Filmul de animație Muntele Magic, semnat de Anca Damian, își continuă traseul festivalier cu alte patru importante selecții.

Muntele Magic va fi prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, Spania (18-26 septembrie) și în cadrul celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Busan, Korea de Sud (1-10 octombrie).

Alături de Muntele Magic, în cadrul secțiunii Zabaltegi din cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, vor fi prezentate filme regizate de nume importante, dintre care îi menționăm pe Alexander Sokurov, Laurie Anderson, Eric Khoo, Walter Salles sau Corneliu Porumboiu.

Festivalul Internațional de Film de la Busan prezintă Muntele Magic ca fiind

O docu-dramă de animație despre un refugiat care călătorește jumatate de secol în vartejul istoriei, experimentând tristeți și bucurii, fericire și lacrimi, trecutul și prezentul. Cea de-a patra și cea mai reusită creație a Ancăi Damian.

Filmul a putut fi văzut în cadrul celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Filme de Animație Fantoche ce s-a desfășurat în perioada 1-6 septembrie la Baden, în Elveția.

Coproducția româno-polonezo-franceză va rula apoi în cadrul Festivalului Internațional de Animație Ottawa, Canada (16-20 septembrie), unde este selectat în competiția oficială.

„E fascinant să fii martorul continuei evoluții și maturizari a filmelor de animație […] Muntele Magic nu doar abordează subiecte dificile, ci o face utilizând o combinație interesantă de tehnici”,

spunea Cris Robinson – Directorul Artistic Ottawa IAF într-un interviu.

Distins de curând cu Mențiunea Specială a Juriului Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Muntele Magic va avea premiera în România pe 9 octombrie și este distribuit în cinematografele din România de Aparte Film.

Muntele Magic face parte împreună cu filmul Crulic – drumul spre dincolo dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, Muntele Magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui ‚cavaler rătăcitor’, pierdut în secolul al XX-lea ale cărui origini sunt adânc înrădăcinate în istoria omenirii. A vrut să dea un sens vieţii sale luptând împotriva ‚răului’. Pentru el, moartea este singura măsură pentru faptele eroice.

Artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidarității cu poporul afgan. Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

De-a lungul vieții sale, Adam Jacek Winkler s-a hrănit cu multe încercări artistice, deși el însuși şi-a distrus marea majoritate a operelor create. Desenele și picturile naive care i-au supravieţuit ne oferă o lectură inedită asupra existenței sale. Aceste tablouri, fotografiile făcute de el însuși în Afganistan au fost o mare sursă de inspirație pentru Muntele Magic. O mare parte dintre ele au fost utilizate în film.

Muntele Magic este, la fel ca viaţa lui Adam Jaceck Winkler, un film comic, poetic, cinic, amuzant şi tragic oferind o serie de emoţii complexe şi valori arhetipale care se regăsesc în esenţa umanităţii.

Părțile animate din film au fost lucrate în două studiouri din România, Abis si DSG, și într-un studio în Polonia echipele fiind formate din Theodore Ushev, Sergiu Negulici, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Tomek Ducki. Muzica originală este semnată de Alexandru Bălănescu. Filmul este o coproducţie România (Aparte Film) – Franța (Arizona Production) – Polonia (Filmograf) și se bucură de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Cinema du Monde și Polish Film Institute având un buget de producție de 865.366 euro.

În 2014 proiectul a fost prezentat în cadrul sesiunii de Proiecte în producție din cadrul Cartoon Movie Lyon, unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animație din întreaga lume, unde originalitatea producției a fost primită cu entuziasm. Anul acesta filmul a fost programat și în cadrul proiecțiilor eveniment din selecția oficală a Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy (Franța) și a făcut parte din selecția oficială de la Karlovy Vary, Cehia.
Muntele Magic vine după marele succes pe care l-a avut Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 35 premii și un număr impresionant de participări internaţionale (140), la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România precum şi Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.