Ascultă acest articol


Dorința de diversitate a moușilor de gaming a dus la apariția gamelor dedicate acestui segment de piață în portofoliul aproape fiecărui producător de accesorii pentru PC cel puțin. Cu denumiri care mai de care mai vocale, accesoriile de gaming încearcă să impresioneze gamerii casual și profesioniști de toate vârstele atrăgându-i cu produse aspectuoase și cu tehnologii cât mai noi, menite să aducă un stil aparte și să ușureze cât mai mult experiența de utilizare a acestora.

Trust este unul dintre producătorii de top care are și el o gamă separată de gaming, #TrustGaming care include produse și accesorii dedicate jucătorilor, iar unul dintre elementele cele mai importante, dezvoltate și numeroase ca modele, sunt moușii! De această dată, mulțumită Trust România, am primit la teste Trust GXT 960 Graphin Ultra-lightweight Gaming Mouse care, în descrierea oficială se spune că este foarte ușor (ca un fluture) și oferă un aspect deosebit care include forme precum cel de fagure de albină. Hai să vorbim despre acesta mai în detaliu.

Pachet

GXT combină, în general pe cutie și pe produsele sale culorile negru, roșu și alb – cele mai populare într-ale gaming-ului, iar RGB-ul – acele milioane de culori LED aduc la viață cele două culori preponderente.

Cutia include o imagine în ansamblu a lui Graphin pe partea din față, unde avem și logo-ul Trust și denumirea modelului, GXT 960 Graphin și precizate, de asemenea și avantajele acestui device și anume faptul că are o greutate redusă, un senzor performant și beneficiază de iluminare RGB. Tag-ul oficial al gamei este #BuildingChampions și apare precizat pe latura de sus a cutiei unde se află și sistemul de agățat pentru atunci când se află produsul la raft. Una dintre laturile cutiei este complet roșie și sunt scrise cu alb denumirile produsului, pe cealaltă latură avem o imagine de aproape cu produsul, iar pe latura mică de jos avem codurile de bare aferente. Pe spatele cutiei avem iarăși o imagini cu produsul de această dată cu o schemă aplicată în care ni se precizează avantajele acestuia, ce conține pachetul, o descriere a elementelor principale și sistemul compatibil.

În cutie, avem o carticică cu câteva detalii despre device și într-un mic cofraj de carton, într-o punguliță moale, este GXT 960 Graphin care se atașează la PC prin cablul USB.

Aspect

Prima oară când îl scoți din cutie se vede clar că Graphin este un mouse foarte ușor și are un aspect deosebit cu o carcasă decupată în mare parte, peste tot într-un model gen fagure de albine.

Cablul USB este îmbrăcat într-un material textil împletit pentru o rezistență mai bună, iar în partea de sus avem cele două butoane click între ele cu rotița de scroll cu o bandă de cauciuc cu asperități mici, pentru un grip cât mai bun al degetului la utilizare. Rotița este iluminată RGB, iar deasupra ei avem un mic buton, tot în formă de hexagon, pentru schimbarea rapidă a DPI-ului. Întreaga parte de sus este perforată cu acest model din interior observându-se o porțiune albă, cea cu LED-uri RGB.

Pe talpă, avem senzorul pe mijloc, trei piciorușe de susținere de teflon, albe, (1 mare în partea din față și 2 mai mici pe spate) și scurte informații, iar pe partea din stânga avem cele două butoane de Forward/Back sub care se afllă sigla GXT, iar pe partea opusă avem imprimat “Trust Gaming”. După cum am spus, peste tot avem decupajul acela în stil fagure de albină.

Aspectul este interesant, se simte bine în mână și este foarte ușor, dar să vedem acum informații despre performanțele sale.

Tehnic

Dimensiunile GXT 960 Graphin sunt de 40 x 63 x 126 mm și cântărește 74gr, iar cablul USB-A, acoperit cu material textil, are o lungime de 180 cm, iar piciorușele de susținere sunt din teflon.

Graphin este dedicat gamerilor, include RGB care poate fi controlat și personalizat prin aplicație dedicată, senzorul optic este modelul PMW3325, are o accelerație de 20 G și un DPI maximm de 10.000 dpi (ajustabil în trepte) cu un pooling rate 125/250/500/1000Hz.

Dispune de 6 butoane (left, right, mid în rotița de scroll, forward și backward) inclusiv cel separat dedicat pentru DPI loop, include memorie internă și are un design pentru mâna dreaptă.

Testare

Clar, design-ul hexagonal în stil fagure de albine, este unul plăcut la vedere și în combinație cu iluminarea RGB controlabilă prin aplicație accentuează și mai mult faptul că din punct de vedere al aspectului nu prea ai ce să-i reproșezi lui Graphin. Cablul ușor, subțire, cu o lungime potrivită, nu te încurcă și nu te deranjează și chiar nu e nevoie de un Bungee pentru el.

În mână se simte plăcut, potrivit pentru o palmă de mărime, să zicem, normală, iar toată suprafața perforată – vinovată și pentru greutatea atât de redusă, poate deveni locul unde se strânge mizerie, în timp, dacă nu este curățat des. Închipuiți-vă sesiuni lungi de joc, cald, praf… Graphin are nevoie de întreținere frecventă.

RGB-ul se vede foarte frumos și mulțumită aplicației dedicate se poate opta pentru animații diferite, viteza acestora și direcția și ai de ales între milioane de culori. De asemenea, tot prin aplicație poți umbla și la Macro și reconfigura după plac butoanele. Poți să-ți faci un profil pentru activități, configura treptele DPI-ului prin care treci rapid cu butonul dedicat și bineînțeles poți modifica și senzitivitatea mouse-ului, viteza de scroll și cea a click-urilor, dar și USB pooling rate-ul.

L-am testat pe Graphin pe trei suprafețe diferite (lemn – birou și mouse pads moale din textil respectiv tare din plastic) și am avut rezultate bune cu condiția de a interveni ușor în modificarea anumitor setări.

Mouse-ul în general, când e vorba de gaming, este extrem de important mai ales pentru profesioniști. Trebuie ca rozătorul să îndeplinească multe cerințe a utilizatorilor, iar cel de față aduce și avantajul unui DPI maxim mare (în cazul de față este de ajuns 10K) pe lângă că este foarte ușor, iar dacă pentru unii este totuși prea ușor nu există alte soluții decât să umbli la setări să găsești o combinație care să ți se potrivească.

La jocuri am testat strategii/RPG-uri precum Diablo III, Warcraft III Reforged, Grim Dawn, StarCraft și Comand and Conquer Red Alert Remastered unde a fost o plăcere să le butonez cu Graphin și nici în cazul unor shootere/action nu s-a comportat deloc rău. În Death Stranding, Watch Dogs 2, Resident Evil Village, Outriders, Horizon Zero Dawn am reușit, de asemenea, să găsesc configurația potrivită prin aplicație și m-am bucurat de o experiență lină de gameplay.

Poți, de asemenea, să-l folosești pe Graphin și pentru operațiuni de zi cu zi, precum browsing, social media, multimedia, aplicații de tip Office sau editare foto/video, că se descurcă și cu ele admirabil.

Concluzie

Graphin este mouse-ul de gaming perfect dacă-ți dorești să depui efort minim pentru control și culori RGB care să se asorteze cu alte device-uri și accesorii la RIG-ul tău. Nepretențios, în Graphin poți găsi tot ce ai nevoie mouse-ul de gaming venind completat și de o aplicație simplă, dedicată, prin care poți face ajustările dorite. Gaming on!

Trust GXT 960 Graphin Ultra-lightweight Gaming Mouse se comercializează în România la un preț de aproximativ 100 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.