Ascultă acest articol


Vă mai amintiți de Verbatim? Probabil că da, cel puțin când vine vorba de cd/dvd-urile blank pe care le foloseam să ne punem datele cele mai de preț, dar și pentru stick-urile USB de memorie foarte populare la vremea lor. Ei bine Verbatim a reapărut în “peisaj-ul” IT cu o nouă divizie, SureFire – dedicată gaming-ului și am fost norocoși să primim din partea lor două produse la teste: un SSD extern și o pereche de căști.

De această dată ne vom concentra asupra SSD-ului extern, mai exact SureFire Gaming Bunker SSD cu capacitatea de 512gb, existând și o variantă de 1TB, respectiv 2TB. Așa că nu mai pierdem vremea și-i dăm drumul!

Înainte de începere e nevoie să menționăm că SureFire este, după cum ziceam, divizia de gaming a Verbatim, care include produse dedicate gaming-ului de PC și platforming, care constă în acesorii și componente precum mouși și mouse pads, dar și bungee-uri, tastaturi, soluții de stocare, căști, boxe, cooling pads și gaming sets.

“Be on Fire”

SureFire Gaming Bunker SSD (512gb) ne aruncă direct în focul gaming-ului cu tag-line-ul “Be on Fire” și observăm imediat de ce. Logo-ul diviziei este o flacără roșie și ambalajul, dar și produsele, folosesc combinația de culori negru și roșu – un standard al gamerilor din ziua de astăzi.

Așadar, combinația de culori o întâlnim și pe ambalajul lui G-Bunker-ului nostru din acest teste – ambalaj de dimensiuni și cu o greutate redusă, pe care avem, în partea din față o imagine cu SSD-ul și mențiunea că este de dimensiunea 512GB și compatibil cu USB 3.2 Gen 1 și că include iluminare RGB, este compatibil cu PC și consolele de gaming pe care se pot stoca jocurile și include aplicația NERO pentru back-up de date. Lateralele cutiei sunt roșii pe care este scris “Play With SureFire”; pe latura mică de jos avem codul de bare, iar pe cea opusă avem o agățătoare pentru expunerea în magazinele retail. Pe spate menționat ce conține pachetul, specificațiile tehnice și sistemul necesar pentru funcționare. Dar și o descriere a produsului și un grafic comparativ despre vitezele capabile USB 3.2 Gen 1 versus USB 2.0.

Deschidem cutia și într-un cofraj de plastic îmbrăcat într-un material catifelat, este SSD-ul extern într-o punguliță plus un card pentru garanție – aceasta fiind, conform Verbatim, de doi ani. Tot în pachet avem și un ghid rapid de instalare, un cablu de date USB-A – Micro-B și un adaptor USB-A – USB-C.

Mai multe detalii veți observa din clipul cu despachetarea dar și câteva imagini cu ce conține pachetul:

Aspectul lui G-Bunker este unul simplu, dar cu elemente “gameristice” LED-urile fiind cele care fură priviri. SSD-ul este pătrățos cu dimensiuni reduse – un pic mai gros decât un smartphone de generație mai nouă, dar mai mic ca dimensiuni și foarte ușor chiar. Colțurile rotunde și culoarea negru sunt prezente, iar pe partea pe care se așază pe birou se văd patru piciorușe mici de susținere și avem acolo și un sticker alb cu codul de bare.

Pe una din laturile mici se observă portul de conectare pentru cablul de date, în partea de sus, se observă un mare “X” netexturată, în partea de sus având LED-urile RGB într-o secțiune de 3x “V”-uri. În afara “X”-ului avem o textură în pătrățele mici cu un imprimeu pixelat. Arată interesant și clar se simte ca un produs dedicat gaming-ului. Iată o serie de poze pentru a vă face mai bine o idee despre aspect:

Trecem la partea tehnică a lui G-Bunker și aflăm că are dimensiunile de 125mm x 80mm x 17.5mm, cântărește 104 grame și folosește o interfață USB 3.2 GEN 1 și, conform Verbatim este capabil de date de transfer de citire de până la 450MB/s și de scriere de până la 430MB/s.

La compatibilitate sunt menționate Windows 10, 8, 7, Mac OS X 10.6 sau mai nou și consolele de gaming cu port USB, iar printre atuurile G-Bunker sunt acele LED-uri RGB, posibilitatea de a stoca jocurile de pe console și viteză mare de accesare a lor și posibilitatea clasică de a fi utilizat ca orice SSD extern pentru transferuri de date.

Înainte de a face câteva teste și de a afla mai multe informații cu ajutorul aplicațiilor terțe, am zis să testăm compatibilitatea cu PC și console, așadar pe orice laptop (fie el de office, sau gaming) G-B este văzut fără probleme de sistemele de operare Windows 11, la fel și în cazul unul Rig-uleț de gaming. La capitolul console, pe PS5 a mers, de asemenea, fără probleme și a fost văzut din prima, dar acest lucru nu a funcționat pe Nintendo Switch Lite, prin acel adaptor USB-A – USB-C.

Ce mi-a plăcut este că, prin acel adaptor, conectat la o tabletă respectiv un smartphone de generații mai noi, cu sistem de operare Android, G-B a fost văzut ca o memorie externă și a funcționat exemplar având viteze de transfer bune. Controlul și transferurile s-au făcut prin aplicația Android de gestionare a datelor My Files.

Pe PS5 totul a decurs perfect, simplu, fără bătăi de cap am putut monta G-B la consolă prin cablul de date la USB și am putut transfera imagini și clipuri de pe aceasta pe SSD-ul extern la viteze foarte bune. De asemenea, dacă te duci în setările PS5 poți opta ca jocurile să fie instalate pe G-B, deci nicio problemă aici. Nu mi s-a cerut vreo formatare sau altceva.

Pe PC-Rig-ul din dotare, cu port USB 3.2 GEN 1 – exact cum este solicitat să fie utilizat G-B pentru viteze maxime, Windows 11-le instalat și cu update la zi, a refuzat să ruleze aplicațiile dedicate din memorie și nici de NERO nu m-am putut atinge din motivul că toate folosesc Adobe Flash pentru care nu mai există suport în Windows de ceva vreme. Ori nu au funcționat deloc, cerând update la Flash, ceea ce nu se mai poate face, iar aplicația de pe SSD apărea meniul, în Flash, dar nu se putea apăsa și accesa nimic:

În mână, G-Bunker e micuț și ușor și-l poți băga în buzunar sau în rucsacul de gaming când pleci cu laptop-ul de gaming la plimbare și îl găsesc util în privința acestui aspect. Îți poți stoca datele legate de gaming, spre exemplu salvări, capturi statice sau video și, de ce nu, poți instala direct pe el Steam-ul sau orice serviciu de gaming online cu tot cu librăriile tale de jocuri.

Am observat că LED-urile RGB clipesc atunci când G-B este utilizat, respectiv rămâne static dar se schimbă în mai multe culori atunci când nu are loc vreo activitate. Arată bine pus lângă un setup de gaming. Se asortează.

Vitezele de transfer de date între G-Bunker și un SSD rapid, intern, de pe PC-Rig, au atins aproape 450MB/s reamintindu-vă că legătura a fost făcută la un port USB 3.2 GEN 1. Viteza este confirmate, de asemenea și în testul de benchmark făcut cu CrystalDiskMark:

Pentru informații mai detaliate am folosit și CrystalDiskInfo:

După o perioadă de testare, temperatura a rămas totuși în jur de 35 grade, iar după ce activitatea înceta, scădea chiar și la 33 de grade, deci nicio problemă nici în acest caz.

Ca o concluzie, G-Bunker – cum l-am denumit eu, arată bine ca aspect, e mic și ușor și se integrează bine printre setup-urile de gaming datorită acelor LED-uri RGB, iar ca performanțe mi se pare chiar decent putând să-l folosești atât pe PS5 cât și pe PC-Rig transferurile fiind bune și mai mult de atât, îl poți utiliza și pentru smartphone și tabletă. Compatibilitatea cu Windows 11 nu este tocmai bună când vine vorba de aplicații și software și nu funcționează deloc pe consola celor de la Nintendo, dar poate acest lucru se va rezolva cu un update de firmware sau cu un model mai nou.

Până una-alta, Verbatim a revenit pe picior mare cu divizia de gaming SureFire, personal făcându-mi o primă impresie bună și dacă și căștile sunt măcar atât de OK precum G-Bunker, voi fi curios să testez și alte produse. Rămâneți cu noi!

SureFire Gaming Bunker SSD (512gb) îl găsiți în România la un preț de aproximativ 400 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.