Ascultă acest articol

Sesiuni de streaming de gaming, live-uri, recenzii cu voice-over, conferințe și telefonie, comenzi vocale – acestea sunt doar o parte dintre acțiunile online cele mai populare în ziua de astăzi care au în rol principal… microfonul!

Microfonul este de nelipsit de lângă PC și laptop și, și el, ca și oricare accesoriu important, este de diferite forme, mărimi și modele, mai performante sau mai casual și avem nevoie de el.

Primul astfel de device pe care l-am primit în teste este Trust GXT256 EXXO și vrem să vedem ce avem în cutie, cum se montează și performanțele sale. Toate acestea în următoarele rânduri.

Pachet

În primul rând trebuie să recunosc că am fost surprins de greutatea cutiei, chiar dacă nu era foarte mare ca dimensiuni. Cutia păstrează acea combinație de culori oferită de gama de gaming de la Trust, GXT, negru și roșu, iar pe aceasta aflăm atât informații și specificațiile produsului cât și imagini în ansamblu și de aproape a acestuia.

După ce dăm jos cartonul cu informațiile dăm de cutia propriu-zisă, care este neagră, simplă și are ștanțată forma microfonului în cauză.

În cutie găsim, pe lângă nelipsitul sticker cu GXT, o cărticică cu informații și un manual de instalare (pe care n-am apucat să-l răsfoim înainte de a face clipul cu despachetarea și montajul), avem burețelul (pop filter), cablul de date (180 cm) și suportul anti-vibrații (shock mount) cu două garnituri cauciucate și bineînțeles, microfonul. În spatele materialului izolator mai avem o tijă metalică și baza pentru birou.

Pachetul arată destul de atent construit și oferă detalii tehnice și informații despre conținut, deci include tot ce ai nevoie să știi dacă iei produsul de pe raft.

Mai jos am realizat un clip cu despachetare și montare a cărei voice-over a fost realizată cu acest microfon.

*Sfat: este bine să răsfoiți manualul de instalare înainte și să nu uitați să montați componente (noi n-am pus cele două garnituri cauciucate).

Aspect

Faptul că microfonul face parte din gama pentru gaming GXT, de la Trust, ne așteptăm să vedem și ceva care să ne demonstreze că este cu adevărat de gaming. Acest element este iluminarea LED RGB, care scoate în evidență în mod plăcut acest model de microfon.

Pornind de la componentele metalice, simple și foarte rezistente și anume la tija și baza pentru birou, sistemul de reglare a unghiurilor de poziționare a microfonului, aflat pe sistemul antivibrații, nu avem nimic rigid, sau care să ne dea de înțeles că ar putea ceda în timp.

Suportul antivibrații are o fâștie de cauciuc/material moale acolo unde se înșurubează microfonul și are tije susținute cu cleme cauciucate.

Microfonul are o carcasă rezistentă, e greoi și în partea de sus are o sită metalică încadrată în două benzi metalice, unite între ele pentru o rezistență crescută. În spatele grilajului metalic, lângă microfon, este iluminarea RGB. Dacă în partea de jos avem mufa de conectare la cablul USB, pe microfon avem (de jos în sus) portul jack mono pentru căști și butonul reglabil pentru acestea, buton reglabil pentru Gain și LED și buton pentru Mute cu LED roșu încorporat.

Per total, asamblat, EXXO arată excelent de pus pe birou și faptul că este construit din materiale de calitate, grele, oferă clientului siguranța rezistenței în timp, iar LED-urile îi vor încânta pe gameri.

Tehnic

Am tot spus că microfonul și componentele sale sunt grele, mai exact cântăresc 1757g, iar microfonul are dimensiunile 187x56x51mm și cântărește 398gr.

Microfonul suportă funcția de reducere a zgomotului de fundal (noice reduction) este de tipul Cardioid capabil de înregistrare la 16bit, 48kHz, cu o impendață de 150 Ohm și o frecvență de răspuns de 30 Hz – 18000 Hz.

Este compatibil cu PC și laptop, Chrome OS, Mac OS, dar și cu consolele PlayStation 4. Conectarea la acestea se face instant fără a fi nevoie de instalare de driveri, iar conform Trust, EXXO este dedicat pentru podcast-uri, vlog-uri, voice-over, înregistrare de muzică sau streaming pe YouTube, Twitch și Facebook.

LED-urile RGB sunt controlate de la butonul GAIN, care poate fi apăsat oferind 5 culori statice și un joc de lumini și avem și portul mono pentru căști și bineînțeles pop filter-ul care ajută la filtrarea sunetului, dar care ascunde jocurile de lumini.

Testare

Microfonul a ajuns o componentă importantă în ziua de astăzi, comunicarea verbală și vizuală, cel puțin în perioada aceasta de “stat acasă”, fiind de neprețuit și singurul mod cu care am putut păstra legătura cu cei dragi, familie și prieteni.

Este, de asemenea, important ca cei care ne urmăresc și ne ascultă să o facă în cel mai clar și bun mod posibil, deci microfonul trebuie să ofere tot ce trebuie pentru realizarea acestui lucru.

Pornind de la prima întrebuințare și anume cea de gaming, adiția LED-ului la EXXO mi se pare foarte bună și inspirată, astfel jucătorii își pot asorta device-urile și accesoriile. Luminile sunt destul de puternice și avem cele 5 culori statice și un joc de lumini, reglajul putând fi făcut din butonul de GAIN/LED. Pe biroul de gaming cu desktop sau laptop, EXXO s-a integrat imediat datorită culorii negru și acelor lumini. Nici nu ocupă foarte mult spațiu, iar elementele argintii de pe acesta, atrag priviri.

În mână se simte rezistent și simplitatea cu care poți regla microfonul mai sus sau mai jos este demnă de apreciat. În sesiunile de streaming de gaming online, cei din echipă m-au auzit clar și bine și nu au auzit alte zgomote din jur, iar teste am desfășurat și prin convorbiri prin conferințe video (Zoom sau Skype).

Conectarea la PC/laptop se face ușor și se instalează automat, iar pe PS4 Pro poți selecta microfonul din setările consolei și totul decurge fără probleme.

Am încercat, bineînțeles și un voice-over la clipul postat mai sus cu despachetarea unde vreau să subliniez că EXXO nu are nicio vină de accentul și timbrul meu vocal de “Pantelimon”, iar rezultatul este destul de promițător, calitatea sunetului și claritatea fiind elemente importante.

Montarea pop filter-ului ajută și mai mult la filtrarea sunetului captat și elimină zgomotele mai accentuate din pronunție (“P”-ul, “F”-ul, “Ț”-ul), dar vine și cu dezavantajul că acoperă iluminarea LED. Bănuiesc că cele două garnituri cauciucate și inelele de cauciuc din sistemul antivibrație ajută și ele, oferind o claritate a sunetului fără perturbații.

Deobicei apropierea gurii cât mai mult de microfon oferă cea mai bună calitate a sunetului, dar în cazul EXXO poți sta la distanță fără a interveni deranjări ale sunetului. Cu butoanele la îndemână poți regla rapid GAIN-ul dacă e nevoie, iar faptul că poți atașa căști este un lucru benefic, chiar dacă sunetul redat în acestea este mono. Ajută însă la reglaje.

Per total EXXO mi se pare o soluție rezistentă, rapidă, comodă, ușor de manipulat și cu rezultate bune în situațiile recomandate de utilizare ale producătorului. Gamerii vor fi încântați, dar și streamerii în general.

Concluzie

Este foarte important să auzi ce-ți spune coechipierul în meciurile de gaming online; contează foarte mult să fii auzit bine de prieteni, familie și cei dragi de la distanță; calitatea voice-over-ului din clipurile video și cât de bine te aud urmăritorii tăi în rețelele de socializare sunt, de asemenea, importante. Toate acestea sunt posibile datorită unui microfon bun, iar Trust GXT256 EXXO pare să fie tot ce trebuie pentru un utilizator casual modern. Se montează și instalează ușor, este rezistent și se controlează simplu, gamerii vor fi încântați de iluminarea RGB, iar calitatea sunetului redat este în parametrii cerințelor zilnice.

Trust GXT256 EXXO USB Streaming Mic se găsește online și în magazinele retail la un preț de aproximativ 450 lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.