Ascultă acest articol


Un pic diferit de recenziile de până acum, ce urmează să citiţi este mai mult o recomandare sau un „De ce” ai alege să joci Baldur’s Gate 3 pe Playstation 5. Probabil la fel ca şi mine, multă lume nu vede cum ai putea să joci ceva ce se ştie din moşi-strămoşi că e conceput pe PC datorită nivelului de complexitate, personaje, abilităţi şi aşa mai departe pe o consolă în special pe o manetă a cărei limita sunt butoanele pe care le are. Dar spre surprinderea mea este o experienţă mult mai plăcută decât pare cu într-adevăr partea în care trebuie să te obişnuieşti cu anumite lucruri. Fără alte comentarii de moment haideţi să vedem de ce Bladur’s Gate 3 pe Playstation 5 este o alegere la fel de bună ca pe PC.

Comoditatea controllerului

Înainte ca toată lumea să sară şi să îmi zică „Dar pot să leg o manetă la PC şi să mă joc Baldur’s Gate 3 pe Steam folosind-o”, da, este corect. La fel de bine poţi să ai tot sistemul făcut de aşa natură să joci jocuri de PC pe un televizor foarte mare şi ai avea dreptate însă jocul de Playstation 5 diferă de cel de PC într-o chestie de care nu îţi dai seama imediat. Pe PC este conceput mai mult strategic, din exterior, în timp ce pe Playstation se joacă mai de aproape. Sigur poţi face zoom-out dar niciodată nu vei avea acel control de mouse pentru că pe o consolă vei folosi thumbsticks, unul pentru mişcare altul pentru cameră. Experienţa pe consolă devine mult mai personală şi de aproape în timp ce pe PC eşti mâna din cer care comanda unităţi. E ciudat de conceput doar citind acest lucru, dar când joci ambele jocuri îţi dai seama de fapt că e vorba de două senzaţii diferite.

Aici intervine şi comoditatea controller-ului. Deşi suntem obişnuiţi cu unele jocuri să fie mouse plus tastatura şi nimeni nu ne va lua point and click-ul din sânge vreodată, controller-ul are acel ceva ce devine aproape instinctiv. Nu te foloseşti de mouse sau de tastatură ci de o extensie a palmelor în momentul în care te-ai obişnuit complet cu complexitatea jocului iar lucruri care par sau păreau dificile de accesat devin un fel de a doua natură a apăsării pe butoane. Creierul îşi face un „rewiring” cu cât joci mai mult şi experienţa devine una mult mai comodă din canapea şi pe manetă. Cel mai bun exemplu pe care îl pot da ca să compar cât de bine ajunge să se controleze Baldur’s Gate 3 pe PS5 este Spider-Man. Learning curve-ul pentru Spider-Man pe maneta este aproape inexistent şi te obişnuieşti extrem de repede atât cu butoanele de atac cât şi cu cele de travel. La un moment dat te plimbi prin oraş de pe un bloc pe altul şi totul este intuitiv, natural, nu te opreşti niciodată să te gândeşti pe ce buton să apeşi să sari sau pe ce buton să apeşi să începi să loveşti un tâlhar obişnuit care apare în timpul explorării. La fel, dar evident după mai mult timp se întâmplă şi cu Baldur’s Gate 3. Şi chiar dacă lucrurile devin dificile câteodată şi nu neapărat în luptă ci în explorare ai posibilitate de a crea un fel de cursor care să imite mouse-ul pentru lucruri mai mărunte sau click-uri mai minuţioase. Cel puţin pe partea asta Larian a reuşit să implementeze ceva foarte complex într-un număr limitate de butoane care nu se simt niciodată pe dos din momentul în care te obişnuieşti cu ele şi le înveţi.

Arată bine

Comoditate consolelor în general întotdeauna a fost „Asta e consola, bag jocul, rulează, nu îmi bat capul de piese, de setări grafice, de RAM sau de altceva”. Dar suntem la o generaţie destul de avansată şi puternică pentru o sumă destul de generoasă comparativ cu un PC High-End care să ruleze jocul la setări maxime. Şi chiar dacă nu ai avea nevoie de un ultra PC să joci Baldur’s Gate 3 pe el ai vrea totuşi să arate cât de cât bine şi să se mişte în cel puţin 60 de frameuri, chiar dacă vorbim de un joc tactic. Consola îţi oferă o experienţă vizuală fidelă cu un calculator mid spre high aş zice iar opţiunea de a alege Performance îţi garantează fluiditatea aia pe care o cauţi în jocuri de minim 60fps. Cealaltă opţiune de Quality evident îţi oferă o experienţă mai bună din punct de vedere vizual în detrimentul unor 30 de frameuri. Se observa drop-uri în scene sau luptă iar schimbările rapide ale camerei între personaje în timpul conversațiilor duc la ceea ce se cunoaşte ca „pop-in” în special când vine vorba de personaje care încearcă tot posibilul să se încarce ori de câte ori este nevoie. Versiunea de PS5 este în momentul de faţă alegerea comodă pentru o experienţă D&D sau BG3 optimă.

Pe scurt

Jocul rămâne acelaşi. Unul din cele mai bune din ultimii ani cu siguranţă şi la fiecare întoarcere sau reîntoarcere va fi acelaşi joc, plin de personaje carismatice, pregătit să îţi ofere opţiuni peste opţiuni şi să verşi ore şi ore în probabil unul din cele mai complexe jocuri de acest tip create vreodată şi în acelaşi timp unul din cele mai bune din istoria jocurilor. Sigur, experienţa pe PC este standardul dar nu toţi gamerii joacă pe PC şi să poţi alege să joci pe consola este ceva ce până acum 10 ani cred nu era neapărat o prioritate. Evident chestia asta merge şi invers, jocuri care erau exclusiv pe consola să ajungă şi PC. Lucru care în ultimii ani s-a schimbat radical şi avem din ce în ce mai multe portări pe PC, portări BUNE nu ca cele de pe vremuri cum a fost Devil May Cry 3. Baldur’s Gate 3 pe consola sigur a fost un efort dar se vede că s-a depus atât de mult interes în el că experienţa este una destul de apropiată de cea de PC. La urma urmei ce rămâne de fapt este, tu, ca gamer, să alegi unde îl joci şi să îţi formezi propria ta părere, dar ce am încercat să fac până acum este să argumentez şi să fac o mică campanie versiunii de PS5 pentru că la sfârşitul zilei, fie că îl iei pe PC sau că îl joci pe PS5, Baldur’s Gate 3 nu este un titlu pe care să îl ratezi.

Baldur’s Gate 3 este disponibil și pe Playstation 5.

    • Gen: RPG
    • Lansare: 09.06.2023
    • Studio: Larian Studios
    • Distribuitor: Sony
    • Platforme: Playstation 5
    • Clasificare: 18+
    • Sistem de testare: PlayStation 5
    • Sinopsis:

Adună gașca și pornește într-o campanie epică în acest RPG Dungeons & Dragons de ultimă generație, de la creatorii jocului Divinity: Original Sin II.

Tărâmul Faerûn este sub asediu. Ce o să alegi după ce invadatorii Mind Flayers te prind și te infectează? Vei opune rezistență sau vei accepta puterea misterioasă care crește în tine?

Întruchipează personaje Origin adaptate sau creează-ți un protagonist al tău ca să trăiești experiența poveștii dinamice care prinde contur la fiecare aruncare cu zarul.

Alătură-te personajelor complexe, adună materiale, luptă și trăiește dragostea pe Tărâmurile Uitate – și nu numai. Dă cu zarul pentru inițiativă și folosește avantajele și dezavantajele cu lupte tactice fluide.

Soarta Tărâmurilor Uitate este în mâinile tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.