Ascultă acest articol

Viteză. Accesibilitate. Portabilitate. Ușurință de utilizare. Eleganță. GAMING 100%. Așa aș defini cerințele oricărui jucător, fie el amator sau profesionist, de la piața accesoriilor, componentelor și sistemelor de gaming (console și PC-RIG).

Dacă principalele echipamente pentru a face posibil gaming-ul sunt PC-ul și consola, urmat de laptop, mouse, tastatură, boxe/căști, monitor, este extrem de importantă și conexiunea și viteza de transfer a datelor! Pentru că, având în vedere că aproape toate jocurile necesită o conexiune online și extinderea titlurilor online și a eSports-ului, este necesar un echipament care să fie capabil să ofere acea viteză de transfer foarte necesară.

Printre cele mai populare branduri de componente și accesorii din lume, Razer, are o soluție și pentru această situație, sub for forma unui router de gaming, sau mai exact un router “gaming-grade” care să ne ofere viteza necesară de date. Așadar, acum vom discuta despre Razer Sila Gaming-Grade Wifi Router (RZ37-02510)! Soldiers! Hooooold… steadyyyyyy aaaaand GAME READY!

“The Razer Sila is a true gaming router. Designed to give you lag-free, stable, and uninterrupted gaming sessions, the Razer Sila will allow you to experience the most reliable connection anytime and anywhere at home.” – Razer

Pachet

Carton tare, dimensiuni reduse, pachet greu și culori negru și verde neon. Aceasta-i cutia pentru Razer Sila pe care avem imprimat logo-ul Razer, o imagine cu produsul și mențiunea că include Razer FastTrack datorită căruia

Wireless Gaming Made Possible

Pe lateralele cutiei avem codurile de bare, informații despre conținutul cutiei, specificații tehnice și necesarele pentru a putea folosi echipamentul, iar pe spate avem pictograme despre cele trei elemente importante de care este capabil Sila: FastTrack, fără interferențe și posibilitatea de extindere a semnalului prin montarea a până la trei unități în sistem mesh.

În cutie avem un ghid rapide de instalare și utilizare, nelipsitul sticker cu logo-ul Razer, un cablu de rețea și router-ul într-un fel de cofraj de protecție. Într-o cutiuță avem alimentatorul pentru priză cu două adaptoare pentru priza US respectiv UE și un căpăcel de protecție pentru când nu este montat niciunul. Toate componentele sunt negre.

Aspect

Cei familiarizați cu produsele Razer știu că la majoritatea predomină culoarea neagră și acel verde neon, în unele cazuri, iar Sila se află în acest grafic. La prima vedere arată ca o consolă de jocuri și are totuși dimensiuni un pic mai mari decât un router obișnuit, standard, greutatea fiind și ea un pic mai mare.

Confecționat cu o combinație de materiale plastic și metal, Sila dă impresia de rezistență Military Grade având o textură plăcută cu o granulație foarte măruntă. Lateralele au perforații mărunte, iar în partea de sus, pe mijloc se află logo-ul Razer care servește și ca LED de stare multicolor.

Partea din spate, cea de conectare, ne înțeapă ochiul cu un pic de verde neon, iar acolo avem 3 porturi LAN și unul WAN – toate Gigabit, două butoane pentru Reset și Sync, portul de alimentare la curent și două porturi USB.

Sila se sprijină pe 4 piciorușe cauciucate, mari, între ele existând iarăși o zonă cu perforații – pentru aerisire. Sila a fost gândit să fie pus pe o suprafață plană dar poate fi și agățat pe perete, două sisteme de prindere fiind ascunse în spatele cauciucului piciorușelor de susținere.

Îmi place că au inclus și un cablu de rețea tot de culoare neagră, în majoritatea cutiilor de routere găsindu-se, în general, caburi de culoare albastră, galbenă, gri sau albă – neținând cont de culoarea router-ului.

Tehnic

Cu dimensiunile 217 x 175 x 42.5 mm și o greutate de 890 g, Sila vine la pachet și cu un cablu de rețea (RJ45) de 2 metri și integrează 9 x antene interne de grad industrial.

Dispune de două butonașe pentru Reset și Sync (conectare rapiă în sistem mesh), 3 porturi LAN gigabit și unul WAN gigabit, dar și două porturi USB, unul USB 2.0 și celălalt 3.0. Logo-ul ține loc și de LED multicolor de stare.

Pe partea de WiFi, Sila folosește un sistem Tri-Band AC3000, IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, promițând viteze de transfer prin 2.4Ghz și 5Ghz de până la 400 Mbps pe 802.11n și 1734 Mbps pe 802.11ac, iar datele sunt securizate mulțumită WPA / WPA2-PSK.

Printre atuurile Sila enumerăm Razer FasTrack QoS Engine, suport Mesh până la trei unități, tehnologia Multi-User MIMO & Beamforming, Multi-Channel Zero-Wait DFS și Intelligent active steering, dar și administrare prin aplicație dedicată disponibilă gratuit via Android și iOS.

Testare

Am mai testat câteva routere de gaming și toate au fost niște hipopotami blindați pe bună dreptate că trebuie să gestioneze viteze super-luminice și încărcături multiple de device-uri de gaming. Ei bine Sila e mai micuț față de acelea, cu o greutate sub un kilogram, iar în mână arată, după cum spuneam mai sus, ca o consolă de gaming. Îmi place culoarea, textura, simplitatea, pentru că d.p.d.v. al design-ului nu mare inginerie, fiind practic o cutie pătrată cu elemente care nu ies în evidență, mai puțin acel verde neon de la zona de conectare, respectiv logo-ul iluminat.

Conectarea am făcut-o în sistem clasic de alimentare la curent, cu adaptorul UE aplicat pe alimentator, cablul cu sursa de net vine băgat în portul WAN și e musai să instalezi aplicația Sila și urmezi câțiva pași simpli pentru configurare înainte de a putea avea acces la setări.

Pentru teste am conectat în porturile LAN, consola PS5, un laptop de gaming și un un PC RIG pentru a face testele hardcore de viteze de transfer între ele (laptop – PC) respectiv de descărcare de jocuri pe consolă. Vitezele de transfer au fost maxime (1GB) atât PC cât și laptop-ul având porturi de rețea gigabit și SSD-uri rapide. Pe PS5, descărcarea de joc a fost rapidă, dar aici contează și vitezele de transfer ale serverelor PlayStation.

Rămânem la acest capitol, această configurație de mai sus și am testat viteza de descărcare a jocurilor de pe Steam pe PC, aceasta fiind, și în acest caz maximă posibilă, de 1GB. Ca parte de stres, am dat drumul la transferuri între PC și laptop și instalarea unui joc pe PS5 – toate în același timp, iar Sila nu s-a încălzit foarte tare și a păstrat viteza transferurilor constantă.

Conectarea prin porturile USB este și ea destul de bună aici contând și vitezele capabile ale Stick-urilor USB, respectiv HDD/SSD-urilor externe. Prin USB 3.0 cu un SSD rapid, de gaming (SureFire Gaming Bunker SSD), care are chiar și USB 3.2 Gen 1, am obținut viteze de scriere/citire de aproximativ 350MB/s, ca să vă faceți o idee.

Trecem la partea de wireless unde îmi place posibilitatea de legare prin Mesh a două sau trei dispozitive Sila și modul rapid în care se fac acestea prin simpla apăsare a butonului Sync și mi-ar fi plăcut să pot testa cel puțin acoperirea semnalului, căci Sila – mulțumită acelor 9 antene, are o acoperire foarte mare. Într-un apartament de 3 camere (aproximativ 55mp) cu pereți de beton, în cel mai îndepărtat colț față de Sila, am avut o acoperire aproape maximă nesimțindu-se o scădere semnificativă nici în viteza de transfer. Acest testul de transfer prin Wireless l-am făcut întâi cu laptop-ul de gaming, iar apoi am încercat să adaug mai multe device-uri mobile pentru a face acel stres-test cu toate fiind active în acest timp.

Stres-testul multi devices l-am făcut conectând în același timp la Sila și dându-le să lucreze câte ceva fie online, fie transferuri cu: 2x Smart TV, PS5, Switch Lite, Laptop gaming, Rig PC (cu adaptor wireless), 2x tabletă, 3x smartphone și 2x asistenți vocali (Amazon Alexa, Google Assistant). Sila a rezistat vitejește prilej pentru care eram curios cum procedează Sila cu acele Multi-User MIMO & Beamforming, Multi-Channel Zero-Wait DFS și Intelligent active steering și pare să prioritizeze device-urile care au un transfer mai mare, iar în timp, pe cele care sunt utilizate cel mai des.

LED-ul din logo-ul Razer ține rol de situația actuală a lui Sila, prin trei culori: Roșu (probleme), Albastru (împerechere/conectare) și Verde atunci când totul e OK. Prin aplicație se poate opri de tot iluminarea, dacă deranjează.

Aplicația Razer Sila, sincer, este un pic cam light având în vedere posibilitățile de administrare și configurare, cel puțin față de alte aplicații de acest gen de la alte branduri. Razer se bazează mult pe acea opțiune inteligentă și lasă jucătorul să nu-și bată el capul cu mărunțișuri. După cum spuneam, istalarea și primii pași s-au făcut ușor, apoi din aplicație poți face anumite modificări precum debifarea Beamforming-ului și a FastTracking-ului, separarea 2.4Ghz de 5Ghz, filtrare Max, posibilitatea de a face update de Firmware (ceea ce mi s-a și întâmplat), posibilitatea de control Web cu interfață a utilizatorului și putem vedea ce device-uri mobile sunt conectate și ce trafic fac, în timp real, plus informații despre ele.

Stabilitatea și viteza de transfer direct prin LAN am testat-o și prin aplicația de game-streaming NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 și la teste cu Death Stranding, Outriders, Grim Down, Control nu am avut probleme de deconectare, sau întreruperi, mesajul cu “Conexiune Slabă” nefăcându-și apariția în aplicația NVIDIA.

Ca o comparație cu routere cu cea mai nou tehnologie WiFi 6, ratele de transfer sunt într-adevăr mai mici pe Sila, spre exemplu vitezele pe un astfel de router ajungând și la 700-800MB/s pe un smartphone cu suport WiFi 6, la o distanță de aproximativ de 2 metri de la router. La aceeași distanță, aceeași conexiune, Sila e capabil de aproximativ 550MB/s pe același mobil, neavând suport pentru WiFi 6.

Este clar că Sila este un router perfect pentru gaming și dacă ai o conexiune de internet bună (minimum 1GB) atunci poți să te bucuri de gameplay liniștit eliminând din ecuație posibilitatea întreruperii semnalului în timp ce te joci. Aplicația nu e ea foarte stufoasă, Razer preluând printr-un AI anumite aspecte de prioritizare, dar oferă posibilitatea jucătorului să facă și el anumite modificări. Faptul că se pot uni prin Mesh până la 3 dispozitive Sila nu-ți faci probleme nici de acoperirea semnalului wireless, dacă stai la o vilă/casă sau dacă sunteți câțiva vecini de bloc care vor să se conecteze la aceeași sursă de internet.

Concluzie

Sila este router-ul perfect pentru gamerii care preferă un dispozitiv nici prea mare, nici prea greu și nici cu care să-și bată prea mult capul cu setările. Sila are grijă de prioritizare, are o acoperire mare și se poate extinde cu până la 3 dispozitive legate în Mesh și nu în cele din urmă, oferă posibilitatea gamerilor să-și lege la el și un SSD extern (sau două) dacă doresc.

Razer Sila Gaming-Grade Wifi Router (RZ37-02510) se comercializează în România la un preț de aproximativ 1.600 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.