Ascultă acest articol


Popularitatea căștilor wireless, în special cele over-ear, a crescut și crește de câțiva ani și odată cu dezvoltarea tehnologiei, avem parte de modele de căști care de care mai mișto.

Încet-încet am eliminat firele și se pare că preferințele de la căștile micuțe, intrauriculare, se mută către cele over-ear și asta și datorită dimensiunilor și formelor. De asemenea, contează foarte multe și acea opțiune de anulare a zgomotului de fundal, (Active Noise Cancellation – ANC), pentru că este important și ajută în mai multe situații (ascultat de muzică, convorbiri).

Aflat undeva în partea de sus a producătorilor de sisteme audio premium, Sonos este cunoscut în lume pentru boxele și boxele externe și soundbar-urile sale, oferind o calitate impecabilă a sunetului, implementarea unor tehnologii foarte bune, dar și cu un design deosebit al produselor, totul formând un ecosistem foarte interesant.

Căștile Sonos sunt aici! Fanii ne-au cerut de ani de zile să aducem experiența Sonos la căști” – Patrick Spence, CEO Sonos

Ce nu avea Sonos în portofoliul său sunt niște căști, așa că, iunie 2024 a fost luna în care s-a decis lansarea primelor căști wireless over-ear Ace.

Sonos Ace a ajuns și pe bancul noastru de teste, după ce am avut privilegiul de a testa o mare parte din produsele Sonos, și care ne-au convins că sunt bune. Așadar, hai să aflăm mai multe despre Sonos Ace.

Pachet

Urmând tradiția ambalajelor reciclabile, Ace vin de asemenea într-un astfel de ambalaj cartonat pe care sunt imprimate, pe partea din față cu o imagine cu căștile negre și sigla “Sonos” acolo fiind menționat, prin două pictograme, că există și modelul de culoare albă. În partea de sus avem un mic șiret din material textil, pentru agățare/expunere, și 4 mici pictograme cu simbolurile Bluetooth, chat, headphones și o baterie cu 30H – durata bateriei. În partea opusă, pe latura de jos, avem sticker-ul cu codurile de bare, iar pe laterale avem, din nou, logo-ul Sonos și pictogramele cu cele două culori disponibile ale acestui model. Pe partea din spate avem denumirea produsului (headphones) tradus în mai multe limbi și două pictograme mici cu forma căștilor văzute din față și din lateral, iar pe lângă câteva informații tehnice, avem trei mențiuni:

  1. Sonos Voice Control
  2. Made for iPhone / iPad / iPod
  3. Optimized for Dolby Atmos

Dăm sigilul jos și în cutie avem o cutie pentru transport și depozitare, cu femoar, neagră-gri, îmbrăcată într-un material textil. Cutia vine într-un “maieu” textil de protecție, care se dă jos la prima utilizare.

Sub cutia de transport avem o cutie mai mică cu accesoriile și Quickstart Guide și Legal/warranty information. Cutia se deschide și avem, de-o parte și de cealaltă câte un cablu USB-C to USB-C, respectiv USB-C – 3.5 mm. Pe mijloc sunt depozitate cărticelele.

Deschidem cutia și pe capac, în interior avem o zonă cu o material textil moale – în zona unde vin cupele căștilor, iar în partea cealaltă avem căștile și pe mijloc avem un “portmoneu” magnetic realizat din același material precum cutia de transport. Acolo se depozitează cablurile sau ce mai dorești tu ca accesoriu și portmoneul se magnetizează de interiorul cutiei.

Sonos Ace vine într-un pachet consistent, premium, care-ți oferă tot ce ai nevoie pentru un astfel de device audio portabil.

Aspect

Cutia are forma unui săpun mai mare, sau scoică – cum vreți voi s-o luați – și este realizată din carton tare și îmbrăcată într-un material textil interesant la atingere. Pe capac este ștanțat și logo Sonos, iar fermoarul are o cheiță și este “ascuns” – ceea ce mă face să cred că are oarece protecții la stropire.

Prima oară când am deschis cutia și am văzut căștile, am exclamat datorită formei deosebite și a simplității aproape abstracte a design-ului lor. Cupele se prind de bentiță printr-o bară metalică argintie reglabilă din oțel inoxidabil, bentița fiind căptușită pe interior cu spumă de memorie foarte moale. Zona reglabilă a bentiței, de pe cupe are un locaș care permite nu numai ajustarea lungimii a bentiței și permite și o așezare anume, în funcție de purtător.

Cupele au același material pe interior, “gogoșile” care vin pe ureche fiind foarte moi, iar în interior se văd difuzoarele care vin acoperite de o folie subțire de material, în două culori – alb și negru – pentru a detecta ușor care e cupa dreaptă și care este cea stângă. De asemenea, dacă privești atent, în interior se observă câte un o mică zonă în fiecare cască – senzorii de purtare.

Forma cupelor este ovală și sunt ușor plate, iar dimensiunile sunt atât cât să acopere urechea și trebuie să menționez și că Ace sunt și foarte ușoare. Cupele, pe exterior sunt simple, este prezent logo-ul Sonos “sculptat” pe una dintre ele, iar pe marginea cupelor se observă zone arginii cu perforații, în partea de jos, respectiv pe laterale fiind zona de butoane și port-ul de încărcare.

Pe cupa din dreapta, în partea din spate avem un buton-switch, argintiu, care culisează în jos și în sus, incluziv cu funcție de buton (de apăsat), lângă acesta mai este un buton rotund. Pe cupa din stânga, avem, în partea de jos, un LED de stare, un buton oval și un port USB Type-C.

Ca design mi se par superbe datorită simplității lor și formei foarte plăcute și sunt și foarte ușoare.

Tehnic

Dacă aspectul ne-a cucerit, ei bine partea tehnică este și ea una la care Sonos a excelat, deci haideți să vedem “ce pot”.

Având dimensiunile 191 x 160 x 85 mm și cântărind numai 0.312 kg, Ace sunt, cu siguranță, cât se poate de portabile, iar LED-ul de pe cupa stângă este responsabil cu starea căștilor (baterie, conectare/pariere Bluetooth etc).

Difuzoarele (drivers) sunt de 40 mm și Ace include 8 microfoane pentru ANC (Active Noise Cancellation) cu Aware Mode – funcție pe care o include, de asemenea. 

Butonul oval pentru Power/Bluetooth, iar cel care culisează și se apasă, Content Key, este multifuncțional, iar cel mic și rotund este pentru ANC.

Suportă sunet looseles prin Bluetooth 5.4 sau prin USB-C, dar și Sonos Intelligent Motion Processing cu Dolby Head Tracking, Dolby Atmos fiind și el prezent alături de Spatial Audio.

Ace vin cu un senzor de detectare a purtării căștilor, iar cu ajutorul cablului USB-C – 3.5 mm, din pachet, poți conecta căștile la device-urile care folosesc clasicul port jack.

Bateriile sunt Li-ion, de 1060 mAh, care, conform Sonos pot susține Ace timp de 30 de ore de ascultat audio sau 24 de ore de convorbiri cu Active Noise Cancellation sau Aware Mode activate. Încărcarea se face prin cablul USB-C având suport pentru încărcare rapidă. Tot Sonos, spune, în acest caz, că 3 minute de încărcare rapidă se oferă 3 ore de ascultare, iar o încărcare completă de la 0 la 100% se face în 3 ore.

Operațiunile extinse de configurare și administrare se fac prin aplicația dedicată Sonos.

Pare să includă destule pentru a oferi o experiență premium de utilizare, față de un aspect foarte tare.

Testare

Am avut șansa să testez mare parte dintre produsele Sonos și au lăsat o impresie foarte bună în redacție – produsele sunt construite din materiale premium, sunetul este foarte bun, aspectul este foarte mișto și după ce am primit soundbar-uri, boxe și boxe externe, sisteme audio, după cum spuneam, Ace – căștile erau parcă un produs care urma să fie lansat, într-un mod cât se poate de natural.

Acum că le am în mână pot să spun că este un produs Sonos 100% pornind de la acel ambalaj tipic, reciclabil, și apoi la aspectul, finisajul, design-ul și imediat vă spun și despre partea tehnică.

Pe cap nici nu le simți, pentru că sunt foarte ușoare și parcă îți pui un mashmallow pe cap – spuma aia cu memorie fiind absolut confortabilă. Îmi place că s-a optat pentru acele șine – bare de oțel inoxidabil, că pur și simplu arată tare în combinație, fie cu varianta pe alb, fie pe cea cu negru (care am testat-o noi). Pe cupe, în zona unde intră acea șină este o zonă în care poate culisa cupa astfel încât, când pui căștile pe cap și cupele pe urechi, se așează perfect. Astfel, d.p.d.v. al comodității, Ace sunt perfecte.

Cutiuța de transport/depozitare e fantastică și ea, pe lângă că e construită tot din materiale rezistente și are un fermoar interesant acoperit, ceea ce mă duce să cred că e și cu protecție anti-stropire (nu am găsit ceva scris de asta, oficial). Înăuntru totul e cât se poate de simplu: ai un lăcaș special unde se așază căștile, cu acea protecție pe capacul cutiuței cu scop de protecție a “gogoșilor”, iar “portmoneul” magnetic e la fix să-ți pui, spre exemplu cele două cabluri cu care vin în pachet, sau chiar un mic încărcător rapid pentru priză pentru încărcare. Dacă nu vrei “portmoneul” îl scoți de acolo și asta a fost.

Surpriza plăcută este acel cablu “auxiliar” din pachet, cel care are la un capăt USB Type-C și la celălalt jack – acel port bătrân care, săracul, încă îl mai întâlnim ici-colo. Astfel, cu cablul acela poți conecta căștile, nu știu, la walkman, la smartphone-uri, laptopuri, console de jocuri sau sisteme audio. Foarte decent din partea Sonos.

Înainte să le punem în folosință este recomandată instalarea aplicației Sonos – pe cărticica din cutie, aveți pas cu pas și în imagini tot ce trebuie făcut. În cazul nostru, având câteva device-uri cu Android, am instalat pe smartphone aplicația și primi pași care trebuiesc făcuți, după ce te loghezi cu contul tău Sonos, este să împerechezi Ace cu smartphone-ul pe care e aplicația. Ții un pic mai mult apăsat pe butonul de pe Ace, cel de conectare via Bluetooth, până clipește LED-ul de pe cupă, apoi ar trebui să apară pe smartphone pașii de urmat pentru “împerechere”, iar imediat după se face update de firmware (dacă e nevoie, la noi a fost). După acești pași, avem acces la căștile Ace în aplicația Sonos.

Aplicația Sonos e simplă și arătoasă și putem urma câțiva pași de tip Tutorial pentru a ne familiariza cu comenzile și funcțiile de bază, trecem peste și observăm conectarea cu Spotify sau alte servicii de streaming, fiind afișat în permanență un player în partea de jos. Putem, apela de asemenea la un asistent vocal, iar acolo avem informații de spre firmware și dacă sunt update-uri disponibile. Conectarea, spre exemplu la bara Sonos Arc activează funcția de comutare rapidă între sunet pe bară sau pe căști. Putem să facem modificări “on the fly” pe un egalizator rudimentar. Opțiunea de a se opri muzica și a reporni, dacă dai, respectiv pui căștile înapoi pe cap, e utilă, dar o poți dezactiva, iar dacă vrei un sunet bogat cu Atmos, Ace are suport și am și testat pe un smartphone-ul nostru. Sfatul ar fi dacă folosiți Atmos să nu umblați decât la unul din egalizatoare – cel de pe Sonos sau cel al smarphone-ului, că dacă umblați la amândouă, și spre exemplu dați bass-ul la maxim la ambele… nu iese bine :-). Acel Dolby Head Tracking funcționează, dar poate deruta când ești în mișcare, e în regulă dacă privești, să spunem un film pe smartphone. Când înclini capul va exista o “senzație” de tridimensionalitate a sunetului. Tot din aplicație putem activa/dezactiva ANC-ul și mod-ul Aware – dar mai la îndemână este butonul de pe cupă.

Butoanele de pe cupă sunt la îndemână, poziționate acolo unde trebuie și utile. Probabil cel mai folosit va fi acel buton care și culisează sus/jos, cu care umbli la volum și pui stop/pauză. Celelalte butoane sunt, după cum am spus, pentru pornit/oprit ANC, respectiv Power și conectarea Bluetooth. Comenzile pot fi schimbate din aplicație. Butoanele sunt foarte responsive și se simt plăcut la utilizare – nu sunt acel tip de buton care face click când apeși… sunt aproape tactile.

Testele audio le-am efectuat, pe trei smartphone-uri și două tablete cu Android, un TV cu Android, două console de jocuri Switch Lite și o Asus Ally Z1 Extreme, un PC și un laptop și o consolă PS5. Conectarea prin Bluetooth s-a făcut rapid, Ace a fost găsit și s-a făcut “parierea” și nu au existat probleme. La fel și în cazul conectării prin portul jack. Diferența a făcut ca sunetul s-a auzit mai încet prin conectarea prin Bluetooth decât prin conectarea prin jack.

Calitatea sunetului redat este absolut în stilul Sonos – foarte bună, existând un balans foarte bun (în mod default) între spectrele audio, iar dacă intervi la egalizator, se aude și mai bine. Singura chestie e că, chiar și la conectarea prin jack, sunetul nu se aude foarte tare. Este undeva la un nivel mediu, comparativ cu alte căști wireless sau cu port jack.

Enduranța bateriei – testul l-am făcut chiar scriind acest articol, conectat fiind prin Bluetooth la PC, am setat Sonos Ace la volum maxim cu setarea cu accent pe Bass și am lăsat Spotify să meargă. Am terminat de scris acest articol (și a durat ceva), dar la un moment dat am și uitat că am căștile pe urechi – atât de ușoare și comode sunt ceea ce înseamnă, automat, că pot fi purtate, fără probleme, și perioade mai lungi de timp. Este drept că a fost răcoare și n-am simțit ca gogoșile să-mi încingă urechile, dar probabil aceste teste se pot face pe temperaturi ridicate, pe-afară. Și că tot am zis asta, sincer vă spun, Sonos Ace le poți lua pe-afară fără probleme. Fără să fie exagerat de mari și foarte important, datorită acelui ANC care funcționează foarte bine. Dacă vrei să nu fii deranjat, ANC ON și-ți vezi de muzica ta. Aici se observă cât de importante sunt alea 8 microfoane de pe cupe. Revenind. Bateria nu era consumată, seara la culcare – și asta zice multe.

Puse la încărcat pe un încărcător rapid de smartphone, încărcarea s-a făcut, într-adevăr cam în 3 ore ceea ce e foarte OK.

Feel every frequency with superior precision and clarity

Da, le-am testat și la TV la emisiuni, filme și muzică și poți să te bucuri de un sunet plăcut pe Ace și da, am pus și niște jocuri și chiar se aud foarte plăcut pe Ace.

Cu un aspect superb, ușoare și comode și deloc “butucănoase” dar și cu o autonomie bună, Ace sunt clar de luat pe-afară, mai ales că are și acea cutiuța de transport/depozitare.

Concluzie

Am fost încântat de toate produsele Sonos și sunt la fel de încântat și de primele lor căști wireles Ace. Sonos a dat clar lovitura cu ele și aștept cu nerăbdare să vedem ce modele vor urma și ce produse vor mai apărea nou în portofoliul lor.

Sonos Ace sunt căștile perfecte pentru cine-și dorește calitatea la standarde înalte; pentru cine-și dorește sunet bun, portabilitate, o durată bună a bateriei, eleganță și nu în cele din urmă, un sunet bine echilibrat, chiar dacă volumul maxim nu este foarte puternic. Prețul? Ei bine, prețul este pe măsură.

Sonos Ace este disponibil în variantele de culori alb și negru și se comercializează în România la un preț de 2499 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.