Scurtmetrajul vietnamez “Cei vii au nevoie de lumină, cei morți, de muzică”, semnat The Propeller Group, a câștigat trofeul celei de a zecea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT, în valoare totală de 4.000 de euro, luni seară, în cadrul Galei de premiere desfășurate la cinema Muzeul Țăranului.

“Ritmul filmului este dat de schimbările de culoare și de fluiditatea sunetului. Menține o senzație continuă de transpoziție suprarealistă într-un prezent necunoscut și totuși existent. Este viu, liric, poetic și profund”,

și-au motivat membrii juriului decizia.

Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie a fost câștigat de Zack Russell, cu filmul “Se apleacă să cucerească”, pentru un “simț admirabil al bizarului și o interpretare foarte specială, lucrând una în completarea celeilalte pentru a oferi o viziune subtilă a ciudățeniei ce se ascunde în jurul nostru”, potrivit motivației juriului.

La categoria cel mai bun sound design, premiul “Andrei Toncu” a fost acordat filmului “Figura” de Kataryzna Gondek, membrii juriului afirmând că este “un film care demonstrează cum sunetul poate fi o parte independentă a sa”. Premiul pentru sound design este oferit unui film care folosește sunetul pentru a comenta, a contrazice și a amuza. Demonstrează cum sunetul poate fi o parte independentă a filmului. Este nevoie, desigur, și de imagini deosebite care să însoțească o asemenea coloană sonoră formidabilă.

Juriul internațional a acordat și două mențiuni speciale. Prima pentru filmul “Manoman”, de Simon Cartwright, un “film care demonstrează o măiestrie excepțională în arta animației, pusă în slujba unei viziuni profund originale”. Cea de a doua mențiune specială a revenit peliculei “Dispozitiv 0068” de Radu Bărbulescu, pentru “echivocul plin de umor și pentru o reușită regizorală în ceea ce privește amestecul de genuri și evitarea alegerilor prea evidente”. Filmul a câștigat și premiul publicului pentru film românesc, în valoare de 500 de euro.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro, a revenit peliculei “Prăjitorul de pâine” de Cristian Pop. “Pentru un scurtmetraj foarte impresionant, care a reușit să sporească rapid rândurile publicului. Cele două personaje sunt jucate realist, aducând intensitate și umor pe ecran. Emoțiile diferite cu care se confruntă personajele sunt neprevăzute și interesante în fiecare minut. Regizorul s-a folosit de un aparat de bucătărie ca un catalizator și ca o metaforă pentru o poveste mai mare decât filmul, și nu numai. Astfel filmul a dobândit o intrigă foarte puternică, iar nouă ne-a fost foarte ușor să ne identificăm cu personajele. După finalul la fel de puternic, am rămas cu senzația că am vrea să aflăm mai multe despre cele două personaje”, se arată în motivația juriului.

Filmul “Vacanță la țară”, în regia lui Andrei Tănase, a primit premiul Luno, în valoare de 2.000 de euro. Premiul publicului pentru film străin, cu o valoare de 500 de euro, a fost acordat filmului “Tinerețea monștrilor îndrăgostiți”, de Yann Delattre. Câștigătorul concursului The Pitch a fost proiectul “Private party”, de Octav Chelaru. Câștigătorului i-a fost înmânat un cec de 5.000 de euro, pentru realizarea ideii sale de scurtmetraj.

În cadrul galei au mai fost acordate premiul Abis, care constă în servicii de postproducție, cu valoare de 1.000 de euro, acordat proiectului “Exit” de Bogdan Benea, și premiul Villa Kult, pentru rezidență la Berlin, acordat lui Octav Chelaru. Cea de a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film NexT s-a desfășurat la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu și în mai multe spații neconvenționale. Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România și al Programului Europa Creativă — Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.