Wi-Fi 6 – Viteză, stabilitate și acoperire mare – despre asta e vorba în cazul router-ului de la Tenda, RX2 Pro (AX1500). E important, crește vitezele și mulțumită tehnologiilor adiacente oferă utilizatorilor de rând, dar și gamerilor de ocazie, bandă stabilă, acoperire bună și un management ușor și fiabil.
Tenda RX2 Pro este subiectul discuției noastre de astăzi, continuând seria de testări de astfel de routere Tenda despre care, în general, am avut de spus numai lucruri pozitive și sunt sigur că oricine își dorește un echipament ușor de instalat și configurat care să-i ofere o bandă stabilă și puternică pentru spații mici și mijlocii, la muncă sau în scopuri didactice, va fi mulțumit de ce au de oferit echipamentele Tenda.
Pachet
După cum ne-a obișnuit Tenda la ambalajele acestei categorii de produse, și RX2 Pro nu face excepție și vine împachetat într-o cutie de carton lucios, de dimensiuni nu prea mari, culorile negru și portocaliu predominând. Cutia e ușoară și are imprimată pe partea din față o imagine generală cu router-ul, logo-ul Tenda, informații despre produs, dar și mențiunea că beneficiază de 3 ani garanție.
Pe lateralele cutiei avem informații despre tehnologii și caracteristicile produsului, iar pe partea din spate avem detalii despre conținutul pachetului; o imagine cu partea de conectare din spatele router-ului, alte informații despre tehnologiile incluse și un tabel comparativ cu alte produse de acest gen Tenda, acesta fiind cel mai performant dintre ele.
În cutie găsim totul pus într-un cofraj de carton, și prin “totul” ne referim la alimentatorul de curent (destul de micut și cu cablu cam scurt), un ghid de utilizare și un cablu LAN cu fir plat. Router-ul este pus într-o punguță și toate componentele (inclusiv router-ul) sunt negre, mai puțin cablul LAN care este alb.
Aspect
RX2 Pro abordează din nou un design asemănător pelerinei lui Batman, despre care am mai menționat și la alte modele de routere Tenda și nu face rău pentru că are un aspect elegant, slim, plasticul negru cu o textură ușor grunjoasă, pur și simplu arătând bine mai ales dacă router-ul este prins pe perete.
Partea din față este simplă optându-se pentru un singur LED multicolor de stare și nici că era nevoie de mai mult de atât. Antenele (5 la număr) clar ies în evidență pentru că sunt lungi și dau de înțeles că sunt gata de o acoperire mare a semnalului.
Lateralele au plasticul cu zone de aerisire, unde vin și câte o antenă de-o parte și de cealaltă, iar pe partea din spate avem 3 porturi galbene gigabit și cel albastru WAN, portul de alimentare și butonașul de reset/WPS poziționate între celelalte 3 antene. Deasupra porturilor se observă, de asemenea, mici orificii pentru aerisire.
Pe burta lui RX2 Pro avem 4 piciorușe mici de susținere și se observă și cele două orificii pentru prinderea pe perete, iar întreaga suprafață este perforată pentru aerisire. Avem aici și sticker-ul cu detaliile tehnice, codurile de bare și informațiile de conectare.
Antenele se pot răsuci și înclina după cum se dorește, dar după cum spuneam, nu se pot detașa de router.
Tehnic
Spuneam mai sus că RX2 Pro e ușor și slim și dimensiunile confirmă acest lucru 238.9 x 144.3 x 40.3 mm cutia conținând router-ul Wi-Fi 6 Gigabit dual-band, cablu Ethernet, alimentator, ghid de instalare rapidă router-ul folosind protocolul IEEE802.3, IEEE802.3u, IEEE802.3ab, dispunând de 3 porturi LAN 10/100/1000 Mbps și 1 port WAN 10/100/1000 Mbps.
Antenele, 5 la număr, sunt externe 6 dBi, standardele wireless fiind IEEE 802.11n/b/g 2.4 GHz respectiv IEEE 802.11ax/ac/n/a 5 GHz cu viteze de transfer de date de 2.4 GHz: până la 300 Mbps și 5 GHz: până la 1201 Mbps.
Nu avem de ce să ne facem griji pe partea de securitate pentru că RX2 Pro vine cu WPA2-PSK, WPA3-SAE/WPA2-PSK, WPS Fast Connection, iar la tehnologii incluse avem Beamforming, MU-MIMO, Smart Power Saving controlul făcându-se foarte ușor atât local cât și remote mulțumită aplicației gratuită pentru mobile Tenda App.
Pe partea de software avem posibilitatea conexiunilor de tip PPPoE, Dynamic IP, Static IP, cu moduri de operare Router wireless, Acces Point (AP), Universal Repeater (Client+AP). Dispune de Firewall, suportă DynDNS, No-ip, server virtual și DHCP, iar la caracteristici speciale includem WPA3 și posibilitatea de unificare a 2.4 GHz & 5 GHz.
Testare
RX2 Pro în mână este ușor și are o formă frumoasă, dimensiunile nefiind foarte mari, fiind mai potrivit de pus pe perete. Antenele sunt mari și se pot îndrepta ușor către direcția dorită și grijă mare să aveți priză aproape căci firul de la micuțul alimentator nu e tocmai lung. Am observat aerisirile pe partea din spate și laterale și spate, asta pentru că micuțul device este destul de performant și e necesar să fie bine aerisit.
Pentru conectare, odată ce i-ai stabilit locul, fie el pe perete fie pe birou, după ce-l branșezi la curent, vei observa LED-ul aprins și apoi la WAN (albastru) montăm cablul cu sursa de internet, în cazul nostru unul cu conexiune Gigabit de la DIGI, iar pe celelalte 3 LAN galbene poți conecta alte echipamente (noi am pus o consolă PS5, un TV și un PC/laptop).
Odată stabilit router-ul și conectate cablurile (net și alte echipamente), descărcăm aplicația Tenda App (Android, iOS), și urmăm pașii de instalare. Dacă se dorește configurarea router-ului de pe PC/laptop, facem conectarea între cele două și apoi accesăm tendawifi.com sau http://192.168.0.1. Pentru detalii, informații descărcări separate de Firwmare accesați această pagină, iar pentru ca să vedeți exact cum stă partea de management Tenda pune la dispoziție un simulator.
Prin Tenda App configurarea se face în câțiva pași ușori, LED-ul, prin culorile sale și intermitența iluminării, fiind și el un indicator al situației de conectare/stabilitate. Odată ce ai trecut peste pașii de conectare poți începe managementul, din aplicație putând controla atât setări de Wi-Fi, face o rețea al musafirilor (Guest Network), Control Parental, Blacklist – dacă descoperi conexiuni nepoftite, setări de internet, indicatorul LED poate fi și el oprit de tot, dacă se dorește plus setări avansate, dacă doriți ceva detaliat. La setările avansate puteți manipula felul de utilizare a router-ului, seta IPv6 și LAN-ul, sau stabili un server DHCP, sau Static IP, sau poți modifica DNS, face setările pentru IPTV, și configura WPS, Port Mapping sau UPnP. De acolo puteți urmări, de asemenea, și activitatea în timp real și poți vedea ce device-uri sunt conectate și ce viteze de transfer folosesc fiecare.
Utilizând tot un router Tenda cu suport Wi-Fi 6, am fost un pic mirat de ce testele de viteze de transfer au avut ca rezultat cifre mai mici la RX2 Pro decât la cel pe care-l utilizăm fiind chiar un model mai vechi. Probabil nu am făcut noi anumite setări, căci în testele făcute RX2 Pro s-a comportat bine (mai jos despre ele). Așadar, iată ce a spus un test cu Speed Net:
Cu Tenda-ul nostru, tot prin Wi-Fi 6 am obținut viteze de 750 Mbps/600 Mbps, deci mai mult decât jumătate decât RX2 Pro, la aproximativ 2 metri distranță de router. Este foarte ciudat și suntem aproape siguri că este vorba totuși de vreo setare ceva.
Viteză
Dacă în testul de viteză am rămas cu semne de întrebare, cel mai important este totuși testul pe viu – cum s-ar zice. Așadar primele teste le-am făcut prin porturile LAN gigabit unde am conectat întâi un TV, consolă PS5 și un PC (pe care l-am înlocuit cu un laptop ulterior). Pe TV am dat drumul la serviciile de streaming video (HBO MAX, Netflix, Disney+, SkyShowtime, Prime Video, YouTube) și totul s-a comportat fără probleme d.p.d.v. al vitezelor de transfer, pe Netflix, la informații, afișând conexiune stabilă cu viteze mari.
Am mutat testele pe PlayStation 5 și am testat întâi câteva descărcări de jocuri din librăria PlayStation vitezele fiind maxime (capabile de serverele Sony), vitezele fiind stabile și fără a avea întreruperi, iar serverele online au ping mic și sunt, de asemenea stabile (co-op Dead Island 2, NFS Unbound, Call of Duty Warzone, Riders Republic).
Prin NVIDIA GeForce NOW Ultimate – o aplicație de streaming de jocuri, situația stă de asemenea bine, indiferent dacă joaca se face pe device-uri mobile sau PC/Laptop. Semnalul a fost stabil, transferurile bune, astfel Dead Island 2, Death Stranding, Cyberpunk 2077, Atomic Heart, să enumerăm câteva, au rulat bine și fără întreruperi.
Stabilitate
Pe PC, transferurile au fost maxime posibile de pe internet pe SSD-uri, dar și transferurile în rețea între PC și Laptop “legate” la RX2 Pro. Contează mult și mediile de stocare pe care se fac transferurile (SSD/M2). Transferurile au fost stabile, buffer-uri având numai în cazul laptop-ului care nu a fost atât de performant și face deobicei transferuri întrerupte de câte un buffer la fișierele mari.
Să trecem la Wi-Fi. Testele plauzibile merg către o tabletă și smartphone cu suport Wi-Fi 6 care s-au conectat fără probleme la RX2 Pro și au avut cele mai mari performanțe atât la vitezele de transfer cât și la acoperirea semnalului (aici ține și de smartphone respectiv tabletă). Am folosit opțiunea de unificare a 2.4 GHz & 5 GHz lăsând fiecare device mobil să-și aleagă el unde să se conecteze, performanțele cele mai bune fiind, bineînțeles pe 5 Ghz.
Streaming-ul de muzică, cel puțin prin Spotify, merge excelent.
Acoperire bună
Acoperire este bună, într-un apartament de aproximativ 55mp cu pereți de beton, în cel mai îndepărtat colț față de RX2 Pro având numai o liniuță pe minus la semnal, ratele de transfer fiind însă bunicele și de asemenea, stabile.
La testul de enduranță am conectat la RX2 Pro, prin Wi-Fi, TV-ul, PC-ul (cu suport wireless), Laptop-ul, două tablele, 3x smartphone-uri, PS5-ul, o consolă Switch Lite și o boxă portabilă și le-am dat câte ceva de făcut d.p.d.v. al transferului de date. Pe TV am dat să ruleze video 4K prin aplicațiile de streaming, un transfer de date pe laptop și PC, jocuri online pe cele două console și streaming/transferuri pe tablete și smartphone-uri. RX2 Pro a rezistat vitejește, nu s-a încălzit (decât foarte puțin) și a reușit să facă o partajare a semnalului în așa fel încât toate să aibă semnal stabil (mulțumită OFDMA și MU-MIMO). Bineînțeles, se pot face prioritizări, dacă dorești ca, să zicem, smartphone-ul tău să aibă o viteză mai mare ca alte device-uri conectate, o poți face.
Încrederea Tenda de a oferi 3 ani garanție și oferirea unui suport tehnic gratuit (acoperire și pentru România) este încă un motiv pentru care să încerci acest produs.
Concluzie
RX2 Pro este excelent pentru apartamente și birouri/clase de dimensiuni mici și medii, având o acoperire bună a acestora și partajarea corectă și stabilitatea semnalului îl fac potrivit atât pentru cei care au nevoie de internet la serviciu și la școală, dar bineînețeles și acasă, iar gamerii pot să-i dea o șansă căci probabil să aibă o surpirză plăcută.
Tenda RX2 Pro se comercializează în România la un preț de aproximativ 250 lei.