A sosit timpul să dăm o tură audiofilă și prin viața de zi cu zi, căci despre gaming am tot discutat în ultima perioadă, dar de data asta vom vorbi despre o pereche de căști on-ear pentru zilele libere de distracție sau pentru drumurile lungi către școală sau serviciu.

Trust ne-o prezintă pe Zenacăștile wireless pe care să le ai cu tine tot timpul, așadar fără să mai pierdem timpul haideți să discutăm despre ele.

Pachet

Dorindu-se a fi un produs de larg consum, pentru toată lumea și o soluție fără fir pentru oricine, Zena sunt niște căști care vin într-un pachet micuț, elegant și accesibil.

Cutia combină culorile alb și bleu și pe partea din față lasă să se vadă jumătate din căști printr-o zonă cu plastic transparent, în jumătatea cealaltă a părții din față având la îndemână cele mai importante informații despre produs și două imagini cu butoanele de control de pe una din cupe, respectiv faptul că sunt pliabile. Tot acolo găsim și o descriere scurtă tradusă în mai multe limbi.

Dacă în partea de sus avem o agățătoare pentru prezentarea la raft în magazine, în partea opusă avem menționate câteva specificații tehnice. Pe laterala din dreapta avem o imagine cu căștile plus informații despre controlul wireless al muzicii. Pe laterala din stânga este imprimată, cu fonturi mari, denumirea modelului.

Pe partea din spate avem o imagine mare cu produsul, logo-ul și denumirea completă plus 4 dintre elementele cele mai importante ale căștilor: 75 de ore de redre de muzică, Confortabile, Foldabile și că funcționează via Bluetooth.

În cutie, într-un cofraj din plastic transparent avem căștile, un ghid rapid de utilizare, un cablu USB-micro USB și unul cu două jack-uri la capete.

Aspect

Negrul mat îl observăm în mare parte plus unele zone de negru lucios la încheieturile unde se pliază spre interior cupele. Acea zonă vine acoperită cu plastic pentru a nu se zgâria, care se dau jos la începerea utilizării. Materialul folosit la confecționare este plastic, bentița are în interior o zonă moale îmbrăcată în piele sintetică, pentru comoditate sporită la purtare și susțin cupele printr-un sistem reglabil în mai multe trepte pentru a se potrivi pentru cât mai mulți purtători.

Căștile sunt de tip on-ear, cupele fiind îmbrăcate în bureței moi acoperiți și ei, de asemenea, cu o piele sintetică plăcută, iar pe ambele cupe avem inscripționate, pe mijloc, în exterior, logo-ul Trust, cu gri. Pe cupa din dreapta avem un LED de stare, mufa pentru încărcare micro USB, portul jack pentru conectarea căștilor la pe fir, microfon intern și buton Bluetooth și butoanele de volum +/- (forward/back), Power (play/pause – Voice Assistant).

Zena sunt aspectuoase, simple, ușoare, cu un design care se potrivește pentru oricine și atunci când se pliază le poți strecura ușor în buzunar, ghiozdan sau în geantă.

Tehnic

Având dimensiunile 195 x 175 x 73mm și o greutate de numai 166 grame, Zena sunt căști pliabile pentru ascultat muzică acasă sau la birou – conform Trust.

Conectarea se face prin fir via mufă jack (3.5mm) sau prin Bluetooth 5.0 fiind compatibile cu smartphone-uri și tablete cu iOS și Android, dar și cu PC, laptop cu Mac OS și Windows. Controlul se face cu ajutorul butoanelor de Bluetooth, Power și Volum și integrează un Asistent Vocal.

Difuzoarele sunt de 40 mm (Neodymium), cupele sunt de tip on-ear care se pot regla pe banda de susținere, se pot roti ușor și plia spre interior pentru a ocupa cât mai puțin spațiu. Pielea folosită pe cupe și în interiorul bandei de pus pe cap, este sintetică, iar microfonul încorporat în cupă este Omnidirectional și include funcția Echo Cancellation.

Bateria integrată Li-ion este reîncărcabilă și are o durată de încărcare completă de până la 3 hours și redare de muzică de până la 75 de ore.

Testare

Dedicate utilizării de zi cu zi, la plimbare, în drumurile spre școală sau serviciu, Zena era necesar să fie ușoare și cu un design/aspect care să se potrivească oricui și așa și este. Sunt mici, se pliază, sunt ușoare și se reglează ușor pentru orice ureche.

În mână se simt plăcut datorită plasticului mat și a texturii, dar din nefericire – cum se întâmplă deseori – amprentele se văd imediat. Cupele sunt micuțe, fiind de tip on-ear, dar controlul de pe casca dreaptă e bine așezat și un pic chiar butucănos (butoanele). Te obișnuiești repede cu ele și cu controlul, iar asistentul vocal probabil că unii vor spune că se aude cam încet, deși tind să cred că nu vocea a fost înregistrată la volum mic ci pur și simplu căștile în sine se aud încet… cel puțin conectate via Bluetooth, pe fir se aud mai tare.

Sunt comode pe cap, presiunea cupelor nu este așa de mare asupra urechilor ceea ce le face purtabile perioade mai lungi. Când le pliezi, se fac micuțe și au și avantajul de a se roti un pic cupele pentru a se poziționa perfect pe ureche. Burețeii sunt moi și sporesc comoditatea, însă nu știu cum sunt de purtat pe timp de vară la temperaturi mai mari…

Conectarea la device-urile portabile sau fixe prin cablul jack le fac practic compatibile cu orice dispune de port de 3.5mm, iar prin Bluetooth s-a conectat cu tot ce aveam la îndemână și anume telefoane mobile de tip smartphone cu Android, tabletă cu iOS, laptop și PC, chiar și cu TV și consolă Switch Lite (după cel mai nou update aplicat). Căștile sunt găsite rapid de orice device și conectarea se face, de asemenea, imediat.

Primele teste le-am făcut cu convorbiri audio și video prin aplicații gen Skype, Zoom, Messenger pentru a pune la încercare atât difuzoarele cât și microfonul și rezultatele au fost acceptabile, cei din capătul celălalt al firului declarând că mă aud bine, iar eu pe ei i-am auzit puțin cam încet spre deosebire de alte device-uri de acest gen.

După cum spuneam, volumul mi se pare destul de încet, iar dacă vocile se aud însă destul de bine și clar, muzica de pe YouTube și Spotify, dar și clipurile video, se cam aud… în depărtare, calitatea sunetului fiind una fără prea mari pretenții. Înaltele și joasele sunt la același nivel și nici nu poți face ceva pentru a umbla la ele decât dacă apelezi la aplicații terțe.

Folosite în mediul urban, neavând suport ANC (Active Noise Cancelling), în zone aglomerate aproape că nu mai poți auzi nimic în căști și nici nu ai cum să urci mai mult volumul, dar nici cei de pe lângă tine nu vor auzi ce asculti tu. Însă, puse într-un scenariu de genul plimbări/deplasări prin parcuri sau zone nepopulate, Zena pare a fi o alegere inspirată pentru clipe de reculegere prin muzică și conversații telefonice.

Autonomia este însă, într-adevăr, printre atuurile Zenei pentru că te poți bucura de muzică, nu știu dacă 75 de ore cât spune producătorul, dar 3 zile, câte 3-4 ore de ascultat conținut și tot a mai rămas baterie și oricum după descărcarea completă, conectate la un alimentator de telefon mai capabil, încărcarea se face rapid.

Concluzie

Prețul cu care se comercializează Trust Zena în tandem cu avantaje precum portabilitate crescută – dată de conexiunea fără fir, comoditate și greutate redusă – le fac căștile potrivite pentru un minim de plăcere audiofilă pentru orice ureche.

Trust Zena Wireless Headphones se comercializează la un preț de aproximativ 100 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.