Ascultă acest articol

Cu acțiunea plasată în Londra epocii victoriene, acest serial urmărește un grup de adolescenți ai străzii, folosiți de sinistrul doctor Watson și de Sherlock Holmes, misteriosul său partener de afaceri, pentru rezolvarea unor cazuri de crimă care capătă aspecte supranaturale. În spatele acestor situații macabre se profilează o forță întunecată. Depinde numai de membrii acestui grup să se unească pentru a salva nu numai Londra, ci și întreaga lume.” – cu acest sinopsis oficial pentru serialul Netflix, The Irregulars/ “Ștrengarii”, am fost surprinși și apoi atrași după teaser-ul care nu arăta prea multe dar dădea de înțeles despre un serial care avea să aibă loc în Londra Victoriană și includea ceva mister.

Am aflat apoi că este vorba de un serial a căror protagoniști sunt o un grup/familie de adolescenți și, într-adevăr era vorba de ceva mister și detective-work, cel puțin așa vedeam în trailer, de această dată.

Scenariul pentru The Irregulars/ “Ștrengarii” este scris de Tom Bidwell (Watership Down, My Mad Fat Diary), aflat și în postura de producător executiv, tot pe această poziție aflându-se și Jude Liknaitzky (My Mad Fat Diary, Doctor Foster) și Greg Brenman (Peaky Blinders, The Honourable Woman). Serialul este produs de Rebecca Hodgson (Good
Cop, Deep Water), regia aparținându-le lui Johnny Allan (Endeavour), Joss
Agnew (The Split, Poldark) și Weronika Tofilska (Last Train).

Grupul/familia de care vă spuneam este una destul de variată ca naționalitate a actorilor și la fel sunt și rolurile jucate de aceștia. Beatrice “Bea” este interpretată de Thaddea Graham originară din Irlanda de Nord și am mai văzut-o în Curfew, US și The Letter for the King (o producție Netflix); Billy este jucat de Jojo Macari – un actor britanic cu origini din Londra, pe care l-am văzut în Sex Education și Cursed (producții Netflix), Hard Sun și Desperate Measures, să numesc câteva. Darci Shaw este Jessie, actrița debutând în Judy apoi a putut fi văzută și în The Bay, iar Harrison Osterfield îl intepretează pe Leopold “Leo” de origine Londoneză, care și-a făcut debutul ca actor în CATCH-22, apoi a avut roluri în câteva scurt-metraje (One in a Million, Art of Expression). Cel de-al 5-lea membru este Spike, intepretat de Mickell David, de asemenea Londonez, pe care l-am văzut în The Gentleman, Patrick și iBOY.

În rolurile secundare îi avem pe Royce Pierreson în rolul Dr. John Watson, pe care sigur l-ați observat în The Witcher (Netflix), dar și în Killing Eve, Les Miserables și The English Game (Netflix), iar Sherlock Holmes este Henry Lloyd-Hughes pe care-l vedem, de asemenea, în ultimele trei titluri enumerate în portofoliul actoricesc al lui Pierreson.

Ace mister despre care vă vorbeam întinde limitele înspre supranatural acesta regăsindu-se în toate cele 8 episoade ale primului sezon. Începem prin a afla primele detalii despre cei 4 membri ai familiei/grupului cărora li se alătură și prințul Leopold. Aflăm câte ceva și despre locație – Londra din perioada Victoriană, reprezentată exact cum vă așteptați să fie – rece, întunecată, gri cu un ușor iz ghotic pe-alocuri. Încet încet, cu pași mărunți aflăm despre fiecare membru în parte, despre trecutul lor, despre personalitate, în felul acesta conturându-se personajele, iar serialul în sine duce povestea lor în paralel cu cazuri episodice învăluite în mister și supranatural.

Totul are legătură cu faimosul Dr. Watson acesta fiind cel care are nevoie de Ștrengari pentru rezolvarea unor cazuri, motivul alegerii sale fiind că aceștia cunosc mai bine străzile și oamenii Londrei, dar se dovedește a fi mai mult de atât. În prima jumătate a seriei, aflăm mai multe despre faimosul detectiv Sherlock Holmes până când îl vom și cunoaște și nici Watson, dar nici Holmes nu sunt personajele pe care le știți, sau vă așteptați să fie din cărți, filme sau serialele de până acum. Din a doua jumătate a primului sezon, deja aflăm că Ștrengarii și cuplul Watson-Holmes au o legătură mai strânsă decât se așteptau. Secrete ies la iveală, cazuri sunt rezolvate, iar stilul folosit în acest serial combină atât genul de film cu detectivi și rezolvări de cazuri cât și genul de thriller/suspans și chiar și horror. Seria nu este pentru cei slabi de înger căci avem dezmembrări, sânge și fel de fel de… să le zicem monștri.

Ștrengarii are ca scop ca noi să vedem cum personajele se regăsesc și interacțiunea dintre ei, dar aflăm și despre Watson și Sherlock și trecutul lor împreună. Fiecare caz episodic pe care-l au de rezolvat conține elemente supranaturale și ca să dau două-trei exemple, din primele episoade, într-un episod avem o femeie care poate pătrunde în mințile oamenilor și este implicată și… Zâna Măseluță (nu e nimic plăcut de această dată), sau un bărbat care poate coordona un grup de corbi, respectiv cineva care poate manipula alte persoane și vom cunoaște un hoț de… fețe. Toate acestea sunt amestecate căci fiecare episod/caz se ramifică în povestire și lucrurile degenerează sau se modifică și deseori intră în joc și o lume… să-i spunem paralelă.

Poveștile se amestecă armonios, cazuri se rezolvă (sau nu) și cu siguranță nu ai loc de respiro și să nu mai punem că ai și firul epic continuu în care sunt implicați membrii grupului/familiei, dar și duo-ul Watson-Holmes. Seria e întortocheată, dar nu este genul în care să fii lăsat cu ochii-n soare… cel puțin nu de tot 🙂 .

Atmosfera Londrei Victoriene este superb redată în The Irregulars, costumațiile sunt deosebite, dar un lucru de care nu sunt încă cert este… nu știu cum să mă exprim ca să nu se înțeleagă altceva – personajele au fost alese de naționalități diferite, avem limbaj oarecum modern și accentul englezesc e foarte puțin simțit. Sunt mențiuni despre Jack the Ripper, Frankenstaine, respectiv acel personaj – prințul Leopold, dar și inspectorul Lestrade. Toți sunt complet diferiți din ceea ce te-ai aștepta să fie, iar muzica primelor episoade mi s-a părut extrem de ciudat aleasă, cu toate că ritmurile sună bine și sunt moderne, nu se potrivesc deloc cu atmosfera Londrei Victoriene. Un melanj ciudat între modern și clasic, care personal mi-a dat un sentiment de, cum se zice-n engleză, mixed feelings.

Pe de altă parte efectele speciale vizuale și audio sunt bine puse la punct și privitorul va primi o porție intensă de imagini și sunete cu impact asupra lor, mai ales dacă serialul va fi urmărit noaptea.

Per total Ștrengarii aduce atâtea elemente interesante, precum personaje diferite, acțiuni și un fir epic pe care-l simți că evoluează de la episod la episod, completate toate cu acele cazuri și mistere, supranatural și perechea Watson-Sherlock cum nu i-ai mai văzut până acum. Jocul actorilor este la locul lui, Sherlock fiind atât de diferit și perfect jucat de Henry Lloyd-Hughes și datorită introducerii sale lente în poveste, încât am să-l desemnez preferatul meu ca interpretare. Acel sentiment de modern-clasic ma deranjat pentru că nu înțeleg încă dacă e intenționat sau pur și simplu sunt niște “greșeli” pe undeva, dar seria are prea multe elemente interesante și diversitate pentru a depăși această neînțelegere.

Cele 8 episoade ale primului sezon The Irregulars/ “Ștrengarii” rulează de astăzi, 26 martie, pe Netflix. Binge plăcut și vă aștept cu păreri la secțiunea de comentarii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.