Ascultă acest articol


Anterior v-am vorbit despre modelul de laptop/notebook Acer Aspire 5 (A514-52G), iar acum avem ocazia să aflăm mai multe despre Acer Aspire 5 A515-43. Care sunt diferențele între ele și dacă despre primul am concluzionat că este “mobil, simpatic și practic, modelul de față poate fi foarte bine un gadget de nelipsit în familie”, sunt curios dacă și cel de-al doilea (A515-43) se ridică la același nivel, căci, de la prima vedere, la aspect avem mici diferențe.

Despre laptop-urile/notebook-urile de buget dedicate entertainment-ului și office/școală v-am mai spus în mare care sunt cererile utilizatorilor, acestea trebuind să fie capabile să ruleze orice operațiune sau fișier media, să aibă o autonomie a bateriei bună și să fie ușor pentru că elementul de portabilitate este cel mai important. Haideți să vedem cum se prezintă, așadar, Acer Aspire 5 A515-43.

Pachet

Și acest lucru am mai spus anterior, modelele seria Acer Aspire vin ambalate în cutii simple de carton cu mâner, iar înăuntru găsim pe lângă laptop/notebook și un ghid respectiv alimentatorul și cablul de alimentare. Cutia este destul de subțire și asta pentru că notebook/laptop-urile sunt mici ca dimensiuni, la fel și alimentatorul.

Aspect

După cum spuneam mai sus, spre deosebire de A514-52G, A515-43 are câteva mici diferențe când vine vorba de aspect.

Modelul pe care l-am primit în teste are culoarea albastru închis, petrol, pe capacul metalic cu un model striat și cu două piciorușe subțiri de cauciuc (capacul se deschide la 180 de grade), iar pe mijloc avem sigla Acer, în relief, de culoare argintie. Pe partea de dedesubt avem două piciorușe de cauciuc plus unul de-a lungul laturii de sus și o fantă de aerisire. În partea de jos, sub piciorușele de cauciuc sunt și difuzoarele stereo. Nu există acces rapid către memoria RAM sau SSD/HDD.

Pe latura lungă din față nu avem niciun buton sau conector, iar pe partea din spate avem o fantă mică de aerisire. Pe latura din stânga avem portul de alimentare, un port Ethernet, HDMI, USB 2.0 și USB 3.1 și jack pentru căști cu microfon, iar pe cea din dreapta avem doar Kesington Lock-ul și un al doilea port USB 2.0.

Când deschidem capacul, avem un display de 15.6″ încadrat în 4 piciorușe de cauciuc (2 sus și 2 pe fiecare dintre cele două laturi stânga-dreapta), iar în partea de sus e camera HD și microfon și în cea de jos avem sigla Acer, argintie, sub ea găsind alte două piciorușe de cauciuc.

Partea de interacțiune include o tastatură chiclet completă, cu tot cu NumPad, iluminată alb, care deasupra are ștanțat numele de serie “Aspire”, iar sub ea se află un TouchPad destul de generos ca dimensiuni.

Diferența la aspect, dintre cele două modele, o face faptul că cele două LED-uri de stare (HDD/SSD și Baterie) sunt poziționate pe partea de interacțiune, undeva sus, astfel încât când capacul este închis să fie vizibile. O mică schimbare, destul de utilă și plăcută, zic eu.

Atât partea de jos cât și lateralele au un plastic texturat care se potrivește bine cu aspectul capacului și plasticul de pe partea de interacțiune.

Ca o concluzie, la capitolul aspect, Acer Aspire A515-43 stă foarte bine îmbinând plăcut texturi, culori și materiale, dar să vedem acum dacă este completat la fel de bine și pe partea tehnică.

Tehnic

Display-ul IPS de 15.6″ suportă rezoluția Full HD (1920×1080 pixeli) și se poate da pe spate până la 180 de grade și are în spate ca GPU, AMD Radeon Vega 8 cu 512MB memorie video, iar procesorul este AMD Ryzen 5 3500U cu patru nuclee tactat la 2.1Ghz. Memoria RAM este de 4GB DDR4 SDR cu frecvența de 2666MHz, iar la capacitatea de stocare avem un SSD de 128Gb pe care rulează sistemul de operare Windows 10 Home și un HDD de 1 TB pentru stocarea datelor.

La conectivitate avem Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac, Gigabit LAN și Bluetooth 5 și nu am uitat de bateria Lithium Ion de 47.000 mWh capabilă să reziste la până la 6 ore de utilizare, conform producătorului.

Cântărește aproape 2kg și are dimensiunile 363.4×247.5x18mm, iar specificațiile tehnice detaliate le aflați cu ajutorul HWiNFO și CPU-Z:

Teste

Lucând foarte mult în social media, redactare și grafică (Photoshop), Acer Aspire A515-43 a fost perfect pentru teste și am completat cu sesiuni de Spotify la muzică, respectiv YouTube, HBO GO și Netflix la vizionare de conținut. Ca să fie totul complet, am dat iama și prin magazinul de aplicații Microsoft Store, dar și prin cel dedicat Acer de unde am testat și câteva joculețe, inclusiv din seria Asphalt care pune la încercare capabiitățile laptop-ului/notebook-ului.

Dacă în regim de office, lui A515-43 nu am ce să-i reproșez, nici la redactare (WordPress) și rețelele de socializare nu s-a descurcat deloc rău. Vizionarea de filme/clipuri a decurs foarte bine, iar muzica se aude bine dacă sunt conectate căști via Bluetooth sau direct la portul jack, difuzoarele auzindu-se încet și de o calitate medie. Jocurile au mers fără probleme singura aplicație unde se simte lipsa unui hardware mai performant fiind Photoshop-ul.

Tastatura și TouchPad-ul sunt o plăcere de utilizat inclusiv pe lumină redusă, iluminarea butoanelor ajutând la experiența pozitivă de utilizare. Pe perioada utilizării, A515-43 se încălzește ușor în partea de sus a tastaturii, dar nu afectează performanța sau utilizarea, iar bateria, setată din Windows la modul Performance, oferă cam 3-4 ore de utilizare în mod Office, perioada scăzând mai mult atunci când te joci sau urmărești conținut video.

Acoperirea Wi-Fi mi s-a părut decentă streaming-ul și browsing-ul nefiind afectate într-un apartament de aproape 60mp cu pereți de beton. Am făcut și un test rapid, cu A515-43 la distanța cea mai mare din apartament, față de router și am dat un Speed.net rezultatul fiind acesta (internetul este de la DIGI cu banda de 300Mbps):

Pentru a vă face o idee mai extinsă despre performanțe, am dat și un test standard PCMark10, cu A515-43 conectat la curent, al cărui rezultat a fost:

Concluzie

Este important ca laptop-ul/notebook-ul din dotare să fie capabil să satisfacă toate nevoile utilizatorului fie că este vorba de utilizarea lui la școală sau la muncă, fie că este vorba de entertainment. Bineînțeles, contează foarte mult și portabilitatea sa (greutate, dimensiuni, capacitățile bateriei) și nu într-un final, prețul de achiziție. Acer Aspire 5 A515-43 pare să fie device-ul cel mai potrivit cererilor de mai sus și, la fel ca Acer Aspire 5 (A514-52G), acesta este capabil să ofere tot ce este nevoie pentru un utilizator casual.

Portabilitatea este peste medie, utilizarea în regimurile office, entertaiment chiar și puțin gaming nepretențios sunt în grafic, iar aspectul completează totul cu finisaje simple și materiale de calitate făcând Acer Aspire 5 A515-43 un laptop/notebook atrăgător.

Acer Aspire 5 A515-43 îl găsiți în magazinele online și retail din România la prețul de aproximativ 2.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.