Ascultă acest articol

Războiul prinde contur pe zi ce trece. Armele sunt mai puternice și diferite, inamicii mai inteligenți, iar acuratețea trebuie ascuțită la maximum pentru cel mai bun frag sau un headshot perfect. Da, despre jocurile de război sau competitive vorbim – acestea necesită mai mult decât talent și tenacitate, necesită și echipamente pe măsură care să te completeze. Evident, este vorba de componentele și accesoriile pentru PC, iar principalele sunt: rig-ul, tastatura, mouse-ul și gamepad-ul. Bineînțeles că sunt importante și monitorul, biroul, scaunul și multe alte aspecte, dar astăzi ne v-om concentra pe acel accesoriu care contează cel mai mult pentru mouse: mousepad-ul!

Din partea ADATA a venit un astfel de accesoriu, din gama de gaming XPG, la noi în redacție și am ars de nerăbdare să vedem cum aleargă șoarecu-l pe preș! Discutăm, așadar, despre XPG Battleground XL Prime RGB Gaming Mouse Pad – cu denumirea s-a completă, de la care ne așteptăm să fie pe măsură!

Pachet

Acel XL din denumire își capătă dimensiunea și greutatea în momentul când coletul ți se pune în brațe. O cutie mare și grea, neagră la culoare, cu accentele specifice XPG – roșu, vine până și ea la rândul ei acoperită într-un fel de țiplă pentru că așa e estetic și corect.

Cutia din carton tare are în partea de sus o agățătoare de pus la raft în magazinele retail și deasupra și sub aceasta avem logo-ul XPG, respectiv denumirea completă a acestui model, la fel și pe latura opusă, mai puțin mânerul.

Pe cele 4 laturi lungi avem, de asemenea logo-ul și denumirea, o schiță cu mousepad-ul și dimensiunile sale plus codurile de bare – pe o latură, pe altă latură avem tot un fel de schiță de dimensiuni mari cu prezentarea elementelor avantajoase ale modelului, iar pe altă latură avem specificate highlight-uri importante. Pe ultima latură avem o imagine mare cu produsul și trei dintre acele avantaje și anume că este rezistent la apă, are RGB și cablul de alimentare este detașabil.

Înăuntru mousepad-ul vine înfășurat atent pe un tub de carton tare, totul învelit într-o punguță subțire de protecție, iar pe acel tub avem cablul de alimentare USB, un ghid rapid de intalare/utilizare, un sticker și un certificat de garanție.

Impunător prin dimensiune și greutate, mousepad-ul XPG sigur va atrage priviri expus în magazin, iar aspectul și grija acordată detaliilor ne crește și mai mult așteptările.

Aspect

Mousepad-ul de față pare foarte atent lucrat, având o margine cu o cusătură din LED-uri RGB și o elasticitate un pic rigidă căci partea care se pune pe birou are un strat subțire de cauciuc antiaderent. Necesită câteva utilizări până se îndreaptă.

Pe latura mare de sus, în stânga e și hub-ul de alimentare cu buton de controlat RGB-ul și după cum este specificat și în manual și pe cutie, cablul USB se poate detașa în caz că nu se utilizează RGB-ul.

Pe partea de sus avem un fel de țesătură densă, după cum spuneam, nici rigidă dar nici moale, undeva la mijloc și aici găsim sigla XPG într-un colț, și jumătate din acea ilustrație parte din logo, ambele de culoare roșie. Foarte atrăgător d.p.d.v. vizual.

Tehnic

Având dimensiunile de 900 x 420 x 4 mm, mousepad-ul XPGmultipremiat, folosește ca meterial CORDURA rezistent la zgârieturi și stropi de apă, are toată marginea cu RGB, o bază antialunecare și un HUB care se alimentează printr-un cablu USB protejat într-un material textil.

RGB-ul este împărțit în două zone de acțiune, comutările făcându-se din butonașul din hub prin apăsare scurtă, respectiv apăsare lungă.

Este oarecum ușor să înțelegi de ce a primit atâtea premii pentru că e acel gen de obiect care inspiră încredere și rezistență încă de când îl scoți din cutie și-l folosești pentru prima oară.

Testare

Sincer vă zic, eram în căutarea unui preș de șobolan de joacă și, după cum v-am spus în recenziile anterioare la dispozitive de gaming, prefer combinațiile de culori negru și roșu. Acest XPG părea a fi alegerea perfectă, însă… dimensiunile m-au dat gata. Având biroul pe colț, din nefericire nu acoperă cum trebuie biroul și am descoperit că, în timp, acea cusătură RGB de pe margine ajunge să deranjeze la brațe. De aceea e important ca utilizarea mousepad-ului să se facă corespunzător, coatele să vină cumva pe mousepad.

După cum am spus, a necesitat puțin timp de utilizare până să revină la formă plată, după ce l-am scos din cutie fiind făcut sul. Materialul utilizat pentru suprafața de contact este o plăcere la atins și are o textură fină. Nu am vărsat apă pe el dar pare că nu-i va pune probleme câteva picături scăpate din greșeală.

Îmi place mult aspectul, marginea cu cusătura RGB este destul de fină, iar LED-urile sunt atât cât este nevoie de puternice și e împărțită pe două zone care pot fi controlate separat. Din manual afli rapid cum stă treaba cu apăsatul de butonaș. Setate pe roșu, cu acea siglă și simbol roșii și ele, era perfect pentru restul setup-ului meu, dar mna, n-a fost să fie.

Partea de contact cu biroul, este cred cauciucată, după textură și nici vorbă să se miște din loc. Unde și cum pui mousepad-ul așa înțepenește pe birou. Ideea cablului detașabil mi se pare, și aceasta de bun simț (la fel ca și țipla de pe cutie), pentru că poate nu vreau să folosesc RGB-ul și nu are rost să stau cu cabluri atârnate după birou. Cablul în sine e și el bine protejat, iar HUB-ul în care intră e micuț și nu deranjează. Pe acesta se află și butonașul de control al RGB-ului.

După câteva utilizări am observat că se pune ușor praf pe mousepad și orice scămuță iese în evidență imediat, deci recomandat ar fi ca, cu o cârpiță foarte ușor umedă să se șteargă periodic suprafața.

Să trecem la elefantul din cameră: testarea de mouși! Am decis să caut cât mai mulți mouși prin casă, cu senzori și tehnologii mai vechi sau mai noi și să-i pun la treabă pe mousepad-ul XPG să vedem cum se comportă. Din nefericire nu am găsit nimic cu bilă – știți voi, acei mouși din antichitate care în loc de LASER-ul de acum aveau o… bilă, pe care trebuia s-o scoți și s-o ștergi ca pe bila de bowling. Asta e, data viitoare, dar am găsit câțiva mouși diferiți, fie cu fir sau wireles, de office sau de gaminig și chiar din aceia mici pentru laptop.

Sincer, nu m-am mirat când am văzut cât de bine se descurcă toți moușii pe acest mousepad, pentru că, după cum v-am spus este o combinație între o suprafață rigidă și maleabilă, iar materialul ales, acel CORDURA este o alegere perfectă. În regim office, cu modelele mai vechi de mouși (fără aplicații sau control manual al frecvenței, dpi-ului etc etc) nu au fost deloc probleme, iar cu cei din generație nouă, cu acele posibilități, am găsit rapid setările potrivite.

La gaming, am zis că cel mai potrivit ar fi să testăm jocuri de strategie (Warcraft 3 Reforged, Comand & Conquer Red Alert Remastered) unde mouse-ul este extrem de important, dar și ceva RPG-uri precum Diablo III sau Grim Dawn. Da, știu, contează și shooterele și cele action-adventure 3rd Person și am băgat și în acest caz Watch Dogs 2, Resident Evil Village, Death Stranding, Outriders, Horizon Zero Dawn. Cu moușii mai vechi, după setările in-game, situația a mers șnur, la fel și cu moușii din generație mai nouă, cu setări fie din aplicație sau manual, fie din joc. În cazul tuturor acestor jocuri, office și mouși utilizați, mousepad-ul XPG a fost alegerea perfectă.

Editare de imagine, sunet și video… și aceste aplicații necesită o acuratețe foarte bună a mouse-ului care, la rândul său, are nevoie de un mousepad bun, iar în cazul de față XPG-ul și-a făcut datoria fără nicio scuză.

Am văzut că sunt gameri care preferă mousepad-urile rigide, tari, cu suprafață ușor lucioasă căci acestea oferă o frecare mult mai mică cu mouse-ul, ia dacă acesta are și el un DPI mare setat și o frecvență ridicată, o mișcare cât de mică din încheietură aruncă cursorul în munți. Acum depinde de jocuri și utilizator, căci preferințele diferă.

Concluzie

Situația este mult mai simplă decât denumirea XPG B. XL P. RGB G. M. P. căci avem aici un mouspad pe care orice gamer l-ar găsi mai mult sau mai puțin perfect. Suprafață antizgârieturi și rezistent la stropi de apă, dimensiuni mari și cu RGB, iar dacă nu ți-l dorești, detașezi cablu și asta a fost.

XPG Battleground XL Prime RGB Gaming Mouse Pad va fi disponibil în curând în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.