Inteligența Artificială s-a infiltrat în viața noastră tehnologică și despite “kitsch-ului” că va prelua conducerea globală și va decima ființele umane care i-au pus la sclavie, aceasta chiar ne ajută și ne face viața mai ușoară.
A.I.-ul s-a infiltrat și-n laptop-urile celor de la Acer și mulțumită reprezentanței din România, am avut și noi șansa (foarte scurtă) de a butona Acer Swift Go 14 AI îndeajuns să ne formăm o impresie și să vă etalăm și vouă câteva detalii. Așadar, cu A.I., fără A.I. mergem la treabă!
Premiat cu Good Design Awards și Best Choice Award, dar și cu IF Design Award, în palmares cu un reddot Winner pentru 2024, Swift Go 14 îl aduce pe A.I. în denumire, devenind Swift Go 14 A.I. și călătorind la clienți într-un ambalaj subțire, deloc mare și cu o greutate redusă.
Chiar dacă pachetul de carton arată ca oricare altul, ambalajul Swift Go 14 AI este unul reciclabil și ne oferă o parte din informațiile tehnice pe un sticker aplicat pe cutie. A doua surpriză (după cea cu integrarea A.I.) este clar procesorul ARM care este un Qualcomm Snapdragon X Plus X1P-42100 8C – mai pe scurt este un procesor performant de… mobile. De pe acel sticker mai aflăm și alte detalii tehnice, culoarea și exact modelul: SFG14-01-X3YD – este important pentru că există modele cu diferite configurații.
În cutie, într-o micuță cutiuță avem alimentatorul și cablurile pentru alimentare la curent (UK/EU), dar și un ghid rapid de utilizare. Laptop-ul vine împachetat într-un plic din material textil – același material care se găsește și între display și tastatură, în laptop. De asemenea, pe touchpad este aplicată o folie cu simbolul A.I. – care se dă jos la prima utilizare.
Culoarea Steel Gray predomină la Go 14 A.I. completând aspectul subțire ieșind în evidență logo-ul Acer – argintiu, dar și simbolul A.I.. În partea din spate avem aproape pe toată latura o zonă de aerisire și se observă și mici piciorușe siliconate, pe capac, pentru când ecranul se lasă pe spate până la aproape 180 de grade.
Răsucit cu cele două lungi piciorușe siliconate-n sus acolo vedem sticker-ul cu codul de bare; observăm două zone perforate pentru aerisire și înspre partea din față, pe stânga și pe dreapta, se văd difuzoarele stereo.
Pe laterala din stânga avem un port USB Type-A și două Type-C , iar pe cea din dreapta mai avem un port USB Type-A, cele două LED-uri de stare (încărcare și activitate), și jackul pentru audio și microfon.
Deschidem laptopul și e momentul ca A.I.-ul să-și facă apariția (vizuală) și îl vedem imediat ca simbol la Copilot în locul tastei clasice Windows; pe sticker-ul unde avem specificat modelul și patru dintre “feature-urile” acestui model:
- A.I. PC
- Copilot Key
- Wireless Connection – WiFi7
- 1440p QHD Camera
A.I. se mai vede și pe TouchPad sub forma unui simbol luminos (se aprinde de fiecare dată când folosești Copilot). Lângă, avem și un mic sticker cu “Snapdragon X Plus”, dar și unul cu WQXGA+ și 120Hz, iar mai sus, deasupra tastaturii este imprimat simbolul DTSX.
Pe partea de interacțiune, avem o tastatură QUERTY iluminată, fără NumPad, pe care observăm și tasta dedicată “AcerSense”.
Tehnic vorbind, la o greutatea de 1.3Kg, în pieptul Swift Go 14 A.I. este un procesor ARM Qualcomm Snapdragon X Plus X1P-42100 8C ajutat fiind de GPU-ul Qualcomm Adreno și cei 16GB LPDDR5X, dar și un SSD M.2 1024GB PCIe NVMe.
Display-ul ComfyView (Matte) IPS are 14.5″, suportă rezoluția maximă WQXGA 2560 x 1600 @ 120Hz și are un touchpad cu un simbol iluminat, iluminată fiind și tastatura Querty.
La conectivitate dispune de Bluetooth 5.4 și WiFi7, 2x porturi USB Type A 3.2 cu funcție de încărcare, 2x USB Type-C 4 și port jack pentru microfon și căști. Integrează două difuzoare, microfon și are o cameră 1440p QHD.
Sistemul de operare preinstalat este un Windows 11 Home, ar bateria este de 75Wh Li-on.
În mână Acer Swift Go 14 AI este superb, de ce să nu recunosc – este subțire, ușor, deși cu un design destul de comun, finisajele sunt plăcute, iar acel Steel Gray are niște sclipiri frumoase-n lumină.
Pus la treabă, dacă mai sus vă ziceam unde se vede A.I., acum dăm și drumul la el să vedem ce poate la Swift Go 14 AI. Butonul Copilot este la îndemână și odată apăsat se aprinde simbolul A.I. de pe Touchpad și pe display apare Copilot-ul Windows-ului cu care poți discuta, ca și la doctor, ce te doare, ce vrei de la “viața” lui și el îți va răspunde.
Mergem mai departe la AcerSense și butonul său dedicat, care, odată apăsat avem practic Centrul de informare și administrare al laptop-ului. De acolo-ți poți seta modul de operare (ai de ales între Silent, Normal și Performance), poți vedea informații despre temperaturi, starea CPU și a memoriei RAM și vom lua cunoștință cu QuickPanel menit să-ți fie la îndemână atunci când folosești camera – una destul de performantă cu PurifiedView.
De la primul boot în Windows 11 vei observa cât de fluent se “mișcă” sistemul de operare fiind o plăcere să butonezi prin el, fie că te dai pe browser, navighezi prin serviciile preferate de socializare sau pur și simplu te joci ceva. Bineînțeles, și în cazul operațiunilor de tip Office, totul decurge așa cum trebuie – fluent și corect.
Ziceam și de jocuri, da, GPU-ul Qualcomm Adreno fiind îndeajuns să poți să joci titluri din Microsoft Store, și noi am încercat, spre exemplu, Asphalt 8: Airborne și cu Swift Go 14 AI setat pe Performance și-a făcut treaba.
Tastatura iluminată și acel simbol luminos de pe Touch sunt o adiție plăcută în experiența de utilizare de noapte, iar d.p.d.v. al funcționalității este o adevărată plăcere la butonat.
Difuzoarele nu sunt ele foarte puternice, însă calitatea sunetului redat este foarte bună, mulțumită, bineînțeles, DTS X, dar dacă ai niște căști bune sau un sistem audio mai performant, jack-ul audio e util, la fel și Bluetooth-ul.
Despre vitezele de internet numai de bine pentru că Swift Go 14 AI vine cu WiFi7 – noi am testat pe WiFi6, la o distanță de 2 metri de un router cu net de 1G și am obținut vitezele:
Aceste viteze de transfer contează pentru fluența de utilizare a browser-ului, ale jocurilor care necesită conexiune la internet bună și nu în cele din urmă a serviciilor de streaming audio (Spotify), respectiv video (Netflix, Disney+, SkyShowtime, YouTube, Prime Video, max etc). În cazul jocurilor puteți folosi liniștiți NVIDIA GeForce NOW pentru a juca titlurile AAA preferate căci nici nu se pune problema vreunei probleme de streaming.
Jocurile și conținutul media se văd bine pe display-ul Swift Go 14 AI, cei 120Hz venind în ajutor pentru a fluidiza experiența filmelor și jocurilor, cu suport pentru această rată de reîmprospătate.
Cu bateria la 100%, setat din Windows la Balanced, arăta aproape 14 ore de baterie, însă știți bine și voi că, contează foarte mult și ce setări ai la monitor (contrast), ce faci pe laptop – în regim office consumul este mai mic, însă dacă rulezi jocuri, bateria se poate consuma mult mai repede. Oricum, nu îți faci probleme căci odată pus la încărcat, procesul durează puțin. Spre exemplu la 77% nivelul bateriei, am pus la încărcat și îmi afișa o durată de timp de 25 minute.
stați liniștiți și căutați să faceți ca A.I.-ul să vă vină în ajutor, și nu vă mai gândiți la SKYNET, că nu este cazul…
Cât despre A.I., da poate veni în ajutor dacă, spre exemplu ești student, elev, sau lucrezi la “birou”, acesta te poate ajuta să găsești mai repede ce te interesează, să-ți traducă ceva, sau să-ți adapteze, sau chiar te ajută să generezi imagini un funcție de textul pe care-l dai lui Copilot, capabil de generare text-image. Astfel poți să-ți faci proiectul sau tema mai rapid, A.I. venind în ajutor. A.I.-ul integrat tehnic are și el regulile sale pentru a face totul să se desfășoare mai… inteligent, rapid și economic. Nu, A.I. nu va prelua și va partaja ce faci tu pe PC, nu va chema nava mamă de pe Marte să te răpească și nu va ridica la atac împotriva ta aparaturile casnice. Poftim? Camera? A.I.-ul nu se va folosi de cameră pentru a urmări tot ce faci, tocmai de aceea există și un switch micuț care acoperă camera când nu o folosiți. Așadar, stați liniștiți și căutați să faceți ca A.I.-ul să vă vină în ajutor, și nu vă mai gândiți la SKYNET, că nu este cazul… cel puțin nu acum 😈 (glumesc).
Înainte de a da o concluzie vă las mai jos informații tehnice de pe diferite aplicații pentru așa ceva, respectiv un benchmark pentru comparații:
Chiar dacă este prezentat ca un laptop cu A.I. când am aflat că Swift Go 14 AI rulează pe un procesor ARM, recunosc că am fost un pic sceptic în ceea ce privește performanțele sale și chiar îmi părea rău căci arăta tare bine ca aspect – simplu, elegant, metalic, subțire… Însă după testare așteptările mi-au fost depășite “micuțul” dovedindu-se a fi un laptop destul de bine “aranjat” și pe partea tehnică.
Swift Go 14 AI este disponibil acum în magazine din România în diferite configurații.