East European Comic Con a venit și a plecat – neatins de această dată de ploaie – și iarăși, ca de fiecare dată, nu-mi vine să cred ce repede a zburat weekend-ul preferat al pasionaților culturii geek. 2022 a fost o ediție inedită, nu numai prin întoarcerea la dimensiuni „normale” după doi ani ci și prin atracțiile inedite pentru acest festival ce au fost prezente pentru prima oară. Năpasta căldurii care ne-a supărat pe toți indiferent că ne aflam la exterior sau interior, precum și alte neplăceri specifice evenimentelor de la Romexpo nu au lipsit nici ele. Vă povestesc mai jos bunele și relele de la East European Comic Con 2022 ca să știți cei care nu ați fost ce ați pierdut și ce nu, iar participanții pot empatiza cu mine lecturând.
Arome asiatice
În primul rând, accentul pus pe cultura japoneză a fost un succes real. Ca niciodată, a existat o prezență variată pentru pasionații de manga și anime, fără să pune neapărat monopol pe eveniment. Filmele One Piece Film: Red și Dragon Ball Super: Super Hero au avut o promovare consistentă, One Piece având chiar stand propriu unde îți puteai face poze printate pe corabie și chiar să participi la o vânătoare de comori pe întreaga întindere a festivalului: un set de stickere cu personajele, fiecare aflându-se pe câte o „insulă” prietenă. Cu toate că nu te alegeai decât cu un set complet de stickere (la final aveai acces la Luffy la stand), a fost o activitate isteață care te implică și care rămâne o amintire frumoasă cu prietenii.
Crunchyroll și producătorii de jocuri din Japonia au fost de asemenea vizibili și prietenoși. Zonele amenajate cu locuri de stat jos, fie în fața unui proiector cu anime fie în fața unor console PS5 sau Nintendo Switch, sunt mai mult decât binevenite. Editura Nemira începe două serii manga: Regatele Ruinei și Mireasa Străvechiului Mag, ale căror prim număr îl găseai la un preț foarte bun ca discount de lansare. Observ că țin și un chestionar mega-scurt pe pagina Nezumi. Vă îndemn pe toți să completați chiar dacă inițial nu vă surâde o traducere în limba română, căci mi-ar plăcea ca ușor-ușor cărțile manga să devină mai accesibile inclusiv ca preț datorită interesului tot mai crescut.
Japonia nu înseamnă doar manga. Poți călători acolo prin agenția Exact Travel, așa că am luat ceva hărți de la ei. Iar degustarea de ceai a fost poate cea mai palpabilă activitate care să-ți stârnească curiozitatea pe mai departe pentru tot ce înseamnă Japonia. Ah, amenajată de Kaufland era și o pădure de copăcei în care îți puteai agăța dorințele pe niște bilete colorate. O oază de liniște (oarecum) și de verdeață, unde erai încurajat și să mai mănânci o fructă pe lângă tentațiile grase de la food truck-uri. Am fost acum mulți ani la un singur Nijikon așa că multe comparații nu pot face, cert e că s-a simțit lipsa și partea aceasta de Comic Con a umplut acel gol. Îmi pare rău că nu l-am prins pe stimabilul ambasador Hiroshi Ueda la scenă, la deschidere. Oricum, aș fi înțeles cu greu ce avea de spus pentru că…
Sonorizarea a avut de suferit
De la un an la altul am fost prezent din ce în ce mai rar la panel-uri, deobicei mă interesau cel mult 3-4 din program, iar la ultimele ediții cred că am stat la câte unul singur. La primele ediții am stat din curiozitate chiar și la actori pe care nu-i cunoșteam, și treptat mi-am ocupat timpul mai mult prin zona de târg. Numai că nu am crezut că va fi un Comic Con la care voi rata aproape tot conținutul de la panel-uri.
Eram curios sâmbătă de concursul de cosplay, însă ajusesem târziu și prinsesem loc în picioare. Auzeam distorsionat ce se întâmplă, sunetele fiind amestecate cu activitățile de marketing de la alte standuri cu microfon, în special din zona de gaming. Așadar am avut grijă ca la Graham McTavish să prind loc pe scaun cât de cât aproape. Nu a mai fost oricum aceeași agitație ca la cosplay. Și totuși, trebuia să ciulesc urechile la conversația actorului cu publicul. De parcă nu era doar acoperit de gălăgia din restul Comic Con-ului, ci ca și cum microfonul nu face față. Obosit, m-am ridicat cu puțin înainte să se termine, căci dedusesem numai 60% din vorbe. Acesta-i punctul cel mai slab al ediției 2022, și poate cam singurul dezavantaj serios și mai puțin așteptat. Aruncă o privire pe grupul de Facebook: majoritatea reacțiilor, deși pozitive, includ plângeri legate de sonorizare.
Căldură mare, mon cher!
Unul dintre motivele pentru care s-ar putea să nu mai aibă loc East European Comic Con la Romexpo ține de aerul condiționat. Hala nouă este modernă, spațioasă, dar nu poți ține un eveniment ca acesta acolo vara, căci aparatele de aer condiționat pur și simplu nu fac față. Suferința nu ne-a fost curmată nici afară, nefiind suficiente locuri la umbră. Au venit mai puțini parteneri cu umbrele de terasă. În spatele șirului de food truck-uri se aflau din fericire copaci și cineva a pus cartoane pe jos ici-colo, așa că în pauzele de masă am mâncat acolo evitând insolația garantată. Pentru prima oară, am tânjit după tradiționala ploaie obligatorie din timpul Comic Con-ului.
Pușculițe sparte
Ca de obicei nu am plecat fără benzi desenate și stickere de la artiști de pe Aleea Artiștilor. Inima mi s-a umplut când am văzut că încă de vineri aproape toate standurile artiștilor erau destul de frecvent înnorate de curioși. Stickerele, ca de obicei, la mare căutare atât la magazine cât și la tarabele artiștilor. Grafic Art a avut un stand simpatic, nu au dezamăgit nici Red Goblin, Cărturești, Book Express sau Supererou. Însă țin să felicit Nautilus pentru prețurile imbatabile la volume de comics și de manga. Și o grafică ultra-drăguță pentru eveniment și semne de carte, în spiritul ediției.
Funko Europe (via Asmodee) aveau o cutie uriașă de figurină în care să-ți faci poză, doar că mă așteptam la o selecție ceva mai variată de produse. Oricum, clar au fost debutanți puternici. Niște pușculițe sau spart și pe masa 101figurine și bineînțeles oriunde se găseau dulciuri din Japonia sau Coreea de Sud.
Degete amorțite
Mă bucur că am apucat și eu, într-un final, să pun mâna prima oară pe un controller DualSense de PS5, mulțumită standului dedicat Saints Row și a zonei de la Bandai Namco. Păcat că nu au vrut să vină direct cei de la Sony. Multe console Switch sau PS4 și la restul distribuitorilor de jocuri, care sper să se întoarcă și în alți ani. Dacă te interesează o carieră în domeniul game testing, la Comic Con ai avut ocazia să aranjezi un interviu pentru Ubisoft sau chiar și recent venitul studio Funcom din București. Gălăgioasele tombole organizate de furnizorii de echipamente de gaming au adunat negreșit cele mai numeroase mulțimi. Unii norocoși au plecat cu laptop-uri de gaming sau monitoare de la Lenovo Legion, de exemplu.
Mi-aș fi dorit de la zona de gaming mai multe jocuri noi sau în curs de apariție în forme testabile. Nu cred că producătorii nu și-au dorit și ei asta, sunt convins că sunt mulți alți factori care au împiedicat zona de gaming să fie un soi de mini-Gamescom.
De clătit ochii
Cosplay inedit și standuri remarcabile au furat privirile. Ca de obicei, nu știu unde eram când se întâmplau cele mai trăznet chestii între cosplayeri, noroc că sunt o droaie de poze mult mai reușite decât ale mele pe grupurile de social media dedicate.
HBO Max a adus un craniu și un ou de dragon, precum și un cufăr cu ouțe de dragon, un Pickle Rick și alte distracții. De standul One Piece am zis deja în primele paragrafe. Cinematografele nu au dezamăgit dar parcă ar nu s-a pus destul focus pe viitoarele filme ale lunilor următoare, mai mult decât niște afișe mari.
Comunitate de fani LEGO RoLug a întins pe niște mese mari trei diorame impresioante cu Star Wars Rebels, Ninjago și un dragon mecanizat care scuipă foc peste ținuturile hobbiților. Trebuia să vezi de aproape ca să mă crezi.
Iar adevărații supereroi sunt…
…voluntarii. Aplauze pentru voluntari. Cu bune și rele, acest Comic Con nu ar fi generat atâta bucurie în comunitatea geek din România fără sprijinul voluntarilor rezistenți, răbdători și pasionați.
Cum va arăta East European Comic Con 2023? Ar putea avea loc în mai, așa cum îi șade mai bine. Tot la București, tot la Romexpo? Ei bine rămâne de văzut. Și auzit, sper.