trag toți în tine pe autostrada București – Constanța. Undeva, la Drajna, vine nenea ăla mare și te ține în loc, așa că nu ajungeți în Vama Veche. La un moment dat, te ferești degeaba, că tot mori.
Satană, satană, dar să știm și noi
Chiar și pe modul easy, Contra: Operation Galuga este un joc dificil, pentru că inamicii vin din toate direcțiile, ecranul e plin de lasere, gloanțe, bombe, un joc de artificii periculos, din care scapi greu. Personajele principale Bill Rizer și Lancea Bean nu sunt prea diferiți, dar jucând vei primi credite, așa că îți cumperi tot felul de skill-uri, vieți mai multe, așa că vei putea evita ploaia de gloanțe. Acest run and gun absurd te salvează dacă bifezi acel mod cu bară de sănătate, iar dacă vă plac jocurile de tip satană, atunci puneți one hit, one kill, și veți crăpa de 400 de milioane de ori. Armele sunt super reușite, vă spuneam și mai sus, au și o putere specială, care dezlănțuie un efect impresionant, spulberând tot pe ecran. Iar dacă vreți arma aia șmecheră de trage cu bile de foc în 5 direcții, atunci trageți pentru ea în modul ăla de provocare. Apoi, jocul se pierde în detalii degeaba, nu mai vorbesc de dialoguri scurte și super puerile, cei de la WayForward aruncă o multitudine de idei și le lasă în aer. Aș spune că e o mizerie, că simți că jocul e nefinisat, că se putea face mai spectaculos. În cam 4-5 ore poți termina povestea, sunt 8 niveluri, dar corvoada o veți simți la inamicii de la final. Inamicii de tip boss, din nivelul 4 devin foarte greu de doborât, iar jucătorul va simți din plin frustrarea. Să vedeți când veți fi nevoiți să controlați jucătorul printr-o reflexie, îți vine să arunci controller-ul, să spargi ecranul, băăăăăăăăăăăăăăăăă, voiam să mă distrez. Așa a fost concepută seria Contra, nu să vă bateți joc de ea, nu să o transformați într-o serie sadomasochistă.
Cu timpul, progresând în joc, de la ceea ce începuse perfect, mai ales primele două lumi, simți că se transformă într-o mizerie, care în scurt timp va costa 2 euro și 99 de eurocenți. Devine un joc degeaba, fără personalitate, cam scump și pe care puteți să-l dezinstalați imediat după ce l-ați terminat. Adică aproape 40 de euro pentru un așa joc? Să fim serioși, așteptați când va costa undeva la 3-4 euro, e o rușine masivă, frustrantă și grea.
Jocul se vrea o interpretare modernă a celebrului run and gun Contra, pe care-l așteptăm de când eram mici, începe puternic, dar se stinge rapid, ca un chibrit. Iar portarea lui pe Nintendo Switch e o glumă, dacă ești în avion sau în concediu, încearcă să joci orice altceva, dar nu Operațiunea Galuga, pentru că nu vei înțelege nimic pe ecranul ăla de 5,5 inci. Rușinos!
Contra: Operation Galuga este disponibil din 21.01.2024 pe Nintendo Switch, Playstation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S|X, Windows PC (Steam), iar un DEMO este disponibil acum.
Gen: Shooter, Platformer
Lansare: 21.02.2024
Studio: WayForward
Distribuitor: Konami (Internațional), CD Media (România)
Platforme: Nintendo Switch, Playstation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S|X, Windows PC (Steam)
Clasificare: 18+
Sistem de testare: Nintendo Switch
Sinopsis:
Prezentăm o nouă intrare în legendara serie, Contra! Contra: Operațiunea Galuga este o reimaginare completă a clasicului joc de acțiune NES/arcade din anii 1980, oferind un gameplay atemporal, arme iconice, grafică și sunet modern, etape noi, inamici și șefi noi, mecanici de joc noi și lupte intense în cooperare pentru până la doi jucători în Modul Poveste sau patru jucători în Modul Arcade!
Adevărata moștenire Contra începe acum!