Ultima dorinţă a lui Hitler este să distrugă superba capitală a Franţei; cine îl poate opri pe generalul nazist?
Regia: Volker Schlôndorff
Scenariu: Cyril Gely (piesă), Cyril Gely (adaptare)
Gen: Dramă
Lansare : 3 iulie 2015
Durata : 84 min
Studio: Gaumont
Distribuţie:
Andrè Dussolier – Raul Nordling
Niels Arestrup – Général von Choltitz
Sinopsis: Ultima dorinţă a lui Hitler este să distrugă superba capitală a Franţei; cine îl poate opri pe generalul nazist, devenit guvernator al Parisului ocupat, care primeşte sarcina de a executa infamul ordin? Un mare regizor german şi doi mari actori ne propun un răspuns într-un film lansat la Festivalul de la Berlin în 2014.
Detalii:
În 1933, Hitler ajunge la putere în Germania. Bântuit de ranchiună şi de umilirea la care a fost supusă ţara sa prin Tratatul de la Versailles de după Primul Război Mondial, Führer-ul visează să-şi extindă puterea în toată Europa. La 1 septembrie.
1939, invadează Polonia. Două zile mai târziu, Franţa şi Marea Britanie declară război Germaniei.
În iunie 1940, Mareşalul Pétain, erou din Primul Război Mondial, semnează armistiţiul cu Hitler, începând ocupaţia franceză şi colaborarea.
În acelaşi an, Hitler vizitează Parisul şi este vrăjit de frumuseţea sa, admirând în special Opera, Panteonul, Luvru, Palatul Justiţiei şi proporţiile clădirilor de pe Rue de Rivoli. Îşi împărtăşeşte entuziasmul cu Albert Speer, arhitectul său ales, şi îi cere să se bazeze pe armonia şi măreţia Parisului în planurile sale pentru un “Mare Berlin”.
Când Berlinul este distrus de Aliaţi, Hitler nu poate suporta ideea că Parisul – căruia îi spune “curva aia” – este încă în picioare. După ce a scăpat de complotul ofiţerilor Wehrmacht pe 10 iulie 1944, Führer-ul îl numeşte pe unul dintre puţinii generali în care mai are încredere, generalul von Choltitz, guvernator al Parisului. Îi ordonă să apere Parisul până la sfârşit sau să-i lase inamicului numai moloz.
Recenzie:
“Diplomaţie“/ Diplomacy este bazat pe piesa de succes a unui autor francez contemporan, care a scris şi scenariul, iar deznodământul se petrece în noaptea de 24 august 1944 când guvernatorul german al Parisului, generalul Dietrich Von Choltiz, a decis să nu execute ordinul lui Hitler de a arunca în aer Parisul, de a-i distruge monumentele şi clădirile minuţios minate, de a-i prăvăli podurile şi prin toate aceste monstruoase explozii expert calculate, a aştepta albia fluviului Sena care ar fi inundat rapid ce ar mai fii rămas din ruine şi din cele trei milioane de locuitori.
Fuhrerul caută astfel să se razbune, el care adorase Opera din Paris şi pozase uluitoarele fotografii de pe esplanada Trocadero, cu Turnul Eiffel în spate.
Generalul nu a dat ordinul, deşi până în ultimul moment a ezitat, artificierii lui aşteptând cu degetul pe buton. Istoria anecdotică ne spune că a fost convins să nu o facă, într-o tensionată convorbire nocturnă, faţă în faţă, de către consulul Suediei Raoul Nordling.
Acestea sunt piesa şi filmul. Un exerciţiu dramatic extrem de dificil, întrucât toată lumea cunoaşte deznodământul. Parisul e încă acolo. Suspansul nu poate ţine decât forţa replicilor.
Volker Schlondorff este unul dintre cei mai apreciaţi regizori germani şi este cunoscut pentru “Toba de tinichea” (după Gûnter Grass).
Niels Arestrup e unul din cei mai mari actori francezi şi europeni actuali.
“Diplomaţie” a câştigat Premiul Cesar pentru Cea Mai bună Adaptare în 2015, premiul pentru Cel mai Bun Regizor şi Cel mai Bun Actor la Valladolid International Film Festival în 2014.
Dacă eşti un fan al filmelor de război şi un fan al Parisului, cu siguranţă îţi recomand acest film, să vezi singura noapte care a salvat Parisul de la distrugerea lui.
“Diplomaţie” poate fi urmărit în cinematografele din România începând de astăzi, distribuit în România de Clorofilm.
Postere:
Trailer: