Dacă vreți să reluați ampla dezbatere pe tema controversatei misiuni spațiale Apollo 11, trebuie să vedeți filmul “Fly Me to the Moon”, în regia lui Greg Berlanti, care aduce pe marile ecrane o echipă de A-listers grozavă: Scarlett Johansson, Channing Tatum și Woody Harrelson.
Filmul este o “romcom” cu iz de tearjerker, concentrată în jurul planului complex prin care administrația președintelui Richard Nixon a plănuit să falsifice aterizarea pe Lună, pentru a o distribui lumii în cazul în care misiunea reală ar fi fost un eșec. Deși lipsit de substanță în ceea ce privește argumentele istorice, “Fly Me to the Moon” decolează și aterizează cu succes în attention span-ul publicului datorită chimiei fermecătoare dintre protagoniștii Kelly Jones (Scarlett Johansson) și Cole Davis (Channing Tatum), care se completează excelent, pe modelul „opusurile se atrag”. Însă relația lor este tratată ca un „clash” principial, nu ca un război al sexelor.
Misiunea lui Greg Berlanti e clară de la început: indirect, i se cere răspuns la întrebarea „cum ar putea publicul să fie atras și inspirat de o poveste falsă?” Dacă ai impresia că până la finalul filmului vei afla răspunsul, s-ar putea să ai parte de o surpriză…
„Fly Me to the Moon” este o poveste cu iz nostagic și numărătoare inversă către o misiune misterioasă care o aduce pe Scarlett Johansson într-un rol cu totul diferit de cele cu care ne-a obișnuit în universul Marvel. „Flirtul” Americii cu NASA s-a încheiat, iar programul spațial Apollo pierde rapid simpatia oamenilor, dar și finanțarea Washington-ului, pe măsură ce atenția majorității se îndreaptă spre Vietnam. Intră în scenă Kelly Jones, expertă în marketing cu aptitudini culese de pe Madison Avenue, și este recrutată de Moe Berkus (Woody Harrelson), unul dintre oamenii de încredere ai lui Nixon, pentru a revigora imaginea întregii operațiuni din Florida. Altfel spus, Kelly face echipă cu numeroși specialiști pentru a vinde Americii chiar luna, pe fundalul unui „faux-moonwalk”. Iar de acolo totul devine „a hot mess with a twist”, pentru că lucrurile nu sunt ceea ce par…
Pe măsură ce încearcă să dezambiguizeze fixația perenă a americanilor pentru proiectul lansat de NASA, “Fly Me to the Moon” ridică noi întrebări, cum ar fi cea despre existența extratereștrilor, la care personajul carismaticului Woody Harrelson răspunde degajat: “Extratereștrii se află aici, printre noi”. Ceea ce cu siguranță reverberează puternic pentru a marca a 55-a aniversare a misiunii Apollo 11.
Există potențial pentru dezvoltarea unei povești de tip “haos pe platourile de filmare”, cu umor de calitate și susținerea unor personaje office simpatice, interpretate de Ray Romano, Donald Elise Watkins și Noah Robbins, dar pentru Greg Berlanti totul se dovedește a fi mai degrabă o oportunitate ratată în cele din urmă. Regizorul nu acordă suficientă atenție detaliilor, deși pune în scenă o poveste în ramă destul de smart, creând suspans în jurul unei operațiuni secrete desfășurate în cadrul altei operațiuni secrete. Nici măcar relația protagoniștilor nu se concretizează, deși pentru ei nu e „rocket science” să câștige simpatia publicului cu o poveste de dragoste plină de peripeții. M-am așteptat ca măcar finalul filmului să fie salvator pentru scenariu, dar este previzibil și „sugarcoated” precum un articol dintr-o revistă glossy.
Totuși, filmul merită apreciat pentru că, deși plasează acțiunea în anul 1969, explorează un subiect actual: rolul vital al marketingului în societate.
Întâlnirea dintre Scarlett Johansson și Channing Tatum de pe holurile NASA a fost posibilă datorită unui buget de peste 100 de milioane de dolari, deci probabil că “Fly Me to the Moon” nu va fi foarte profitabil în timpul rulării sale în cinematografe. Factura le revine celor de la Apple Original Films, care au susținut și alte proiecte costisitoare, între care „Killers of the Flower Moon” și „Argylle”. Sony Pictures distribuie filmul în 3.300 de locații, după ce anterior au colaborat cu Apple pentru „Napoleon”, care îl are ca protagonist pe Joaquin Phoenix.
Aterizarea pe Lună a faimosului echipaj format din astronauţii Neil Armstrong, Edwin “Buzz” Aldrin și Michael Collins, în 20 iulie 1969, continuă să fie înconjurată de controverse și teorii ale conspirației, care susțin că acest eveniment istoric a fost „fabriact” de NASA și guvernul american. Mai precis, mulți consideră că aselenizarea ar fi fost regizată într-o bază militară americană sau în studiourile de la Hollywood.
Teoria conspiraţiei a apărut în 1976, odată cu cartea „We Never Went to the Moon” a lui Bill Kaysing, de pe urma căreia scriitorul a făcut avere. Scepticii au reluat dezbaterea în 2001, când Fox News a lansat documentarul „Did We Land on the Moon?”. Și în continuare e ușor să vinzi astfel de teorii când copiii noștri nu mai văd luna fiindcă sunt mai atrași de lumina ultimelor tehnologii LED și de pixelii monitoarelor.
Oficial, misiunea Apollo 11 a fost o victorie majoră în cursa spațială dintre SUA și Uniunea Sovietică, într-un moment de tensiune politică în timpul Războiului Rece. Au fost prezentate dovezi științifice care susțin autenticitatea acestei realizări colosale, pe care Armstrong a descris-o ca fiind „un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.
Aselenizarea reprezintă punctul culminant al programului Apollo, conceput în timpul administrației Eisenhower, la începutul anilor 1960, și a fost urmărită pe micile ecrane de peste 500 de milioane de oameni.
RECENZIE DE ALINA GABRIELA BOICU
Fly me to the Moon / “Trimite-mă la Lună” poate fi văzut începând din 12 iulie în cinematografele din România, distribuit de InterComFilm.
- Regizor: Greg Berlanti
- Scenariu: Keenan Flynn, Bill Kirstein, Rose Gilroy
- Gen: Comedie, Romantic
- Lansare: 12.07.2024
- Durata: 2 ore 12 minute
- Studio: Apple Studios
- Clasificare: AP-12 – Acordul Părinţilor 12
- Distribuitor: InterComFilm
- Actori: Scarlett Johansson … Kelly Jones
Channing Tatum … Cole Davis
Woody Harrelson … Moe Berkus
Ray Romano … Henry Smalls - Sinopsis: „Având pe fundal evenimentele extraordinare care au dus la misiunea NASA de a trimite oameni pe Lună, comedia romantică regizată de Greg Berlanti prezintă relația turbulentă dintre Kelly Jones (Scarlett Johansson), o foarte talentată specialistă în vânzări, și Cole Davis (Channing Tatum), directorul responsabil cu lansarea misiunii. Când președintele SUA subliniază că întregul proiect este prea important pentru a se pune problema unui eșec, Jones primește sarcina de-a regiza o aselenizare falsă în cazul în care misiunea reală eșuează.” – InterComFilm