Am mai discutat noi despre cât de fiabile sunt tastaturile și moușii wireless în gaming și competițiile online, cu ceva timp în urmă fiind încă temeri că “fără fir” se pierde latența, timpul de răspuns sau alte bazaconii pe care le auzeam de la gameri.

Astăzi, în 2022, situația nu mai este aceeași, perifericele wireless de gaming fiind într-atât de performante încât să nu se mai pună problema unor funcționalități mai “slabe” coparativ cu cele pe fir.

Pe această temă, prima colaborare cu Thermaltake (multe de acum înainte!) este cu Thermaltake ARGENT M5 Wireless RGB Gaming Mouse pe care l-am avut în teste mai mult de o săptămână și ne-am făcut o idee cu ce “se mănâncă”. Așadar,

GAME ON! Începem!

Pachet

Nu e niciun secret că Thermaltake este un brand de renume global care a debutat cu soluții de răcire pentru PC-uri și a ajuns, iacătă, adânc implicat în sfera de gaming, având în portofoliu mai mult decât ventilatoare, coolere, carcase și paste termoconductoare! M5 este un produs premium și asta se vede încă de la ambalaj.

Ambalajul de carton are combină culorine negru și gri, cu scris alb (pe partea neagră) și negru (pe partea gri) în care ni se prezintă, pe spate, mouse-ul cu câteva caracteristici importante, conținutul pachetului și specificații tehnice. Pe față însă, avem o imagine cu M5, din care ne dăm seama imediat că este vorba de un device ambidextru și avem imprimate simbolurile a câtorva aplicații dedicate, inclusiv este precizat că este vorba de un device cu suport RGB.

În partea de sus, avem o agățătoare transparentă – pentru expunerea la raftul magazinelor retail, sau de depozitare simplă pentru gameri, și surpriza apare atunci când partea din față se deschide precum coperta unei cărți și dezvăluie partea din față a lui M5 și o componentă importantă a conectivității sale, controller-ul USB. “Coperta” stă închisă mulțumită a două puncte de velcro (“arici”), iar pe interiorul ei apare o schemă a mouse-ului unde ne sunt menționate, iarăși, câteva dintre elementele cele mai importante ale acestui device de gaming.

Deschidem cutia și înăuntru găsim un săculeț dintr-un material textil fin, de culoare gri închis sau gri… șoricel, cu șiret de pentru închidere/deschidere. Pe săculeț se observă inscripționat logo-ul Thermaltake (TT). Cablul USB – micro USB, este prezent în cutie, la fel și conectorul USB care are și un adaptor pentru USB-C, în caz de necesitate. Un ghid rapid de intalare și două stickere cu brand-ul sunt, de asemenea, prezente în cutie.

Aspect

Înainte să discutăm puțin despre aspectul lui M5, reamintim cititorilor că este vorba de un device ambidextru (care poate fi folosit atât de stângaci cât și de dreptaci) deci mouse-ul este simetric – să spunem așa.

Dimensiunile fac ca M5 să fie potrivit atât pentru mâini mai măricele cât și mai mici (copii) și nu are forme foarte evidențiate, doar un aspect foarte plăcut, cumva robotic. Culoarea negru predomină, elementele colorate fiind reprezentate de rotița de scroll (argintie) cu RGB pe laturi, și simbolul TT (alb sau colorat RGB), poziționat acolo unde vine palma.

Avem câte două butoane pe o latură și cealaltă a mouse-ului, care se folosesc deobicei cu funcțiile standard de Back și Forward, în funcție de ce mână folosești, rotița de scroll este și ea un buton în sine, iar deasupra rotiței mai avem un buton care funcționează, în mod standard, pentru a schimba tipurile de animații ale RGB-ului. Cele două butoane de click principal și secundar sunt poziționate în partea din față.

Pe talpă, avem senzorul, un buton de conectare și unul care poate fi comutat în trei trepte: Bluetooth, oprit și Wi-Fi (2.4GHz) și tot acolo sunt și două piciorușe mari din silicon poziționate în parte de sus, respectiv, cea de jos.

La prima vedere, M5 este hand-friendly 🙂 pare rezistent, are un aspect plăcut și are dimensiuni medii. RGB-ul e simpatic, iar rotița de scroll arată chiar bine.

Tehnic

Fiind un produs premium ne așteptăm la specificații tehnice pe măsura, la fel și o calitate bună a materialelor folosite.

M5 (cod GMO-TMF-HYOOBK-01) este, după cum spuneam, un mouse dedicat gaming-ului, ambidextru, cu dimensiunile 128 X 64 X 37 mm și o greutate de 117 g ce dispune de 3 tipuri de conectivitate: Bluetooth 5.0 și Wi-Fi 2.6Ghz pe o rază de 10 metri și prin cablul de 1.8m USB (placat cu aur) – micro USB care poate fi folosit pentru conectare dar și pentru încărcarea bateriei.

Bateria, conform TT, este capabilă să țină în viață M5 până la 36 ore cu RGB deschis, sau 100 ore fără RGB, prin conexiune Wi-Fi 2.6Ghz, sau prin Bluetooth 5.0 până la 52 ore cu RGB pe On, respectiv 200 ore cu RGB pe Off. M5 are suport 12v/800mA fast charging.

Pe mouse sunt prezente 8 butoane cu posibilitate macro (48 opțiuni) prin câte 6 profiluri pe care le faci în aplicația dedicată TT iTAKE Software. M5 are memorie internă de 64Kb, switch-uri Omron (ciclu de viață de 50 de milioane de click-uri), iar senzorul optic este PIXART PMW-3335, cu DPI maxim de 16000 și un polling rate de maxim 1000Hz.

RGB-ul este capabil să afișeze 16.8 milioane de culori, în 6 tipuri de animații (Static, Pulse, RGB Spectrum, Wave, Reactive, Blink).

Deși pe cutie apare și sigla Amazon Alexa, în ghid dar și la specificații pe pagina produsului nu este menționat nimic de acest aspect.

Testare

Nici nu mai știu când am avut prima oară un produs TT (cel mai probabil o pastă termoconductoare) și-mi amintesc că am montat pentru cineva și un cooler, respectiv o carcasă și știu că am fost încântat de calitatea acestora, TT fiind un produs “high end” așadar așteptările sunt mari când e vorba de orice produs din portofoliul acestora.

Primele impresii despre M5 au plecat de la ambalaj și mi-au plăcut, apoi în mână, mouse-ul se simte plăcut pornind de la pasticul din care este confecționat apoi acea rotiță lată, zimțată, din aluminiu care arată și bine, cu sau fără RGB-ul pornit. Are o greutate medie, la fel sunt și dimensiunile, în palma mea fiind parcă un pic prea mic, iar forma realizată special pentru a fi folosită atât de dreptaci cât și de stângaci, este un compromis pentru comoditatea palmei. Spre exemplu, un mouse de gaming pentru dreptaci, are o formă gândită în așa fel încât să atingi cât mai puțin suprafața de contact. Degetul mare, în general, are un suport la moușii de gaming, iar partea centrală e un pic mai ridicată (garda la sol) pentru a ridica mai mult și mâna. În cazul M5, mi se pare un pic cam îngust și nici foarte înalt, dar după câteve ore de utilizare te obișnuiești.

RGB-ul, nu prea înțeleg de ce se optează pentru a face logo-ul sau orice alt ceva element iluminat în zona palmei. Da, dacă nu este folosit, arată bine, dar mouse-ul e construit pentru a-l pune la treabă, nu? RGB-ul arată foarte bine în rotița de scroll și se poate sincroniza și cu cel al simbolului TT poziționat în partea din spate, în dreptul palmei. Butonul de deasupra scroll-ului este chiar binevenit și poți schimba rapid între acele jocuri luminoase.

Am testat M5 pe mai multe suprafețe și am observat că acele piciorușe siliconate de pe talpă au un grad de alunecare mai mare decât ce am testat la alte astfel de device-uri. Pus direct pe birou, M5 este foarte sensibil, iar pe mouse-pad-uri din textile, maliabile, respectiv din plastic, rigide, se comportă foarte bine, atâta timp cât intervi la nivel de polling rate și DPI.

Eram extrem de curios de acel logo de pe cutie cu Amazon Alexa pentru că nu vedeam care ar fi utilitatea și cum am câteva chestii smart cu suport Google și Alexa, eram pregătit să descopăr misterul. Nu am găsit, însă, nicăieri vreo menționare legată de acest aspect și am mers imediat să instalez aplicația oficială TT iTAKE Software cu speranța de a găsi o soluție. De menționat că aplicația se descarcă de pe pagina oficială a produsului, direct, sub formă de arhivă (.zip) și sunt șanse ca browserele să atenționeze acest aspect, dar descărcați fără grijă că e în regulă. Atenție că există varianta pe 32bit, respectiv cea pe 64bit – cea de-a doua fiind recomandată în caz că vreți să folosiți M5 pe un sistem cu Windows 10 sau, în cazul nostru, 11. Primul pas după instalare este să-ți faci update-ul de firmware – cel puțin așa ești obligat imediat. Nu faci acest update, nu poți accesa aplicația. Faci update-ul și în aplicație vei găsi toate setările de care ai nevoie pe care le poți ordona în 6 profiluri (destul de util). De la modificări ale DPI, polling rate, culori iluminare și jocuri de lumini și până la macro și chiar și opțiuni de consum ale bateriei. Poți vedea în ce mod, dintre cele trei, este conectat mouse-ul, iar pe acolo găsim și acea opțiune pe care o căutam: Amazon Alexa (specificat ca fiind Beta)! Trebuie să introduci user/parolă ale contului tău Amazon Alexa și apoi… nu știu, că nu a mers conexiunea. După completarea celor două câmpuri… nu se întâmplă nimic. Am început operațiunea de dezinstalare a aplicației, mutarea mouse-ului pe alte porturi, căutare pe net de soluții, ceva, orice… nimic. Nu am insistat prea mult, dar am și fost dezamăgit că nu a mers. Bănuiesc că odată ce iese din beta situația se va clarifica.

Cele trei posibilități de conectare mi se par foarte bine alese, gândite și implementate oferind posibilitatea tuturor de a-și alege ce i se potrivește mai bine în funcție de utilitate. Spun asta pentru că, după ce am făcut teste cu M5 pe fir, am mutat testele și pe Wireless, și nu în ultimul rând, pe Bluetooh – opțiunea preferată/recomandată și datorită consumului mai mic al bateriei decât în cazul Wi-Fi. Probele l-am făcut pe un PC, două laptop-uri (unul de gaming și un notebook), dar și o tabletă cu Android și conectarea a decurs perfect, implicit și funcționarea.

Jocurile! Am ajuns la epicentrul existenței acestui mouse de gaming și n-am stat prea mult pe gânduri și am intrat la treabă. Jocurile de strategie/TBS/RPG probabil necesită cele mai bune și fine setări ale unui mouse de gaming, iar printre cele testate au fost Command & Conquer Red Alert Remastered, Warcraft 3 Reforged, StarCraft, Grim Dawn și Diablo III și cu mici ajustări ale DPI-ului și un profil dedicat pentru acestea, treaba a mers ca unsă. Cu un alt profil dedicat jocurilor de aventură/3rd person dar și 1st person (Halo Infinite, Tomb Raider, God of War, Death Stranding, Outriders), am găsit setările favorite. Am preferat să folosesc M5 pe un mousepad maleabil cu suprafață textilă și conectare prin Bluetooth și am testat majoritatea titlurilor precizate atât pe PC cât și pe laptop-ul de gaming. Câteva dintre ele le-am încercat cu M5 și prin GeForce Now RTX 3080. Rezultatele au fost bune. Dacă se descurcă ireproșabil la gaming-ul de sufragerie, nu văd de ce n-ar da randament și în cazul eSports.

În timp nu am observat probleme precum întreruperi ale semnalului (via Bluetooth, WiFi), sacadări sau orice fel de problemă. M5 nu se încălzește atunci când se încarcă, cât despre încărcare se face destul de rapid, iar durata de viață a bateriei am și uitat-o la un moment dat, dar cu aproximație cam trei zile și câteva ore a rezistat (via Bluetooth) până a fost necesară o încărcare. Utilizare zilnică de câteva ore cu RGB mai mult închis.

Respect, de asemenea și acel adaptor pentru senzorul USB pentru cei care vor să folosească un micro-USB și includerea unui săculeț de protecție și transport. Două chestii utile mai ales pentru cei care se deplasează mult și folosesc laptop de gaming.

Concluzie

M5 s-a ridicat la înălțimea așteptărilor pe care le aveam de la un produs TT, fiind o alegere bună pentru jocuri și aduce și trei avantaje care pot fi luate în considerare: mai multe posibilități de conectare, construcție pentru ambele mâini (ambidextru) și includerea unui săculeț de transport.

Thermaltake ARGENT M5 Wireless RGB Gaming Mouse se comercializează în România la un preț de aproximativ 500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.