Recunosc că tangențele mele cu francezii și arta lor sunt destul de rare și poate ar trebui să încerc să gust mai multe filme vorbite în așa-numita limbă a iubirii. De The Book of Solutions – Le Livre des solutions / “Cartea cu Soluții” eram tare curios datorită premisei: un regizor cu pitici pe creier care se străduiește să-și ducă la bun sfârșit filmul exact așa cum își dorește el în ciuda părerilor producătorilor și exasperându-și propria echipă.
Dincolo de umorul întunecat pe alocuri și ilustrarea dramelor inevitabile din culisele unui film de artă, regizorul și scenaristul Michel Gondry transmite niște sfaturi destul de utile creativilor prin cartea protagonistului. Cartea din titlu nu e o carte magică dacă la asta te așteptai. Este de fapt o agendă cu foi veline în care artistul își notează soluțiile de care are nevoie în procesul său creativ. „Fiecare soluție are problemele ei” declară autorul „cărții”.
„Fiecare soluție are problemele ei”
Felul în care Marc Becker (Pierre Niney) se orientează după propriile soluții poate părea contradictoriu sau uneori nici nu reprezintă centrul acțiunii. Scoase însă din context și analizate în realitate, soluțiile pot fi într-adevăr niște puncte de plecare pentru mine sau tine, potențialii artiști.
Încă de la început îți este clar că protagonistul suferă de niște tulburări psihice. După ce filmul său este criticat și refuzat de producători, decide să fugă cu proiectul undeva la țară, cu tot cu mica sa echipă, ca să-l termine exact așa cum vrea. Și ca să-și elibereze ideile, își oprește tratamentul medicamentos pe care îl avea prescris.
Sunt adesea descris ca un om răbdător care îi face pe ceilalți să se simtă în largul lor. Însă uneori și mie mi-a fost greu să înțeleg cum de îl suportă cei din echipă pe Marc și ideile sale excentrice. Adesea se enervează și este încăpățânat peste măsură. Noile idei care îi vin fie pentru filmul în curs de finalizare fie pentru cu totul alte proiecte sunt de multe ori ridicole și nu poate face altceva până nu le pune în aplicare. Culmea, unele chiar funcționează.
De aceea spun că umorul nevrotic și situațiile neașteptate te pot ține pe scaun până la final, însă comportamentul personajelor s-ar putea să fie partea memorabilă după vizionare. Este un film nu doar despre producția unui film ci despre procesul creativ, care chiar dacă în acest caz este unul ridicol și nu tocmai un exemplu bun, psihologia din spatele scenariului s-ar putea să-ți vină în ajutor dacă dorești să urmezi o carieră artistică dar ești descurajat de anumite limitări fie proprii fie impuse de cei din jur.
Jocul actoricesc se pliază destul de bine pe intenția scenariului însă nu te aștepta la stilul umoristic franțuzesc cu care suntem obișnuiți din filmele populare. Cartea cu Soluții este un film artistic destul de nișat.
Distribuitorul Bad Unicorn a susținut vizionarea specială la care am participat la Cinema Elvire Popesco alături de Institutul Francez. Poți vedea filmul începând din 26 aprilie în cinematografele din țară.
Regizor: Michel Gondry
Scenariu: Michel Gondry
Lansare: 26.04.2024
Durata: 1 oră 42 minute
Studio: Canal +
Clasificare: AP-12 – Acordul Părinților 12
Distribuitor: Bad Unicorn
Actori:
Pierre Niney … Marc Becker
Blanche Gardin … Charlotte
Francoise Lebrun … Denise Becker
Franchie Wallach … Sylvia
Sinopsis: „Marc, un regizor bipolar și paranoic, fuge cu materialul filmat și cu echipa de producție într-o casă la țară, pentru a-și termina filmul așa cum își dorește el, nu cum vor producătorii. Ajunși acolo, membrii echipei devin ostatici ai schimbărilor de dispoziție maniacale ale regizorului, care creează diversiuni și impasuri nesfârșite, la granița dintre comic și psihoză.” – Bad Unicorn