Având în teste un Kingston XS2000 și căutând informații, specificații și cât mai multe detalii, am dat peste un articol foarte interesant How did Kingston SSDs help DASH Pictures transform on-location and post-production workflows? unde se discută cum casa de producție de film și televiziune DASH Pictures (nominalizată de 3 ori la Emmy) s-a folosit de acest SSD Extern pentru a-i ajuta în producția “Fantastic Friends” și fiind un împătimit al tehnologiei și al filmelor, am fost curios să văd ce este cu această producție.
Am dat de ea pe HBO Max și este o serie-documentar de două sezoane în care James și Oliver Phelps (Fred și George Weasley din filmele Harry Potter) călătoresc prin întreaga lume, având în permanență invitații care-i însoțesc prin orașe și locații și le explorează atât istoric cât și gastronomic aducând telespectatorul mai aproape de acele locuri. Nu lipsesc nici ghizii de la care aflăm detaliile istorice, aventura și momente comice, aflăm despre locuitori, gastronomie și la sfârșit, gaguri sau chestii interesante despre echipa tehnică.
Fantastic Friends are două sezoane care însumează 14 episoade (6 episoade primul sezon și 8 episoade cel de-al doilea), iar regizor este Daniel Sharp, avându-i ca producători executivi pe Martin Blencowe, James Phelps, Oliver Phelps și, iarăși, Daniel Sharp, iar invitații și locațiile vizitate sunt:
Sezon 1 – Locații și invitați
- Saint Lucia – Maisie Williams
- Iceland – Bonnie Wright
- Dubai – Luke Youngblood
- Poland – Sophie Skelton
- Austria – Haley Joel Osment
- Ireland – Evanna Lynch
Sezon 2 – Locații și invitați
- Belize – Alfred Enoch
- Singapore – Mark Williams
- Melbourne – Corey Mylchreest
- Türkiye – Natalia Tena
- Florida – Alfie Allen
- Santiago – Genesis Rodriguez
- Lake Como – Stan Ianevski
- Patagonia – Matthew Lewis
Numai dacă privim lista de locații vizitate, și invitații ne dăm seama că cei doi frați au călătorit foarte mult și că, probabil această aventură le-a ocupat o mare parte din timpul lor.
Deși nu există un scenariu per se, mi-a plăcut că invitații nu sunt numai de decor ci sunt puși la treabă de frații Phelps și fiecare episod fiind segmentat în așa fel încă să existe o structură – aventură, istorie cu ghizi, locații de vizitat, gastronomie – iar invitații iau parte la toate și se implică în discuții. Montajul e făcut cât să extragă cele mai bune momente din acea structură și lipite în așa fel să existe o continuetate în fiecare episod.
Ne atașăm ușor de frații Phelps pentru că sunt foarte sociabili, aventuroși, au un umor exact atât și unde trebuie, dar vom descoperi și o latură “sufetistă” a lor. Locațiile sunt scoase în evidență prin filmări de sus, cu drone, dar și filmări de aproape cu frații și invitații, nefiind nicio perdea în a-i include și pe ghizi în cadre – aceștia fiind practic responsabili de partea, după cum spuneam, istorică a locațiilor vizitate.
Nu dați repede skip să treceți la episodul următor căci urmează gaguri sau chestii tăiate la montaj, în care vedem și echipa tehnică din spatele camerelor de filmări și a microfoanelor care participă, practic și ei la această frumoasă și extinsă aventură.
Așadar la finele fiecărui episod rămâi cu o imagine a locației vizitate în episodul respectiv, și-ți creezi singur o impresie pentru că afli și despre faună, gastronomie, posibile locuri de vizitat și în general, ce e mai bun de acolo. Mai mult de atât, cei doi frați sunt însoțiți de un invitat, despre care nu vei afla mai multe despre el ca persoană sau cariera sa, dar acesta va contribui direct la aventura “Fantastic Friends”.
invitații sunt cireașa de pe tort
Frumusețea locațiilor, cu tot cu fauna și flora ei, sunt impresionante și te ajută să te decizi dacă e pe placul tău de vizitat vreodată, iar invitații sunt practic cireașa de pe tort, respectul mergând, bineînțeles și către echipa tehnică care a făcut acest lucru posibil.
Încheind precum nota introductivă, am fost atras de partea de la generic a episoadelor și cât de importantă e tehnologia în acest proces, pentru că această parte contribuie să dea o parte reală documentarului și chiar mi-am pus întrebări de genul cum reușesc să care după ei atâta echipament – drone, lumini, microfoane, camere mari, camere mobile, laptopuri și tot tot tot? Datele, ce se întâmplă cu terabiții de înregistrări făcute, de editare, montaj, tot? Acel articol de pe blog-ul Kingston (care mi se pare foarte mișto și informativ) mi-a răspuns la mare parte dintre întrebări.
În industria cinematografică, viteza și eficiența sunt cruciale pentru succesul unui proiect. Echipamentele precum SSD-urile externe devin din ce în ce mai importante, oferind soluții de stocare rapide și fiabile pentru profesioniștii din domeniu.
Una dintre cele mai mari provocări în producția cinematografică este gestionarea volumului imens de date generate de camerele de înaltă rezoluție și de echipamentele de captură modernizate. În acest context, un SSD rapid și fiabil devine esențial pentru transferul rapid al acestor date.
Cu viteze de transfer de până la 2000MB/s, XS2000 a gestionat cu ușurință fișiere de dimensiuni mari, fără a compromite performanța sau fiabilitatea.
Pe lângă viteza de transfer, fiabilitatea și durabilitatea sunt aspecte critice în producția cinematografică. Echipamentele trebuie să reziste la utilizarea intensivă și la condițiile de lucru variate întâlnite pe platouri. SSD-ul extern XS2000 de la Kingston oferă un design robust, rezistent la apă și praf prin standardul IP55, asigurând protecția datelor chiar și în medii exigente.
De asemenea, dimensiunile reduse și forma compactă au ajutat la o mai bună desfășurare în utilizare. În plus, XS2000 poate fi utilizat cu ușurință pe diferite platforme și dispozitive, indiferent de locație sau configurație, având o conexiune prin USB C extrem de rapidă și versatilă.
Ca o concluzie, Fantastic Friends te duce-n jurul lumii să vizitezi locații de pe toate continentele dar într-un fel aparte, deosebit, prin care vei afla nu numai informații despre acele zone ci și despre populație, locuri de vizitat, gastronomie și să punem și cireașa pe tort – cu câte un invitat cunoscut în fiecare episod – dar pășind și în spatele camerelor, cu o doză de umor și una importantă, de realism.
Fantastic Friends este disponibil acum integral pe HBO MAX.