Ascultă acest articol


Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, ediția de Sibiu, s-a încheiat duminică seara, 26 iunie, cu Piața Mare arhiplină la proiecția filmului Aventurile lui Nelly. Coproducția româno-germană filmată în zona Sibiului urmărește aventurile unei tinere adolescente germane care-și petrece vacanța de vară în România, cu părinții ei. Filmul a fost proiectat în prezența unei bune părți a echipei, printre care și cei doi protagoniști, Flora Li Thiemann și Hagi Lăcătuș. Cei doi au fost vedetele serii, fiind asaltați de spectatorii dornici să facă o fotografie cu ei. Lor li s-au alăturat regizorul Dominik Weselly, producătorul german Arek Gielnik, producătorul român Bogdan Crăciun, scenarista Uta Kolan și actorul Hannes Hochsmann.

„Am ales să facem filmul în România pentru că aici s-a născut și povestea, are legătură cu experiența celor doi scenariști care au venit în România în anii 80 și au vrut să spună povestea locurilor pe care le-au întâlnit. Ne-am îndrăgostit cu toții de această țară și suntem foarte bucuroși că am reușit să facem aici filmul. E minunat să fim aici în această seară, e o seară foarte specială pentru mine și sper din tot sufletul că oamenilor le-a plăcut filmul”,

a declarat regizorul Dominik Weselly.

Peste 15.000 de spectatori au participat la 50 de proiecții, 4 evenimente speciale și s-au întâlnit cu mai mult de 25 de invitați în cadrul celei de-a zecea ediții TIFF Sibiu. Piața Mare a înregistrat un record de audiență, cu peste 2000 de spectatori în fiecare seară. Festivalul s-a deschis cu proiecția filmului Câini, în regia lui Bogdan Mirică, marele câștigător al Trofeului Transilvania 2016. A doua seară s-a lăsat cu hohote de râs – Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol au înveselit spectatorii cu peripețiile din Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu. Cea de-a treia seară de festival a adus microbiștii în Piața Mare pentru proiecția filmului Pele: Nașterea unei legende.

Cu o carieră impresionantă, de peste 60 de ani în teatru și cinematografie, „Doamna comediei românești”, Tamara Buciuceanu-Botez, a fost omagiată la Sibiu primind Premiul de excelență pentru întreaga activitate artistică din partea președintelui TIFF, Tudor Giurgiu, sâmbătă, 25 iunie, în fața a peste 2200 de spectatori. Ceremonia a fost urmată de proiecția filmului Cuibul de viespi.

Proiecțiile speciale din parcul Sub Arini, Cetatea Cisnădioara, Muzeul Astra și Gura Râului au avut și ele parte de spectatori veniți în număr foarte mare. Cele trei locații permanente ale TIFF Sibiu, Teatrul Gong, Librăria Habitus și sala Astra Film Cinema din Piața Mică, au găzduit la rândul lor, în cele cinci zile de festival, un număr record de filme. Son of Saul, câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film străin, sau Ilegitim, de Adrian Sitaru, sunt doar două dintre titlurile cu priză la publicul sibian. Proiecțiile din cadrul EducaTIFF au adus și ele sute de copii și părinți la filmele și evenimentele dedicate lor.

TIFF Sibiu 2016 este un eveniment organizat de Asociaţia Festivalul Internațional de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.