Ca în fiecare an, MovieNews.ro vine în vizită la cele mai mari evenimente ce țin de cultura Geek. De data aceasta, vă aducem gândurile noastre de la Bucharest Gaming Week („BGW”), unde comunitatea de gaming din România (și colțișorul nostru de Europa de Est) s-a adunat pentru un weekend intens în jocurile lor preferate. Fie că ești un jucător de e-sports profesionist, un streamer la început de drum, un pasionat de PC-uri și construirea set-up-ului perfect (numai ca să joci Minecraft și jocuri mai vechi pe el) sau doar te bucuri de jocurile video ca un hobby, #BGW2024 a avut ceva pentru fiecare. Cum s-a întâmplat și cu Eastern European Comic Con, anul acesta a fost rândul meu să trec pragul Palatului Parlamentului, iar în rândurile ce vor urma vă voi împărtăși experiențele și părerile mele. Dar mai întâi, voi fura un pic din tradiția lui Claudiu și voi face o scurtă prezentare a celui mai mare eveniment de gaming din România.
#BGW2024 a avut ceva pentru fiecare
Gamerii din întreaga lume s-au strâns în diferite comunități, iar în fiecare țară vei găsi câte una. O parte din jucători se întâlnesc și în persoană după ce leagă prietenii online, iar locurile preferate pentru întâlniri In Real Life (în viața reală – „IRL”) sunt de obicei internet cafe-urile. Însă, de la începutul anilor `90 și până-n prezent au apărut tot felul de convenții unde comunitățile se adună pentru a se bucura de hobby-urile preferate. Dacă în Suedia a existat până recent DreamHack, Britanicii au Eurogamer Expo, iar Europa de West are GamesCon (ce are loc în Germania), România se bucură de BGW. Conferința de la noi este o combinație între Twitch-Con, deoarece Streamer-ii autohtoni au oportunitatea să se întâlnească unii pe alții, împreună cu fanii loc, și DreamHack, datorită diferitelor campionate ce au loc pe decursul celor două zile. Iar pentru cei care caută un upgrade fie la o componentă cheie, precum placa grafică, sau un periferal, BGW este locul unde veți găsi cei mai mari producători și distribuitori pregătiți să vă ajute.
Acum că v-am lămurit despre BGW, să trecem la treaba!
Organizare
Așa cum e practica de ceva timp, o bucată din Palatul Parlamentului a devenit hub-ul central al gaming-ului în România (și Europa de Est) pentru diferitele evenimente ce au avut loc pe decursul weekend-ului, precum campionate la diferite jocuri video, meet-and-greet cu Streamer-ii preferați sau chiar un treasure hunt cu premii extraordinare.
Am trecut recent pe la Palat, datorită profesiei mele, dar a fost un șoc pentru mine să văd această clădire uriașă cum s-a transformat în punctul central al comunității de jucători de jocuri video. Organizarea a fost superbă, deși în prima zi au fost câteva probleme cu accesul la eveniment. Acest lucru nu se datorează organizatorilor, ci securității instituție, ce a fost înăsprit în urma incidentului din 18 septembrie 2024. Datorită securității, intrarea s-a făcut pe un singur rând în ziua de sâmbătă, 12 octombrie 2024, iar din acest motiv s-au format cozi mari.
Imediat după securitate am fost întâmpinați de diferitele stand-uri ale unor magazine specializate în merch, iar fanii otaku au putut să își caute Funko Pop!-ul ce le lipsește din colecție, un breloc nou sau chiar postere cu anime-urile preferate.
După ce ne-am umplut ghiozdanele cu diferite merch-uri (și am golit un pic portofelul și contul bancar), am intrat în prima din cele 3 zone principale, unde Samsung etala cela mai noi monitoare în centru. În fiecare colț al camerei era câte un mare producător sau distribuitor, precum Asus, Lenovo, Agon by AOC sau AQIRYS, iar McDonalds invita vizitatorii să ia parte la o experiență VR. Fiecare din cei 3 mari distribuitori au oferit atât produsele de top pentru participanți cât și diferite premii în urma campionatelor pe care le organizau. Acestea din urmă au fost pentru diferite jocuri, de la clasicul FIFA la Counter Strike sau chiar League of Legends. Indiferent de preferință, fiecare e-sport era acoperit.
În a doua sală am avut plăcerea să îl văd pe colegul meu de la MovieNews.ro, Sorin Mincă, la stand-ul celor de la Cineplexx. Stand-ul celor de la Cineplexx a părut că a fost constant plin, deoarece se formau cozi mari pentru legendarul popcorn al vestitului lanț de cinematografe.
A doua sală a avut un focus pe zonele adiacente gaming-ului, precum conectivitatea (pentru care TP-Link era gata să ne ajute), siguranța online (la standul Directoratul Național de Securitate Cibernetică, unde expozanții învățau despre siguranța online în moduri interactive și distractive), iar Trust era pregătit cu diferite periferale pentru gamerii care au sesiuni intense în Counter-Strike. În centru ne aștepta „gamer fuel”-ul jucătorilor români: Pepsi și Mountain Dew, ce derulau campionate de FIFA și demonstrații de VR.
Lângă toate acestea aveam și un stand LEGO unde copiii și părinții putea să facă tot felul de creații cu seria de LEGO Fortnite, iar lângă era scena și locul de odihnă oferite de Carrefour. Între acestea două se afla și sala VIP, unde vizitatorii cu brățara albastră au putut să se bucure de o ambianță mai selectă, iar cei peste 18 ani de o bere fără alcool, exact ca Max Verstappen.
Că tot am adus vorba de cel mai în vogă pilot de Formula 1, trebuie să menționez că în a treia sală, care era și cea mai mare, cei de la Milka au pregătit un simulator de curse pentru vizitatori, iar coada pentru acesta era mare. Fix lângă acest stand dulce era zona meet-and-greet, unde fanii așteptau cu nerăbdare să se întâlnească cu streamer-ii preferați și să facă poze. Vizavi de aceste două locuri era și stand-ul celor de la Vodafone, unde cele mai intense campionate aveau loc și nu era nici măcar un PC liber. Tot aici în sala mare era și scena principală, unde au avut loc adevărate spectacole în Minecraft, League of Legends și Valorant, demne de DreamHack sau QuakeCon.
Street Food
La capitolul mâncare organizatorii nu au dezamăgit. Au fost câteva furgonete, ce se aflau la ieșirea de după a treia sală. Aici furgonetele serveau sandwich-uri cu carne slow cooked, smash burgers, cartofi prăjiți cu diferite sortimente și clătite uriașe. Deși nu era o zonă de mese dedicată, majoritatea s-au adunat pe treptele Palatului Parlamentului și discutau rezultatele diferitelor campionate sau challenge-urile pregătite la treasure hunt. De asemenea, mai erau vizitatori care au preferat să mănânce în picioare în timp ce vizitau corturile și exponatele pregătite de Armata României, care a venit cu tot felul de aparatură interesantă, inclusiv o dronă sub formă de câine ce saluta publicul.
Concluzie
BGW 2024 pare a fi un succes răsunător care a avut câte ceva pentru fiecare, indiferent că dacă aceștia erau fani înfocați sau persoane curioase ce se aflau în trecere. BGW evoluat de-a lungul anilor pentru a fi mai mult decât un simplu eveniment, a devenit locul pasionații de jocuri video descoperă comunitatea vastă din România și leagă prietenii de lungă durată. Mi-aș fi dorit ca astfel de evenimente să fi existat și în 2008, dar prin efortul constant depus de către cei de la Dăescu Borțun Olteanu din 2017 și până astăzi, mulți gameri din România au oportunitatea să descopere această comunitate mișto.