Ascultă acest articol


OnePlus Nord a fost soluția OnePlus de a ocupa acel loc dintre un smartphone de buget și un flagship, luând maximul de componente pentru performanță într-atât să nu umfle foarte mult prețul, calitatea fiind păstrată cum am fost dintotdeauna obișnuiți de către producător. Seria Nord a avut și are succes și astfel modelele N10 5G, N100, N200 5G și Nord CE 5G au fost o urmare oarecum naturală, dar în spiritul “Never Settle”, OnePlus plusează cu încă un terminal Nord, Nord 2 5Gvedeta acestui articol pe care cu greu am reușit să-l păstrăm secret fiind sub embargo până în momentul publicării acestui articol!

I-am găsit un titlu pompos “Un (al doilea) fior răcoritor dinspre Nord într-o vară toridă!” pentru că, la final veți vedea că este ca un nou suflu răcoros care vine la fix pe această vreme “Hot!” a terminalelor mobile de la această categorie, dar până acolo să parcurgem etapele caracteristice prin care trecem în recenziile noastre la smartphone-uri.

Înainte de a începe vrem să mulțumim OnePlus și filialei Românești pentru oportunitate, smartphone-ul venind direct de la sursă într-un fel de kit special care include un ambalaj deosebit și 3 huse adiționale. Așadar haideți să începem… la rece – cum s-ar zice 🙂

“Never Settle”

Pachet

Mă așteptam ca pachetul să fie deosebit și m-am rugat – având în vedere de unde a venit – să ajungă întreg și nevătămat să vă pot prezenta o despachetare fără bușituri și probleme, iar la sosirea (destul de rapidă) a lui Nord 2 5G m-am bucurat când totul era intact, frumos ambalat și protejat corespunzător.

Cutia elegantă, pătrățoasă, din carton tare, este neagră cu o linie albastră (caracteristică liniei Nord) acela fiind și locul care desparte capacul de partea cu conținut. În partea de sus avem un șnur din material textil pentru agățat, dacă se dorește, iar în partea de jos avem ștanțat cu font ușor vizibil, în mai multe nuanțe albastre care se schimbă atunci când schimbi unghiul de vizualizare, denumirea modelului. Tot pe cutie, într-un colț e și logo-ul OnePlus. Cutia vine cu o bandă de carton pe care suntem întâmpinați cu un text simpatic titrat “Meet OnePlus Nord 2 5G”!

“Meet OnePlus Nord 2 5G”

Dăm capacul jos, avem banda de carton albastru pe mijloc și în interior avem cutia smartphone-ului, în aceeași nuanți precum cutia mare – negru cu albastru pe mijloc, pe partea de sus, lângă logo OnePlus avem scris, mare, de trei ori, “NORD”; pe o laterală avem codul de bare, iar în partea de jos avem un sticker cu Android – sistemul de operare – aflăm că modelul primit este DN2103 și că smartphone-ul este varianta de culoare Blue Haze, cu 12GB RAM și 256GB memorie internă de stocare, iar data fabricației este 28.06.2021 – la doar câteva zile distanță înainte să ajungă pe mâinile noastre!

Înainte să trecem la interiorul cutiei smartphone-ului, vă spuneam că această ediție deosebită include trei huse separate, ambalate idividual, modelele fiind Sandstone Bumper Case (Sandstone Black) – neagră complet cu un finisaj foarte plăcut la atingere și antiaderent și varianta Desert Mirage din același material dar în degrade între culorile bleu și portocaliu. A treia carcasă, în schimb, este una super-mișto ce poartă numele Quantum Bumper Case (Doodle Chaos), cu un look oarecum 3D, ca de sticlă, sub care se văd fel de fel de ilustrații, iar deasupra imitației de sticlă avem parcă desenate de mână, cu alb, o structură a elementelor importante ale smartphone-ului.

Deschidem cutia Nord 2 5G și avem smartphone-ul într-o țiplă de protecție care se dă jos, dar se observă că are aplicată și o folie pe display. Urmează o mică cutiuță unde avem o altă carcasă de silicon, transparentă, un ghid rapid de utilizare, informații utille, cheița pentru dual Nano-SIM-uri și un cartonaș drăguț, albastru, cu echipa din spatele realizării acestui mobil cu numele lor și un fel de emoji reprezentativ pentru fiecare. Pe spatele cartonașului avem un mesaj din partea echipei Nord. Sub această cutie este alimentatorul cu suport Warp Charge 65 la care se conectează cablul de date USB – USB-C, roșu cu alb – cum ne-a obișnuit OnePlus – cablu care poate fi folosit și pentru transfer de date.

Cam așa se prezintă acest pachet special, nici că se poate mai potrivit de atât, care vine să ne răcorească la rangul unui flagship.

 

Aspect

Da, răcoarea vine la puterea a doua, căci sequel-ul Nord-ului original coboară și mai mult temperatura și așa foarte toridă acum, design-ul find aproape la fel cu Nord, 2-ul aducând mai multe schimbări la capitolul hardware.

Subțire, cu colțuri rotunjite și un capac spate în nuanța “Blue Haze” jucăuși în raza soarelui și la lumină, Nord 2 5G are acolo și grupul de camere “50 MP AI Triple Camera with OIS” și un dual-LED Flash – toate în partea stângă; pe mijlocul capacului având sigla OnePlus cu argintiu, iar în partea de jos, scris mărunt, câteva informații.

Pe latura mică de sus avem un microfon pentru atenuarea zgomotului de fundal, iar în partea opusă avem portul USB-C pentru date/alimentare, un difuzor, microfon și sertarul pentru dual Nano-SIM-uri. Pe latura din stânga avem butoanele de volum +/-, iar pe cea din dreapta avem un Switch și butonul de Power.

Display-ul de 6.43″ ascunde în partea de jos un cititor de amprente, iar în partea de sus avem camera Selfie, în partea stângă, pe mijloc fiind difuzorul.

Bineînțeles că, dacă nu preferați varianta Blue Haze, există și Grey Sierra și Green Wood, respectiv mai multe opțiuni de configurații. Design-ul slim, e deosebit, asta e o certitudine, finisajele simțindu-se plăcut atât vizual cât și… palpabil, iar cele trei huse adiționale aduc noi aspecte plăcute și diferite lui Nord 2 5G.

Tehnic

Nord 2 5G este un smartphone slim și ușor având dimensiunile 158.9 x 73.2 x 8.25mm și 189g, CPU-ul fiind MediaTek Dimensity 1200-AI, iar GPU-ul ARM G77 MC9, memoria RAM constând în 6GB/8GB/12GB, iar cea de stocare poate fi aleasă între 128GB/256GB.

Display-ul Fluid AMOLED are 6.43″ cu rezoluția maximă de 2400 x 1080 pixeli cu o densitate de 410ppi a acestora, o rație de aspect de 20:9 și o rată de reîmprospătare (refresh) de 90Hz.

La conectivitate avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, 2.4G/5G,2*2MIMO, 5G, Bluetooth 5.2, NFC și GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, NavIC, iar la senzori avem cel de amprentă din display, accelerometru, compas, giroscop, senzor pentru lumină ambientală, senzor SAR, de proximitate și Core. Dispune de un sistem de difuzoare dual stereo și microfoane cu anularea zgomotului de fundal.

Bateria este de 4500 mAh cu suport Warp Charge 65, iar camera selfie este de 32Mp, f/2.45 cu senzor Sony IMX615. Camera principală – triple camera – sunt de 50Mp (senzor Sony IMX 766), f/1.88, 8M (ultra wide), f/2.25 și 2M, f/2.5 și este prezent și un dual LED Flash. Poate filma video la maxim 4K @ 30fps, iar sistemul de operare este OxygenOS bazat pe Android 11, Color OS 11.3.

Tehnic vorbind, Nord 2 5G pare să aibă tot ce-i trebuie pentru o utilizare normală de zi cu zi și pentru orice tip de utilizator, dar vom afla imediat după teste!

Teste

Dacă pachetul mai impresionat și se prezintă ca unul de flagship, conținutul este unul standard în cazul cutiei cu smartphone-ul, iar cel al ediției primite la redacție include cele 3 huse de calitate, pe lângă cea din pachet, care schimbă aspectul și care împacă mai multe gusturi ale clienților. Mereu spun că husa este importantă pentru a nu ciobi/zgâria grupul de camere de pe spate, dar și pentru a stabiliza terminalul atunci când e folosit pe o suprafață plană. În cazul Nord 2 5G avem 4 huse care vin să protejeze smartphone-ul, să-i schimbe aspectul și, de ce nu, să-i ofere un grip mai bun în palme atunci când este utilizat.

Nord 2 5G este un terminal frumos ca aspect, subțire, cu o greutate redusă pe care-l văd potrivit în mâinile mai multor tipuri de utilizator, dar și a copiilor/elevilor pentru că, pe lângă aspect, include cam tot ce și-ar dori oricine. Nu, nu avem specificații maxime și nu este un smartphone pentru entuziaștii hardcore care vor scoruri mari în programe de benchmarking sau performanțe PRO în ale camerelor foto/video, dar Nord 2 5G setează bara preferințelor parcă mai sus decât jumătate – cum spunea chiar OnePlus despre seria Nord.

În mână, Nord 2 5G este un pic alunecos utilizat fără husă, dar plăcut vizual și nu ai cu ce să te jenezi cu el la ureche sau în mână pentru că e prezentabil și cu un hardware peste medie ca performanțe.

Bineînțeles că este important și sistemul de operare atât de important pentru experiența de utilizare și chiar dacă există un hardware performant, dacă S.O.-ul este cu probleme atunci totul este degeaba. Nu este cazul în situația de față Color OS-ul, ajuns la versiunea 11.3, este un sistem de operare matur care arată clar că OxygenOS (bazat pe Android 11) e performant, simplu de utilizat și nu am întâlnit să sacadeze sau să pună vreun fel de problemă. Am făcut chiar și un montaj cu primii pași în configurarea smartphone-ului atunci când intri pentru prima oară în posesia lui, apoi am făcut un video să vedeți, în mare, cum arată, cum “se mișcă” și ce conține, respectiv cum se prezintă în general. De asemenea, aveți și o galerie de imagini din Color OS 11.3.

 

Nord 2 5G e și rapid în cazul transferului de date având posibilitatea să comute singur, automat (dacă dorești) între 4G și 5G, în funcție de acoperirea mobilă și nici la transferuri via wireless nu stă rău, pe o conexiune de 1G atingând până la 500mb/s fără probleme, la o distanță nu foarte mare de router, ce-i drept:

Streaming-ul este destul de performant pentru a face față cu brio programelor de streaming video gen Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video sau YouTube, chiar și când conținutul video e 4K, la fel și în cazul redării audio de pe playlist-ul preferat de pe Spotify, spre exemplu. Muzica/sunetul se aude tare prin cele două difuzoare, sunetul nu e top notch, dar îl poți face să fie așa dacă îți conectezi via Bluetooth boxele/căștile preferate (calitatea sunetului depinde și de performanțele acestora). Conținutul video se vede foarte bine pe display-ul destul de încăpător, iar cei 90Mhz ai săi face ca utilizarea terminalului să fie mai fluentă și plăcută d.p.d.v. vizual.

Nu aveam cum să trecem peste jocuri, unde a contat și aici viteza de streaming – în cazul celor online -, iar Asphalt Legends a fost prima opțiune, căci e un titlu 3D cu o grafică care necesită un hardware bun. Rezultatele au fost pe măsura configurației, experiența de joc cu A.L. fiind fluentă și plăcută. Am instalat și GeForce NOW pentru a testa și mai mult capacitățile de streaming și redare de conținut ale Nord 2 5G și printr-un controller de PS4 conectat la mobil via Bluetooth, am jucat Death Stranding, Horizon Zero Dawn și Watch Dogs 2. Totul a decurs conform așteptărilor.

Convorbirile audio și prin aplicațiile de conferințe video precum Messenger, Zoom sau Whats up, au fost clare și cu imagine bună, la fel și pentru noi cât și pentru cei din spatele ecranului, aici contând, de asemenea conexiunea fie ea 4G, 5G sau wireless.

Am remarcat, de asemenea și rapiditatea de răspuns a senzorului de amprente din display, dar și acele setări/opțiuni în plus aduse de OxygenOS care contribuie la plăcerea utilizării terminalului. Și butonul tip Switch, în trei poziții, mi se pare util să poți comuta rapid smartphone-ul în stagiile preferate fără să fie nevoie să te loghezi să o faci din setările sistemului de operare (Silent, Vibration, Ring). Smarphone-ul, conform OnePlus, va beneficia de doi ani de update-uri Android și 3 ani de update-uri de securitate, ceea ce, probabil, este mai mult decât de ajuns având în vedere cât de rapid evoluează seriile cu noi modele și piața telefoanelor mobile.

Camera foto funcționează cu o aplicație simplă de utilizat și conține mai multe moduri de fotografiere/filmare inclusiv una PRO, unde ai libertatea unor setări după bunul plac. Cu AI-ul activat la toate pozele făcute, am încercat să acoperim cât mai mult dintre aceste mod-uri, inclusiv Portret/Bokeh, de aproape, ultra-wide, pe timp de noapte, cu zoom maxim, panoramic și la rezoluție maximă 50MP. Filmarea am decis să o facem la 4K @ 30fps și la Full HD @ 60 fps cu AI activat plus un scurt clip în Slow Motion.

 

Bateria a rezistat unei întregi zile de teste și utilizare peste medie a smartphone-ului, seara fiind necesară încărcarea care se face foarte rapid cu ajutorul încărcătorului și cablului din pachet – sub o oră durând o încărcare completă.

Una peste alta, Nord 2 5G s-a ridicat așteptărilor mele, cu un plus pentru ediția ajunsă la redacție cu cele 3 huse incluse.

Concluzie

Dacă primul Nord avea ca țintă acel spațiu dintre terminalele OnePlus de buget și flagship și eu cred că au reușit, cu Nord 2 aduc hardware-ul și mai sus, la fel și camerele și-și fac loc pe piața actuală a celor care nu vor nici un telefon ieftin, dar nici unul pe care să-l stoarcă de performanță.

Nord 2 5G face (din nou) răcoare pe piața încinsă a smartphone-urilor dedicată segmentului mediu de utilizatori, dar și pentru fanii OnePlus care sunt din număr din ce în ce mai mare. Aduce viteze rapide wireless și date mobile cu 5G, un hardware performant bine împerecheat cu un sistem de operare matur, OxygenOS și continuă să-și păstreze acel stil vizual simplu, dar foarte atrăgător – totul la prețuri foarte ademenitoare.

OnePlus Nord 2 5G este disponibil de astăzi, 22 iulie, în România la un preț pornind de la 1999 lei și prin abonamente la diferiți operatori de telefonie mobilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.