Kingdom of the Planet of the Apes – Recenzie

""Kingdom of the Planet of the Apes" adoptă un limbaj cinematografic diferit de cel al filmelor precedente"

0
938
Ascultă acest articol


Planet of the Apes/”Planeta Maimuțelor” continuă cu un nou capitol, regizat de Wes Ball, care se poziționează ca succesor demn al renumitei francize, impresionând atât prin poveste, cât și prin efecte vizuale.

Kingdom of the Planet of the Apes /”Planeta Maimuțelor: Noul Regat” plasează saga maimuțelor la câteva generații după evenimentele filmelor precedente și îl aduce în prim-plan pe Noa, o tânără maimuță care pornește într-o călătorie fascinantă și ajunge sa își reevalueze convingerile despre oameni, dar și despre semenii săi.

Filmul explorează teme existențiale într-o lume în care dinamica prădător-pradă s-a schimbat radical. Intriga este vastă și complexă, împletind mai multe arce de caracter și intrigi politice în cadrul comunităților de maimuțe, ceea ce adaugă substanță conflictului ancestral dintre specii. Dezvoltarea complexă a personajelor ridică fără indoială filmul la standardele înalte stabilite de predecesorii săi.

“Kingdom of the Planet of the Apes” este un adevărat festin vizual care folosește efecte de ultimă generație marca WETA FX, pentru a crea cu meticulozitate frumusețea unică și realismul brutal ale sălbăticiei luxuriante în care trăiesc maimuțele – o societate în care ele sunt specia dominantă pe Pământ, în timp ce oamenii se ascund în umbră.

Filmul analizează consecințele acestei schimbări de paradigmă, iar criticii au apreciat viziunea coerentă și direcția eficientă ale lui Wes Ball, care a reușit să surprindă măreția și profunzimea emoțională din lumea primatelor.

Modul în care neozeelandezii de la WETA au folosit CGI pentru a crea personajele reprezintă un upgrade important față de filmele anterioare: în loc să fie modelate manual pentru a se potrivi cu referințele vizuale ale actorilor, personajele virtuale sunt generate pe computer astfel încât să imite exact expresiile faciale și comportamentele actorilor, utilizând valori numerice obținute în timpul filmărilor.

De asemenea, tehnologiile VFX permit acum captarea simultană a mișcărilor pentru până la 10 persoane, comparativ cu tehnologia anterioară care permitea captarea unei singure persoane la un moment dat.

Astfel, “Kingdom of the Planet of the Apes” adoptă un limbaj cinematografic diferit de cel al filmelor precedente, marcând o evoluție pentru realizarea și integrarea personajelor virtuale în cinema.

Complexitatea narativă este dezvoltată cu grijă, completând armonios calitatea imersivă a filmului și garantând că acesta este accesibil pentru fanii noi ai francizei, în timp ce recompensează fanii „veterani” cu referințe la istoria seriei și explorări din perspective noi ale unor teme clasice.

Sunt notabile aderența la spiritul seriei originale, în timp ce sunt împinse limitele în termeni de amploare și ambiție narativă, precum și capacitatea filmului de a echilibra acțiunea cu o poveste emoționantă.

Deși nu reușește mereu să susțină un ritm robust al acțiunii, “Kingdom of the Planet of the Apes” compensează prin performanțe actoricești remarcabile, care imbogățesc arcele dramatice ale filmului: Owen Teague (Noa), Freya Allan (Mae), Kevin Durand (Proximus Caesar), Peter Macon (Raka).

Franciza „Planet of the Apes” are la bază romanul autorului francez Pierre Boulle, din 1963, numit “La Planète des singes”. În 1968 a fost lansat primul film „Planet of the Apes”, al cărui succes comercial a generat o serie de sequels și proiecte derivate.

Începând cu 1970 au urmat alte serii, iar în 2001, regizorul Tim Burton a readus franciza în atenția publicului, lansând varianta sa a filmului „Planet of the Apes”. 10 ani mai târziu, o nouă serie a debutat cu „Rise of the Planet of the Apes” (2011), urmată de „Dawn of the Planet of the Apes” (2014) și de „War for the Planet of the Apes” (2017).

Seria de filme SF “Planet of the Apes” este cea mai longevivă din istorie, generând încasări totale de peste 2 miliarde de dolari la nivel global, raportate la un buget combinat de circa 600 de milioane de dolari.

Cel mai recent capitol, “Kingdom of the Planet of the Apes”, nu numai că extinde legendara franciză către noi orizonturi, dar se poziționează și ca testament pentru apelul durabil al premizei sale centrale, provocând normele cinematografiei de blockbuster prin infuzarea intrigii sale palpitante cu profunzimea intelectuală și emoțională. Merită văzut la cinema!

RECENZIE DE ALINA GABRIELA BOICU

Kingdom of the Planet of the Apes /”Planeta Maimuțelor: Noul Regat” intră în cinematografele românești din 10 mai, cu avanpremiere din 8 mai. Distribuit de Forum Film.

  • Regizor: Wes Ball
  • Scenariu: Josh Friedman, Rick Jaffa, Amanda Silver
  • Gen: Acțiune, Aventură, SciFi
  • Lansare: 10.05.2024
  • Durata: 2 ore 25 minute
  • Studio: 20th Century Studios
  • Clasificare: AP-12 – Acordul Părinţilor 12
  • Distribuitor: Forum Film
  • Actori: Freya Allan … Mae
    Kevin Durand … Proximus Caesar
    Dichen Lachman
    William H. Macy
  • Sinopsis: Acțiunea se petrece într-un viitor distopic, după domnia lui Caesar, eroul filmelor predecente, în care maimuțele constituie specia dominantă, care trăiește în pace și armonie, în timp ce oamenii sunt nevoiți să trăiască ascunși, în umbra acestei noi societăți. Odată cu ridicarea unui conducător tiranic și însetat de putere, una dintre tinerele maimuțe începe o călătorie plină de provocări, alături de un partener uman, care le va pune la îndoială toate cunoștințele despre trecut și le va determina să facă alegeri care au potențialul de a schimba destinul ambelor specii.” – Vertical Entertainment

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.