Digimon Adventure 02: The Beginning – Recenzie

Deși mă așteptam ca tema firului narativ să abordeze legăturile strânse de prietenie, perspectiva a fost una la care nu mă gândeam neapărat.

0
358
Ascultă acest articol


Digimon Adventure 02: The Beginning a ajuns în martie la festivalul de film japonez Izanagi dar a intrat și în programul cinematografelor de tip multiplex pentru perioada limitată 10-12 mai. La cele mai multe dintre proiecții fanii anime s-au putut bucura în stoc limitat și de insigne Digimon sau chiar și alte bunătăți din partea Bad Unicorn, inclusiv stickers și afișe în cadrul East European Comic Con 2024 și la vizionarea de gală la care am participat la Cinema City.

De ce o perioadă atât de restrânsă? Ei bine nu mă întrebați pe mine. Sunt sigur că există motive justificate în spate. Iar părerea mea este că totuși, chiar dacă biletele vândute la filme anime în România încă nu depășesc probabil mia, potențialul este clar vizibil și cred că suntem pe drumul cel bun la acest capitol făcând pași mici dar siguri.

M-am simțit oarecum ca un poser printre fanii anime de la vizionare care au văzut mai mult din vechiul serial Digimon decât mine care doar mi-am trecut fugar ochii peste el la TV așteptând să înceapă serialele pe care chiar le urmăream când eram puștan. Și totuși atmosfera a fost captivantă. Să te afli într-o sală ocupată în întregime de public otaku pentru a vedea împreună un nou capitol dintr-o animație japoneză este o experiență unică.

Deși mă așteptam ca tema firului narativ să abordeze legăturile strânse de prietenie, perspectiva a fost una la care nu mă gândeam neapărat – ideea de prietenie artificială, forțată din lipsa de comunicare eficientă dintre parteneri dar și paradoxul de a te gândi numai la binele celuilalt fără să-l înțelegi cu adevărat. Cred că poți aplica gândurile expuse în acest film atât în cazul prietenilor de-o viață cât și animalelor de companie – care uneori îți sunt prieteni mai autentici decât cei umani.

Personajele au aproape 20 de ani și se simte și în tonul acțiunii că filmul nu este dedicat doar copiilor și tuturor vârstelor, având ușoare note de maturitate în scenariu. Am apreciat aceste nuanțe de maturitate dar și umorul care nu îți distrage atenția ci din contră potențează relațiile dintre personaje.

The Beginning este un capitol încărcat de dialog, cu revelații despre universul digimon și melancolie. Acțiunea specifică episoadelor digimon se află pe locul secundar. Transformările și luptele cele mai multe au loc în ultimele 10 minute ale filmului – și nici atunci nu sunt neapărat captivante. Poate un fan mai înrăit le-ar aprecia mai mult dar eu cred că întregul film va fi mai degrabă memorabil pentru poveste în detrimentul secvențelor de acțiune.

Dacă erai obișnuit să vezi Digimon pe ecrane mici află că dacă ai ocazia să-l vezi pe marele ecran merită trăită experiența mai ales pentru emblematicele secvențe de transformare a digimonilor. Vei aprecia culorile paletei folosite în Digimon mult mai bine într-o sală de cinema.

Prezența altor trei filme anime în programul de cinema din viitorul apropiat, aduse de distribuitori diferiți, ne confirmă cererea aflată în creștere. Publicul otaku este dispus să plătească biletul la cinema dacă se proiectează filme inspirate de seriile manga preferate sau spin-off-urile ale serialelor. Ideal ar fi să nu stea un singur weekend disponibil în cinema. Dar acestea este un aspect care ține deopotrivă de distribuitori, cinematografe și cinefili.

Sunt convins că Digimon Adventure 02: The Beginning va fi disponibil și pe platforme de streaming în caz că l-ai ratat din varii motive în cinema. Însă ceva îmi spune că îl vom putea revedea eventual în cadrul festivalurilor Izanagi.

Digimon Adventure 02: The Beginning este disponibil acum la cinema, distribuit în România de Bad Unicorn.

Regizor: Tomohisa Taguchi

Scenariu: Akiyoshi Hongo, Akatsuki Yamatoya

Gen: Animație, Acțiune, Aventură

Lansare: 10.04.2024

Durata: 1 ora 27 minute

Studio: Toei Animation

Clasificare: AG – Audienţa Generală

Distribuitor: Bad Unicorn

Actori:

Fukujurou Katayama … Daisuke Motomiya (voce)
Junko Noda … V-Mon (voce)
Arthur Lounsbery … Ken Ichijôji (voce)
Naozumi Takahashi … Wormmon (voce)
Ayaka Asai … Miyako Inoue (voce)
Kôichi Tôchika … Hawkmon (voce)

Sinopsis: “Digimon revine cu o nouă poveste, o nouă aventură emoționantă și plină de provocări. Deasupra Turnului Tokyo apare un Digitama, un ou uriaș de Digimon, care transmite un mesaj ciudat: dorește ca fiecare persoană din lume să aibă un partener Digimon. Daisuke, V-Mon și grupul lor de prieteni îl întâlnesc pe Rui Okada, care susține că este primul „Ales”, primul om care a avut un prieten Digimon. Împreună, încearcă să ajungă la oul de deasupra orașului și să dezlege misterele trecutului. Poarta spre o nouă aventură se deschide…” – Bad Unicorn

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.