Ascultă acest articol


Ne-au trecut prin mână mai multe modele de la gama de laptop-uri de gaming Acer, Predator, din seriile Nitro, Helios și Triton, iar fiecare dintre ele evoluează aducând la bord cea mai nouă tehnologie a momentului.

De această dată ne vom concentra mai mult pe Predator Triton 300, mai exact PT315-52-75B7, care vine cu câteva componente îmbunătățite și promite să fie “călit pentru luptă!”.

Pachet

La fel ca în cazul modelelor anterioare, ambalajul Predator Triton 300 este compact și ne oferă câteva informații despre specificațiile sistemului, pe un sticker aplicat pe una din lateralele cutiei, respectiv pe cealaltă latură avem câteva coduri de bare.

În cute găsim o cutie mai mică de carton unde se află alimentatorul, iar într-o altă cutie destul de rezistentă și cu un aspect finisat – protejată, de asemenea și de câțiva bureței meniți să stabilizeze și să preia șocurile externe – găsim laptopul înfășurat într-un material textil moale.

Predator Triton 300 vine, așadar, într-un ambalaj destul de standard, cu un mâner de cărat ușor, dar cutia în care este laptopul ne spune parcă despre un produs premium.

Aspect

Prima oară când ridici și analizezi puțin laptopul îți dai seama de cel puțin trei aspecte care-ți sar în ochi: faptul că este un laptop de gaming foarte subțire, designul futurist (combinație de negru cu albastru) și că este destul de greu.

În exterior, pe capac, pe mijloc, avem nelipsitul logo Predator, argintiu cu un contur albastru care este iluminat cu LED atunci când este pornit, care se prinde de partea de interacțiune printr-o balama pe care sunt prezente LED-urile de Power și cel pentru alimentator.

Pe “burtă” avem patru piciorușe de cauciuc destul de măricele, în jumătatea de sus plasticul fiind perforat pentru aerisirea componentelor, iar pe mijloc avem un sticker cu codurile de bare și unul pentru Windows 10. În colțurile din partea de jos avem două difuzoare stereo.

Pe latura lungă din față nu avem nimic care merită precizat, dar pe partea din spate, pe mijloc avem portul pentru alimentare încadrat de două raidiatoare cu avertizare că se încălzesc. Pe latura din dreapta portul USB-C, cel USB 3.0, HDMI-ul și mini-Display Port-ul, iar lângă este prezent un grilaj pentru aerisire. Pe latura din stânga, însă, avem lângă Kesington Lock un alt grilaj de aerisire, port LAN, 2x USB 3.0 și jack-ul pentru căști și microfon.

În interior, după ce ridicăm capacul avem un display LCD de 15.6″, în partea de sus, pe mijloc existând o cameră web HD și microfon, iar în partea de jos, în stânga ni se amintește, printr-un sticker, că privim către un display FHD cu o rată maximă de împrospătare de 240Hz și un timp de răspuns de 3ms. Pe mijloc avem scris cu argintiu, în relief, Predator.

Pe partea de interacțiune avem o tastatură completă, QWERTY, iluminată RGB (4 zone), ceea ce înseamnă că avem inclus și NumPad-ul plus butonul dedicat pentru PredatorSense, iar deasupra tastaturii avem un difuzor central și um buton Turbo. Sub tastatură este prezent un TouchPad încadrat într-un chenar subțire, argintiu, iar în dreapta lui avem un sticker mare unde suntem informați despre numele modelului și câteva dintre avantajele sale.

Ca aspect, seria Predator Triton a avut întotdeauna ceva atrăgător prin simplitate, paletă de culori, forme și o grosime redusă, iar Triton 300 păstrează mai departe aceste criterii.

Tehnic

Într-un fel îmi place tag-line-ul folosit de Acer pentru această serie care, se cere a fi ca un car de luptă care se îmbunătățește de la un model la altul. Prin călirea, de care pomeneam la introducere, este subliniat acest aspect și fiind o mașinărie dedicată gaming-ului se subînțelege la ce se face referire. În limba română este tradus “Forjat în Luptă” și sună destul de bine, dar haideți să vedem acum cum vine pregătit acest sistem să confrunte atât specificațiile mari cerute de cele mai noi jocuri care nu se sfiesc să pună la încercare și cele mai prestigioase și noi componente dedicate gaming-ului, dar și cerințele gamerilor când vine vorba de tehnologii implementate și calitate pentru componentele laptopului în cauză.

Predator Triton 300 are dimensiunile aproximative de 19.9x36x25cm și o greutate de 2kg; are un procesor Intel Core i7-10750H cu 6 nuclee tactate la 2.60 GHz; memoria RAM este de 16 DDR4 SDRAM (două sloturi prezente); placa grafică este o NVIDIA GeForce RTX 2070 cu 8GB GDDR6 VRAM dedicați, iar memoria internă de stocare este un SSD de 1TB NVMe (3x slot-uri SSD).

Displayul IPS ComfyView are 15.6 inch, suportă rezoluția maximă 1920 x 1080 la un refresh maxim de 240Hz și are un timp de răspuns de 3ms, iar bateria este 59 Wh Li-Ion cu 4 celule.

La conectivitate avem prezente, pe lângă porturile de conectare deja menționate mai sus, WiFi IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.0 și adăugăm că LAN-ul este Gigabit.

Tragem deci concluzia, că din punct de vedere al performanțelor componentelor interne, Triton 300 e gata să se bată cu cele mai periculoase cereri de sistem pentru jocuri, dar asta ne vom lămuri imediat la teste.

Teste

În primul rând îmi place forma și greutatea lui Triton 300 și faptul că e atât de subțire și sunt tare curios să-l pun la treabă în câteva teste care-i vor scoate la iveală, sper, calități mai multe decât probleme.

Îmi place tastatura (și am tot spus-o la toate recenziile la laptopurile Acer Predator), pentru că tastele au spații mari de delimitare între ele, iluminarea este foarte bună și în cazul modelului de față e și cu suport RGB deci și mai bine și nu în ultimul rând experiența de tastare e plăcută și font-ul folosit. NumPad-ul mi s-a părut întotdeauna o chestie la care se putea renunța în cazul laptopurilor de gaming, dar presupun că ar fi fost prea mult spațiu liber, iar dacă cineva ar fi vrut neapărat să folosească, în vreo circumstanță aparte și un NumPad, se putea folosi unul extern pe USB sau chiar și pe Bluetooth sau, în cele din urmă, se putea conecta o tastatură completă.

TouchPad-ul este fix la ceea e te aștepți când începi să-l folosești pentru prima oară și funcționează perfect, iar pentru iluminarea tastaturii ai posibilități de personalizare precum jocuri de lumini.

Display-ul are o iluminare bună, iar la 240Hz îl simți încă de pe desktop, la utilizarea mouse-ului că e vitezoman. Unghiurile de vizualizare sunt bune, contrastul este destul de puternic chiar și în lumina soarelui, dar la fel ca în cazul la aproape toate laptopurile Acer Predator testate, capacul cu display-ul, dacă e apăsat pe mijloc pare destul de maleabil și de sensibil.

Conexiunea la internet, prin portul LAN Gigabit (Killer Double Shot Pro) este impecabilă, atât în transfer de fișiere cât și în streamuri de jocuri și mi-a plăcut să concluzionez și că Wi-Fi-ul se descurcă minunat, după acele tipuri de teste. Acoperirea semnalului este bună și ți se oferă posibilitatea să poți administra mai multe aspecte care țin strict de rețeaua Wi-Fi prin aplicația dedicată Killer:

Am făcut și un test de viteză via Wi-Fi la o distanță medie față de router, rezultatul fiind acesta, prin Speed.net (conexiunea la locație este prin DIGI la 1G):

Am pus la treabă Triton 300 cu jocurile Death Stranding, respectiv Horizon Zero Dawn și am ridicat setările grafice cât se poate spre maxim, iar rezultatul a fost destul de promițător. Refresh-ul mare face diferența când vine vorba și de FPS, iar experiența de gaming se tranformă ușor într-un plăcută. Performanțele RTX2070 sunt încă de actualitate (spun asta pentru că seria 3000 mobile nu este departe) și poți rula fără probleme ce joc vrei (încă n-am testat Crysis Remastered cu acea setare “șmecheră” la grafică 🙂 ). Pe lângă testele de performanță am pus la bătaie și jocuri care, unele dintre ele, necesită o conexiune bună pentru streaming, iar aici am sărit puțin cu parașutele în Fortnite și Call of Duty Warzone și ne-am jucat puțin și Gears of War 4, Diablo III, Warcraft 3 și Comand & Conquer și Watch Dogs 2.

Capacitățile de streaming le-am testat și în cazul filmelor și serialelor prin HBO GO, Netflix și YouTube, iar difuzoarele care se auzeau bine și datorită suportului pentru DTSX Ultra, cu toate că mi s-a părut că se auzeau totuși prea încet, față de alte laptopuri de gaming. Bineînțeles, experiența audio se schimbă radical în bine după montarea unor căști capabile prin jack sau Bluetooth. Spotify este o plăcere de ascultat la căști mai ales când navighezi pe net sau în social media și chiar și pe Photoshop sau diferite aplicații de editare video/audio. Performanța e acolo, chiar dacă nu vorbim aici de o stație grafică.

Mai multe detalii de ordin tehnic ar fi trebuit să le vedeți de pe aplicațiile HWiNFO, respectiv CPU Z, dar care nu au afișat deloc sau nu complet informațiile despre procesor sau RAM, presupun că acest lucru s-a întâmplat datorită ori a update-urilor necesare care trebuiau făcute la sistemul de operare, sau al aplicațiilor:

Am dat, bineînțeles și un test standard de benchmark cu 3DMark, iar rezultatul a fost următorul:

Triton 300 funcționează în regim standard atunci când nu dai drumul la un joc, iar dacă o faci este musai ori să apeși rapid pe butonul de Turbo, care va urca frecvențele la maxim, la fel și turațiile celor două coolere cu tehnologia AeroBlade 3D 4th Gen, iar dacă nu, poți apăsa pe butonul dedicat Predator care va deschide aplicația PredatorSense de unde poți tu monitoriza sau face modificări la Overclocking sau turațiile Cooler-elor, tot de acolo putând să-ți alegi jocurile de lumini pentru tastatură, să execuți alte aplicații Acer precum cea de Care Center, Killer-ul pentru LAN/WiFi, dar și magazinul de aplicații.

Testele precizate, cel puțin cele de gaming și streaming, au fost făcute cu Triton 300 alimentat la curent, iar în regim office sau pentru alte utilizări de acest gen, dacă se trece pe baterie, la 65% cu Battery Saver bateria rezistă cam 53 de minute. Odată ce ai montat alimentarea, de la 65% durata de încărcare este destul de rapidă (32 de minute). Oricum, nu e nicio surpriză că la laptopurile de gaming contează mult portabilitatea pentru că oricum va trebuie să-l conectați la curent atunci când intrați în sesiuni de gaming, dar dacă vreți să-l folosiți pentru altceva, important este și că bateria se încarcă repede.

Experiența de utilizare a lui Triton 300 a fost o plăcere, cu toate că sesiunile de gaming vor fi un pic zgomotoase, viteza fluxului de aer fiind sesizabilă, și se încălzește totuși în partea de sus a tastaturii, dar nu într-atât să fie foarte deranjant sau să afecteze în vreun fel performanțele laptopului.

Concluzie

Acer Predator Triton 300 crește frumos cu fiecare model în parte și oferă performanțe bune chiar și în jocurile ieșite în 2020. Aflat sub Triton 500, 700 și 900 și la o distanță mică de laptopurile de gaming cu plăci video 2080, avem totuși acces la DLSS prin RTX și ne putem bucura de calitatea imaginii, iar performanțele sale și aspectul plăcut contribuie la o experiență de gaming destul de bună.

Aștept cu nerăbdare trecerea la seria 3000 de la NVIDIA și am să urmăresc cu interes dezvoltarea gamei Triton, precum și Helios și Nitro, pentru că Predator-ul Acer mai are multe de spus.

Acer Predator Triton 300 este disponibil în România la prețuri în jur de 8.000 lei în funcție de specificații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.