Acer Predator Triton 500 SE – “The Next Evolution”

"Predator Triton 500 SE este un "spartan" când vine vorba de performanțe și arată mai mult ca un Robocop ca aspect, dar e subțire și să nu uităm că este portabil, bateria fiind una buna. Cele mai noi jocuri la purtător, oriunde și oricând, ce poate fi mai bine de atât?"

0
476

Triton 500 SE este un laptop de gaming subțire, în stil spartan, conceput cu un scop: să te elibereze de toate necazurile legate de multi-tasking, să-ți ofere o performanță extremă și să-ți stimuleze creativitatea la fiecare pas.

un laptop de gaming subțire,

în stil spartan

Ce descriere interesantă ne oferă Acer pentru Predator Triton 500 SE marcat ca fiind și “The Next Evolution” și în acest articol ne vom convinge dacă este adevărat (sau nu) pentru că am avut ocazia să testăm modelul PT516-52s-97DU.

Pachet

Seria Triton, de la divizia de gaming Predator a celor de la Acer, este dedicată segmentului premium cu putere mare de calcul, componente de calitate, la fel și ambalajul.

Pe o cutie neagră, simplă, doar cu logo mare, “Predator” și un mâner pentru transport, avem un sticker, lipit pe laterală, cu câteva informații tehnice ale produsului plus denumirea modelului (PT516-52s-97DU), dar și codul de bare.

În cutie avem o cutie mai mică cu cablul și încărcătorul, iar într-o altă cutie, dintr-un carton foarte rezistent, neagră și ea și protejată cu doi bureți mari, este laptop-ul, modelul de culoare Steel Grey, sub care se află un ghid de utilizare. Pe interiorul capacului cutiei avem un uriaș logo “Predator”, argintiu care reflectă nuanțe curcubeice în lumină directă.

Ambalajul este destul de slim, arată premium, iar produsul este foarte bine protejat.

Aspect

În gaming s-a făcut un fel de trend în care culoarea neagră este prodominantă, fie că este vorba de componente de RIG-uri, RIG-uri și accesorii pentru ele, dar și în cazul laptop-urilor. Ei bine, acest model Steel Grey schimbă puțin lucrurile și denotă rezistența printr-o carcasă metalică care aduce ceva greutate laptop-ului.

Ca design păstrează linia Triton de laptop-uri cu caracteristici precum acea parte din spate cu grilaje, care aduc a super-car-uri de viteză și care sunt menite să elimine aerul cald din interior. Grilaje se află și pe burta “bestiei” în partea de sus unde se observă ușor prezența unui “picioruș” lung de cauciuc antiderapant și cu scopul de a prelua din vibrații. Alte două se află în partea de jos lângă cele două difuzoare.

Pe capac se observă logo-ul Predator, argintiu, evidențiat, iar în zona balamalei avem, pe centru, două LED-uri de stare pentru activitate și baterie – vizibile atât când e laptop-ul închis, cât și când este display-ul ridicat.

Pe laterala din dreapta, avem Kesington Lock-ul, cititor de carduri SD, un port USB 3, unul USB-C cu funcție de alimentare și HDMI, iar pe cea din stânga portul pentru alimentare, cel LAN, jack-ul pentru căști și microfon, un port USB 3 și altul USB-C cu funcții de alimentare.

Deschidem display-ul, care se rabatează la 180 grade, și pe el, sus, observăm microfon și camera web, iar sub el avem logo-ul Predator, argintiu. Rama este destul de subțire. Pe partea de interacțiune avem în partea de sus un grilaj mare și butonul de Turbo, iar în partea dreaptă se observă sigla DTS X. Tastatura este QUERTY, iluminată pe 3 zone, fără Numpad și observăm nelipsitul buton dedicat pentru PredatorSense. Sub tastatură avem, pe centru, TouchPad-ul cu senzorul de amprentă, iar în dreapta lui un sticker ne reamintește de câteva dintre feature-urile laptop-ului.

În general, Triton 500 SE arată ca un Robocop, e greu, dar destul de subțire și foarte bine construit, iluminarea RGB a tastaturii trezind puțin… argintiul robotic.

Tehnic

Având dimensiunea de 358.5 x 255 x 17.9, Triton 500 SE cântărește 2.4 kg, are un procesor Intel Core i9-12900H (2.50 GHz), GPU fiind format din Intel Iris Xe Graphics și NVIDIA GeForce RTX 3080Ti cu 16 GB memorie dedicată și dispune de 32GB RAM LPDDR5. Capacitatea de stocare este de 2TB (2x 1TB M.2 PCIe Raid).

Display-ul IPS Anti Glare este de 16′, suportă rezoluția maximă 2560×1600 pixeli la o rată de reîmprospătare (refresh) de 240Hz.

Laptop-ul integrează microfon și cameră Web HD, un cititor de amprente și unul pentru card-uri SD 7.0 și dispunde de boxe stereo și o placă de sunet High Definition Audio cu suport pentru DTS X Ultra, iar la conectivitate avem LAN Gigabit Ethernet(10/100/1000Mbs), Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5.2, 1 port HDMI 2,1, 2 porturi USB 3.1 și 2 porturi USB 3.1 type-C (Thunderbolt 4) și jack pentru căști și microfon.

Tastatura RGB este iluminată în 3 zone, iar TouchPad-ul dispune de suprafață Corning Gorilla Glass.

Bateria este pe 4 celule (99.98 mWh) și vine cu sistem de operare Windows 11 Home.

Testare

Robocop-ul nostru nu e numai puternic și rezistent ci pare să aibă și componente performante și gata pregătit să ruleze orice joc actual.

Triton 500 SE în mână e greu, ce-i drept, dar se simte rezistent, cu platoșă, indestructibil și e genul de folosit pe birou sau ceva de genul, nicidecum pe genunchi. Ca toate laptop-urile Triton, și 500 SE are o aerisire extinsă, partea din spate fiind ca o adevărată hotă de căldură de acolo și acele mici ilustrații cu avertizări gen “Atenție că frige” :-).

Dimensiunile sunt totuși destul de reduse și e destul de subțire pentru ce integrează. Tastatura îmi place mult și am tot spus-o la toate recenziile laptop-urile Predator, respectiv Triton, pentru că e plăcută la utilizare, îmi place fontul utilizat și e spațiu destul de mare între taste cât să nu apeși aiurea, mai ales dacă ai degete mai butucănoase. Și iluminarea în 3 zone arată bine, deși nu sunt mare fan al curcubeelor, setarea pe roșu face ca laptop-ul să-mi placă și mai mult.

TouchPad-ul e responsive, la fel și cititorul de amprentă, spațiul de utilizare fiind generos, dar pentru când dai drumul la jocuri, clar conectezi un mouse de gaming ceva. Am făcut asta, testând cu această ocazie și Bluetooth-ul care nu a pus niciun fel de problemă și împerecherea a fost rapidă și fără “sughițuri” în perioada de utilizare.

Noroc cu acel suport DTS X care face ca sunetul să fie de calitate bună, volumul difuzoarelor fiind totuși destul de scăzut, dar bineînțeles, Bluetooth-ul și jack-ul pentru căști îți stau la dispoziție pentru căștile tale preferate sau sistemul audio. Camera Web și microfonul integrat își fac treaba în video call-uri, la parametri normali și, dacă difuzoarele se aud prea încet, poți opta pentru căști cu microfon și comunicarea devine și mai bună.

Nu lipsesc aplicațiile dedicate ale Acer, precum Care Center – de unde vezi cum stă treaba cu laptop-ul și poți administra anumite aspecte, Killer Intelligence Center – pentru rețeaua LAN și Wi-Fi cu posibilitatea de a interveni în administrare și bineînțeles, Predator Sense (care are și buton dedicat pe tastatură). Prin Predator Sense controlezi iluminarea și sunetul, temperaturile via Dual-Aeroblade, Overclock-ing și o apăsare a butonului Turbo, de pe laptop, comută Triton 500 SE în modul TURBO de joc (putând se alegi între mai multe mod-uri). În funcție de modul ales, ventilatoarele cresc și ele în turații.

Înainte să trecem la gaming vă puteți aștepta la o experiență de utilizare în regim Office și browsing plăcută, asta și datorită display-ului încăpător și a celor 240Hz care face utilizarea să fie smooth. Windows 11 vine cu magazinul de aplicații cu tot ce ai nevoie, iar dacă ai un controller Xbox conectat, o apăsare a butonului “X” dă startul unul panou special dedicat jocurilor. Magazinul de aplicații și jocuri, Microsoft, e întotdeauna la îndemână. În editare video/audio, laptop-ul se prezintă foarte bine, de asemenea.

Primele teste au fost cele de benchmarking și am folosit clasicul 3DMark respectiv Novabench pentru a vedea ce punctaje scoate:

Am ajuns, în sfârșit, la capitolul “jocuri“, iar primul care a intrat la teste a fost Asphalt Legends – care, așa cum era de așteptat, a rulat excelent. Contează foarte mult și rețeaua, care, dacă ai un router și un internet să sară de 1GB, cei 2.5G ai săi sunt mai mult decât de ajuns, cel puțin în cazul conexiunii pe fir, cât despre cea Wi-Fi, funcționează foarte bine și ea și are o acoperire bună. Pe lângă streaming-ul de media (prin aplicațiile de streaming de genul Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime Video și YouTube) – care funcționează ireproșabil, am pus la bătaie și GeForce NOW RTX 3080 cu câteva jocuri (Death Stranding, Control, Watch Dogs 2) și n-am avut întreruperi.

God of War, Uncharted, Spider-Man și Miles Morales Remastered, Death Stranding, Resident Evil Village – sunt o parte din jocurile testate unde am urcat rezoluția la maximum posibil pe laptop și setările la fel, pentru a pune la încercare Triton 500 SE. După cum mă așteptam, laptop-ul s-a descurcat minunat și încă o dată țin să subliniez cât de importantă e placa video și acel RTX pentru aspectul vizual, cât despre cei 240Hz posibili, e cireașa de pe tort.

Pe parcursul celor mai intense teste, laptop-ul s-a încălzit ușor în partea de sus, degajă căldură pe la spate, dar se pare că ventilatoarele și-au făcut treaba și nici nu au fost (foarte) zgomotoase. Bateria ține în mare cam 2 ore la utilizare în jocuri cu un consum al resurselor mic, însă dacă apeși butonul Turbo în jocuri vampir de resurse, atunci capacitatea scade. Utilizat în regim non-gaming, bateria e mult mai “voinică” autonomia ajung până la 6 ore. Încărcarea completă se face în 2 ore, deci foarte rapid. Contează, bineînțeles, și rezoluția folosită, procentul de contrast, ce rulezi pe el, ce componente sunt folosit ș.a.m.d.

Pentru cei care doresc să afle mai mult detalii de ordin tehnic am pus la treabă câteva aplicații care ne oferă informațiile necesare:

Una peste alta Triton 500 SE include componente tehnologice de generație nouă și are o cantitate de RAM și spațiu SSD încât să facă față la orice operație, program sau joc dorești. GPU-ul RTX 30 și ai săi 16GB RAM, la fel, oferă posibilitatea jucătorilor să se bucure de cele mai actuale jocuri și tehnologii RTX și să nu uităm că discutăm de un device portabil, pe care-l putem luat oriunde cu noi!

Concluzie

Predator Triton 500 SE este un “spartan” când vine vorba de performanțe și arată mai mult ca un Robocop ca aspect, dar e subțire și să nu uităm că este portabil, bateria fiind una buna. Cele mai noi jocuri la purtător, oriunde și oricând, ce poate fi mai bine de atât?

Acer Predator Triton 500 SE se comercializează în România la un preț de pornire de aproximativ 9.999 lei, în funcție de configurația aleasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.