Dacă ai dat click pe acest articol așteptând un TOP 10 super solid, îți spun de pe acum că ai fost momit într-un articol care, ca să nu aleagă doar câte un titlu, va prezenta de fapt mai multe jocuri. Mai mult de 10. Și nici măcar nu sunt toate asemănătoare, cu scuza mea pentru a scrie acest articol. Dar mă voi limita să le menționez pe cele care îmi plac și nu voi intra în detalii prea multe, căci până la urmă un top trebuie să fie așa, jap jap, ceva distractiv. Iar singurul motiv pentru care există acest articol este că luna aceasta, după foarte, foarte mulți ani, vom avea un nou COMMANDOS, neinspirat numit ORIGINS. Dar hey, cui îi pasă de titlu când AVEM UN NOU JOC COMMANDOS în 2025?
11. Temple of Elemental Evil – 2003

Un joc pe care l-aș pune mai jos (sau sus, depinde de cum privești topurile) este Temple Of Elemental Evil făcut de cei de la Troika Games (Vampire The Masquerade: Bloodlines anyone?). Este un joc bazat pe regulile Dungeons & Dragons, mai exact campania Greyhawk, și funcționează pe reguli din ediția 3.5. Ce înseamnă asta? Păi că dacă nu știi nimic despre ce am zis eu mai devreme, o să fie un joc foarte, foarte greu, motiv pentru care este pe locul 10. Dacă reușești să înțelegi ce se întâmplă, s-ar putea să devină unul din preferatele tale. Jocul are de toate: poveste, gameplay super solid, iar dacă în prezent vrei să îl joci, îl găsești doar pe GOG la o sumă modică.
10. Jagged Alliance

Și primul număr din top care vine cu întrebarea „Jagged Alliance ca Jagged Alliance, dar care dintre cele enșpemii (de fapt doar 10 principale) de titluri e pe locul 9?” Și eu aș zice „Păi toată seria, dar dacă trebuie să aleg, aș merge pe ultimul.” Da, Jagged Alliance 3 din 2023 este super distractiv. Ia toată acțiunea și elementele care au făcut seria populară și o modernizează pentru gamerii din prezent. Este complex, dar mult mai accesibil ca cele vechi, chiar dacă umorul nu este tocmai cel mai grozav din genul ăsta de jocuri. Dar încearcă.
9. Pathfinder

Alternativa cea mai viabilă la Baldur’s Gate este Pathfinder. Aici e greu. Aici o să fac o schemă și o să recomand ambele, atât Kingmaker cât și Wrath of The Righteous. Kingmaker este o aventură mai clasică, deschisă, dar cu ceva management care mie nu îmi place, dar jocul per total are un ritm destul de ok pentru cei ce caută o aventură fantasy. Wrath of The Righteous, în schimb, este mai epic cu niște chestii super fantasy, cum ar fi transformări „mega-super” care influențează jocul. Mecanicile sunt mai bune și probabil te prinde mai repede decât Kingmaker.
8. X-Com

Deja simt cum ia foc internetul. În primul rând, „Cum adică X-Com pe locul 7?” și în al doilea rând, „Bine, boss, dar care X-Com, că ie multe?”. X-Com este o serie legendară care a început prin anii ‘90 cu titluri precum UFO Defense și a revenit pe radarul publicului prin 2012 cu Enemy Unknown și în 2016 cu XCOM 2. Evident, dacă nu ești un „die-hard” al acestor jocuri sau un curios de nedescris să cauți, să găsești și să joci seria veche, versiunile noi sunt o foarte bună introducere într-o serie de jocuri cu un gameplay strategic solicitant, gestionarea resurselor (personalului) și o dificultate destul de provocatoare. Nu este pentru cei slabi de îngeri și nici pentru cei ce nu cred în extratereștri. VREAU SĂ CRED!
7. Pillars Of Eternity

Și da, vorbesc aici și de Pillars of Eternity 2: Deadfire, care nu s-a bucurat de același succes ca primul, deși totuși este o serie de jocuri foarte, foarte îndrăgită de fanii CRPG. Dar recomandarea mea este 1. Jocurile celor de la Obsidian sunt inspirate din Baldur’s Gate și Planescape. În lumea numită Eora, jucătorii intră în pielea unui WATCHER (de ăsta de se holbează mult). Jocurile au o poveste complexă unde alegerile au un impact adevărat asupra lumii. Gameplay-ul este tactic, iar atenția la detalii este incredibilă. Dacă ceva mai trebuie să laud la Pillars of Eternity, este scrisul, infinit superior la ce primim 10 ani mai târziu.
6. Desperados

Jocul ăsta există aici pentru că îmi place și punct. Toate îmi plac, dar am amintiri grozave cu primul joc. Dintre cele mai asemănătoare jocuri cu Commandos, avem în această listă Jagged Alliance, X-Com și acum Desperados. Celelalte jocuri menționate sunt forma mea de a încerca să convertesc oamenii, fie prin supărare, fie prin curiozitate la CRPG-uri. Nu este nimic altceva sinistru la mijloc. Știu că există diferențe între ele și, dacă vrem să fim pedantici, există și mai multe categorii în care am putea împărți jocurile astea, dar hai să ne bucurăm de o listă care are pe locul 5 Desperados: stealth, planificare, personaje mișto și, cum să nu, Vestul Sălbatic.
5. Fallout

Legenda spune că Fallout 1 este unul din cele mai bune jocuri de tip RPG care au existat și vor exista vreodată și eu, un nimeni, nu voi contrazice acest lucru. Deși nu ai o gașcă și ești cam de capul tău în pustietate, este unul din puținele jocuri în care poți face orice. E Fallout, ce mai e de spus?
4. Wasteland

Primul joc există de mult, mult timp. 1988 a fost acum câteva vieți de oameni în urmă. În 2014, cineva a zis că e bine să lanseze o continuare și în 2020 a venit Wasteland 3, lovitura de grație tuturor jocurilor de genul. Probabil una din cele mai bune serii de turn-based tactical combat, jocurile sunt apreciate pentru o poveste foarte bine dezvoltată, pentru alegeri morale complexe și o experiență extrem de captivantă într-o lume post-apocaliptică cum nu ai mai văzut până acum. În timp ce fiecare decizie contează, povestea se schimbă progresiv, iar unul din cele mai mari laude pe care le poate primi acest joc din partea mea este că scrisul și umorul sunt aproape perfecte. Atenție totuși, sunt jocuri extrem de grele.
3. Badur’s Gate

Singurul motiv pentru care Baldur’s Gate nu e pe primul loc este pentru că 1. Eu sunt un cârnaț și 2. Am ceva pentru locul unu ca să se potrivească la fix cu Commandos. E clar că Baldur’s Gate este „The be-all and end-all”, este alfa și omega și, când vine vorba de Baldur’s Gate 3, toată lumea face o plecăciune. Fie că îți plac genul ăsta de jocuri, fie că ești fan semințe de dovleac, la nivel general, global, universal și multi-dimensional, Baldur’s Gate 3 este unul din cele mai bune jocuri vreodată. Și cu asta am zis tot. Hai cu 1. Hai cu 2. HAI CU 3.
2. Mențiuni Speciale

Acest top, din toate punctele de vedere, este o glumă. Nimic nu contează și totul este permis. Mai aveam puțin și băgam și Manor Lords și Kingdom Come: Deliverance și o făceam cu aceeași față cu care am scris toate celelalte puncte de mai sus și ce urmează să trec pe locul 1. Dar până acum trebuie, mă simt obligat să mai menționez câteva jocuri sub formă de listă și scurte explicații pentru ele:
- Disco Elysium – Nu l-am jucat și de aia nu e pe listă.
- Planescape: Torment – Unul din cele mai bune jocuri din acest gen.
- Torment: Tides of Numenera – Un succesor spiritual al unuia dintre cele mai bune jocuri din acest gen.
- Divinity – Știu, știu.
- Seria Shadowrun – Am ales ce am ales iar despre Shadowrun, altădată, în viitor.
- Seria Disciples – Vedeți, le-am menționat. Putem să fim prieteni în continuare.
- Icewind Dale – Eram un tânăr fecior.
- Icewind Dale 2– Eram un tânăr fecior 2.
- Neverwinter Nights – Eram un tânăr fecior 2: Ambiții și Vise.
- Neverwinter Nights 2 – Nu mai eram un tânăr fecior, eram deja hater.
- Tyranny – Dacă există un joc care îmi pare rău că nu l-am băgat în lista asta, probabil este Tyranny. Obsidian făcând ce știe cel mai bine, sau cel puțin ce știau. Puteam să îl pun în categoria cu Pillars, dar nu ar fi fost corect. Tyranny este „Chef’s Kiss”.
1. Shadow Tactics: Blades of the Shogun

Pentru mine, este Commandos-ul perfect. Am crescut cu Commandos și cu multe din jocurile mai sus menționate. Că vrei tu să faci un „akshually” este complet treaba ta, dar ăsta e top-ul meu și fac ce vreau cu el. Momentul în care am pus prima dată mâna pe Shadow Tactics am zis „Gata, asta e.” Avem o Japonie feudală impresionantă din punct de vedere vizual. Un grup divers de personaje, cinci la număr, fiecare cu abilități unice. Planificare meticuloasă și în același timp extrem de distractivă. O dai din „încercare și eșec” într-un „sunt un zeu al strategiei”. Sistemul Shadow Mode permite coordonarea simultană a acțiunilor tuturor personajelor, lucru care te unge pe suflet. Este, garantat, unul din cele mai bune jocuri de stealth tactic din ultimii ani.