Civil War – Recenzie

Câteva dintre situațiile în care au intrat cei patru jurnaliști m-au ținut în suspans.

0
864
Ascultă acest articol


Deși A24 nu este încă un nume răsunător de studio recunoscut pretutindeni de publicul larg, s-ar părea filmele realizate sau distribuite sub acest brand atrag tot mai des atenția prin originalitatea lor, apreciate atât de criticii de film cât și de public.

Fără să mă informez înainte și încercând să ghicesc doar după afișe, inițial credeam că Civil War / “Război Civil” s-ar putea să fie un film oarecum generic de acțiune în care SUA se autodistruge, eventual preluând câteva idei din seria The Purge. Uitasem să iau în considerare calitatea A24. Până la urmă filmul m-a ținut cu sufletul la gură urmărind călătoria celor patru jurnaliști de-a lungul peisajului american dezolant.

Alex Garland revine după Men, un film ceva mai sinistru apreciat mai degrabă de grupuri mai restrânse de fani ai filmelor horror ciudate. Civil War în schimb ilustrează mesaje mai clare, puternice anti-război, mult mai recomandabil unui public mai larg. Asta într-un context tot mai volatil din realitatea de care încercăm să fugim văzând filme.

Civil War nu e numai un film realist, distopic de război. L-am văzut cumva și ca pe un road trip sumbru. Lee (Kirsten Dunst), un fotograf de război renumit, și Joel (Wagner Moura), colegul ei reporter, își propun să ajungă în Washington DC să-l intervieveze pe președintele Statelor Unite (jucat de Nick Offerman) până nu este executat de tabăra adversă. Înainte să plece la drum acceptă să-i ia cu ei pe Sammy (Stephen McKinley Henderson), un jurnalist senior care de asemenea se ambiționează să ajungă cât mai aproape de conflict, și pe tânara Jessie (Cailee Spaeny) o fotografă la început de carieră care vrea să calce pe urmele lui Lee.

Popasurile făcute pe drum sunt adesea neașteptate și fiecare dintre aceste opriri ilustrează câte ceva despre cadrul poveștii: un război terifiant de plauzibil, neîncrederea în ceilalți și o stare de confuzie rece. Câteva dintre situațiile în care au intrat cei patru jurnaliști m-au ținut în suspans. Tot timpul eroii poveștii se află într-un real pericol.

Adesea liniștea are chiar mai mult impact emoțional decât piesele bine alese din coloana sonoră care se aud peste unele scene de acțiune. Efectele sonore sunt și ele de o calitate înaltă în timpul scenelor de conflict armat. Peste toate acestea totuși tronează liniștea asurzitoare care se strecoară la momentul potrivit.

Cauzele exacte ale războiului civil rămân necunoscute pentru spectatori. Ne trezim în mijlocul evenimentelor, cu faptul împlinit. Pe parcurs deducem din dialoguri și întâmplări cam care este situația societății și care ar fi părțile combatante. Am apreciat acest stil narativ, căci pune accent pe atmosfera apăsătoare, face loc dezvoltării personajelor și întărește mesajul anti-război demonstrând că nici nu prea contează care sunt taberele – haosul se intalează peste tot și diminuează puțina umanitate pe care o mai aveam oricum.

Intepretările sunt credibile. Fiecare jurnalist se află în etape diferite ale carierei lor și se vede că se dedică trup și suflet misiunii de a transmite mai departe mesaje cât mai actuale. În timp ce ceilalți se află la apogeu, Jessie, care învață de la toți trei, se dezvoltă cel mai mult ca personaj pe parcursul firului narativ.

Un film distopic, palpitant și atmosferic

Filmul nu m-a lăsat înduioșat din cauza peisajului tragic ci cumva la fel de rece ca unele dintre personajele secundare, ca și cum am trăit evenimentele din film. Într-un fel, în ultima vreme, am trăit sentimente de dezbinare similare cu cele ilustrate aici, astfel că am simțit un oarecare deja-vu.

Civil War se află la intersecția dintre filmele de război, SF-uri distopice și drame jurnalistice, cu un strop de „road trip”. Deși nu excelează neapărat din punct de vedere tehnic, beneficiază de niște cadre foarte plăcute și de efect, de o coloană sonoră mai mult decât decentă și o mână de actori care chiar au intrat în piele personajelor.

“Război Civil” / Civil War cotropește cinematografele din toată țara începând din 12 aprilie, distribuit de Vertical Entertainment.

Regizor: Alex Garland

Scenariu: Alex Garland

Gen: Acțiune, Dramă

Lansare: 12.04.2024

Durata: 1 oră 49 minute

Studio: A24, DNA Films

Clasificare: AP-18, Interzis Minorilor

Distribuitor: Vertical Entertainment

Actori:

Kirsten Dunst … Lee
Wagner Moura … Joel
Cailee Spaeny … Jessie
Stephen McKinley Henderson … Sammy
Nick Offerman … Președintele

Sinopsis: Într-o viitoare Americă distopică, o echipă de jurnalişti încorporaţi în armată se întrec pentru a ajunge în DC înainte ca grupările rebele să doboare Casa Albă.” – Vertical Entertainment

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.