Având premiera mondială pe 8 martie în cadrul Festivalului de Film SXSW din Austin, 3 Body Problem/”Problema celor 3 corpuri” este, cred, printre cele mai importante seriale Netflix din această lună, și de ce nu, ale acestui an.
Prezentat extrem de interesant din trailer-ul oficial, seria este atât de îmbuibată de personaje, efecte, muzică, mister și tot ce vrei și să nu mai vorbim dispre faptul că este bazat pe prima carte din trilogia lui Liu Cixin, iar de proiect se ocupă David Benioff și D.B. Weiss (Urzeala tronurilor), împreună cu Alexander Woo (The Terror: Infamy, True Blood) în postura de cocreatorii, dar și producătorii executivi și scenariștii ai serialului. Producătoare executivă este și Bernadette Caulfield (Urzeala tronurilor, Dosarele X) este producătoare executivă, iar din partea companiei T-Street îi avem pe Rian Johnson (La cuțite, Star Wars: Ultimii Jedi), Ram Bergman și Nena Rodrigue.
Lin Qi, regretatul fost președinte al grupului Yoozoo, și Jilong Zhao, directorul executiv al companiei The Three-Body Universe care deține drepturile titlului, se numără, de asemenea, printre producătorii executivi, împreună cu Xiaosong Gao și Lauren Ma. De asemenea, și compania lui Brad Pitt, Plan B Entertainment, alături de Dede Gardner și Jeremy Kleiner, au rol de producători executivi. Numele sonore nu se opresc aici, căci și actrița Rosamund Pike și Robie Uniacke figurează pe lista extinsă de producători executivi, din partea companiei Primitive Streak.
Regizori sunt Derek Tsang (episoadele 101, 102) și Andrew Stanton (episodul 103) (având și ei funcții de coproducători executivi) și episoade vor fi regizate și de Jeremy Podeswa (episoadele 107, 108) și Minkie Spiro (episoadele 104 – 106).
3 Body Problem are 8 episoade de câte o oră, iar scenariile sunt scrise de David Benioff, D.B. Weiss, Alexander Woo (episodul 101), Rose Cartwright (episodul 102), Alexander Woo (episoadele 103, 106), Madhuri Shekar (episodul 104), David Benioff & D.B. Weiss (episoadele 105, 107, 108).
Din distribuție fac parte Jovan Adepo, John Bradley, Rosalind Chao, Liam Cunningham, Eiza González, Jess Hong, Marlo Kelly, Alex Sharp, Sea Shimooka, Zine Tseng, Saamer Usmani, Benedict Wong și Jonathan Pryce.
Pe scurt, sinopsisul sună cam așa: “Decizia crucială luată de o tânără femeie în China anilor ’60 reverberează în spațiu și timp până în zilele noastre. În timp ce legile naturii se destramă inexplicabil, un grup strâns de oameni de știință geniali își unesc forțele cu un detectiv cu metode mai neortodoxe pentru a înfrunta cea mai mare amenințare din istoria omenirii.”
Am avut plăcerea să-l vedem integral anticipat și cum v-am obișnuit vă vom spune la ce să vă așteptați de la el, fără spoilere pentru a vă putea bucura de el când va fi lansat la Netflix.
În primul rând, nu am citit cartea (cărțile) deci pentru mine e o experiență de sine stătătoare și nu voi face comparații. Apoi, avem două povești care pe parcurs se vor intecala. Prima debutează într-un Beijing al anilor 1966 unde un om de știință este persecutat în fața mulțimii ca fiind un “rebel”, fiica sa, Ye (Rosalind Chao) asistând la clipe de-a dreptul sfâșietoare. A doua poveste are loc în Londra, în prezent (2024) unde un detectiv Da Shi (Benedict Wong) investighează un caz care se pare a fi unul de suicid, victima lăsând în urmă un fel de tabel cu multe cifre. Facem cunoștință apoi și cu un grup care lucrează la Oxford Accelerator Project un membru executând, de asemenea, un gest care-i va surprinde pe toți, altă sinucidere.
NUMĂRĂTOAREA INVERSĂ
O vom cunoaște și pe Auggie Salazar (Eiza González) căruia, deodată (cum ați văzut și în trailer) începe să-i apară în față niște cifre care se dovedesc o numărătoare inversă. Trecerea de la o poveste la alta se întâmplă pe parcursul evoluției episoadelor și vom afla mai multe despre Ye care ajunge să fie înrolată într-un proiect – experiment militar, dar și în prezent vom afla cum ajunge detectivul, și cei implicați în proiectul de la Oxford să interacționeze pentru un numitor comun.
Apare și o cască VR șmecheră, moment în care începi să-ți dai seama că e “mâna” lui Cixin Liu (Ready Player One/Two) și tot pe el îl “simți” atunci când vom cunoaște personajul Jack Rooney (John Bradley) un geek popular supărat pe Vodafone și care-și etalează figurinele de colecție cu Xenomorph și Gremlin. El și cu Jin Cheng (Jess Hong). Așadar, Jack și Jin intră în jocul din spatele căștii virtuale – un joc foarte exclusivist în care, dacă nu ești invitat, o duduie te lasă fără cap când îți pui casca.
În spatele căștii virtuale e o lume așezată pe niveluri – o lume împărțită în mai multe ere, de la nivel 1 aflând pe pielea ta ce ai de făcut – să supraviețuiești unor cataclisme fatale. În acea lume virtuală un personaj va fi, într-un fel sau altul, mereu alături de cei doi, la fiecare nivel. În lumea această, virtuală, vom afla, pe parcursul episoadelor semnificația titlului acestei mini-serii și motivul din spatele tuturor conexiunilor între ce se întâmplă în trecut cu Ye, cu detectivul, Jack și Jin și bineînțeles, Auggie.
cea mai mare amenințare din istoria omenirii
Firele epice se vor intersecta și se va ajunge la un numitor comun. Ni se vor desluși misterele din spatele acelui timer și alte chestii bizare care vestesc “cea mai mare amenințare din istoria omenirii.”
Complexitatea este mai accentuată în primele episoade când vei fi bombardat de elemente noi și supranaturale, acțiuni și efectele acestora, dar în timp încep să se clarifice aspecte povestea coagulându-se într-un fir epic cu scopul suprem.
După cum spunea, trailer-ul este unul euforic întâmplându-se în el foarte multe chestii, cu un puternic iz de științifico-fantastic și se va simți asta și în serial. Dacă ar fi să fac o comparație aș zice o combinație între Westworld și Black Mirror cu elemente de Se7en (?). Eu am precizat numai personaje care au cât de cât o importanță mai mare și un screentime mai accentuat, însă vor fi foarte multe, printre care vom recunoaște și actori mai mult sau mai puțin cunoscuți (Jonathan Pryce).
Dați o șansă deznodământului și revenirea la acel fir epic principal – asta înseamnă să vedeți primele episoade cu răbdare – și apoi veți trage singuri concluzia la final (dacă îl putem numi așa – nu e spoiler, dar vorbim de mai multe cărți aici…)
Vizual este exact cum se dă de înțeles din trailer – efecte bine făcute, atmosferă și un fundal muzical de suspans completat cu violență de un nivel ridicat, dar nu se insistă pe asta. Povestea serialului mă face să încerc și (cel puțin) prima carte, deși am discutat cu colegul meu de redacție, Narcis, și mi-a explicat că, deși prima carte e interesantă, spre sfârșit se cam duce totul de râpă… dar, bineînțeles, fiecare are dreptul la propria sa opinie.
Se vede că din punct de vedere tehnic 3 Body Problem a primit atenție binemeritată, scenariștii făcând o treabă foarte bună, la fel și regizorii. Transmite un mesaj (și în serial, dar și per total vorbind), are elemente de suspans, sângeroase, SF, detective și e jucat bine de toți actorii (majoritatea sunt asiatici). Scene precum uscarea instantă la soare și hidratarea rapidă sub apă or să rămână imprimate în mințile noastre, la fel și momente când vei privi cerul și vei vedea că sclipește ceva (o să vedeți voi). Deși locațiile de filmare sunt la Shepperton Studios și în diferite zone din Marea Britanie, la Sediile UN în New York, serialul se întinde de la un Beijing defrișat, la canale maritime, o Londră… pitorească, pe vapor și în multe locații fictive din jocul din spatele căștii virtuale. Chiar și genericul, deși este scurt, este o cameră video care se depărtează de pe Pământ, departe, în galaxii, univers…
3 Body Problem/”Problema celor 3 corpuri” sosește pe Netflix din 21 martie începând cu ora 10 și cred că dacă ești cititor de Cixin e musai de văzut, iar dacă nu, ar trebui să-l încerci, însă dăi un avans de câteva episoade să se contureze măcare povestea principală, apoi rămâne să decizi tu dacă vrei să vezi cum se ajunge la finalul episodului 8.
[…] La ce ne așteptăm de la “3 Body Problem” […]
[…] suplimentară de profunzime și realism poveștii. Dincolo de elementele sci-fi și dramatice, „3 Body Problem„ oferă și un spectacol vizual captivant, care transportă publicul în lumi și dimensiuni noi și […]