Luna martie a acestui an a fost foarte încărcată cu lansări de smartphone-uri din partea multor branduri, iar Samsung nu a lipsit nici el din schemă. După ce am testat mezinul noii serii A, A12 despre care am ajuns la concluzia că acesta aduce “Câte puțin din toate, pentru toată lumea“, am primit în teste și A52 din această serie nouă din care fac parte: A12, A32, A52, A72.
Samsung Galaxy A52 sare doi pași de la A12 și vine cu îmbunătățiri atât la capitolul aspect cât și ca feature-uri și tehnic. Așadar, haideți să începem!
Pachet
După cum am mai spus și la recenzia pentru A12, Samsung folosește același gen de ambalaje pentru întreaga serie A păstrând atât design-ul cât și materialele folosite.
A52 vine într-o cutie de carton tare pe care avem logo-ul și numele modelului, alături de o imagine cu smartphone-ul – partea din spate și față, imprimate pe partea din față a ambalajului, pe laturile din dreapta, cea mică de sus și spate, neavând nimic imprimat. Culoarea albă predomină, pe latura din stânga având însă imprimat numele modelului culoarea capacului spate a smartphone-ului, în cazul nostru fiind “Awesome Violet“. Pe latura mică de jos avem codurile de bare și alte detalii.
În cutie avem o cutiuță pe care este cheița de SIM și în care găsim un ghid rapid plus garanția, iar sub smartphone-ul care vine cu o folie de protecție care se dă jos înainte de utilizare, sunt cablul de date USB – USB-C și alimentatorul cu Adaptive Fast Charging. Ambele de culoare albă.
A52 vine așadar cu (vechiul) standard de conținut, trendul nou fiind să nu se mai includă un alimentator în pachet, iar ambalajul e simplu, are dimensiuni reduse și e ușor.
Aspect
Ca aspect A52 e foarte atrăgător
Ei bine, dacă A12 era destul de simpatic la aspect stați să-l vedeți pe A52! Pornind de la o paletă vie de culori alese pentru capacul spate (Awesome Black, Awesome White, Awesome Violet, Awesome Blue) este într-adevăr frumos ca aspect, textură și culoare!
Rămânem la capacul spate și vă spunem că acel Awesome Violet arată foarte bine și se observă în partea de jos foarte greu logo-ul Samsung, iar în partea de sus, în stânga, avem grupate cele 4 camere și Flash LED-ul. Ce arată bine la acest grup de camere este că marginile dreptunghiului unde sunt plasate sunt subțiri și netezite.
Rama, cu colțuri rotunjite, nu mai este din același material cu capacul spate (plastic) ci este metalic și este lucios de culoare violet, în partea de sus, pe acesta fiind prezent sertarul pentru SIM și un microfon pentru anularea zgomotului de fundal, pe latura opusă având jack-ul pentru căști, alt microfon, difuzorul și port-ul USB-C pentru alimentare și date.
Pe latura din stânga nu avem niciun buton, iar pe cea din dreapta se află butonul de volum +/- și cel pentru Power.
Display-ul de 6.5 inch ascunde, în partea de jos, un cititor de amprente integrat, iar în partea de sus, sub difuzorul, avem camera selfie.
Ca aspect A52 e foarte atrăgător, datorită nuanței, aspectului și materialului folosit pentru capacul spate și la prima vedere ai impresia că este o jucărie, dar specificațiile tehnice îți vor schimba părerea imediat.
Tehnic
Ei bine, clar nu este o “jucărie”
Dimensiunile de 159.9 x 75.1 x 8.4 mm și cele 189 g ale lui A52 spun destule și mai pui că are și certificare IP67 (rezistent la apă și praf), o culoare foarte interesantă și un tip de capac spate, din plastic, care pare mai degrabă dintr-un cauciuc, dar cu cât înaintezi afli că nu, nu este o jucărie.
Procesorul este octa-core Qualcomm SM7225 Snapdragon 750G 5G (8 nm) cu GPU Adreno 619 și vine în trei configurații memorie internă și de RAM: 128GB 6GB RAM, 128GB 8GB RAM, 256GB 8GB RAM, care se poate extinde prin microSDXC (memoria internă de stocare).
Display-ul Super AMOLED de 6.5 inch care suportă rezoluția maximă de 1080 x 2400 pixeli având o densitate a pixelilor de 407 ppi și o rație de 20:9.
Protecția este asigurată de Corning Gorilla Glass 5; la capitolul senzori avem, pe lângă cel de amprentă din display și accelerometru, gyroscop, de proximitate și compass, iar la GPS suport pentru A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS.
Bateria este Li-Po 4500 mAh care suportă încărcare rapidă 25W, iar la conectivitate avem 5G la mobile și Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 și pentru transferuri prin cablu suport pentru USB Type-C 2.0.
Difuzoarele sunt stereo, iar camera selfie este de 32 MP, f/2.2 (wide), respectiv 4 camere principale de: 64 MP, f/1.8 (wide), 12 MP, f/2.2 (ultrawide), 5 MP, f/2.4, (macro) și 5 MP, f/2.4, (depth). Nu lipsește nici LED-ul Flash. Rezoluția maximă de înregistrare video este de 4K@30fps.
Ei bine, clar nu este o “jucărie” A52 având specificații destul de bune pentru a putea fi folosit în mai multe task-uri.
Testare
Tagline-ul A52 este format dintr-un singur cuvânt și anume “Awesome” și abia aștept să ajungem la concluzie să vedem cât de bine i se potrivește. Să-i dăm drumul!
O reactualizare anuală a seriei A de la Samsung s-a dovedit un succes, vânzările dovedind că seria a avut și are priză la publicul care-și dorește un mobil pentru a-i satisface nevoile ci nu doresc ceva din categoria “flagship”. Aici pot să spun că seria A de la Samsung este perfectă pentru acest gen de utilizatori, ba chiar are “tendințe” de a se încadra undeva pe acolo.
Recunosc că am fost plăcut surprins de aspectul slim, de greutatea scăzută dar mai ales de capacul spate de o culoare de “bomboană” și textură de cauciuc-silicon, cu toate că e vorba de plastic. Felul cum capacul acoperă grupul de camere mi se pare foarte interesant, neavând muchii ascuțite (unde de fel se strânge praf/scame) și pus pe o suprafață plană nu iese în relief atât de mult încât să pună probleme la utilizarea display-ului în această poziție.
În mână se simte grozav acea textură a capacului spate, iar culoarea e foarte mișto, dar, din nefericire rama lucioasă de un lila-mov mai închis tot te face să strângi mai bine mobilul în mână ca să nu alunece. Pare o jucărioară la prima vedere, culoarea și aspectul de cauciuc-silicon de pe spate își dă acea impresie, dar performanțele sale contrazic acest lucru.
Muzica se aude bine, e stereo, difuzorul care se pune la ureche la convorbirile telefonice transformându-se în cel de-al doilea difuzor atunci când rulezi conținut media. Chiar dacă volumul maxim nu e cel mai fericit și nici calitatea sunetului, bineînțeles, o pereche de căști fie ele wireless sau cu fir, va schimba aproape radical această situație. Playlist-ul preferat din Spotify se aude top notch, la fel și muzica de pe YouTube, iar pe partea redării de conținut video rezoluția fiind mare, clipurile full HD, sau 4K se văd excelent, fie că urmărești YouTube sau serialele/filmele preferate pe Netflix, HBO GO sau Amazon Prime. Pentru rezultatele bune în aplicațiile/serviciile de streaming enumerate contribuie și Wi-Fi-ul capabil respectiv transferul rapid de date mobile prin 4G (și bănuiesc și 5G pe care nu l-am testat că nu avem acoperire la locație).
Convorbirile telefonice audio/video merg impecabil fie vorba de telefonie sau aplicații gen Zoom, WhatsUp sau Messenger, camera selfie descurcându-se bine, iar participanții la conversații mulțumiți.
Am făcut teste de viteză de transfer și cu ajutorul jocurilor cu suport online (Call of Duty Mobile), dar și prin GeForce NOW unde am testat titluri precum Death Stranding, The Witcher 3: Wild Hunt, Watch Dogs 2, Horizon Zero Dawn sau proaspătul Outriders. Cu un controller PS4 conectat prin Bluetooth jocurile au rulat fără probleme, inclusiv ultimul titlu Asphalt luat din magazinul Samsung.
Streaming-ul, în cazul tuturor situațiilor de mai sus, a funcționat ireproșabil, iar din punct de vedere vizual, display-ul măricel este capabil să ofere culori frumoase, unghiuri mari de vizualizare și rata de refresh adaptivă de 120Hz e mai mult decât bine-venită.
Bateria de 4500 nu e tocmai “awesome” și nu a ținut chiar 2 zile cum este spus de producător, dar la o zi plină de activitate A52 a făcut față cu brio. Oricum, având un alimentator în pachet, în 30 de minute se încarcă destul de mult pentru a putea rezista mai departe.
Browsing-ul și social media sunt o plăcere pe A52, vinovat fiind și Android 11 cu One UI 3.1 care rulează smooth, iar acele câteva aplicații proprietare Samsung vin și ele în ajutor. Pentru a vă face o impresie vizuală, am atașat câteva poze și o captură video:
Observ că și în cazul acestei noi serii A se pune oarecum accent pe camere care da, sunt bune pentru fotografii amatori și chiar și pentru curajoșii care optează pentru Pro-urile din setări, fie la video fie la foto. Am făcut o serie de poze la o ieșire prin parc pentru a vă face idee despre ce vorbim și, de asemenea, aveți o înregistrare video scurtă. Pozele le-am făcut cu opțiune de wide, ultrawide, zoom, macro și pe timp de noapte atât în mod foto/video cât și în 64MP, totul cu AI-ul pornit.
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
Concluzie
Este Samsung Galaxy A52 “Awesome”, sau referirea e făcută doar la tipurile de culori folosite la capacele lor? Ei bine, nu ai cum să etichetezi un smartphone din portofoliu ca fiind “Awesome” atâta timp cât nu este vârful de gamă – flagship-ul companiei. Nici măcar nu este cel mai bun din noua serie, peste el fiind și A72, deci am să zic că merge folosit acel cuvânt pentru culorile alese. Sunt vi, nu sunt nici stridente dar nici șterse, iar pe acel capac care arată a cauciuc-silicon arată foarte bine.
A52 combină armonios acel aspect “cute” cu un hardware destul de puternic cât să nu-și merite comparația cu o jucărie. Este un smartphone capabil care se situează la un pas în urmă de A72 și la doi de seria S – flagship-ul Samsung datorită capacității bune hardware capabile să ducă fără probleme orice tip de task-uri și camere care dau rezultate peste medie și bune în mâinile cuiva care este capabil să utilizeze variantele PRO de fotografiere/filmare.
Samsung Galaxy A52 poate fi comercializat în România cu prețuri pornind de la 1.699lei sau prin diferiți operatori de telefonie mobilă cu abonament.